פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

מדריך: כל מה שרציתם לדעת על מטבחי חוץ

מי קבע שחייבים לבשל רק במטבח סגור בתוך הבית? אם אתם אוהבים את האוויר הפתוח, יש לכם גינה או מרפסת גדולים תוכלו בקלות להקים שם מטבח חיצוני מאובזר היטב. כך תעשו את זה

מאת: לימור קלר

04/11/2014

 

פעם המרפסת והגינה נועדו לישיבה נעימה בחוץ עם כוס קפה, אחר כך הגיעו הברביקיו והגריל החשמלי ושלא נדבר על טרנד הקריוקי. כל השדרוגים והשכלולים הללו לא שווים כלום, אם אין מול מי להשוויץ ולכן רבים גם נוהגים לארח בגינה או במרפסת היפה שלהם.

 

ומה מגישים לאכול בחוץ? לא חייבים להסתפק ב"על האש", אפשר להכין אוכל טעים ומגוון ממש מול האורחים, וגם לחסוך את התיזוז מהמטבח וחזרה. משטח הכנה, כיור, הצללה נכונה ותאורה ראויה בתוספת כמה אביזרים ואתם מוכנים לבשל בחוץ במטבח חיצוני וייעודי שבניתם בגינה, אבל מהו "מטבח חוץ" ואיך משיגים אחד כזה? הכל לפניכם:

 
(תכנון והקמה: רם והדס מטבחי חוץ. אדריכלות: דו אדריכלים, ערן בינדרמן ורמה דותן)
 
 
 
תכנון של מטבח חוץ

בדיוק כמו תכנון של מטבח פנימי, יש לדאוג שכל הפונקציות יעבדו יחד - אזור אחסון קר, למשל לבשרים, אזור עבודה חם (בישול וברביקיו), אזורים רטובים (מים) ואזורי יבשים (אחסון). רק שהפעם אין גגות ואין קירות ומה שמגדיר את גבולות המטבח הם המיקומים של אותן פונקציות. מטבח חיצוני לא צריך להיות גדול כמו בבית. אם תדאגו להתכונן מראש בפנים, תוכלו להסתפק במטבח קטן בחוץ. בשלב התכנון תוכלו למקם את המטבח קרוב למטבח הפנימי, כדי שגם אם תשכחו משהו, לא תצטרכו לרוץ יותר מדי. אבל לא קרוב מאוד, למען הבטיחות, וגם לא צמוד לחלונות הבית כדי לא להכניס את הריחות והעשן פנימה. אם תרצו את האורחים שלכם קרובים, ארגנו אזור ישיבה או בר קרוב לאזור הבישול, שיושיב אותם ממש לידכם בזמן שאתם עובדים במרץ להכין עבורם את האוכל. מים ומשקאות כדאי דווקא להרחיק מאזור הבישול. לא בצד השני של הגינה, אבל מספיק רחוק מאזור הבישול, כדי למנוע הפרעות בהכנות.

 

ואפרופו חברים, יתרון חשוב במטבח חיצוני הוא שכאן האורחים מרגישים לפעמים צורך להיות שותפים גם בהכנות. אורך מטבח נוח וסביר, לפי ליאור גנץ מחברת "גנץ קונקריט - מטבחים חיצוניים", ינוע בין 2.40 ל-3 מטרים, כשמשטח העבודה מתוכו יהיה באורך 1 מטר עד 1.20 מ' (אם מפחיתים גריל וכיור).

 

 (תכנון והקמה: רם והדס מטבחי חוץ. אדריכלות: דוד רחמים. צילום: אלעד גונן זאב שיף)
 
 
רק חומרים עמידים

מינימום תחזוקה הוא מתכון מוצלח למטבח חיצוני שצריך להיות עמיד למים ולרטיבות ומותאם למזג האוויר החם בארץ. כמה שתתעסקו פחות עם שימור, ליטוש ותחזוקה כללית, כך תיהנו יותר להשתמש בו. משטחי נירוסטה, קוריאן, בטון, בריקים, במבוק, קרמיקה ודק עמיד יקלו עליכם את המאבק בקורוזיה, כתמי שמן וטמפרטורות גבוהות. אל תשכחו גם שהרצפה תהיה קלה לניקוי ולא חלקה מדי.

 
תאורה והצללה של המטבח

גשם, קור, רוח או אפילו יום לוהט במיוחד יהרסו לכם את החוויה. מקמו את המטבח מתחת להצללה כלשהי, למשל גג קבוע, פרגולה או אפילו שמשייה, אבל רצוי שלא יהיו מעל אזור הגריל בגלל העשן. אם אין ברירה, דאגו למאווררים שיסייעו גם לתחלופת אוויר. את אזורי הבישול יש להאיר, דבר שיאפשר לכם לארח לא רק בשעות היום אלא גם בחשכה.

 

(צילום: יח"צ מטבחי BULL BBQ המיובאים על ידי רשת איסמור)

 
מה הן הפונקציות הדרושות במטבח?

תכנון המטבח כולל מקום משטחי הכנה, כיור, כיריים לבישול, גריל גז, תנור, מקומות אחסון ואזורי הגשה וניקוי. צרו לכם מקום להניח את הירקות, את התבלינים ואת כל החומרים שאתם צריכים, או שפשוט תיגשו לגינת הירק החביבה עליכם והביאו משם את המצרכים.

 

באזור האחסון יש לדאוג למקומות לפחי אשפה או מחזור אשפה, ניירות ניגוב, כלים וחומרי ניקוי. יש לדאוג למקורות גז, מים וחשמל. אם שטפתם את הכלים בכיור שבחוץ ודאגתם גם לאזור ייבוש, האוויר יסייע בייבוש מהיר של הכלים וחסכתם בצריכת חשמל של המדיח.

 

תוספות מרנינות יהיו תנור אבן, בר משקאות נייד, ארון על גלגלים שאפשר להכניס הביתה בגמר האירוח. לצורך שכלול ושיפור אפשר לכלול גם מעשנת, גריל מעשנת, מתקני צלייה (פלאנצ'ה או היבאצ'י), סיר פויקה, ברז נשלף, מגירות תרמיות, תאים עם מקררים, מכונת קרח, מקפיא, מדיח ועוד. אין לכם תקציב למטבח החלומות שלכם? תכננו אותו כך שבעתיד תוכלו להוסיף לו אלמנטים נוספים.

 


(מטבחי גינה עשויים בטון של חברת גנץ קונקריט. צילום יח"צ)

 

 
איך מעצבים את המטבח?

עדיף שעיצוב החוץ של המטבח ואזור הישיבה ישלים את עיצוב הפנים של הבית. אפשר להוסיף מוסיקה ואמצעי בידור אחרים, תאורה דקורטיבית ולא רק פונקציונלית, שתשמש אתכם לזמן שאחרי הבישול, ואל תשכחו לטפל בשולחן האירוח. סתם ספסל או כיסאות פלסטיק לא ילכו עם מטבח חוץ משובח. 

 

עוד במדור "גינה ומרפסת":

מדריך: כך תכינו את הגינה שלכם לסתיו ולחורף

המדריך השלם לתאורה נכונה בגינה או במרפסת

 


  • 8.
    זה החלום של בעלי
    שלי | (11/22/2014)    
    לשפץ ככה את הגינה שלנו, לקחת גריז גז איכותי (יש המלצות אגב?) ולעשות לו מטבח חלומות כזה
  • 7.
    בואו למטבח לאחר חמש שנים
    קורא | (11/13/2014)    
    ותגעלו ממה שיקרה לו בינתיים...
  • 6.
    בחורף הישראלי הכי כייף, יש המון ימי שמש נעימים.(ללא טקסט)
    ירין | (11/12/2014)    
  • 5.
    בחורף הישראלי הכי כייף, יש המון ימי שמש נעימים.(ללא טקסט)
    ירין | (11/11/2014)    
  • 4.
    ממש לא צריך מעילים :-)
    מני | (11/11/2014)    
    בחורף שמים פטריית חימום ודואגים מראש לגגון למרפסת. לא כזה ביג דיל.
  • 3.
    גרוע לארץ, חמסין לחות שמש יוקדת וזבובים(ללא טקסט)
    בעל קייטרינג | (11/11/2014)    
  • 2.
    ל 1 את לא באמת חשבת שזה המטבח היחיד...(ללא טקסט)
    שוש | (11/11/2014)    
  • 1.
    יבשלו עם מעילים? ויור גרוע: כשיורד גשם?????