פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

המלצת קריאה: המכבסה הישנה שהוסבה לספרייה מעוצבת

בחלל ישן ומרוט בו הייתה מכבסת הקיבוץ, הוחלט למקם ספריית חברים. חלוקה לאזורים מוגדרים, שימוש רב בעץ וסקאלת צבעים משמחת הפכו את המקום לחגיגה לעיניים

מאת: מערכת אתר בניין ודיור

30/11/2016
צילום: מיכה לובטון
 
המקום: ספרייה קהילתית בקיבוץ גת שבדרום
השטח: 100 מ"ר
התקציב: 160,000 שקלים
עיצוב פנים: אדריכלית ענת איטקין
 
בקיבוץ גת שבחבל לכיש בדרום היה חלל מכבסה ישן בצורת מלבן, בגודל כ-8X12 מטרים, שהוחלט לבנות בו ספריית חברים. האתגר העיקרי בפרויקט היה ליצור חלל ציבורי יש מאין, בעל אווירה חמה ומזמינה, ויהווה מעין בית שני עבור כל אוכלוסיות הקיבוץ - מצעיר עד זקן.
 
 
בפרוגרמה המאוד מפורטת של המזמין היה דגש על הנגשה נוחה של הספרים, גובה המדפים העליונים, עיצוב מזמין וחלוקה לקטגורית: אזור תצוגת ספרים חדשים וספרים מומלצים, אזור פעוטות וילדים, אזור ספרי מבוגרים, אזור ספרי נוער, פינת עיון, ספרי עיון, תצוגה ארכיונית, עמדת ספרנית, אחסון ציוד ספרייה, איחסון ציוד משרדי ופינת זיכרון והנצחה – וכל אלה ב-100 המטרים הרבועים של המקום.
 
 
במהלך 8 חודשים נעשו במקום עבודות שיפוץ נרחבות, שכללו בין היתר פירוק מערכות אינסטלציה וחשמל ישנות, עקירת במות בטון, הטמנת מערכות חשמל ותקשורת, צביעת משקופי חלונות ודלתות ועוד. רצפת אריחי הטרצו השבורה והמוכתמת כוסתה בפרקט למינציה דמוי אלון מולבן אפור, בדרגת שחיקה גבוהה.
 
 
האדריכלית, שהיא גם נגרית חובבת, בחרה קו עיצובי המתבסס על שימוש רב בעץ, הצבוע בצבעי אפוקסי ולכה שקופה. המוטיב הבולט בעיצוב, שהשתמש הברה בעץ, הוא משחק עם קווי מתאר משושים בפרטים רבים: במדפים, בשולחנות ובחלק מהכיסאות.
 
 
 
 על הקיר המקבל את פני הבאים נפרשה קומפוזיציית תאי כוורת בעומקים שונים - חלקם פתוחים ומשמשים תצוגה ארכיונית, וחלקם תאי כוורת סגורים המשמשים לאחסון ציוד משרדי בעמדת הספרנית. עיצוב תאי הכוורת מאופק, כמעט גרפי, בגוון אפור עמוק ובשילוב עץ ליבנה בגמר לכה שקופה. אלה מקנים לעץ מראה משיי וזוהר. 
 
 
אזור תצוגת הספרים החדשים והמומלצים מתפרש על פני הקיר הדרומי, שלאורכו חלונות גדולים. האתגר המרכזי באזור זה היה ליצור חיבור חזותי בין קטעי קיר המופרדים ביניהם בחלונות. כדי ליצור את המרכיב המקשר הזה, נבנתה מסגרת "צפה" צהובה היוצרת זוגיות הרמונית עם רקע הקיר, שנצבע באפור. על מסגרת זו ממוקמות דפנות משופעות, בצבע כהה, כמעט שחור, עם מדפים צהובים "צפים" המשמשים לתצוגת הספרים. במקטעים שבין המדפים, מתחת לחלונות, נוצרו כוכי קריאה, בהם ניתן לשבת ולהישען על דופן המדפים, תוך שהקורא נהנה מהחלל הפנימי, אך בה בעת נהנה מהאווירה הכפרית שבחוץ. בחלקה העליון של המסגרת הצהובה נקבעו ספוטים המאירים את הספרים ואת כוכי הקריאה. בכל גופי התאורה התאימה האדריכלית גוון אור ועוצמת תאורה שונים - בהתאם למיקום הקורא, על פי בדיקה של פיזור ועוצמת אור בחלל שנעשתה במקום על ידי חברת ייעוץ.
 
 
 
 
 
 
 
אזור הפעוטות והילדים הוא אזור רב תכליתי המהווה את לב ליבה של הספרייה - מקום שמח, צבעוני ומואר, המאפשר לקיים בנוחות קריאת ספרים בקבוצות, ״שעת סיפור״, תערוכות אמנים וכדומה. האזור תחום בארוניות ניידות, כך שבקלות ניתן לשנות ולרווח את המרחב. בגב הארוניות הפונה לכניסה הורכבו מדפים "צפים", המשמשים לתצוגת ספרי פעוטות חדשים. הקיר שבגב אזור הפעוטות והילדים מחופה כולו עץ ליבנה לבוד מובחר, בגמר לכה שקופה. על גבי חיפוי העץ הורכבו מדפי כוורות צבעוניים בעומקים שונים, הנראים כ"צומחים" מתוך הקיר, כך שהם מזמינים את הילדים להתכרבל עם ספר בתוכם – והם תוכננו ונבנו במיוחד כך שיוכלו לשאת את משקל הילדים. מתחת לחלונות נמתח ספסל עץ ליבנה לבוד, הטומן בחובו תאי אחסון מרווחים לציוד הספרייה.
 
 
בספריית המבוגרים בחרה האדריכלית לעשות שימוש במדפי פלדה ישנים ממוחזרים, ששימשו במשך עשרות שנים את ספריית הקיבוץ הישנה. לאחר מדידה, ספירה וניסור, הורכבו המדפים בקבוצות חדשות והותקנו בגובה אחיד. 
 
 
 
 
לבסוף, תוכננה במקום גם פינת זיכרון והנצחה. פינה זו, שהיא יקרה ללבם של רבים מבאי הספרייה, נמצאת בקצה הקיר הדרומי. מחיצה אלכסונית מפרידה אותה חלקית משאר החלל, כך שמתאפשרת התייחדות עם המונצחים, תוך קריאה שקטה ונוחה באמצעי מולטימדיה.
 
 
 
המקום לפני השיפוץ - כשהוא עוד היה מכבסה:
 
 
 
 
תוכנית הספרייה:
 
 
רשימת ספקים חלקית:
ניהול הפרויקט: אלעד מילטר, קיבוץ גת
ניהול ביצוע השיפוץ: ענת בז'ה
נגרות: סטפן מארקו, נגריית סטפן, קיבוץ גת
יעוץ צבע: נירלט, דיזיין סנטר, בני ברק.
כיסאות:URBAN  (דגם ELEMENTO)
מערכת ישיבה, ספה וכורסה: WAXMAN ריהוט משרדי, בני ברק (דגם BLAZER)
כיסאות פעוטות: ריהוט גני ילדים, קיבוץ ניר גלים
פרקט למינציה: הום סנטר, צומת סגולה (דגם KRONO SWISS)
יעוץ תאורה: געש תאורה
 
 

תולעי ספרים - הנה עוד כמה כתבות שיעניינו אתכם: 

  • 6.
    מהמם !!! איזו מעוף ! כל הכבוד(ללא טקסט)
    שי | (04/04/2017)    
  • 5.
    רעיון מעניין, מוצג היטב
    אלון, הרצליה | (12/23/2016)    
    מרענן לקרוא כתבה כזו, כל הכבוד לאדריכלית! הצילום האיכותי מאוד מוסיף, מעורר סקרנות לעבור במקום ולראות את הדבר האמיתי.
  • 4.
    איזה יופי, פשוט ונעים(ללא טקסט)
    דרומא | (12/01/2016)    
  • 3.
    וואו! מקסים וחכם ומשמח לתפארת!
    אדריטל | (12/01/2016)    
    הפרויקט הכי ימרשים ויפה שנראה במגזין הזה כבר הרבה זמן. כל הכבוד לקיבוץ שמשקיע במקום הנכון, וכל הכבוד לאדריכלית שהצליחה לעשות מטמורפוזה כזאת של מחסן ישן לספריה מרהיבה.
  • 2.
    ענת איטקין היא מוכשרת מאוד!
    נעמה | (12/01/2016)    
    כלקוחה של ענת אעיד שהיא מקצוענית אמיתית וללא פשרות. יצירתית וכשרונית, דקדקנית ואחת שאפשר לסמוך עליה. פשוט תענוג. כל הכבוד
  • 1.
    מהמם!!!(ללא טקסט)
    מאיה | (12/01/2016)