פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

חומת ברלין באמצע הבית: עיצוב חלל מגורים שהוא גם משרד

איך מפרידים בין חלל עסקי לבין חללי מגורים בדירה אחת קטנה וצרה, ועדיין מצליחים לשמר את ההיסטוריה הגרמנית העתיקה שלה?

מאת: מערכת אתר בניין ודיור

11/03/2015
צילום: בועז ארד

הדיירים: זוג צעיר
המקום: רובע פרנצלאואר ברג, ברלין
השטח: 65 מ"ר
תקציב: 90 אלף יורו (כ-400 אלף שקלים)
אדריכלות ועיצוב פנים: איתי פרידמן


לעבוד מתוך משרד מהבית אמנם נשמע כמו חלום לחלק מהאנשים, אבל משמעות הדבר היא שאנשים נכנסים אל החלל הפרטי של בעל העסק (לסלון, לשירותים...). הרצון לשמור על הפרדה בין החללים השפיע על עיצוב הדירה שלפניכם, שכוללת חלל מגורים ובמקביל גם משרד לעסק סטארטאפ ושרותי אורחים ללקוחות, כשאחת ההגדרות החשובות היו לא לאפשר לבאי המשרד לדעת כלל על קיומו של חלל המגורים, היה ולא מעוניינים בכך.


בהתחשב במגבלות, הייתה אפשרות לפרק קירות רק בחלל המרכזי, אך יתרון גובה חלל הדירה (3.20 מטר) אפשרו להשאיר כמה שיותר שטח ריצפה פנוי ולנצל את הגובה לכל הפונקציות כולל אחסון ושימושים שונים. יחד עם זאת, צנרת שמובילה מים קרים לדירה וצנרת פסולת לא היו ניתנות להזזה, ולכן פותח קונספט T מתוך הבנה ברורה של כיוני התנועה בחלל (שמאופינים בצורה שמרמזת על האות T, כאשר קיר משותף הינו החלק העליון של האות), ופותח קיר שבאמצעותו משולבים כל הפונקציות, המערכות והשימושים יחד.


צבעים וטפטים:
 לכל העסקים ובעלי המקצוע
בנייה ועבודות גבס: לכל העסקים ובעלי המקצוע


הקיר מהווה הפרדה בין חלל מקצועי לפרטי שחולקים את מסדרון הכניסה הקטן, ובו מראת גוף גדולה ממוסגרת בתוך דלת ישנה, אשר מפרידה בין המסדרון וחלל העבודה לבין איזור המגורים. מצידו של חלל המגורים נראה הקיר כמו עוד פאנל, אבל מצידו של המסדרון הוא מהווה מצגת מגזינים עבור הלקוחות אשר מגיעים למשרד. המראה היא בפועל דלת סתרים לתא השירותים הקטן שמיועד לשימוש מבקרי המשרד. מעל אלה עוצבו חללי איחסון בצורת קוביות שנועדו לאחסון לטווח ארוך. עם הכניסה לחלל המגורים וסגירת דלת המגזינים, מתקימת הפרדה מלאה בין שני החללים.
 


מסדרון ההפרדה


שאר הפאנלים שיוצרים את הקיר מכילים בתוכם שולחן עבודה עם רגל מתקפלת, דלתות לקוביות איחסון בצורות וגבהים שונים, ודלת נוספת שמסתירה מאחוריה את חלל הרחצה, שבתוכו יש גם נישות למכונות הכביסה והמייבש. עם פתיחת הדלת לחלל הרחצה מתגלות שתי מדרגות קטנות שמהוות את במה שתוכננה לשם העברת כל הצנרות בדירה.


חדר העבודה תוכנן עם יחידת קיר שמאופינת באלמנט המיטה המתקפלת, אשר מאפשר להפוך אותו מחדר עבודה (משרד) לחדר מגורים (אירוח), ושוב לחדר עבודה. רעיון זה נבע מהמחשבה העתידית שיום יבוא והמשרד יצא מהדירה, והיא תחזור לשימוש מגורים בלבד. הכוורת תוכננה לאחסון ציוד משרדי, ספרים מקצועיים מדפסות וכו'. כאשר המיטה מקופלת, החלק התחתון שלה מצופה בשעם והוא משמש כקיר עליו ניתן לתלות פתקים ואינפורמציה שימושית למשרד, כמו גם קיר שמציג ללקוחות את עבודות המשרד. חדר השינה בחלל המגורים נשאר נקי מפריטים ויש בו מיטה זוגית וארון בגדים מינימלי.
 


חדר העבודה



בעל מיטה מתקפלת


חלל המטבח והקיר המשותף שלו עם האמבטיה תוכנן בצורה שתאפשר משטח עבודה עמוק מהרגיל בשל היותו צר. המשטח מכיל את כיור וכירים חשמליות, ובמקביל הוא גם סוג של אי עבודה כדי לאפשר איזור העמדת מזון ובמקביל הפיכה לבר בזמן אירוח, שעליו ניתן להניח משקאות ומאכלים.
 


המטבח



על טהרת הצבע הלבן



עם שולחן בר מתקפל


המטבח והסלון
 
שילוב של חומרים מודרנים ומסורתיים



קיר שמזכיר את ההיסטוריה


פינת ישיבה

חלל האמבטיה כולל בתוכו שירותים, מקלחת וכיור, ומהווה חלל נפרד בפני עצמו. צורת פריסת האריחים והניגוד ביניהם נבע מהרצון להעצים את אלמנט המקלחת (הלבן) וליצור תחושה של משהו ש"יוצא מסלע" הודות לאריחים האפורים.


חדר הרחצה והשירותים


חומרי הגימור משמרים את המראה ה ״AltBau”, שפירשו "בניין ישן" בגרמנית, בשילוב עם תיכנון מודרני אבל לא פולשני מדי לחלל הישן. האריחים הינם אריחי בטון שהיו נפוצים בתקופה בה נבנה הבניין (1901), ואיזורי התנורים רוצפו מחדש כדי לסמל את מיקומם כאלמנט דקורטיבי. חשיפת הקיר הוורוד ושימורו נועדו לספר על ההיסטוריה של החלל ולחשוף את מה שכביכול עבר עליו מיום בניתו ועד היום. 


בנוסף נשמרו קווי ה-“Stuck” (פרופיל גבס שהיה נפוץ במבנים ישנים) בחלל המרכזי בדירה כדי להדגיש את ההיסטוריה של החלל והייחודיות שלו. אלמנטים ממחסן מבנים היסטוריים מחוץ לברלין נקנו על מנת לשלב אותם כאלמנטים מודרנים בחלל המחודש: דלת ישנה של חממה שהוסבה למראת הכניסה, כיור ישן ממפעל נודע בגרמניה שהיה מותקן פעם בחווה, וגם עמוד ששימש פעם עמוד תמך בחלל ישן וכיום נשען על הקיר כאלמנט דקורטיבי. 


בדירה נעשה גם שימוש בחומרים מודרנים אבל נייטרלים, כגון פלאטות העץ שמרכיבות את קיר ההפרד (פורמייקה לבנה פשוטה), תנור לבן שנבלע בתוך הקיר הלבן, כיור ניירוסטה וכיריים מינימליסטיים שלא מושכים תשומת לב יתרה לקיומם.


 


החלל לפני השיפוץ


רשימת ספקים חלקית:

אריחים - via, bisazza

ברזים - hansgrohe.

אלמנטים הסטורים - historische bauelemente

 

עוד בתים משופצים:
מתנת בת מצווה לכל המשפחה: עיצוב חדש לבית בהוד השרון
שטופת שמש: שיפוץ דירה תל אביבית ב- 300 אלף שקל
המהפכה הפוסט-מודרנית: עיצוב נקי לדירה בראשון לציון
מפסיקים להתפשר: שיפוץ חלקי ב- 250 אלף שקלים
סוף מעצב במחשבה תחילה: דירת רווק מעוצבת ליד התחנה המרכזית


  • 4.
    געוואלד, כמה שזה דוחה(ללא טקסט)
    איום ונורא | (03/21/2015)    
  • 3.
    בית משונה
    ilana perez | (03/18/2015)    
    משונה. מוזר. לא מזמין. רק מלהסכל בו היתה לי הרגשה רעה של בדידות וחרדה. לא הייתי גרה בבית הזה גם אם היה ניתן לי בחינם.
  • 2.
    מחליא
    אני | (03/18/2015)    
    מהנקרא פה עיצוב???? גיבוב נוראי
  • 1.
    זה גרוע כמעט כמו לפני
    למה, למה, למה | (03/18/2015)    
    אם זה במסגרת הנקמה בגרמנים, דיינו. אם לא..... חבל.