פורום אדריכלות בהנהלת האדריכלית רקפת קידר
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום צביעת הבית בהנהלת בנג'מין מור
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור

הו נוסטלגיה: איזה חידוש למבנה הנטוש

אנחנו אוהבים נוסטלגיה ומקומות שנושאים עימם זכרונות. כשיצאנו לחפש מקומות כאלה, לא תיארנו לעצמנו שנגלה כאלה הפתעות: הבית הישן של סבתא שהפך למלון בוטיק, תחנת הרכבת שהפכה למסעדה מבוקשת, המפעל לייצור שבבים שהפך למועדון סנוקר יוקרתי וסניף הבנק העזוב ששופץ לפיצריה

06/08/2017
יוספה קמחי
בשנה שעברה רכשה רשת ישרוטל את בניין השקם הישן והעזוב בשדרות ירושלים ביפו, בו תקים מלון בוטיק בהשקעה של לא פחות מ-97 מיליון דולר. את המלון יעצב האדריכל אילן פיבקו, ומתוכננים בו 120 חדרים. יש למה לצפות. בהשקעה הרבה יותר נמוכה, ובהרבה תשומת לב, הפך גם הבית של סבתא ז"ל של אלון ערן מירושלים, למלון טמפלרי קסום ויפהפה. כך גם מסעדת "אדום" הידועה בעיר, שנבנתה גם היא על חורבות תחנת הרכבת, וכך עוד מקומות נוספים שגילינו ברחבי הארץ. הנה הם לפניכם.
 
הבית של הנטוש של סבתא שהפך למלון בוטיק טמפלרי. צילום: גיא יצחקי.
 
לעוד בתי עסק ומקומות בילוי מעוצבים:
 
 
הבית הנטוש של סבתא שהפך למלון

מלון הבוטיק Templer inn שנפתח ממש לאחרונה בבית הטמפלרי העתיק במושבה הגרמנית בירושלים, היה הבית של סבתו של אלון ערן, אשר נבנה בסביבות 1890 ובו היא גרה במשך 61 שנה עד שנפטרה. בשנתיים האחרונות עבר הבית עבודות שיפוץ, שיקום ושחזור. "הבית היה במצב די מוזנח" מספר ערן "שיפצנו אותו בצורה מוקפדת, תוך שמירה על כל מאפייניו המקוריים, אבל שדרוג התשתיות לסטנדרטים של ימינו".
 
 
 
הבית, אשר נבנה על-ידי הסנדלר הטמפלרי כריסטיאן יעקב מסרלה בסוף המאה ה-19, השתמר להפליא במתכונתו המקורית, כולל ריצוף האבן המיוחד, התקרות המקושתות, הדלתות וחלונות העץ. הריהוט של הסבתא ז"ל, המנורות והשטיחים, ואפילו הספרים והתקליטים שלה נשארו".
 
1890, מאז ועד היום. צילום: גיא יצחקי.
 
בתאבון בקרון הרכבת

מסעדת אדום הידועה במתחם התחנה בירושלים נבנתה על חורבות תחנת הרכבת מימי המנדט הטורקי, בהשקעה של 4 מיליון ש"ח ובעיצובם של גלעד זעפרני ולוטן זינגר בעלי סטודיו OPA. הם מספרים: "לקחנו אלמנטים שמגיעים מתחנות רכבת בעולם וניסינו לתת אינטרפטציה חדשה. קונסטרוקציית העץ המקורית של המבנה נותרה, וכמוהה גם תקרת העץ ועמודי האבן המקוריים. חלק מהקירות הן קירות שהיו קיימים מתקופת עבר, חלק מהקירות מחופים בלוחות עץ עם פורנירים שונים, אלמנט קלאסי של תחנות רכבת וקרונות רכבת. יש שם קיר טיח שיש לו תפקיד פרקטי שהוא קיר אקוסטי אבל עדיין ניסינו לשמור אל צבעים מונוכרומטיים חמים, ורגועים כדי שלא יהיו צעקניים מדי".
 
 
 
"חלל ההמתנה בכניסה הוא כמו של תחנת רכבת, עם לוח ספיישלים שמתכתב עם זמני הגעה של רכבת. בבר המסעדה יש ספריית ברזל עם ארגזי עץ בהם מאחסנים בקבוקי יין (מאות בקבוקים), ומול הבר יש את ישיבת הבוטים שההשראה הייתה ממסעדות רכבת מאירופה, קרונות מסעדה. השימוש היה בחומרים קלאסיים, מסיביים, פליז, עץ מלא ופורנירים בגוונים שונים ושיש. הספות מרופדות עם עור".
 
מסעדת אדום במתחם התחנה בירושלים. צילום: יואב גורין.
 
ממפעל לייצור שבבים לאקדמיה לסנוקר

מעצב הפנים עמית ישראל עיצב מפעל נטוש לייצור שבבים אלקטרוניים בסגולה לפאב ומועדון של אלוף ישראל בסנוקר, תומר נוייפלד. הוא מספר על תהליך העבודה: "נתבקשתי על ידי אלוף ישראל בסנוקר לעצב עבורו את "האקדמיה לסנוקר". לי היה ברור כבר מהשלב ההתחלתי שזה לא הולך להיות עוד מקום משחק אפלולי, סגור, מיושן ומנוכר כי אם מקום במראה רענן, חדשני, מודרני ואחר. 
 
 
עץ נבחר להיות חומר הגלם המרכזי לעיצוב המקום. לחלל הוכנסו קורות עץ ולוחות חיפוי גלריה מעץ טבעי אשר מרכיבות יחד מערכת שלמה של בינוי אגדים וחיפוי עמודים, היוצרים יחדיו מערך הסתעפות של מעל ל-10 שולחנות משחק מקצועיים. הרעיון היה לתת כמעין מסגרת ומיקוד לכל אחד משולחנות המשחק בהם השחקן הוא המרכז.  כל הקירות המפרידים שהיו בחלל נשברו והושארו בו רק עמודי התמך והקורות שגם בהן נחשף הבטון המקורי. הבר מורכב כולו מקוביות שונות בגדלים שונים מעץ ב-3 גוונים וכן מרשת ברזל תעשייתית. 
 
הושם דגש רב בהארת השולחנות בתאורה ייעודית למשחק, תאורה היקפית אווירתית להארת המעברים וקירות המקום ותאורה ייחודית מעל הבר שהורכבה מגופי תאורה שולחניים אשר שינו את ייעודם וצורתם לכדי הארת הבר. לחיפוי החלונות למניעת כניסת אור יום ולהעצמת האווירה עוצבו טפטים ייחודיים של גרפיקות מעולם המשחק אשר הודפסו כטפט מדבקה ומעשירים את נראות המקום".
 
האקדמיה לסנוקר בסגולה. עיצוב: עמית ישראל. צילום: רן ואסף ארדה.
 
מסניף בנק לפיצריה

ניר גלאם, פתח ב-1998, כשהוא בן 18 בלבד, את חנות הפיצריה הראשונה שלו, פיצה דון פרדו, בעיר הולדתו, פתח תקווה. "זו היתה פיצריה קטנה, צנועה ומלאת אהבה. הקמתי אותה עם טונות של תמימות" הוא מספר. מאז עבר העסק גלגולים רבים, נמכר לזכיין, והתרחב ל-4 סניפים באיזור השרון., כאשר הסניף המקורי נסגר. לפני שנה החליט גלאם לשוב ולפתוח סניף בעיר הולדתו, בהשקעה של 1.5 מיליון ש"ח, ובחר את המבנה הנטוש ברחוב קפלן 15, בו שכן בעבר סניף של בנק הפועלים. המבנה היה נטוש במשך 3 שנים. חדר הכספות, אגב, עדיין קיים ומועמד להשכרה, אם אתם במקרה מתעניינים.
 
 
כאן היה סניף בנק. פיצה דון פרדו בפתח תקווה. צילום: ניר גלאם.

 


  • 3.
    קזינו בת גלים
    דליה | (09/08/2017)    
    מה עם בניין הקזינו הישן בבת גלים בחוף הים בחיפה??
  • 2.
    פיצה פח(ללא טקסט)
    המבין | (08/31/2017)    
  • 1.
    הפיצרייה מהווה מטרד לשכנים
    ניר גלאם | (08/27/2017)    
    צעקות עד 1 בלילה ופלישה לשטח לא שלהם