פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

גן על גג החניון

חברת ליעד הקימה גן מלא חיים, המשלב חוויות של צמחייה מקומית, מים, אבן ועץ. כשרואים את הגן המגוון קשה להאמין שהוא נמצא על גג חניון

מאת: נעמה צור

צילום: אורי אקרמן

30/05/2010

המשפחה שרכשה את דירת הגן הופתעה למדי כשגילתה שהשטח שלהם הוא בעצם גינת גג, מספר שחר בן ארצי, הבעלים של חברת ליעד לפיתוח וגינון. למראה הגינה המרשימה בצמחייתה ובעושר העיצוב של הדומם בתוכה, אכן קשה להאמין שמדובר בגינת גג; אך מבט מהצד מגלה, כי השטח כולו נמצא על גג החניון התת קרקעי של בניין דירות, בשכונה חדשה בצפון תל אביב. האתגר, מספר בן ארצי, היה להתגבר על המגבלות המאפיינות גינות גג: עומס מותר, בעיות איטום, שיפועים ועומק מצע של כ-45 ס"מ בלבד - וליצור אשליה של גינה על הקרקע.

מכיוון שמדובר בדירת גן, הכניסה הראשית אליה היא מתוך הבית; דלת הזכוכית הרחבה של הסלון נפתחת לרחבה חיצונית המתחברת לנוף הירוק ומכניסה אותו לתוך הבית. כניסה משנית, שאינה מחייבת לעבור בתוך הדירה בדרך אל הגינה, ממוקמת בשער צדדי בצדו המזרחי של הבניין, לא הרחק מהנתיב המוביל לחניון התת קרקעי. מהשער נפתח שביל עשוי עץ ג'טובה, המוקף בשני צדדיו בצמחייה שופעת ובעצי פרי: הערוגה הגדולה בצד השביל כולה גן תבלינים פראי וסבוך ובו עשב לימון, לוונדר ורוזמרין ממינים שונים, מרווה, נענע, אורגנו, לואיזה וגם עגבניות שרי ופלפלים, הנשתלים ומוחלפים בהתאם לעונה, לאחר שנקטפו פירותיהם. בין שיחי התבלין הרב שנתיים נטועים עצי פרי: אשכולית אדומה, שסק, תפוז, קומקווט ולימקווטים, ובפינה בצד השביל - עץ חבוש, הנראה ציורי במיוחד כשהוא עמוס בפירות הצהובים-ירקרקים שלו.

בנקודות מסוימות "פולשים" סלעים לתוך השביל, כך שהדק חתוך לפי שפת הסלע, מה שמקנה לו מראה טבעי ואותנטי

העצים שנשתלו בגן כולם עצים בוגרים, ולדברי בן ארצי, יש לזכור שבתנאי גידול כאלה, של מצע טוף בעומק מוגבל, אין חשש שיגיעו למופע מלא לחלוטין. העצים שומרים על נוף נמוך יחסית, המתאים לפרופורציה של הגינה כולה, מונע צל כבד מדי על השיחים שמתחתם וגם מקל על הטיפול וקטיף הפירות.

גם את צדו השני של השביל מלווים שיחי תבלין וצמחים זקופים יחסית, כעשב לימון ודיאטס, שניחוחם נישא באוויר. בנקודות מסוימות "פולשים" סלעים לתוך השביל, כך שהדק חתוך לפי שפת הסלע, מה שמקנה לו מראה טבעי ואותנטי.

בקצה השביל נגלית מימין במלואה הפרגולה העצומה, הבנויה מעמודי גשר ומאדני רכבת (עץ אלון בחתך של 25X25 ס"מ) כהים. הגישה אל הפרגולה היא דרך מדרכי עץ עגולים, המשתלבים היטב בשבבי העץ המחפים את הטוף החשוף בשטח כולו. הפרגולה עצמה, על אף המסיביות שלה, משמשת פינת ישיבה צדדית ואינטימית יותר, מכיוון שהיא מצויה במעין חדר צדדי בגינה. העמדת הקורות העליונות מזכירה מעט בנייה יפאנית, בגלל הסיומת דמוית הקרניים שלהן, ועל עמודיה מטפסים ויסטריה וגפן, היוצרים הצללה בקיץ, ובחורף חושפים את הפינה לשמש. הפרגולה הוקמה על גבי בימת עץ, מה שמגביה אותה מעל שאר השטח והופך את הפינה למעין נקודת תצפית שממנה ניתן להשקיף על המתרחש בשאר חלקי הגן.

גוף המים הוא סלע טבעי שאיתרו ובחרו אנשי ליעד, בזכות צורתו המיוחדת ושני החריצים העמוקים שנטבעו בו במשך השנים

בין שביל העץ, הפונה שמאלה ומתחבר לדופן הרחבה היוצאת מהסלון, לבין קיר הבית ישנה ערוגה מוגנת ומוצלת, שבה גדל מבחר מצומצם של צמחי מוקד מרשימים בצד שיחים פרחוניים ורגישים יותר, כקמליות, קליוויות ובגוניות ענקיות. עץ הפיג'ויה השתול אף הוא בערוגה זו מחבר אותה לשאר הגן, בעל האופי הפשוט והים תיכוני יותר.

מעברם השני של השביל והרחבה נפרשת מדשאה מישורית, שבחלקה הצפוני, בקו אלכסוני לסלון, פינת ישיבה נוספת, פתוחה, הבנויה גם היא על גבי משטח דק בתוך הדשא. מתוך הדק עולה שולחן עץ בנוי ולידו, בצל עץ תאנה, אלמנט מים ייחודי המושך את העין; גוף המים הוא סלע טבעי שאיתרו ובחרו אנשי ליעד, בזכות צורתו המיוחדת ושני החריצים העמוקים שנטבעו בו במשך השנים. התאמתו הצריכה רק קידוח קטן לצורך הכנסת המים וחיבור בין שני החריצים. כשהמתקן מופעל, עולים המים בחריץ העמוק, זולגים ממנו לחריץ השני ולבסוף נשפכים על משטח מחופה חלוקי אבן, שמתחתיו בריכת אגירה ומשאבה הממחזרת את המים. בנוסף לקול הפכפוך הנעים העולה מהמים הזורמים ונשפכים, הם גם מושכים לגן ציפורים, פרפרים ובעלי חיים אחרים, המוסיפים לגן תנועה ועניין ומסייעים למחזור החיים בו.

סביב למדשאה, התחומה באדנים כדי להקל על תחזוקתה, צמחייה בעלת מראה טבעי ומקומי, משולבת בעצים ארץ-ישראליים: העכנאי ההדור פורח בסגול מרהיב באביב לצד עצי אלונים, שיחי אחירותם לצד רימון, זית ועוזרר. למען הזית, ששורשיו זקוקים לעומק רב יותר מהעומק הנתון של הגג, נבנתה מסלעה קטנה, מאבן גיר טבעית, שאיפשרה עומק מצע של 75 ס"מ בפינה זו.

אף על פי שמדובר בשטח קטן יחסית ובעל מגבלות הנובעות מהימצאותו על גג חניון, נוצר במקום גן מגוון בחומריו ובצבעיו, שהוא חלק בלתי נפרד מהחיים בבית

מול הזית, בצד הצפון-מזרחי של הגינה, פינת בר-בי-קיו, ששולחנה הוא חצי גזע זית עתיק ומעוקל, שלוטש וקובע בטוף. המעבר לפינה זו הוא דרך הפרגולה הסמוכה, או ישירות דרך הערוגה המקיפה את הדשא. שטח זה מחופה בשבבי עץ, שמעבר לערכם האסתטי, שומרים על לחות הטוף ומסייעים להתפרשות הצמחייה. בתוך הטוף מוטמנים גם מאות רבות של בצלים ופקעות, שצצים בחורף וממלאים את הגן בפריחה אביבית של יקינתונים, כלניות, פרזיות ונוריות.

בעלי דירת הגן מאושרים מהתוצאה ומרבים לשהות ולארח בחוץ. אף על פי שמדובר בשטח קטן יחסית ובעל מגבלות הנובעות מהימצאותו על גג חניון, נוצר במקום גן מגוון בחומריו ובצבעיו, שהוא חלק בלתי נפרד מהחיים בבית; גן שמציע פינות ישיבה שונות, אזורים מוצלים ושמשיים, שיש בו שילוב מעניין של מים, אבן ועץ, פריחות משתנות ושלל פעילויות וחוויות.


מבט נוסף על הדק

מבט נוסף על הדק

דק על המדשאה

דק על המדשאה

ספסל בנוי במדשאה

ספסל בנוי במדשאה

ספסל בנוי במדשאה

ספסל בנוי במדשאה