בתים מבפנים 2011 ירושלים: שבעה בתים שאסור לפספס

אירוע עיצוב הפנים והאדריכלות המסקרן חוזר גם השנה בירושלים ואתם מוזמנים לסיור בין הבתים הפתוחים הכי מיוחדים בבירה

הישראלים הולכים ומגלים יותר ויותר רצון לקחת חלק בעולם העיצוב, לחשוף ולהיחשף. את זה כולנו רואים בשנים האחרונות. העובדה הזו היא שהובילה את האדריכל אלון בן נון ואשתו אביבה לוינסון לנסות ולתת לישראלים את מה שהם רוצים וליישם בארץ תרבות שקיימת כמעט בכל העולם – הם השיקו את אירועי "בתים מבפנים".
מאירוע לאירוע הלכה וצמחה האהדה של הקהל לפסטיבל והשנה, בשנתו החמישית בירושלים, מגיע שוב אירוע "בתים מבפנים 2011 בירושלים" ויתקיים ביום שישי, ה- 4 בנובמבר. השנה מציגים באירוע למעלה ממאה פרויקטים שונים, בתים ומבנים, ציבוריים ופרטיים, היסטוריים ומודרניים והרבה מקוריות וחדשנות. כחובבי עיצוב מושבעים, וכמי שאוהבים להציץ לבתים של השכנים, החלטנו להקל עליכם את העניינים, לצאת לסיבוב מעמיק בהיצע השנתי ולהגיש בפניכם שבעה בתים פתוחים בירושלים שפשוט אסור לכם לפספס.
בית ברגמן: הבית הסודי של מוזיאון ישראל

מה יש לנו כאן?: ביתם הכמעט סודי של בני הזוג לואי ושרלוט ברגמן נפתח לקהל הרחב. הזוג, ציונים ואוהבי ישראל, הקדישו שנים רבות מחייהם לאיסוף חפצי אומנות והבית נבנה על שטח מוזיאון ישראל בשנות השבעים ברוח הסגנון הבינלאומי ביוזמתו של ראש עיריית ירושלים המיתולוגי טדי קולק .החזות של הבית לא ממש נראית לעין המתבוננת אל עבר מתחם המוזיאון וכך הוא נותר שמור וסגור למבקרים וכעת מתאפשרת הצצה נדירה לבית של תרבות, צניעות, עיצוב וחדשנות של אותה תקופה.
חייבים לבקר כי: אפשר למצוא כאן גם ארכיטקטורה של שנות השבעים במיטבה וגם חללי פנים שמגלים את תמצית החברה הגבוהה, התרבותית והמנימליסטית של אותן שנים.
אם אתם כבר כאן: אל תשכחו להתרשם מפרטי האספנות הנדירים המוצגים על קירות החדרים ומחפצי הריהוט המונחים בבית.
אדריכל: אל מנספלד.
איפה ואיך: שדרות רופין 17, קרית המוזיאונים (2 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל- 25 משתתפים).
בתים מבפנים ירושלים
בין מוזיאון לבית. בית ברגמן (צילום: גיא יצחקי)
בתים מבפנים ירושלים
מבט מבחוץ. בית ברגמן. (צילום: גיא יצחקי)
בית בבקעה: חזרה לשנות השלושים

מה יש לנו כאן?: בית מגורים בעל ארבע קומות שנבנה במקור בשנות השלושים של המאה הקודמת ועבר שיפוץ והרחבה בשנת 2008. חזיתות המבנה עברו תהליך של שיחזור ושימור ולמעשה נשמרה החזית המקורית של הבית כולל תריסי העץ, מעקות הברזל ופרטים נוספים. להבדיל מחזית הבניין  מעוצבים כאן חללי הפנים ותוספת הבנייה על הגג בעיצוב מודרני כאשר תכנון הבית הותאם לצרכי המשפחה, אך אם זאת דאגו לשמור על אופי הבית, תכנונו ההיסטורי ורוח התקופה.
חייבים לבקר כי: העניין לא מסתכם רק במפגש עם בית היסטורי שעבר שיפוץ מרשים אלא חוויה של שכונה שלמה, היסטורית ובעלת אופי מיוחד.
אם אתם כבר כאן: הרימו את הראש כשאתם נכנסים לבית ותיחשפו לחלל אטריום מרשים, מודרני, ואפילו קצת קלאסי עם אור טבעי שנכנס מגג הבית.
אדריכלים: הלל שוקן ואפרת ברדז'יק.
איפה ואיך: רחוב שמשון, שכונת בקעה (4 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל- 25 משתתפים בסיור).
 בתים מבפנים ירושלים
מודרני אבל שומר על העבר. בית בבקעה (צילום: גיא יצחקי)
בתים מבפנים 2011
עוד מבט פנימה. בית בבקעה (צילום: גיא יצחקי)
בית לבטון: מודרניזציה בעולם היסטורי

מה יש לנו כאן?: בית פרטי משנות ה-90  שמשלב סגנון בנייה מודרני בתוך מרקם של שכונה היסטורית ועדיין שומר על נפלאות הארכיטקטורה המקומית. על ידי שימוש במבחר צבעים בפנים הבית מתקבלת כאן חווית מגורים מקומית אך גם מאוד ייחודית ויזואלית. החצר הקדמית עשירה בצמחייה, הבית הוגבה מעל מפלס הרחוב, הכניסה נסתרת, וחללי הגלריה והסטודיו, המאוד צבעוניים, משרתים את אשת המשפחה, האמנית-ציירת ג'יין לבטון.
חייבים לבקר כי: כך תוכלו להיחשף לתעוזה הצבעונית ולבחירת הרהיטים המיוחדים של האמנית לבטון לאורך כל הבית, חוץ מחדרי הילדים שביקשו לשמר את הגוון הלבן בחדרם.
אם כבר אתם כאן: הקיפו את הבית, עמדו בחצרות ותחוו את החיים בשכונה בעלת סגנון בנייה היסטורי ומיוחד.
אדריכלים: ספקטור-עמישר.
איפה ואיך: רחוב הרכבת 29, שכונת בקעה (אין צורך ברישום מוקדם, פשוט תגיעו).
 חדר אוכל מעץ
הכי צעיר ברשימה. בית לבטון (צילום: גיא יצחקי)

עיצוב בית

עוד זוית. בית לבטון (צילום: גיא יצחקי)
 
בית פרנציס: מרגישים כמו בלופט

מה יש לנו כאן?: בית שנבנה במקור כ"בית ליוואן", שמוכר לנו בזכות חלונותיו המעוטרים, תקרותיו הגבוהות, קישוטיות בפרטים, ותכנונו הייחודי. היום מוגדר הבית בשכונת בקעה כבית לשימור כשמאחורי קירות חיצוניים עבים מסתתרים חללים מודרניים, ואפילו כאלה שמזכירים דירת לופט. הבית כולל שלוש קומות מחופות כיפות ואכסדרת קשתות מרהיבות, כשבקומה הראשונה חבוי בית אבן מסוף המאה ה- 19. שתי הקומות העליונות נבנו אחרי מלחמת העולם הראשונה ומאז עבר המקום שיפוץ מאסיבי ושימור כששלוש הקומות חוברו כמקשה תכנונית אחת עם אלמנטים מבטון, אבן, ברזל ועץ.
חייבים לבקר כי: התוצאה מאוד מרשימה וכוללת חללים מיוחדים ביופיים, נקיונם ומוארים.
אם אתם כבר כאן: שימו לב לבחירת החומרים הקפדנית המשלבת בין אבן, בטון, ברזל ועץ.
אדריכלית שיפוץ ושימור: פארה גולדמן.
איפה ואיך: רחוב ברק 1-פינת יעל 7, שכונת בקעה (סיורים מודרכים. אין צורך ברישום מוקדם).
בתים מבפנים ירושלים
בית אבן עתיק מתחבא כאן. בית פרנציס. (צילום: גיא יצחקי)
בתים מבפנים ירושלים
מבט מבחוץ. בית פרנציס. (צילום: גיא יצחקי)
הבית ברחוב עמנואל נח: חיבור בין ישן לחדש

מה יש לנו כאן?: בית אותנטי במושבה הגרמנית שמתפרש על שלושה מפלסים שנוצרו מאיחוד שתי דירות בבניין המגורים המקורי. תהליך התכנון ושיפוץ המבנה הוביל לשפה אינטגרטיבית רצופת חללים חדשים לצד מוטיבים מהסגנון המקורי. אפילו בחירת החומרים לבית נעשתה כאן בהתאמה לחומרים המקוריים כשבתהליך השיפוץ נחשף האדריכל לאתגרים הנדסיים ועיצובים שהובילו בסופו של דבר לתוצאה עשירה ומגוונת.
חייבים לבקר כי: כדי לראות איך מצליחים לשמר, לחדש ולחבר בין ישן וחדש על ידי אלמנטים אדריכליים יצירתיים. קחו למשל את גרם המדרגות שנוצר לטובת חיבור בין כל מפלסי וחלקי הבית.
אם אתם כבר כאן: רדו למרתף הבית ותופתעו לגלות קומה שטופת אור טבעי שנוצרה מפתיחת חריצי אור בקירות הבית.
אדריכל השיפוץ: מתי רוזנשטיין.
איפה ואיך: רחוב עמנואל נח 13, המושבה הגרמנית (6 סיורים ברישום מוקדם, מוגבלים ל- 20 משתתפים בסיור).
בתים מבפנים ירושלים
אתגרים הנדסיים לא פשוטים. הבית בעמנואל נח (צילום: אילן נחום)
בתים מבפנים ירושלים
בית קרקע משגע (צילום: אילן נחום)
בית הגדוש: בית סולארי בירושלים

מה יש לנו כאן?: בית סולארי פסיבי, הראשון שתוכנן בישראל והראשון שנבנה באזור הרי ירושלים שמאופיינים בתנאי אקלים קר. הבית תוכנן במטרה לקלוט אנרגיה סולארית פאסיבית ומשלב אזורים שונים של קליטה ישירה, חממת שמש וקולטי אוויר טרמו-סיפוניים לחימום מאגר חלוקת נחל תת רצפתי. הבית תוכנן כך שכל אזורי השירות נמצאים בצידו הצפוני ועם מינימום שטחי חלונות לצפון, מזרח ומערב. מה שמעניין עוד הוא שהכניסה לבית נמצאת עמוק מתחת לקומה השנייה כדי לספק מחסה בחורף ותוכנן כולו סביב חדר המגורים בעל חלל כפול וממנו נפתחים כל שאר החלקים.
חייבים לבקר כי: כדי להיחשף לבית שנבנה כמעט לפני שלושים שנה על טהרת האנרגיה הסולרית. ועוד בירושלים.
אם אתם כבר כאן: שימו לב איך אפשר לחבר בין שני עולמות: עיצוב ואקולוגיה.
אדריכל: רות להב אדריכלים.
איפה ואיך: השלכת 6 א', בית מספר 3, עיר גנים א' (סיורים בקבוצות של 20 איש, אין צורך ברישום מוקדם).
בית משפחת קופרשטוק: פנטהאוז בין השיכונים

מה יש לנו כאן?: דירת גג בת 130 מ"ר בשני מפלסים שתוכננה על ידי בעל הנכס. הדירה מוקמה בלב ליבה של שכונת הקטמונים, שמאופיינת בשיכוני בניינים טוריים ישנים. דווקא מתוך הקושי לעדכן ולחדש את אופי השיכונים החליט בעל הדירה והאדריכל למקם את משפחתו בלב השכונה המוקפת בחורשה וגן ובתוכה הצליח לתכנן ולעצב דירת פנטהאוז מודרנית, בעלת קו עיצובי נקי, מינימליסטית, שמביטה החוצה במכוון אל עבר הגן.
חייבים לבקר כדי: להתרשם מהיוזמה העיצובית, ואולי אפילו חלוצית, שהתחילה כאן.
אם אתם כבר כאן: תתמקדו בפרטים הקטנים, קחו למשל את גרם המדרגות..
אדריכל: ירון קופרשטוק.
איפה ואיך: רחוב אנטיגנוס 35, קטמון א' (אין צורך ברישום מוקדם).
בתים מבפנים ירושלים
עיצוב נקי ומינימליסטי. בית קופרשטוק. (צילום: גיא יצחקי)
בתים מבפנים ירושלים
הפרטים הקטנים משמעותיים. בית קופרשטוק. (צילום: גיא יצחקי)
234
403
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...