פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום וילונות וטקסטיל בניהול אורית טראוב
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

אירופה בכפר שמריהו

כשנכנסים לגן שהקימו פנינה חיות וירון רשף, נדמה שהגענו באורח פלא למקום אחר, רחוק וקסום - כאילו לא מדובר בכפר שמריהו אלא בווילה כפרית באיטליה או צרפת

מאת: נעמה צור

07/06/2010

באחת הסצינות הזכורות בסרט "מרי פופינס", קופצים הגיבורים באורח פלא לתוך תמונת רחוב ומוצאים עצמם בן-רגע עוברים מלונדון האפורה אל נוף כפרי, ירוק ומלא הפתעות. כשעוברים את שער הכניסה ונכנסים לגינה הזאת שבכפר שמריהו, יש משהו שמזכיר את הסצינה ההיא: התחושה היא של מקום אחר, רחוק וקסום.

פנינה חיות וירון רשף ("רותם חברה לגינון ים-תיכוני"), תיכננו והוציאו אל הפועל את הגינה המרהיבה בכפר שמריהו; גינה שמתגלה אט-אט, מפתיעה ויוצרת תחושות שונות; גינה שהיא סיפור. כשהשער נסגר מאחור - נדמה אכן שהגענו פתאום למקום אחר ומרוחק: ורדים בשלל צבעים, המטפסים על שורת קשתות, מקבלים את פני הבאים בשביל הכניסה ומתוכם מתגלה הבית, המצופה אבן כורכר. הצצה חטופה שמאלה מבעד לוורדים חושפת פינה קטנה: חלון מקושת, שבוגנוויליאה פורחת חובקת אותו מבחוץ. ולרגע נדמה שלא מדובר בכפר שמריהו, אלא בווילה כפרית באיטליה או צרפת, ואולי בראש פינה.

סביב רחבת הכניסה, המרוצפת אבן גם היא, פזורים כדי ענק, בהם פורחים בוגנוויליאות וורדים, המטפסים על קירות האבן עד למעקה הקומה השנייה. בשולי המדשאה הפתוחה, המקיפה את רחבת הכניסה, שתולים עצי פרי מצלים: אבוקדו, לימון, זית ותפוז, המשולבים בקבוצות של שיחים גבוהים המסתירים את קיר האבן הפונה אל הכביש. רק לאחר שמתבוננים היטב מבחינים בשיפועים שאליהם זורמת המדשאה, המובילים אל הפינות הנסתרות מעין.

אל המפלס התחתון אפשר לרדת דרך הדשא המשופע או במדרגות אבן - ואז מתגלה מקום קסום: בריכת נוי קטנה, מוקפת צמחיית מים וגדה. ולצדה, רחבת ישיבה מרוצפת אבן שסוכת גפנים מצלה עליה. את החלל האינטימי כולו עוטפים שלל עצי פרי: רימון וליצ'י, תאנה ופיג'ויה, שענפיהם נוגעים זה בזה ויוצרים סבך קריר

בין הבית החדש לבין המגרשים השכנים נוצרו הפרשי גובה משמעותיים. הפתרון הקל היה למלא את הפער באדמה, להמשיך שם את המדשאה ואולי להוסיף כמה שיחים. היתה נוצרת גינה פתוחה וייתכן שהשטח אף היה נראה גדול יותר במבט ראשון - אבל גם משעמם יותר. במקום זאת החליטה המתכננת לשמר את הפרש הגובה. אל המפלס התחתון אפשר לרדת דרך הדשא המשופע או במדרגות אבן - ואז מתגלה מקום קסום: בריכת נוי קטנה, מוקפת צמחיית מים וגדה. ולצדה, רחבת ישיבה מרוצפת אבן שסוכת גפנים מצלה עליה. את החלל האינטימי כולו עוטפים שלל עצי פרי: רימון וליצ'י, תאנה ופיג'ויה, שענפיהם נוגעים זה בזה ויוצרים סבך קריר.

חלל נסתר אחר מצוי בחזית האחורית של הבית. גיא צר וארוך נוצר שם, בשל הפרש גובה של שלושה מטרים בין הקומה התחתונה, שבה הסלון, ובין המגרש השכן. כדי שבסלון לא תתקבל תחושה של מרתף חשוך ומחניק ניסתה פנינה חיות לעדן את הירידה לעומק. הפתרון המעשי הוא מסלעות שנפרשו לרוחב, כדי למתן את התלילות, וכיסוין בצמחייה ירוקה ונמוכה, הנשפכת על האבנים. שני עצי ברככיטון אדרי, שנשתלו בתחתית הגיא, מעניקים לסלון נוף ירוק, מדגישים את ממד הגובה, אך לא ממלאים את החלל הצר. בתחתית הגיא שביל אבנים, שסיגלית אוסטרלית ממלאת את החללים ביניהן בשטיח צפוף. מתוך הגיא עולים אל החלק המערבי הצר של המגרש, המבודד יחסית משאר הגן ונבדל ממנו גם באופי הריצוף והצמחייה: דק עץ שסביבו עצי חזרן (במבוק). על הארץ מונחים כדי חרס ריקים בגדלים שונים. כדי חרס אלה הם האלמנט המחבר גם פינה זו לשאר הגן, הים-תיכוני באופיו.

הים-תיכוניות מתבטאת בבחירת הצמחייה: עצי פרי רבים, שיחים ירוקים ופורחים, צמחי תבלין ופינות קטנטנות של פרחי עונה - היוצרים יחדיו ערבוביה צבעונית ונעימה; גינה שיש בה תחלופה של פריחות, שלכת ולבלובים וגם פרחי בר המציצים בחורף מתוך הסלעים.

מפתיע שהגן נראה ותיק, שכן הוא הוקם רק לפני שנתיים. חיות מסבירה זאת בבניית שלד נכון לגן. בשלד, כוונתה קודם כל לעיצוב פני הקרקע. "אם יש טופוגרפיה בשטח - אני 'מגזימה אותה'. ואם אין - אני יוצרת אותה", היא אומרת. "בדרך כלל, הדחף הראשון הוא לשתול דשא עד קצה המגרש, במגמה להרחיב את שטח הגינה. אבל דווקא בשטח הקטן, האופייני לגינות בישראל, כדאי ליצור משחקי גבהים ולנסות להעלים את הקירות והגבולות המוגדרים של השטח. צמחייה בגבהים שונים, מסלעה, שיפועים והפרשי גבהים בכלל - יוצרים חללים מעניינים יותר ואשליית גודל". המרכיב השני של השלד הוא העצים. בגן זה נשתלו עצים בוגרים - הנותנים צל, ממד גובה ותחושה של חילופי עונות, כך שבתוך זמן קצר המראה הוא של גן ש"תמיד היה כאן".

"כשיש חלקים גלויים וחבויים, פינות בעלות אופי שונה, שמזכירות לך מקומות רחוקים ואווירה אחרת נוצר גן במיטבו"

כשעומדים בתחתית הגיא העמוק אפשר להבחין בסלע גדול, שמתוכו כביכול צומח ומתרומם קיר הבית. נקודת המגע הקטנה הזאת יכולה לסמל את ייחוד הגן הזה - המחובר באופן טבעי וזורם לבית. החיבור הזה אינו מקרי; הוא הושג בזכות העובדה שהשניים - הבית והגן - תוכננו במקביל והתחשבו זה בזה. כך, למשל, נעשה שימוש באותה אבן כורכר עתיקה ומפורקת לציפוי הבית וגם לבניית הטרסות והאלמנט המוביל את המים לבריכה.

"גן בעיני זה סיפור. אם קולטים את כל הגינה במבט ראשון: רואים דשא, עץ וכמה שיחים, ונשארים אדישים - זאת גינה מפוספסת", אומרת פנינה חיות. "אבל כשיש חלקים גלויים וחבויים, פינות בעלות אופי שונה, שמזכירות לך מקומות רחוקים ואווירה אחרת - זה גן במיטבו".


  • 5.
    בית החלומות שלי. כל ס"מ.(ללא טקסט)
    שרון | (05/25/2012)    
  • 4.
    מושלם!! כל הכבוד!(ללא טקסט)
    נורית | (05/23/2012)    
  • 3.
    יפיפיה , בטעם טוב
    miri | (05/23/2012)    
    מקסים , לא צריך לנסוע לחו"ל, תהנו
  • 2.
    מקסים. נראה כמו בית עתיק.(ללא טקסט)
    ב | (08/28/2011)    
  • 1.
    וואו ממש מדהים!!!!(ללא טקסט)
    יוספה | (01/28/2011)