הבחירה המתאימה: ההבדלים בין אדריכל, מעצב פנים ומלביש בתים

אם אתם בונים, משפצים או סתם רוצים לרענן את מראה הבית, כדאי שתדעו מיהו בעל המקצוע שהכי מתאים לפרויקט שלכם, שיעשה את העבודה בצורה הנכונה ביותר. מדריך

אתם עומדים לפני שיפוץ או רכישת בית ומעוניינים לעשות שינויים במבנה? קניתם מגרש שאתם מעוניינים לבנות עליו את בית חלומותיכם? או שרק בא לכם שינוי מרענן בבית? בכל מקרה, כנראה שתעזור לכם נוכחות של בעל מקצוע – אדריכל, מעצב פנים או מלביש בתים (הום סטייליסט). אבל מי האיש המתאים ביותר לביצוע העבודה? בעידן שבו התחומים נטמעים זה בזה, חשבנו שכדאי לעשות לכם סדר, כדי שתדעו מי בעל המקצוע הרלוונטי ביותר עבורכם.

האדריכל: בעיקר החוץ – אבל גם הפנים


"אם מדובר רק בעיצוב של בית", מסבירה האדריכלית ומעצבת הפנים יעלה דגנית איבגי, "ואין נגיעה לשבירת קירות והתייחסות לחזיתות, מספיק מעצב פנים. אדריכל נכנס לתמונה כשמדובר בתכנון הבית, ואז מומלץ לקחת גם אדריכל וגם מעצב פנים".

למרות האמור לעיל, בעיני איבגי אין באמת הפרדה בין שני המקצועות והם נמצאים באינטגרציה מלאה. לטענתה, לא נכון לעשות הפרדה בין פנים הבית לחוץ הבית.

 בית פרטי עם בריכהאדריכלות: יעלה דגבית איבגי, צילום: אלעד גונן

לדברי שירלי דן, בעלת המשרד "דן אדריכלים", בעבודה השוטפת כיום מורגשת אינטגרציה בין המקצועות השונים. הלקוחות דורשים לקבל מעטפת מלאה, החל מתכנון המבנה החיצוני, דרך עיצוב הפנים עצמו ועד בחירת החומרים, חומרי הגמר ואפילו בחירה של מצעים, כריות ומזוזה לכניסה לבית. "במרבית המשרדים הגדולים מוצעת מעין תכנית של ONE STOP SHOP  בה הלקוחות מקבלים למעשה את מכלול השירותים, וזאת מכיוון שחלק מהלקוחות מאוד עסוקים ובשל אילוצי לו"ז אינם יכולים להתפנות לכך, אך עדיין חשובה להם נראות הבית".

כורסאאדריכלות: שירלי דן, צילום: שי בן אפרים

מעצב הפנים: הסתכלות פנימה


ההבדל המרכזי בין  אדריכל חוץ למעצב פנים הוא נושא העמדת הריהוט, כך טוענת מעצבת הפנים לירז חזן. "בעבר, אדריכלים עסקו בעיקר בשאלה איך הבית ייראה מבחוץ, ולא הייתה חשיבה מעמיקה על פנים הבית. היום הרבה אדריכלים הם גם מעצבי פנים ולכן יש שיפור בתחום".

 בית בעיצוב קלאסיעיצוב פנים: לירז חזן, צילום: אורי גרון

למי שמעוניין לשפץ את הבית, חזן ממליצה קודם לקחת מעצב פנים שיעצב את הבית, ואחר כך ללכת למהנדס לצורך הכנת התוכניות. בנוסף, תמיד מומלץ לקבל חוות דעת שנייה. חזן ממליצה להתחיל בעיצוב של המטבח, מכיוון שהמטבח הוא המרכז של הבית. "קחו את מטבח חלומותיכם, ואחר כך תעצבו את שאר הבית. אם ההעמדה של המטבח נכונה, גם ההעמדה של כל הבית תהיה נכונה".

השוני המהותי בין המקצועות המדוברים הינו רזולוציית העבודה אליה מכוונים, מסבירה מעצבת הפנים ורד שני. "אדריכל עובד ברמת המקרו, הוא מעצב ומתכנן את הבתים על ידי עבודה עם חומרים מאסיביים במבנה (חיפויים, ריצופים וכדומה). מעצב פנים אמון על נושא השינויים במבנה הבית כמו הנמכת תקרות, הזזת קירות, ועוד. מלביש בתים יורד לרמה של הפרטים הקטנים – האמנות, הטקסטיל, הצבעים והסטיילינג".

 בית בעיצוב בית ציידיםעיצוב פנים: ורד שני, צילום: בועז לוי

אמנם התחומים נוגעים זה בזה, אולם כל אחד מהם מהווה תחום התמחות בפני עצמו. האדריכל בוחן את ההעמדה של הבית במגרש. מעצב הפנים מסתכל פנימה, איך הריהוט  עומד בחדר, ואילו מלביש הבתים יעניק לבית את האופי והחמימות שהלקוח מחפש, מפרטת שני.

 בית ציידיםעיצוב פנים: ורד שני, צילום: בועז לוי

"כאשר אנחנו צריכים לבחור מבין בעלי המקצוע, צריך להגדיר ראשית מה אנחנו מעוניינים לעשות. אם בונים בית, צריך לשכור את שירותיו של אדריכל. אם משפצים בית קיים מומלץ לעבוד עם מעצב פנים. במידה והשיפוץ מצריך זאת, אפשר לשכור גם את שירותיו של קונסטרוקטור". שני ממליצה להשאיר תקציב לסטיילינג בסוף, ולא לוותר על החלק הזה גם אם יש אילוצים כספיים. אפשר לעשות את הסטיילינג בשלבים במידת הצורך. "את שירותיו של מלביש הבתים אפשר לשכור גם אם רוצים לעשות רק ריענון בבית ולא משפצים", היא מסכמת.

מלביש בתים: חופש יצירה מוחלט


"תחום האדריכלות ועיצוב הפנים צריך להתחשב בצרכים הפרקטיים של המבנה", מסביר מלביש הבתים גילי אונגר. "לדוגמא, גובה המדרגות צריך להיות מאוד מסוים, רוחב הדלת צריך להיות מדויק. יש חוקים בסיסיים של 'עשה ואל תעשה'. לעומת זאת, תחום הלבשת הבית חף מכל האילוצים הללו ונהנה מחופש יצירה מוחלט, ואם נוצרים גבולות, הם נקבעים  יחד עם הלקוח. ההתייחסות לנישת הלבשת הבית מוגדרת כאמנות שמטרתה לייצר תחושה הרמונית בתוך החלל".

בית בעיצוב צבעוניהלבשה: גילי אונגר, צילום: שירן כרמל

אונגר מעיד, כי כל פרויקט פוגש אותו בנקודה אחרת בציר הזמן. יש לקוחות שמגיעים אליו במקביל לעבודה עם האדריכל – לצורך עזרה בבחירת חיפויים, מטבח, תאורה ונראות של הבית. יש פרויקטים בהם הבית כבר קיים, ונדרשת רק הלבשה שכוללת צבע, תאורה, טקסטיל, פריטי נוי וריהוט. לפעמים, הפרויקט מתחיל אצלו, ואם יש צורך בכך, בהמשך משלבים מעצב פנים או אדריכל.

 בית צבעוניהלבשה: גילי אונגר, צילום: שירן כרמל

על פי אונגר, מלביש הבתים שם את האדם במרכז. הוא מכתת את רגליו בין חנויות, ויוצא לחקור את המוצרים והחומרים המתאימים ללקוח ולקונספט העיצובי. ששת הפרמטרים שהופכים חלל לבית, ועל פיהם עובדים, הם: צבע הקירות, התאורה (פונציונלית ועיצובית), ריהוט ונגרות, טקסטיל, אמנות ואביזרי נוי. "אני בוחן את החלל המיועד על פי ששת הפרמטרים הללו, ומנסה לזהות מי האדם שעומד מולי כדי לעזור לו לדמיין, ולהחליט ביחד איתו איך ליצור את החלל".

קיר בריקם לבן ותמונות צבעוניותהלבשה: גילי אונגר, צילום: שירן כרמל

553
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...