מדריך: תכנון בית לגיל השלישי

שיפוץ הבית או מעבר לדירה חדשה בגיל הזהב מהווה הזדמנות מצוינת לחדש ולרענן את מרחב המחייה ולהתאימו לנסיבות החיים המשתנות. אז איך נתכנן בית לגיל הזהב? כל התשובות

בטיחות ונוחות הם שני קריטריונים מרכזיים ואפילו קריטיים בהתאמת הבית החדש לדייריו המבוגרים אבל הקפדה על בטיחות ונוחות ממש לא צריכה לבוא על חשבון עיצוב פנים מעודכן ומסוגנן.

רשימת דברים שצריכים להיות בדירה לפני המעבר או אחרי שיפוץ: (לא בהכרח על פי סדר חשיבות)


פתחים רחבים לדלתות – עד כמה רחבים? כאלה שניתן לעבור בהם בנוחות עם כיסא גלגלים.
רצפה ישרה ומפולסת – ללא אריחים בולטים או שבורים. אם יש פרקט – ללא בליטות, שברים או אריחים רופפים.
רצפה חלקה
רצפה ישרה וחלקה (עיצוב: צביה וילצ'ק, צילום: אורן קאן)  
תשתית חשמל תקינה לחלוטין – ש להזמין חשמלאי שיבדוק שארון החשמל בטיחותי ושכל השקעים תקינים. כמה נקודות חשמל צריך בכל חדר? חשבו זאת על פי הדירה הקודמת: העתיקו את מספר נקודות החשמל אבל אל תוסיפו סתם ללא סיבה (זה מחליש את הקירות ומוסיף לא מעט להוצאות).
תשתית מים וביוב תקינה לחלוטין – אם לא שיניתם דבר בשיפוץ בכל הנוגע לתשתית המים או שעברתם לדירה חדשה – יש להזמין אינסטלטור מהימן שיבדוק שהכל עובד כמו שצריך, שכל הצינורות תקינים ושאין שום סתימה.
חלוקת חדרים נכונה – סלון, מטבח, פינת אוכל, חדר שינה, חדר רחצה, פינת עבודה, פינת טלוויזיה (אם לא רוצים טלוויזיה בסלון), חדר אורחים שאליו צמוד חדר רחצה ושירותים נוספים (ישמש לאורחים, נכדים שבאים לבקר ובשעת הצורך למטפל או מטפלת שיגורו איתכם).

סלון אפור
חלוקת חדרים נכונה (צילום: אביעד בר נס, עיצוב: הנקין שביט)

חניה צמודה או חניה נוחה בקרבת הבית.

גישה נוחה ובטיחותית לבית או לבניין – שביל מסודר, תאורת רחוב בשעות הלילה, מספר מועט של מדרגות יציבות או מעלית, אם זה בניין אז דלת אינטרקום נעולה.

דלת כניסה
 רחבה וחזקה, עינית בגובה המתאים ומנגנון נעילה חדש ותקין.
חדר רחצה מרווח – מקלחון עדיף בהרבה על אמבטיה, חשוב גם שהמקלחון יהיה מרווח דיו להכניס כיסא גלגלים למקרה הצורך או לחלופין שני אנשים מבוגרים בעמידה. אם מתעקשים על אמבטיה, מומלץ שתהיה אמבט ישיבה עם מדרגה המקלה על הכניסה אליה, ידית אחיזה בקיר המקלחון או האמבט, ידית אחיזה לצד השירותים, ארון אחסון למוצרי היגיינה, קוסמטיקה ותרופות במיקום שנוח להגיע אליו (לא להתכופף אך גם לא לעמוד על קצות האצבעות). ריצוף שאינו חלק ובדרגה הגבוהה ביותר (יש דירוג לרמת החלקות של אריחים).

חדר אמבטיה מעוצב
(עיצוב: משה אלמוג, צילום: שי אפשטיין)

בחדר הרחצה ובשירותים – דלת שנפתחת החוצה, להקלה על חילוץ במקרה הצורך.
מערכת אזעקה – מהימנה אך פשוטה להפעלה. סורגים על החלונות והפתחים הגדולים (דלת זכוכית המובילה למרפסת,למשל).
כל הבית במפלס אחד – אם מדובר בבית פרטי או בפנטהאוז בעל שתי קומות, רצוי מאד שתהיה הכנה למעלית פנימית.
בית במפלס אחד (צילום: רמי ארנולד)
תאורה בכל רחבי הבית –  גם במסדרונות ובחדרים הקטנים. תאורת לילה בחדר השינה, בדרך לשירותים ולמטבח. גם מתגי החשמל עצמם יכולים להיות מוארים בלד.
שטחי אחסון נגישים לחפצים היומיומיים -חפצים שמשתמשים בהם רק פעם ב.. ניתן לאחסן בארונות גבוהים.
מטבח –  משטח עבודה בגובה של 85 ס"מ לכל היותר (למניעת התכופפות וכאבי גב). למעט עד כמה שניתן בארונות עליונים ובאחסון גבוה מדי.
חדר השינה – מיטה קשיחה ויחסית גבוהה, המאפשרת קימה ושכיבה בקלות ובנוחות. לצד המיטה יש למקם שידת לילה עם תאורה, טלפון, שעון והכנה ללחצן מצוקה.
חדר שינה באווירה רכה
מיטה קשיחה, שידה נוחה ומקום ללחצן מצוקה (צילום: שי אפשטיין) 

טיפים לעיצוב הבית או הדירה בגיל השלישי


Less is more – מלבד הרהיטים החיוניים כמו ספות, שולחן סלון ואוכל, מיטה וכו', רצוי למעט בחפצים או אביזרים המונחים על הרצפה או על ארוניות ומועדים לנפילה, מהסיבה שניתן בקלות להיתקל בהם ולמעוד. מעבר לכך, הם בדרך כלל צוברים הרבה אבק ומקשים על הניקיון.

ניתן בהחלט להשקיע באקססוריז התלויים על הקיר – עבודות אמנות שאתם אוהבים, תמונות של בני המשפחה (אפשר אפילו להקדיש קיר שלם לתמונות משפחתיות, עדכניות וישנות כאחד, ולגוון בסוגי המסגרות – התוצאה תמיד תהיה ססגונית ומרגשת!), פריטי טקסטיל דקורטיביים וכו'.

קיר עם תמונות
(עיצוב: 6b architects, צילום: יח"צ)

בחללים הגדולים, עדיף לבחור בשטיח אחד גדול מאשר בכמה שטיחים קטנים כדי למנוע החלקה, יש לוודא שהשטיח מאובזר בתחתית מונעת תזוזה והחלקה. כנ"ל לגבי שטיחונים בחדר השינה ובמקלחת – חובה להצמיד להם יריעות  pvc נגד החלקה, או פשוט לוותר עליהם.

כדאי לרצף את הבית באריחים בהירים בעלי גוון אחיד – אריחים מצוירים או בדוגמאות שונות (כמו אריחי דמקה למשל), יפים וטרנדיים ככל שיהיו, עלולים "לבלבל" את העין, במיוחד בגילאים מתקדמים, בטח ובטח כשהם באים בשילוב עם שטיחים.

ובהמשך לסעיף הקודם – מומלץ לצבוע ולאבזר את הבית או הדירה בגוונים נעימים לעין, בהירים וטבעיים ולמעט עד כמה שניתן בדוגמאות ססגוניות, עזות צבע "מקושקשות". שוב- מפני שצבעים ודוגמאות כאלה עלולים לרצד מדי לעיניים מבוגרות ולהפוך את השהייה בבית לבלתי נעימה ולאפילו מעט מאיימת.

עיצוב עם צבעים נעימים לעין
צבעים מרגיעים ונעימים לעין (עיצוב: צביה וילצ'ק, צילום: אורן קאן) 

להכניס את אור השמש – לתכנן את החלונות, התריסים והוילונות באופן כזה שתהיה זרימת אוויר וכניסה מבוקרת של אור שמש טבעי – זה חוסך בחשמל ומשפר את מצב הרוח.
לעגל פינות – כדאי לבחור ברהיטים שאין להם פינות חדות או בולטות.
salon07-234
salon07-403
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בודק...