פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

מחתימים דרכון: בית אינדונזי עם קריצה ילדותית

בבית אינדונזי מצאו דרך מקורית לרדת מהקומה השנייה לקומת הכניסה - באמצעות מגלשת בטון, גימיק פונקציונלי ומשעשע בעיקר לדייר הצעיר

מאת: אפרת בראשי, מגזין בניין ודיור

צילום: הפי לים Happy Lim

18/04/2012

 



 
 

עוד בתים מעבר לים:
בית שקוף בפרו
בית מעוצב בכוויית

עיצוב הבית האינדונזי שנבקר בו היום מותאם לאזור הגיאוגראפי בו הוא ממוקם, החל מההתחשבות באקלים החם וכלה בפריטים הצבעוניים והססגוניים שבהם הוא מאובזר. סביבת המגורים משקפת את הדיירים בבית, את גילם ואת אופיים, מספיק מבט חטוף מבחוץ על הבית הייחודי כדי להבין מיד שמתגורר בו דייר צעיר במיוחד.
 

 
סביבת המגורים משקפת את אופיים ואת גילם של דיירי הבית

בית הקומתיים ממוקם בפרויקט המגורים, Bumi Serpong Dama שבעיר Tangeran, והוא משמש כמקום משכנה של משפחה צעירה: זוג וילדם בן החמש. פרויקט BSD נחשב למעין עיר קטנה וחדשה יחסית, המתפתחת במהלך השנים האחרונות ושואפת להעניק לדייריה סביבה ירוקה, צעירה ומתקדמת. הבית ממוקם בשכונה הכוללת 120 בתים והוא משתרע על פני 150 מ"ר.


יוצא דופן בסביבת מגוריו. הבית האינדונזי.

מלבד צורתו הכללית שמתכתבת עם הבתים הסמוכים, הוא נחשב ליוצא דופן בנוף השכונה המתפתחת, בעיקר בשל ההתחשבות המקסימלית בצעיר שבדייריו. עם הכניסה לבית אי אפשר שלא להבחין במגלשת הבטון הספירלית שממוקמת בפינה של שתי נקודות מרכזיות של הבית, המגלשה משמשת כמעבר חווייתי מחדר השינה של הקטן בקומה השנייה ישירות לפינת האוכל בקומת הכניסה והיא נעשתה כתוספת חיצונית לבית. היא איננה תופסת מקום חיוני בתוכו, ויש לה מראה פיסולי ודקורטיבי.


מעבר חווייתי מחדר השינה של הקטן בקומה השנייה ישירות לפינת האוכל 

יתרון נוסף לקונסטרוקציה החיצונית הוא שכשהילד יגדל והגימיק יפסיק לרגש אותו יהיה אפשר להסיר את המגלשה בלי לפגום בתכנון הראשוני של הבית. מיותר לציין שהמגלשה הפכה למקום החביב על הילד, שבו הוא יכול לשחק ולדמיין את המערה הסודית שלו, המוארת באמצעות גוף תאורה פנימי. כשההורים מעוניינים שהילד יצא מחדרו וישהה במחיצתם בחדר המגורים, או שירד לארוחת הערב, הוא מזדרז להגיע, ולו בשל החוויה שכרוכה בדבר.


חוויה ביתית ילדותית


מרחב פתוח ואוורירי

בבית שלושה חדרי שינה הממוקמים בקומה העליונה. מלבדם, שאר חלקי הבית תוכננו כמרחב פתוח ומרווח הנשלט בעיקר על ידי רצפת שיש לבן וקירות ותקרה אפורים מבטון חשוף. החלטתו של צוות האדריכלים ממשרד Aboday להשתמש בבטון בצורה דומיננטית כל כך, מותאמת לאקלים הטרופי ששורר באזור בו הבית נמצא, המאופיין רוב הזמן בחום ולחות. "הבטון חזר בשנים האחרונות לזירה האדריכלית", מציינים האדריכלים, "ויתרה מזאת, הוא נחשב לחומר שלוכד את החום בקלות ומכאן שהשימוש בו התבקש".


מודרני, דקורטיבי ולוכד חום. בטון.

רוצים גם לעצב לכם בית?
צבעים לבית: לכל העסקים ובעלי המקצוע
סלונים: לכל העסקים ובעלי המקצוע


מלבד זאת, האדריכלים ביקשו למצוא שיטות נוספות המביעות התחשבות באקלים המקומי בצורה ידידותית לסביבה. אלו באות לידי ביטוי במיוחד בתקרה ובקירות הבית. התקרה הגבוהה (עשרה מטר) נמרחה בחומר מבודד ואחד הקירות החיצוניים מהווה מצע לצמחייה שופעת המטפסת על המבנה מבחוץ, ומסייעת להפחית את הצטברות החום בבית באופן משמעותי.


הצמחייה השופעת עוזרת להפחתת החום בבית

צמחייה נוספת, שנשתלה באזורים מסוימים מסביב לבית (בעיקר בסמוך לחלונות החשופים) מטילה את צלה על המבנה ומגנה עליו מפני קרני השמש. גם האוורור והתאורה תוכננו על ידי האדריכלים בצורה טבעית, שאיננה צורכת אנרגיה מיותרת. בשטחים הציבוריים ויתרו על מערכת מיזוג אוויר. האוורור באזורים הפתוחים, לרבות סלון, מטבח וספרייה, תלוי אפוא בפתחים ובחלונות גדולים החולשים על קירות שלמים בבית. אלו מחדירים דרכם אוויר צח ואור יום לאורך כל שעות היממה, ואין צורך בשימוש רב בתאורה. מתחת לתקרת הבטון נמתחו חוטי מתכת ועליהם נתלו שני מאווררים, שתורמים אף הם לסירקולציית האוויר בבית.  


חלונות גדולים חולשים על פני קירות שלמים בבית 

פריטי אבזור רבים מעטרים את הבית. מוצרי טקסטיל בעלי צבעוניות דומיננטית, האופיינית למזרח אסיה, ופריטי ריהוט שעשויים מעץ חוברים לציורי השמן הססגוניים על הקירות. 


פריטי האבזור מחממים את עיצוב הבית

אף שהבית מתהדר בבטון חשוף ובחלונות שקופים, לצד ריצוף בהיר, הוא איננו משדר מראה קריר או אפרורי. להפך, יש בו סגנון חמים, ביתי ואינטימי, המאפיין את האזור הגיאוגראפי שבו הוא נמצא, אם בזכות פריטי האבזור המקוריים שמחממים את האוירה או בזכות הרוח הילדותית הניכרת בו ומחממת את הלב. 
 


  • 3.
    המגלשה הזאת נראית לי לא נעימה, ואפילו מפחידה , עבור ילד קטן. שלא לדבר על כך שבקצה הגלישה יש מדרגה עד הרצפה - ומן הסתם חוטפים מכה רצינית בטוסיק. היתכן שהמתכננים לא שמו לב לזה? בכללי, בית מיוחד, כמה אלמנטים נחמדים (חלונות גג הבטון המשופע) אבל לא מרשים במיוחד. אגב, אם רוצים לבנות ירוק, לא בונים 150 מ"ר למשפחה של 3 נפשות.
  • 2.
    המגלשה הזאת נראית לי לא נעימה, ואפילו מפחידה , עבור ילד קטן. שלא לדבר על כך שבקצה הגלישה יש מדרגה עד הרצפה - ומן הסתם חוטפים מכה רצינית בטוסיק. היתכן שהמתכננים לא שמו לב לזה? בכללי, בית מיוחד, כמה אלמנטים נחמדים (חלונות גג הבטון המשופע) אבל לא מרשים במיוחד. אגב, אם רוצים לבנות ירוק, לא בונים 150 מ"ר למשפחה של 3 נפשות.
  • 1.
    יחי ההבדל ;)