פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

גינה קטנה ומרוצפת

רק 50 מ"ר ירוקים והשאר מרוצף. מעצב הגינות, חלון פיפרנו, ויתר על הדשא, ויצר גינה עירונית קטנה ומעניינת, שהיא חלק מהבית - מהווה לו המשך והרחבה

מאת: נעמה צור

צילום: רמי ארנולד

30/05/2010

הגינה היא חלק מביתם של עופר ומירי תמיר ברעננה - היא מרחיבה וממשיכה אותו. הגינה הקטנה, שעיצב חלון פיפרנו, בעל חברת נופים לעיצוב גינות, היא דוגמה לפתרון לגינות העירוניות הקטנות האופייניות לישראל.

הבית של משפחת תמיר הוא חלק מדו-משפחתי סטנדרטי. הוא עומד על מגרש של 375 מ"ר והשטח שנותר לגינה הוא כ-150 מ"ר. עד לפני כחמש שנים היתה הכניסה לבית בקדמת השטח, ממערב. בצדו האחורי, המזרחי, היתה רחבה קטנה מרוצפת בטון. סביב הרחבה ובצד קירות הבית היתה הגינה - שרובה דשא "שלא נראה כמו דשא", מעידים בעלי הבית. אף על פי שהדשא הוחלף כמה פעמים - לאחר זמן קצר הוא היה מתחיל לדהות ולהיעלם. למראה העלוב של הדשא בגינה זו, כמו בגינות עירוניות אחרות מסוגה, היו כמה סיבות: השטח היה מוצל רוב הזמן, הדריכה המרובה והכלב שהתרוצץ עליו לא איפשרו לו להאריך ימים או לשמור על מראה ירוק ורענן.

לפני כחמש שנים נעשה השלב הראשון בשיפוץ הבית, שבמסגרתו נפתחו החזיתות האחורית והצדדית (מצד מזרח וצפון), ואת הקירות האטומים החליפו פתחי זכוכית גדולים. במקביל לשיפוץ המבנה פנתה משפחת תמיר לחלון פיפרנו לשיפוץ הגינה - שלפתע פתאום נראתה מכל פינה בבית. פיפרנו מספר כי ההחלטה הראשונית היתה לוותר על הדשא - ולרצף כמעט את כל השטח. לא קל להחליט על גינה בלי דשא. להחלטה כאן חברו המראה העלוב של המדשאה, והרצון של בעלי הבית לשמור על שטח נקי ומסודר, כהמשכו של הבית.

כדי ליצור עניין ואשליית גודל בשטח הקטן שרובו מרוצף, מספר המעצב, "החלטנו ליצור משחק גבהים בשולי המגרש - שהם בעצם השטח הירוק שנותר"

השלב השני של השיפוץ, לפני כשנתיים: הריצוף בבית הוחלף לאבן חלילה - וכך רוצפה גם כל הגינה שמסביב. בסיומו של השיפוץ נוצר משטח אחיד - רק חזיתות הזכוכית מפרידות בין הפנים לחוץ (ההבדל היחיד הוא שבפנים האבן היא בגימור מט, ובחוץ בגימור מותז חול). כעת יוצא משער הכניסה אל השטח שביל מרוצף שרוחבו כשני מטרים. שביל זה מתרחב בחזית הצפונית של הבית - שם מוקמה דלת הכניסה הראשית, ולבסוף נהפך לרחבה המרכזית-האחורית (שרוחבה כחמישה מטרים).  

כדי ליצור עניין ואשליית גודל בשטח הקטן שרובו מרוצף, מספר המעצב, "החלטנו ליצור משחק גבהים בשולי המגרש - שהם בעצם השטח הירוק שנותר". בשטח שהוקדש לצמחייה, כ-50 מ"ר בסך הכל, נבנו לאורך גבולות החצר אדניות מאדני רכבת ישנים בשילוב סלעים. ההגבהה גם משרתת את הצורך של בני הבית בפרטיות: בשטח המוגבה נשתלו עצים ושיחים גבוהים. בנוסף לכך, נפערו גושי צמחייה בריצוף הסמוך לדלת הכניסה.

"אנחנו מושפעים מדי מאופנות. הסגנון הים-תיכוני לא תמיד מתאים באופן בלעדי. בכל גינה כדאי ליצור שילובים של צמחים בעלי אופי וסגנון שונים, בהתאם לצרכים ולאהבות של המשתמשים בגן ולהתאמתם זה לזה"

"הרבה ירוק והרבה צבע" - הבקשה הזאת של משפחת תמיר הגדירה את אופי הצמחייה שנשתלה במקום, המורכבת מערבוביה של צמחים ודקלים טרופיים בצד גושי פרחים עונתיים קטנים, המוחלפים בתום הפריחה. מעצב הגינה אומר, כי אינו מצדד באופנה הנוכחית בגינות בארץ, הפוסלת לחלוטין צמחים טרופיים.  "אנחנו מושפעים מדי מאופנות. הסגנון הים-תיכוני לא תמיד מתאים באופן בלעדי. בכל גינה כדאי ליצור שילובים של צמחים בעלי אופי וסגנון שונים, בהתאם לצרכים ולאהבות של המשתמשים בגן ולהתאמתם זה לזה". 
 
בגינה זו, למרות השטח הקטן שנותר לצמחים בכלל, אפשר למצוא גם עצי פרי רבים: שזיף, גויאבה, אבוקדו, מנגו, אפרסק וגם עץ תמר אחד וזית עתיק מול הסלון. בנקודת החיבור בין פינת הבית לשטח המגונן גם שולב אלמנט מים קטן - שיוסיף רחש נעים ליושבים ברחבה ובסלון הבית. לצד המפלון שרכים שונים וצמחי גדה. לא פחות מהצמחייה, בולטים בגינה המרוצפת האלמנטים הדוממים: בראשם, ריהוט הגן, שרובו של קסטיאל: כך שולחן הקפה וכיסאות הקש. את שולחן האוכל הגדול עיצבה בעלת הבית.
 
כל אחד מהעציצים, הפסלים ושאר הפריטים ממקד את תשומת הלב ויחד עם הצמחייה והריהוט שסביבו יוצר פינה מיוחדת ומפתיעה.
אילוצים מולידים פעמים רבות את הפתרונות המעניינים ביותר. כאן, בעקבות החוסר בקרקע נוצר פתרון נחמד לגינת תבלין: צמחי התבלין נשתלו בכדים גבוהים שהונחו בשורה לפני שער הכניסה, והם מייפים במראם ובריחם את ההליכה לבית. 

גם בגן קטן, כמו בבית עצמו, אפשר ליצור עניין דרך משחק גבהים, פינות שונות ופריטים דוממים. ובעלי הבית מוסיפים: "הגינה והבית הם רצף אחד - מכל מקום רואים ירוק ומרגישים בבית"
 
פתרון אחר הוא ה"רמז" לפרגולה שמעל שולחן האוכל שבחצר: מוט זוויתי ועליו מטפסות גפן וויסטריה. הכוונה הראשונה - להקים בפינה זאת של החצר פרגולה ממש - נגנזה מחשש שתמלא יתר על המידה את חלל הגן הקטן והמוצל ממילא.
 
במשפחת תמיר מציינים לטובה את הקלות של שמירה על ניקיון וסדר בגינה המרוצפת, וגם את החיסכון במים - צו השעה. בגינות עירוניות, קטנות ומוצלות אפשר להסתפק באחד הריצופים הקיימים ולוותר על דשא, אומר המעצב. גם בגן קטן, כמו בבית עצמו, אפשר ליצור עניין דרך משחק גבהים, פינות שונות ופריטים דוממים. ובעלי הבית מוסיפים: "הגינה והבית הם רצף אחד - מכל מקום רואים ירוק ומרגישים בבית".