בונים בית בישראל: 6 זוגות אדריכלים בזוגיות צפופה

לקום יחד בבוקר, להמשיך לפגישה ולשרטוטים ולסגור את היום על ארוחת ערב במטבח הפרטי: הצצה לעולם הפרטי של זוגות אדריכלים שגם עובדים ביחד. הכתבה שתיתן לכם תקווה לאהבה

הסיוט של זוג אחד הוא התגשמות החלומות אצל השני וגם בעבודה – תמיד מפתיע לשמוע על זוגות שלא רק חיים יחד, אלא גם עובדים באותו מקצוע ולפעמים גם באותו משרד. כך, בזמן שאצל רובנו היום מתחלק לבוקר בעבודה עם החבר'ה הקבועים, וערב עם בני הזוג והמשפחה – אצל האמיצים שגם עובדים יחד הבוקר מתחיל יחד, הצהריים נמשכים בצוותא, ושעות הערב גולשות גם הן לתוך בליל הזוגיות והעבודה. איך מתחזקים אדריכלים לא רק משרד משותף, אלא גם זוגיות בעולם מורכב של יצירה, אגו ולא מעט פרטי בניין?. יצאנו לסיבוב ברחוב האהבה פינת האדריכלות:

יונתן ואירית מונג'ק: "מעולם לא אהבנו כמו עכשיו"

את משרד האדריכלים שלו ייסד אדריכל יונתן מונג'ק ב- 1989 והוא, בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל, עובד בו יחד עם בת זוגו אירית, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, במשרד שצמוד לביתם ברמת השרון. לפני שעבדו יחד עסקה אירית בעיצוב אופנה במשך 15 שנים, נתון שמאפיין את הגישה העיצובית שלה מבחינת הגישה לחומרים, לצבע ולטקסטורה ולחיבורים לא קונבנציונליים שהיא עושה ביניהם ובכך משפיעה על שילוב העבודה של השניים יחד.
 יונתן ואירית מונג'ק
"אם יש ויכוחים אז עוצרים וחושבים יחד". יונתן ואירית מונג'ק (צילום: אלבום פרטי)
מדד השנים: 38 שנות זוגיות, מתוכם כ-20 שנה עובדים יחד.
תחילת הדרך: "למדנו יחד בבצלאל", נזכר יונתן וממשיך: "אירית אמנם לא תודה בכך, אבל היא התאהבה בי כבר מהיום הראשון. היא אפילו עזבה את החבר היפה והמדהים שלה והתחלנו לעשות פרויקטים יחד ומחברות אפלטונית יפה מצאנו את עצמנו גרים יחד. לא תכננו שום דבר, פשוט כך זה התגלגל".
הצד החזק שלנו: "העבודה המשותפת התחילה בטפטופים קלים, כשאירית ניהלה את כל ענייני הכספים במשרד, ולאט לאט החלה להישאב לעבודה עם ייעוצים", נזכר יונתן. "כך התגלה הכישרון האדיר שלה בחומרים, צבעים וטקסטיל. היום אנחנו כבר יודעים שאי אפשר 'להפריד את הטחינה מהמים'. עד לפני חמש שנים היא עסקה בעיצוב פנים, אחר כך התחלנו לקנות יחד והיום אנחנו כבר מייצרים ליין של מטבחים. העיצוב הטוטאלי הפך לחלק מסיבי מהמשרד, כשאירית מעורבת בכל מערכות הבית. אני מגדיר את העבודה שלי לא כמי שעוסק בארכיטקטורה, אלא כמי שכותב סיפורים אישיים. אני מחפש את הסיפור הראשוני ואז אירית מצטרפת או מהשלב הראשון ברעיונות, או לפעמים אחרי שהבית כבר עם תוכניות עבודה. אין לזה חוקים. היא יותר בעיצוב הפנים ואני באדריכלות הכללית, אבל הכול עקרוני בלבד כי העבודה שלנו היא ממש שתי וערב. אנחנו דומים בהרבה דברים ושונים באחרים".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "כמי שנכנסים גם לחיים הפרטיים של הלקוחות שלנו, אנחנו חיים את הסטודיו 24 שעות ביממה. אנחנו יכולים לעבוד שעות יחד ואז להחליט שעוזבים והולכים לבית קפה לשבת עם סקיצות. אנחנו עושים את זה המון. הזוגיות הזו יוצאת דופן ואחרי כל כך הרבה שנים יחד, מעולם לא אהבתי את אשתי כמו עכשיו. אפילו כתבתי לה שיר ש'זה שאמרתי לך אתמול שאני אוהב אותך, זה שקר, כי היום אני אוהב אותך שבעתיים', ותקראי את זה גם מחר. הילדים עזבו את הבית, אבל הוא מלא מאי פעם, כי הזוגיות שלנו הוכיחה את עצמה עם בסיס נכון ואמיתי ועם חברות טוטלית. אני מרגיש שאנחנו בראשית הקריירה, משתוללים ברמות, והאופק עשיר יותר מההווה. ואני אומר זאת בצניעות רבה".
נתקלים בקשיים?: "אי אפשר לחיות בלי חילוקי דעות, אבל יש דיונים שאי אפשר בלעדיהם ודווקא הם מביאים להפריה הדדית ולעושר אדיר עבור היצירה שלנו".
איך פותרים ויכוחים?: כשיונתן מתחיל לספר על כך שמדובר בשיטה מאוד פשוטה, אירית מסכמת ומצטטת אותו בחיוך: "אני קובע…!". התגובה מצד יונתן לא מאחרת לבוא: "אני לא קובע שום דבר. כמו בזוגיות, בחינוך הילדים ובחיים בכלל, אנחנו מאפשרים לדברים להיווצר מעצמם, וזו החוכמה. אם יש ויכוחים, אנחנו עוצרים, חושבים ומוציאים מהחסרונות את היתרונות. זה יוצר הרמוניה. אם אירית תעמוד על הרגליים האחוריות, כנראה משהו באינטואיציה שלה אומר שזה לא נכון, ותפקידי לעצור ולהרגיש את התשובה. פשרה היא לא מילה גסה".
תמר יעקבס ואושרי יניב: "משתדלים שלא לדבר על עבודה ליד הילדים"

את המשרד שלהם "יעקבס-יניב אדריכלים", פתחו תמר יעקבס ואושרי יניב לפני כעשור ואחרי תשע שנים בהרצליה עברו לפני כשנה למשרד חדש ברמת השרון.
אושרי יניב ותמר יעקבס
"מחלקים את הפרויקטים ל'שלו' ו'שלה'". אושרי יניב ותמר יעקבס (צילום: דורון פרחי)
מדד השנים: 19 שנות זוגיות, מתוכן 15 שנים של נישואין.
תחילת הדרך: כשלמדו השניים בבית הספר לאדריכלות Architectural Association בלונדון חלקו את אותה הדירה, יחד עם עוד שותפה יוונית ומשם התחילה האהבה.
מחלקים את העבודה לשניים: אם שואלים את תמר, מגלים תהליך די מובנה: "זה מאוד דינמי ומורכב, משום שהמקצוע הוא כל כך רחב ויפה, מכיל בתוכו מרחב יצירה אדיר ואני לא רואה איך הייתי עושה את זה לבד. בשלב הקונספט אנחנו תמיד עובדים יחד על רעיון אדריכלי שמבוסס על רצון של שנינו. אחרי הבנייה הרעיונית המשותפת אנחנו מתחילים לחלק את העבודה. שרטוטים מתחלקים בדרך כלל שווה שווה, תלוי כמובן מי לחוץ פחות או אם יש למישהו זיקה לפרויקט מסוים. את כל הקשור בבירוקרטיה עירונית ועבודה בשטח אושרי לוקח על עצמו. עבודה מול הלקוחות, איסוף המידע מהם, איסוף החומרים וההשראות ועיצוב הפנים זה בדרך כלל אני. אבל חשוב לציין שיש לנו צוות של חבר'ה מאוד מסורים שלוקחים על עצמם את העבודה הטכנית. בכל מקרה, אנחנו לא ניגשים לבית וסתם מתחילים לשרטט, אלא מתחילים ברעיון, ואז מתחילים להתפרס לתחומי התכנון והעיצוב. שנינו מכירים לעומק כל פרויקט ויכולים לתת מענה גם אם השני לא פנוי".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "לרוב זה נהדר, כי זה ממלא ומוסיף פן שלם למרחב וגם עניין. מצד שני זה דורש המון תשומת לב במיוחד בכל הקשור לילדים. אנחנו מקפידים לעצור, לסיים את היום, לכבד את הילדים ולא להשתגע. כבר קרו פעמים שאנחנו מדברים להם מעל הראש, למשל שלחת את זה, מה נעשה עם ההוא, אבל אנחנו משתדלים לעצור בנקודה מסוימת ולשמור על מרחב ניטרלי".
נתקלים בקשיים?: "אנחנו אנשים שונים, שמצד אחד מתלהבים מאותה אדריכלות, אבל מצד שני כל אחד מאיתנו מחובר למשהו אחר ומושך לכיוון שלו. לכן אנחנו מחלקים פרויקטים ל'שלי' ו'שלו', כדי שיהיה קל יותר וגם כדי שיהיה מי שנותן את המילה האחרונה".
איך פותרים ויכוחים?: "עם הרבה מאוד פשרות והקשבה, ממש כמו בעולם הזוגי. אנחנו יכולים להתווכח עד מחרתיים, אבל בסוף אחד מאיתנו לוקח צעד אחד אחורה ומקשיב".
עודד ואליזבט טל: "אני לא יכול להמשיך פרויקט בלעדיה"

עודד ואליזבט טל עובדים יחד מהמשרד שבביתם בהרצליה, אחרי 30 שנים בהן נסעו מדי בוקר למשרד בלב העיר.
עודד ואליזבט טל
"כל אחד עושה מה שהוא יודע לעשות". עודד ואליזבט טל (צילום: אלבום פרטי)
מדד השנים: 37 שנות זוגיות, מתוכן 36 שנות נישואין.
תחילת הדרך: בלימודים באוניברסיטת Pratt Institute בניו יורק.
מחלקים את העבודה לשניים: "כל אחד עושה את מה שהוא יודע לעשות", מסביר עודד, "אני בצד העיצובי, היצירתי, איש החלומות, זה שמתחיל את הפרויקט ויוצא החוצה. אליזבט היא טיפוס אנליטי, אשת המחשבים, אישה חכמה מאוד. אני מתחיל, ולה יש את הסבלנות לתפור נכון את הפרויקט". אליזבט: "אני בעיקר בצד הטכני ובאישורים מול העירייה, כי עודד לא עובד על המחשב. הוא עובד על הרעיונות, על התכנון הראשוני והסקיצות, נפגש עם הלקוחות ונמצא באתר בזמן הבנייה".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "חשוב לי שיש מישהו שיבין אותי ויחווה יחד איתי גם את הדברים היפים והפחות יפים של המקצוע", מתוודה עודד וממשיך: "כשאני מדבר עם אליזבט, היא מבינה את ההיגיון מאחורי הדברים, ומקסימום משתיקה אותי וקוראת לי לבוא לבשל ארוחה טובה. אנחנו גם עובדים וגם נהנים. זה שילוב מנצח שבו כל אחד מביא לשולחן משהו משלו וביחד נוצר סלט מיוחד". אליזבט: "אנחנו משלימים אחד את השני. כשהוא מתחיל משהו, אני יודעת להשלים אותו. יש בינינו הבנה טובה".
נתקלים בקשיים?: 24 שעות יחד הן עניין לא קל בזוגיות והמתכון להצלחה הוא ברווחים, כמו שמבהירה אליזבט: "כשנמצאים יחד 24 שעות, צריך לצאת לפעמים לנשום אוויר לבד, אז יוצאים לפגישות, רואים אנשים אחרים. אי אפשר לבלות כל הזמן רק עם בן אדם אחד". עודד, מצידו, מצהיר שאין לו יותר מדי בעיה: "אני לא רואה בשילוב של העבודה עם הזוגיות שום קושי. אנחנו כל כך צריכים אחד את השני, שבשבילנו זו צורת חיים. אני לא יכול להמשיך פרויקט בלעדיה. גם ככה אני לא נותן יותר מדי אמון באנשים, אבל את דעתה אני אוהב לשמוע".
איך פותרים ויכוחים?: עודד: "אנחנו מדברים, מציירים, מקשקשים, הכול – עד שנפתר. ואם לא היום, אז מחר". אליזבט: "אנחנו פותרים בעיות על המקום. יודעים להפסיק ויכוחים מהעבודה ולא להכניס אותם לחיים הפרטיים".
ליאת ובני פרייז: "מסיימים כל ויכוח בחיוך ונשיקה"

משרד "פרייז אדריכלים ומעצבי פנים" ממוקם בלב מתחם הבורסה ברמת גן והוקם לפני שמונה שנים על ידי בני הזוג האדריכלים ליאת ובני פרייז. את העבודה המשותפת התחילו השניים כסטודנטים במילנו לפני 42 שנה, כשעבדו על פרויקט גדול בסרדיניה. כשחזרו לארץ פתח כל אחד מהם משרד משלו, בני בתל אביב וליאת ברמת גן. לפני שמונה שנים ולאחר התלבטות ארוכה החליטו להתאחד לא רק בנישואיהם ובהולדת הילדים, אלא גם בהקמת משרד משותף.
ליאת ובני פרייז
קובעים פגישות משותפות דרך המזכירה. ליאת ובני פרייז (צילום: אלבום פרטי)
מדד השנים: 44 שנים יחד.
תחילת הדרך: "הייתי בת 17 ובאתי עם הוריי לחוף הים בהרצליה", נזכרת ליאת. "בני היה שם עם חברים שלו, שאחד מהם היה בן בית אצלנו. בני ראה אותי ומאז אנחנו יחד".
מחלקים את העבודה לשניים: "כל אחד עובד על הפרויקטים שלו", מסבירה ליאת את השיטה ומבהירה את מה שעומד מאחוריה: "אדריכלים הם עם מאוד מסובך, כי כל אחד חושב שהגאונות ניתנה לו ושהרעיונות שלו הכי טובים. היו לנו שלושה פרויקטים משותפים – שלושה בנים – ושם חילקנו את העבודה חצי חצי. לעומת זאת, במשרד החלטנו שיש רק אחד שמוביל פרויקט ומקבל את ההחלטות, כמובן תוך תיאום ושיתוף. אני מאמינה שהחשיבה לא ניתנה רק לי, ולכן אוהבת לעבוד בצוות גם עם העובדים במשרד. יש תחום שאני מובילה אותו במשרד, והוא הדיור המוגן. הייתי הראשונה בארץ שתכננה פרויקט דיור מוגן לפני 30 שנה, ועד היום אני מרצה באוניברסיטת תל אביב בחוג למנהלי בתי אבות על ההיבט האדריכלי ובין המובילים בתחום, כך שזה הבייבי שלי. בני עומד בראש החץ בכל הנוגע לפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38. הוא יוצר קשרים עם לקוחות ואנחנו מחלקים את העבודה בינינו. אני מאוד סומכת עליו. הוא למד באורט טכניקום, כך שהוא בענף כבר מגיל 14 והידע שלו בנושאים הטכניים הוא מעל ומעבר. כל תוכניות העבודה והפרטים הם תמיד תחת עינו הבוחנת, הוא פשוט מעולה בזה".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "קודם כל, החלטנו שאנחנו לא נוסעים יחד לעבודה", ממשיכה ליאת, "אנחנו שותים בבוקר את הקפה שבני מכין, ואחר כך יוצאים כל אחד ברכב שלו לסדר היום שלו. אפילו פגישות משותפות אנחנו קובעים דרך המזכירה שמנהלת את היומנים שלנו, ואנחנו מאוד זהירים בזה. בני מאוד היה רוצה שאהיה איתו בפגישות כי אני שוברת מחיצות. הוא תמיד אומר לי 'אני צריך אותך איתי בכל פגישה'. כשאנחנו נכנסים הביתה, אנחנו אומרים 'שלום, איך היה היום בעבודה?', כאילו באנו ממקומות אחרים, אחרת זה הופך לדבק בעיניי. אחר כך נכנסים למטבח, לעבודה משותפת, כי אנחנו אוהבים לבשל ואוהבים אוכל טוב".
נתקלים בקשיים?: "הרעיון הוא לנסות להפריד במידת האפשר, כדי שכל אחד יעסוק בחלק שלו בעבודה", מבהיר בני. "אנחנו מאוד חרדים לכך למען הזוגיות. זה לא שאין קשיים, מפעם לפעם זה קורה, אבל משתדלים להמעיט בזה. המקצוע שלנו מייצר כל הזמן חשיבה, כך שיש אי הסכמה לגבי דברים מסוימים, אבל אנחנו מנסים לדלג מעל ולהמשיך הלאה". ליאת: "חילוקי דעות הם דבר לגיטימי, אבל כשזה עם הבעל ולא עם שותף, זה נגמר בסוף באהבה".
איך פותרים ויכוחים?: "פשוט מפסיקים אותם", אומר בני, "אנחנו מספיק מתורגלים כך שאנחנו יודעים לעצור את זה". וליאת ממשיכה: "תמיד בחיוך ונשיקה. איך אפשר לסיים אחרת? אנחנו כבר ילדים גדולים. אין לנו אגו של בני 20 ו-30 והשותפות שלנו הגיעה אחרי שבנינו קריירה, שנינו  שבעי רצון ויודעים גם לעשות ויתורים. מעולם לא הגענו למריבה כתוצאה מפרויקט".
עדי ותמר סמט: "אנחנו בסך הכל חושבים אותו הדבר"

האדריכלים עדי ותמר סמט מנהלים את המשרד המשותף "סמט אדריכלים" מהבית הפרטי שלהם ברמת השרון כבר שמונה שנים.
עדי ותמר סמט 
"הלקוחות בוחנים אותנו". עדי ותמר סמט (צילום: אורי סמט)
מדד השנים: 19 שנות זוגיות, מתוכן 16 שנות נישואין.
תחילת הדרך: "הייתה בלימודים", מספר עדי, "הייתי עוזר מנחה בסטודיו של תמר והתחלנו יחד בסדנא לעיצוב ואדריכלות, בית ספר פרטי לארכיטקטורה בתל אביב, שלצערי נסגר, והמשכנו בלונדון – תמר השלימה את הלימודים ב-Architectural Association ואני ב- University of Greenwich ".
מחלקים את העבודה לשניים: לפי עדי, העבודה מתחלקת היטב: "תמר יותר בקטע הניהולי של כל המשרד, ואני בשיווק וביחסי הציבור. על תכנון אנחנו יושבים ביחד, כשאני עוסק יותר בעיצוב פנים, ליווי בבחירת החומרים והפגישות בשטח עם המפקחים והקבלנים. במקביל תמר אחראית על התכנון, בקרת האיכות והעבודה מול היועצים במשרד".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "גלשנו לשילוב הזה באופן טבעי, "ממשיך ומספר עדי. "שנינו עבדנו כשכירים כשחזרנו לארץ, ואני הייתי הראשון שיצא לעצמאות בשנת 2002. מיותר לציין שבניית משרד עצמאי היא דבר לא פשוט כל כך ובאופן טבעי, למרות שתמר לא הייתה שותפה רשמית במשרד, היא תמיד הייתה שותפה לכל פרויקט ולכל התלבטות. ב-2006 היא הצטרפה כשותפה רשמית ל'סמט אדריכלים'".
נתקלים בקשיים?: "תודה לאל, לא, אנחנו ממש משלימים זה את זו בצורה מושלמת".
איך פותרים ויכוחים?: "האמת היא שזה לא ממש מצב שקורה, כי אנחנו בסך הכול חושבים אותו דבר. אם יש התלבטות זה בדרך כלל משום שיש שתי גישות או שני פתרונות טובים. במצב כזה אנחנו מציגים זאת בפני הלקוח ומשם ממשיכים הלאה. הלקוחות אפילו בוחנים אותנו. אם אחד מאיתנו מצטרף לפגישה יותר מאוחר והלקוח רוצה לשמוע גם את דעתו, אלה יהיו ב-99.9 אחוז אותן תשובות".
אבנר שר ודור קונפינו: "מדברים על מה שמציק באותו הרגע"

זוג האדריכלים אבנר שר ודור קונפינו הם גם אמנים שמציגים בארץ ובעולם. אבנר מתמחה בקניונים ובמרכזים מסחריים ודור עוסקת בבתים פרטיים ובעיצוב פנים ויש להם שני משרדים נפרדים בקיסריה עם מזכירות משותפת.
דור קונפינו ואבנר שר
משתפים בדילמות לאורך הדרך. דור קונפינו ואבנר שר (צילום: אבי לוי)
מדד השנים: 12 שנות זוגיות.
תחילת הדרך: אבנר: "הכיר בינינו אדריכל שלא הצליח לו איתה".
 
הצד החזק שלנו: "אצל דור מדובר ללא ספק בצד העיצובי, והכוונה לא רק לעיצוב פנים, אלא לעיצוב בכלל, גם פנימי וגם חיצוני", מסביר אבנר. "בפרויקטים בסדר גודל שאני עוסק בהם, גם הצד של העיצוב חזק, גם הצד של התכנון, גם השיווק וגם התחום הכלכלי. כמובן שיש לי עובדים שעוזרים לי, אבל אני חושב שמי שלא יכול לעבוד ברמה של מנכ"ל על, לא יוכל להיות אדריכל של חברות גדולות".
איך משלבים אדריכלות וזוגיות?: "מדברים על עניינים שמציקים באותו רגע. אם יש עניין, שאלה או התלבטות לגבי דבר מה, היא משתפת אותי ומראה לי, וגם להיפך – אני בפירוש מספר ומשתף. זה כמו קבלת חוות דעת".
נתקלים בקשיים?: "ממש לא", קובע אבנר, "אנחנו אפילו נעזרים זה בזה כדי להעביר ביקורת על האמנות שלנו. יש לנו גם סטודיו לאמנות, כך שאנחנו לא רק אדריכלים שמציירים, ואנחנו עושים דברים אחרים לחלוטין. אני יכול להביע דעה שהיא שונה מהדעה שלה, אבל היא לא תתייחס, כך גם להיפך. זו הרי לא עבודה משותפת שצריך לקבל בה החלטה לכאן או לכאן".
טו-באב-זוגות-234
טו-באב-זוגות-403
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המלצות נוספות
בודק...