בית פרטי שמשתפר עם הזמן
מאת: זהר וידן, צילום: יקי אסייג, אדריכל: משה מרגלית, מעצב פנים: שי שלום, שטח: 300 מ"ר
את הבית, שנבנה לפני חמש שנים, משפצים מחדש אחת לשנתיים, כדי להתאימו לצרכים משתנים של הדיירים
בית פרטי שמשתפר עם הזמן
הבית בהר אדר, בואכה ירושלים, שנבנה עבור משפחה בת שש נפשות, משקיף לעבר קו החוף של תל-אביב. "ביום בהיר ניתן לראות את מגדלי עזריאלי ללא בעיה", אומרת מרב, בעלת הבית. הבית נבנה לפני חמש שנים, וכל שנתיים, בערך, נעשה שיפוץ במטרה להתאימו לצרכים המשתנים. "הילדים גדלים, וצריך לעשות שינויים בהתאם", אומרת מרב. השיפוץ האחרון נעשה לפני חצי שנה בניצוחו של המעצב שי שלום.
האדריכל התאים את הבית לתוו ...
ול פינת הישיבה בסלון, בה ס ...
האדריכל, משה מרגלית, תכנן את הבית, כשלנגד עיניו עמדה המטרה לשלב בין צורכי בעלי הבית וייחודו של המגרש. "הבית הזה הוא אחד היחידים בשכונה, שיושב על מגרש בעל פינה מעוגלת" מציין מרגלית, "מצד אחד, הנתון מהווה מגבלה ומצד שני פוטנציאל". לרוב, אדריכלים מתמודדים עם מגרש כזה על-ידי יצירת גינה, המחברת בין הגיאומטריה של מבנה ישר זווית לבין סוף המגרש החצי עגול. מרגלית רצה דווקא לנצל את הייחוד, ולעקוב בתכנון הבית אחר האופי המעוגל של המגרש, ולכן אחד מקירות הסלון נבנה גם הוא כפינה מעוגלת, ונפרס כקשת לעבר הנוף.
קומת הכניסה כוללת סלון גדול ומטבח, שפינת אוכל בצידו. "הזמינו אותי לעצב מחדש את הבית, כדי לנסות לקרב בין חלקי הבית ודייריו", מסביר שי שלום האחראי על השיפוץ האחרון. רוב חיי המשפחה התנהלו במטבח, והמשפחה כמעט שלא ישבה בסלון. משימת העיצוב התחילה משם. "המטרה שלי היתה להסב את הסלון לייעודו, ושיהיה כיף לשהות בו", הוא מסביר", היה שטח יפה ורהיטים טובים, אבל לא היה חוט מקשר בין החפצים, למה שיגרום לאנשים לרצות לשבת שם".
מהסלון המשיך שלום לשאר הבית, והמשפחה כולה התמסרה והתחייבה לשינוי. השימוש המקורי של החללים נשמר, אך ההתייחסות לחלל עצמו השתנתה מהיסוד. בעל הבית הוא הבעלים של "ק.ד. פורניר ועץ בע"מ", חברה לייבוא עץ ופורניר. אשר גם מפעיל את הנגרייה של אביו, "נגריית קסורלה דוד בע"מ", ועל כן עבודות עץ קרובות לליבו, וכל הנגרות בבית נעשתה על ידו. ארונות, שידות, שולחנות עץ ומשקופים, הכל נבנה במיוחד כדי להתאים לבית המשפחה. עבודות הנגרות בוצעו ברמה הגבוהה ביותר. "זה בית שעובד", מדגישה מרב, בעלת הבית, "יש כאן ארבעה ילדים שמסתובבים, לכן הרהיטים צריכים להיות איכותיים ולהחזיק מעמד". כישורי בעל הבית, כאיש מקצוע, שולבו ברעיונות המעצב במטרה לגרום למתיחת פנים לכל הבית.
פינת ישיבה בחצר הבית
המטבח שנבנה על ידי קסורלה ...
רהיטים מעץ טיק מלא
הכל, כאמור, התחיל מהסלון. בעבר היו בו שני פתחים. שלום הגדיל אחד מהם, וביטל את השני. כך הוגדר פתח אחד משמעותי לחדר. סידור הסלון שונה לגמרי. בהסכמת בעלי הבית הוגדרו מחדש החלל, פתחי האור ופריטי הריהוט ונוצרה הרמוניה מחודשת. כל פתחי האור הוגדרו מחדש. במקום החלונות, שהיו במקור, נבנו בקירות הסלון פתחי סרגל, שצופים לבריכה קטנה, שנבנתה לפני שנתיים לשימוש הילדים. "פתחי הסרגל מכניסים את החוץ פנימה", מסביר שלום, "וכך החוץ והפנים עובדים יחד בצורה מבוקרת". בחלונות הארוכים הותקנו צלונים פנימיים מותאמים.
בחלקו האחד של הסלון, פינת טלוויזיה משפחתית ובה ספת קורדרוי רכה. בצד השני של החלל פינת אירוח גדולה, ובמרכזה שולחן באורך שלושה מטרים, שתחתיו שני שולחנות נמוכים מתניידים. כל פריטי הריהוט הספוגי הוזמנו במיוחד בחנות הרהיטים של "ניסו", בפלורנטין, ובוצעו בהתאם להנחיות המעצב. יחידות הנגרות, שתוכננו ועוצבו על-ידי שי שלום, מקיפות את כל החדר, כך ששני המתחמים מתחברים, ונוצרת תחושה של חלל אחד גדול.
המטבח. מראה מהצד.
בקומה העליונה, חלל שיועד ל ...
תחום עיסוקו של בעל בית איפשר בניית רהיטים מעץ טיק, דבר ששיווה לרהיטים מראה עשיר וייחודי. הספריות בסלון מולאו בספרים, האהובים על כל אחד מבני המשפחה, וביניהם, פריטים שהובאו ממקומות שונים בארץ ובעולם. הכל נבחר במטרה לחבר את דיירי הבית לעיצוב וליצור בהם שייכות לחלל.
הציורים בבית הם פרי יצירתה של מרב, בעלת הבית, שהיא אמנית חובבת, שגם מרבה לבשל ולארח. "המטבח זו הממלכה שלי", אומרת מרב, ולכן בחלוקת התקציב קיבל המטבח נתח משמעותי. למטבח מראה מעט תעשייתי, אך עבור מרב הכי חשוב שיהיה שימושי. "אני הרבה במטבח, ויודעת מה הצרכים שלי, לכן, דאגתי להתאים זאת כבר בתכנון הראשוני של הבית", היא אומרת. המטבח מרווח, ובמרכזו מוצב משטח עבודה גדול, שבעבר היה מעץ וונגה, והוחלף במשטח מנירוסטה. פינת האוכל הצמודה יכולה להכיל עד 16 סועדים מסובים, ולעיתים מגיע מספר האורחים גם ל60 ויותר, אותם מארחים בסלון.
בשיפוץ האחרון הייתה מטרה להשאיר את המטבח הקיים, ולהעצים אותו על-ידי שימוש בחומרים מאוד בהירים. "שולחן האוכל עבר מטמורפוזה", מגדיר שלום. השולחן היה גדול מהנוכחי, ומצופה בפורניר זברנו, שמבחינה עיצובית השתלט על פינת האוכל. השולחן הוקטן ברוחבו מ-140 ס"מ ל-110, ונצבע מחדש. כיסאות האוכל הישנים בחום כהה הוחלפו בכיסאות בהירים. כל הפריטים בפינת האוכל נרכשו במיוחד לטובת השלמת המראה. "שום דבר לא יכול להיות מקרי בעיצוב" אומר שלום, "הטיפול צריך להתייחס לכל הפרטים".
מעל שולחן האוכל תלויים שני אהילים גדולים וספוטים מעל השיש. בכל הבית נעשה טיפול מוקפד באמצעות טקסטיל ואביזרי תאורה משלימים. "הדגש בטיפול בנושא הטקסטיל היה, שהפריטים יוסיפו, אך לא יפריעו למשתמש", מסביר שלום. בפינת האוכל יש וילון רומי בהיר, שיורד מהתקרה עד לרצפה, ונותן מראה של קיר שלם, כשהוא פרוש, אך ניתן לגלגל אותו עד למעלה, כדי שלא יפריע לילדים להתרוצץ, ולצאת למרפסת. זהו וילון קיים, אך לא קיים, בעל נוכחות, אך לא משתלט. חלון המטבח הגדול נפתח למרפסת משפחתית, ובערב נעים ושקט לשבת בחוץ. המרפסת מקיפה את כל הבית, ויש יציאה אליה מכל חדר בקומת הקרקע.
חד הבנות מבוסס על גווני הו ...
האדריכל התאים את הבית לתוו ...
בכניסה לבית ובמדרגות יש מנורות קיר עדינות, שמשמשות כמסלול דרך. למרגלות המדרגות מוצבים שני כדים סינים גדולים, שמגדירים את המבואה, ותאורת אורך, שמספקת אלומת אור דקה, שמושכת את העין לגרם המדרגות.
חצי קומה מעל קומת הכניסה נמצאת יחידת ההורים. "בעלי הבית רצו, שחדר השינה של ההורים יהיה קרוב, אך לא באותה קומה עם חדרי הילדים", מציין מרגלית, האדריכל. למעט המיטה, קיבל החדר טיפול בהנחייתו של המעצב. ארון הבגדים הגדול שונה. הארון, שהיה בעל דלתות עץ כבדות וכהות, נצבע, והזכוכיות בו הוחלפו בחלונות אורז אופקיים, שמשווים לו מראה יפני. השידה בחדר השינה ניצבה בעבר בסלון. היא היתה עשויה מפורניר זברנו, ועמדה על רגליים גבוהות. שלום החליט, שניתן להסב אותה לשימוש מחודש. הוא עיצב לה מראה חדש, שמתאים לחדר השינה. "הורדנו את הרגליים, ושינינו צבע, וגם ידיות, שנקנו בארה"ב" הוא אומר.
החירוץ ביחידה הוא מוטיב חוזר גם בשאר הרהיטים ברחבי הבית. שלום מסביר, שכך נוצרת תחושה, שהריהוט משתלב עם החלל, ולא משתלט עליו. על השידה מונחים שני פסלי גוף נשים של האמנית אינגריד דובר.
הקומה העליונה היא קומת הילדים. פינת משחקים גדולה נבנתה במיוחד. ארונות ומגירות עץ גדולות וצבעוניות נבנו במיוחד, כדי להכיל את כל המשחקים. בצד השני של החלל המרכזי, בקומה, ישנה פינת טלוויזיה לילדים, עם רהיטי קלקר נוחים. שלום הוא במקור מעצב אופנה, ולכן כל הטקסטיל נתפר אצלו בסטודיו. "בבחירת הטקסטילים והצבע ניסיתי לתת תחושה של ייחוד לכל חדר", הוא מסביר. בחדרי הבנים בולט הצבע הכחול, המהווה רקע לפריטים. לעומת זאת, חדר הילדה הוא ממש חדר בנות בהגדרה. זה משתקף בבחירת הצבעים, הפריטים והטקסטילים. הקירות צבועים ורוד, הוילונות עשויים מבד משי עדין, ונרקמו בהם פרפרים. כל הריהוט בחדרה במוטיב ורוד. הכל כדי לתת לילדה הרגשה שהיא ישנה בממלכה קסומה משלה.
בקומת הילדים יוחד אזור לימודים, המובדל מפינת המשחקים. חדר לימודים לכל הילדים בו שולחן כתיבה גדול ונוח ופינת מחשב. גם כאן יש יציאה למרפסת גג מעוגלת הפתוחה לנוף.
בקומת המרתף נמצא חדרו של הבן הגדול, החייל. "המחשבה היתה לאפשר לו חיים פרטיים בטריטוריה שלו בבית, בה יש לו את כל השירותים הנלווים", מסביר שלום. בחדר יש מקלחת, פינת עבודה, פינת טלוויזיה ואירוח פרטית לחברים עם ספת ישיבה נמוכה, וכמו כן, מרפסת פרטית.
"המבנה משלב שלושה חלקים", מסביר מרגלית, "חלק קשתי במבנה שהוא הגינה, הסלון והמרפסת העליונה, חלק קובייתי בו ממוקמים חדרי השינה, חדר האוכל, וחלל המדרגות, שיורד מהקומה העליונה עד למרתף, ומחבר בין חלקי הבית".
הבית משלב בין אלמנטים מסורתיים לבין פרשנות מודרנית עכשווית, והכול כדי ליצור מבנה, שמצליח להשתמש בתנאי השטח כיתרון אדריכלי וכפתרון עיצובי למשפחה שגרה במקום.
בחזה לקטגוריה בנושא עיצוב בתים.
בחדר הבנים בולט הגוון הכחו ...
ליחידת ההורים הועברה השידה ...
חדר האמבטיה ביחידת ההורים.
יחידת המגורים בקומת המרתף ...
ביום בהיר ניתן לראות את מג ...
בית פרטי בהר אדר - תוכניות ...
בית פרטי בהר אדר - תוכניות ...
121
ניוזלטר – טיפים, חדשות ועדכוניםהרשם כאן
מומלצים



יצירת קשר מהירה
פורום ריצוף וחיפוי