פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

חשיפה אטית

מבואת כניסה מרוצפת ושביל צדדי שעוצב כשדרה מעניקים לבאים חוויית טיול רגועה המרמזת על מה שמחכה בגן הבית

מאת: נעמה צור

צילום: אלעד שריג

03/02/2011
אדריכלית: פנינה חיות, רותם – חברה לגינון ים תיכוני

בתמונה למעלה: שביל גישה מתעגל תוכנן בצידו של המגרש, לצד השביל שרוצף באבן אפורה עם שילוב של בריקים בהירים בדוגמת אדרת דג, נשתלו עצים ירוקי עד ונשירים: כליל החורש ואדר סורי. למרגלות העצים שיחים נמוכים ופרחים המסתירים קלות את מראה הבריכה ופנים הגן.

מלוא יופייה של הגינה מתגלה רק אחרי שנכנסים לתוך הבית. עד אז נחשפים לקטעים שבונים יחד מכלול: כיכר מרוצפת, שדרת עצים מוריקים שענפיהם מציצים לעבר הבריכה, פינת ישיבה וצמרות עצים המציצות מחזיתו האחורית של הבית. לאחר שעוברים את דלת הכניסה בצד הבית מתגלה, דרך דלתות הוויטרינה הגדולות, חלקו הקדמי של הגן, שבמרכזו בריכת השחייה.

מפלס הבית גבוה במטר ממפלס הרחוב, דבר שאפשר לפנינה חיות לתכנן שתי חניות למכוניות בפאתי המגרש וכניסה להולכי רגל במרכז

"הגינה הזו מתגלה באופן הדרגתי", אומרת פנינה חיות, המתכננת והמבצעת. "אין כאן מצב שעוברים את שער הכניסה ובום – 'נופלים' על גינה ובית הפרושים מולנו. בכלל, בגינות עירוניות, ששטחן מצומצם יחסית, חייבים להתאמץ יותר כדי ליצור עניין בשטח". ואכן, בגן הזה שברמת השרון, ששטחו כדונם, השתמשה חיות בכל האמצעים - טופוגרפיה, צמחייה, בנייה, בחירה ושילוב חומרים וצבעים - כדי ליצור מקום שיש בו עניין ותחושת עומק ומרחב גדולים בהרבה מבמציאות.

האלמנט הבלתי שגרתי הראשון מתגלה במבואת הכניסה, המקבלת את המבקרים עוד לפני שנחשף בפניהם דבר מהגן או מהבית. מפלס הבית גבוה במטר ממפלס הרחוב, דבר שאפשר לחיות לתכנן שתי חניות למכוניות בפאתי המגרש וכניסה להולכי רגל במרכז. בכניסה כיכר קטנה ומרוצפת, שבמרכזה נטוע עץ ליצ'י בוגר ומניב. הכיכר, המזכירה חצרות מעוצבות באחת מערי אירופה, נראית כאילו היא נמצאת שם דורות.

אפשר ליצור גינה ירוקה ועשירה גם ללא מדשאה גדולה, ולהשתמש בדשא כעיטור ירוק ולא כאלמנט מרכזי בגן

מכיכר הכניסה עולים בכמה מדרגות המובילות את הבאים אל שביל גישה מתעגל העובר בצד המגרש. שדרת העצים מסתירה את מראה הבית והגינה, מתוך רצון לא לחשוף הכול בבת אחת, אלא להאריך את הדרך אל הבית ולהפוך את הצעידה לחוויה בפני עצמה. להעצמת החוויה ריצפה חיות את השביל בדוגמת אדרת דג, עם אבנים מנוסרות בגוונים של אפור כהה, שביניהן משולבות אבנים "מכובסות" בגוון בהיר יותר.

לצדי השביל בחרה חיות בנטיעה דו מסלולית. מצד אחד עצי כליל החורש הפורחים בוורוד-סגול נהדר, ומנגד אדר סורי הירוק כל השנה.
מתחת לכלילי החורש נשתלה על גזע שורת ורדים לבנים על גזע, שגם היא יוצרת הפרדה מסוימת בין השביל לבין אזור הבריכה, ומנגד, שורת שיחים ירוקים המחברת בין השדרה לקיר התוחם את המגרש. במפלס הצמחייה הנמוך יותר מלווים את השביל שיחים עונתיים פורחים, בעיקר בגווני הסגול, כוורבנות ואנג'לינות.

גם אם מדובר בבית מודרני, שכולו מתכת, בטון וזכוכית – צריך לזכור שעל הגן להיות מקום רך, נעים ובעל אווירה שתזמין להיכנס לתוכו ולהסתכל בו

בסוף השביל, המגיע לרחבת הכניסה לבית, אפשר להציץ לחצר האחורית, שמשם מזדקרים צמרות עצי איקליפטוס (טורלי) שנשתלו במפלס המרתף, המתנשאים הרבה מעל גג הבית.
רק לאחר שעוברים דרך הבית לרחבת האירוח המרוצפת מתגלות בריכת השחייה וסביבתה. חיות חרגה מהמקובל גם בתכנון הצמחייה שסביב הבריכה. עצי ליצ'י גדולים שתולים על סף הבריכה ממש, נותנים מצלם במהלך היום ובלילה אפשר ליהנות מהשתקפותם במים. הבריכה מרוצפת פסיפס ומוקפת באלמנט גישה ייחודי: רצועת אבן בזלת שחורה ורחבה, הנראית כצפה מעט מתחת לפני המים. אלמנט הבזלת מתחבר לחיפויים ולריצופים הכהים של הבית והחוץ, ומעניק לבריכה מראה נקי, אלגנטי ובעל אמירת עיצוב ברורה.

הדק נחתך בקו מעוגל ומתפתל שתואם לשאר קווי הפיתוח הזורמים. "לא היה קל לשכנע את אנשי המקצוע לחתוך כך, אבל גן צריך להיות מקום עוטף ומרכך", אומרת חיות. הגן אינו מנותק מעיצוב הבית, והוא צריך להתייחס לתכתיבים של הסגנון האדריכלי, החומרים, הצבעים, המגבלות והיתרונות של הבית והשטח. מעבר לזה, גם אם מדובר בבית מודרני, שכולו מתכת, בטון וזכוכית – צריך לזכור שעל הגן להיות מקום רך, נעים, ובעל אווירה שתזמין ותמשוך להיכנס לתוכו ולהסתכל בו.

בין הדק לבין צמחיית השדרה נותר מקום קטן, מעין "עין", שהוקדשה לדשא. הוכחה שאפשר ליצור גינה ירוקה ועשירה גם ללא מדשאה גדולה, ולהשתמש בדשא כעיטור ירוק ולא כאלמנט מרכזי בגן.

בחצר האחורית נמצא עוד שטח קטן של דשא מסוג שונה – זואיסיה יפנית (המתאפיין ב"כריות", התרוממויות וגושים, ואין צורך לכסח אותו), שגם הוא מתפקד כאלמנט עיצובי ולא כמדשאה רגילה.
בחצר האחורית יש תחושת מרחב ופתיחות, אף שהיא תחומה ויוצאת מקומת המרתף. את רחבת הדק מקיפים עצים בוגרים, שענפיהם עולים לגובה. במבט מתוך הפתחים השקופים של קומת הכניסה, או בישיבה במרפסת התלויה, יש קשר בלתי אמצעי עם החוץ, ותחושה נפלאה של ישיבה בתוך הירוק.
 


  • 1.
    נהדר!!!!(ללא טקסט)
    דניאל | (12/23/2011)    
שביל גישה מתעגל תוכנן בצידו של המגרש, לצד השביל שרוצף באבן אפורה עם שילוב של בריקים בהירים בדוגמת אדרת דג, נשתלו עצים ירוקי עד ונשירים: כליל החורש ואדר סורי. למרגלות העצים שיחים נמוכים ופרחים המסתירים קלות את מראה הבריכה ופנים הגן.

שביל גישה מתעגל תוכנן בצידו של המגרש, לצד השביל שרוצף באבן אפורה עם שילוב של בריקים בהירים בדוגמת אדרת דג, נשתלו עצים ירוקי עד ונשירים: כליל החורש ואדר סורי. למרגלות העצים שיחים נמוכים ופרחים המסתירים קלות את מראה הבריכה ופנים הגן.

במבואת הכניסה, ככר קטנה מרוצפת באבן אפורה ובמרכזה עץ ליצי בוגר.

במבואת הכניסה, ככר קטנה מרוצפת באבן אפורה ובמרכזה עץ ליצי בוגר.

בהיקפה של הבריכה רצועת אבן בזלת שחורה הנראית כצפה מתחת פני המים. ברקע הדק בחיתוך מעוגל ולא שגרתי עם חלקת דשא קטנה.

בהיקפה של הבריכה רצועת אבן בזלת שחורה הנראית כצפה מתחת פני המים. ברקע הדק בחיתוך מעוגל ולא שגרתי עם חלקת דשא קטנה.

מראה הבריכה מצידו של הבית.

מראה הבריכה מצידו של הבית.

הדק הרחב משמש לסגנונות אירוח שונים, המטבח החיצוני משמש גם כבר ובמקום שפע מקומות אחסון. ברקע מראה השביל מהצד הפונה לגן.

הדק הרחב משמש לסגנונות אירוח שונים, המטבח החיצוני משמש גם כבר ובמקום שפע מקומות אחסון. ברקע מראה השביל מהצד הפונה לגן.

פינה בחצר האחורית עם דשא הזואיסיה (כדורי) ועצים גבוהים המגיעים לקומת הכניסה.

פינה בחצר האחורית עם דשא הזואיסיה (כדורי) ועצים גבוהים המגיעים לקומת הכניסה.