פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום תאורה בהנהלת "שקע ותקע"
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

בית של קטיפה וחום

"הבית בחום-קטיפה" - כך מכונה בקיסריה ביתה של האדריכלית והמעצבת שרון נוימן

מאת: מריאנה רוזנברג

צילום: רמי ארנולד

31/05/2010

"הבית בחום-קטיפה" - כך מכונה בקיסריה ביתה של האדריכלית והמעצבת שרון נוימן. במבט ראשון אפשר לדמיין שהוא נלקח היישר ממדבריות מקסיקו והונח בקיסריה, מה שמוסיף לו נופך ייחודי, מרתק ומסקרן. מן החזית בולט ייחודו הא-סימטרי של המבנה, היוצר משחק של צורות אלכסוניות לא שגרתיות הממשיכות פנימה. הבית צבוע כולו בגוני חול קטיפתיים (נדיר) המזמינים נגיעה וליטוף. 

את הבית עיצבו בשיתוף פעולה שרון נוימן ונופי רותם, שבבעלותן משרד לעיצוב ואדריכלות, "אייר אדריכלים". לעולם העיצוב הגיעו השתיים דרך מסלולים שונים ומגוונים.
נופי רותם החלה דרכה בלימודי אמנות במדרשה ברמת השרון, משם המשיכה ללמוד קולנוע בקמרה אובסקורה ואחר כך למדה אדריכלות בויצ"ו קנדה בחיפה. שרון נוימן עשתה תואר ראשון בפיסיקה, תואר ראשון באדריכלות בויצ"ו והשלמה בטכניון וכן תואר שני בעיצוב תעשייתי בטכניון.

למעשה זהו בית דו משפחתי המשתרע על מגרש של דונם. אף על פי שהבתים שונים זה מזה, במבט מן החזית הם נראים כבית אחד גדול.

שתי המעצבות השתמשו במוטיבים זהים כמו חלונות וצבע, כדי ליצור את האשליה שמדובר במבנה אחד. יחד עם זאת הן ביקשו ליצור סביבה פרטית ואינטימית העונה על צרכיה של כל משפחה בנפרד. לפיכך, בכדי לשמור על הפרטיות בכל יחידה, תוכננו פתחים רחבים בדופן המבנה במקום בחזית ואלו מאירים את הבית לכל אורכו.

הרעיון לעיצוב הבית (200 מ"ר) נלקח מביתה הקודם של שרון נוימן בזיכרון יעקב. "זהו תיקון של ביתי הקודם", היא אומרת. "זה היה בית עם גינה יפהפייה, שקשה להגיע אליה". כאן, לעומת זאת, מתגלים כבר בכניסה שלושה פטיו מרהיבים המתחברים ישירות לחלל המגורים באמצעות דלתות רחבות מפרופיל בלגי (עוז וצחי)

החלל המרכזי והגבוה (6 מטרים) שבקומת הכניסה כולל את הסלון, המטבח, פינת האוכל, וכן פינת עבודה ושירותי אורחים. גם כאן, כמו בחזית הבית, יצרו האדריכליות משחקי צורות, נפחים, חומרים וצבע בין הפינות השונות.

ממרכז חלל המגורים תוכנן קיר בגובה חמישה מטרים עד לקומה העליונה. הקיר, המטויח בטיח צהוב, מדגיש את החלל הגבוה ומפריד בין חללים והוא כולל גומחות אחסון משני צדדיו ולכל אורכו.

לסלון נבחרו רהיטים קלאסיים ואלגנטיים של לה קורבוזיה לצד מעמד טלוויזיה פיסולי שעיצבה נוימן עוד בתקופת לימודיה. המעמד עשוי בטון ומעוצב כגומחה גאומטרית הכוללת מסילת מתכת שעליה "נוסעת" הטלוויזיה ומסתתרת מאחורי קיר הבטון. "הקונצפט הוא מחווה לוודי אלן שמקרין באופן הומוריסטי סוג של נוירוטיות תזזיתית וחוסר איזון כמו הטלוויזיה, שבה מעט מהתמונה מציץ החוצה מאחורי הבטון", אומרת ניומן, "עם הזמן זה השתנה והתקבע כריהוט".

פריט מעניין אחר היא המנורה הניצבת במורד המדרגות; עיצובה זיכה את ניומן בפרס קרן שרת לעיצוב בשנה השנייה ללימודיה בויצ"ו.
המטבח, שעשוי מעץ דובדבן (נגרות-יענקלה פיטרשו), תוכנן כמטבח מקבילים עם חצי אי הכולל כמה משטחי עבודה קרובים זה לזה ומגירות אחסון לרוב. מצדו האחד של המטבח פינת אוכל מרווחת ומצדו השני יציאה לפטיו נוסף המשמש כפינת אוכל חיצונית. בין המטבח לסלון מפריד קיר ירוק המעוצב בצורת ר’ וממסגר את המטבח.

אל האגף הפרטי שבקומה העליונה מוביל גרם מדרגות ייחודי, בו כל מדרגה בנויה בנפרד משלד מתכת עטוף בגוש אחד של אבן. ממנו ממשיך גשר המקשר בין חדרי השינה לגלריה וצופה על החלל המרכזי של הבית. הגשר עשוי מבטון המונח על שלד מתכת. מהגלריה ממשיכה מרפסת אירוח הצופה לים.

חדר השינה של ההורים תוכנן כיחידה עצמאית ומדרגות חיצוניות המאפשרות כניסה ישירה לקומה העליונה. בחדרי הילדים (ריהוט - איצטרובל) תוכננו מקומות אחסון המנצלים היטב את שטח החלל. החדר אמבטיה של הילדים מרוצף בקרמיקה בגוני ירוק וכחול (סהרה) והכיור שקוע בתוך מדף עץ.

הבית מרוצף כולו בשיש מצפה בהיר המשתלב היטב עם גוני הטיח הטבעיים. ברחבי הבית פזורים חפצי אמנות ייחודיים שהביאה עמה בעלת הבית מהודו וכן ציורי אקריליק פרי מכחולה.


מבט מהמטבח אל הפטיו

מבט מהמטבח אל הפטיו

חלל המגורים-סלון מטבח ופינת אוכל

חלל המגורים-סלון מטבח ופינת אוכל

הגשר והגלריה,מול קיר הגומחות

הגשר והגלריה,מול קיר הגומחות

הגשר והגלריה,מול קיר הגומחות

הגשר והגלריה,מול קיר הגומחות