פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

איים של שפיות: איי מטבח לא סטנדרטיים

כשכל העמדות במטבח תפוסות, עוברים לאי. אנחנו מבשלים עליו, יושבים עליו ומנהלים סביבו חיים משפחתיים וחברתיים שלמים. מה הפלא שהוא יכול להיראות כל כך שונה

מאת: לימור קלר

13/07/2018

 

מדפי אחסון באי. מטבח: ניגא שף For Home. צילום: יח"צ

 

 

מטבח מרווח מספיק מציף אצל דיירים צורך או חלום של אי מרכזי, שיהיה לב המטבח כמו גם הבית. אומנם לא כל אחד מוכן שיחסמו לו את המרחב עם רהיט נייח שלרוב אינו זז (ולא בטוח שגלגלים מהווים נחמה במקרה כזה), אבל לעיתים זהו פתרון טוב למיני בעיות לא פתורות במטבח. בראש ובראשונה אי הוא משטח נוח ומועיל, שמאפשר למשתמשים בו להניח עליו מזון שמוציאים מהמקרר או תבשיל שיוצא מהתנור, למקם בו כיור או מוקד בישול. אי גם מהווה מקום אחסון נוסף או פתרון מחויב בחללים שבהם ארונות המטבח אינם מספיקים. מעבר לכך, הוא מתפקד גם כפינת ישיבה המחליפה פינת אוכל או פינה לארוחות קלות - כל אחד בהתאם לצרכים ולכמות הסועדים שלו. מאחר שהאי הינו כה רב שימושי, צורות העיצוב שלו רבות - עם מפתחים רחבים או צרים, עם מגירות, עם מדפים או בלעדיהם. 

 

 

עוד איים מעוצבים למטבח:

אי לא בודד: מתחילים לתכנן מטבח מהאי

מדריך: כך תשלבו במטבח שלכם אי מעוצב

 

 

אי מתפרק: כמה איים ביחד


אחד היתרונות הברורים של אי, הוא הזרימה שמתאפשרת סביבו, והנה נמצא פתרון זורם אף יותר – לפרק את האי לגורמים. במטבח "ארבע עונות" של "סמגל" מבנה משטח העבודה מחולק לארבעה חלקים שווים אך מנותקים אחד מהשני, מה שמאפשר אווריריות ויזואלית ותחושה מינימליסטית למרות רוחבם של האיים. ארבעת האיים, שההשראה שלהם מגיעה מזרם הקוביזם הפיסולי, מצופים שיש טבעי ומדמים מראה של בטון גולמי. הארונות מאחור, המחופים בפורמייקת עץ גולמי גס ולא מעובד, יוצרים יחד איתו תחושה של מטבח אורבני, סימטרי ומדויק.

 

מטבח "ארבע העונות" של סמגל. צילום: גלעד רדט

 

 

מטבחי השף: אי נירוסטה


אחרי שהתרגלנו לכיורים ומכשירי חשמל מנירוסטה, אפשר להתחיל להתרגל לרעיון נועז יותר, שמוכר לנו מתוכניות הבישול ומטבחי השף המקצועיים – מטבח מנירוסטה. מטבחי המותג האיטלקי ALPES INOX, המיובאים על ידי חברת ניגא שף For Home, עשויים פלדת אל-חלד בגימור משי, ויש להם נוכחות מודגשת בלי להזדקק לתוספות צבע. התפיסה העיצובית מאחוריהם נשענת על מטבחי FREE STANDING שמשלבים את כל מכשירי החשמל במראה של חזית אחידה ונשמרים לאורך שנים ללא צורך בתחזוקה רבה. 

 

מטבח: ניגא שף For Home. צילום: יח"צ

 

 

מטבח בנגיעה: מטבח חכם


הכול סביבנו כל כך חכם, החל מהמכשירים הסלולריים ועד השליטה מרחוק במכשירי החשמל הביתיים, שגם המטבח מתפתח במהירות ומשפר את חוויית השימוש היומיומי. אחרי פתרונות נשלפים, המגדילים את אזור העבודה, ומגירות אחסון הנתונות בתוך הצוקל, מגיע רעיון ה-SMART KITCHEN2, המטמיע מערכת אינטראקטיבית כחלק אחיד ממשטח העבודה. מערכת ה-KVISION מופעלת במגע, היא אטומה לנוזלים, בעלת זכוכית מחוסמת, עמידה לחום ואינה קוטעת את רצף המשטח. רזולוציית המסך, למי שתהה, היא 4K. מה תוכלו לעשות איתה? לנהל שיחה, לסרוק מוצרים ולשלוט על מלאי וקניות, לשקול, לשלוט על מערכות שמע ואודיו במטבח, להסתנכרן עם מערכות בית חכם שונות, לגלוש באינטרנט וכמובן, לשחק. 

 

מטבח: אביבי מטבחים. צילום: יח"צ

 

 

היישר מהנגרייה: שולחן אותנטי


אי שמיובא כולו מעולם אחר הוא שולחן נגרים ישן במצב שלם, שהולבשה עליו דלת כמדף תחתון. הבחירה בפריט כזה למטבח עזרה לבעלת הבית להשיג את מראה הווינטג' התעשייתי תוך שימור חומרים קיימים וישנים כדי לייצר אווירה אמיתית של לופט תעשייתי שנוצר עם הזמן. האי משמש לארוחות חטופות או ארוחות בוקר לפני יציאה לבית הספר ולעבודה, ויש בו חפצים שימושיים הנגישים כל הזמן, כמו כפיות, תבלינים לבישול ולתיבול. "מבחינה פונקציונלית האי הוא חלק ממשטחי המטבח", אומרת בעלת הבית והמעצבת תמי שמעוני, "כך שאם אני מארחת ויש לי הרבה סירים, אני מניחה אותם עליו, והעץ הישן אוהב את הסימנים שנוצרים מכך".

 

עיצוב: תמי שמעוני. צילום: עידו לביא

 

גם במטבח הזה חיפשו הדיירים והמעצבת יחידה שתשמש כאי, הפעם כחלק מתוכנית לבניית מטבח אקלקטי ללא "סטים". "רצינו אי שישמש יותר כמשטח עבודה והגשה נוסף ופחות כישיבה, שיהיה בו טאץ' של פעם ושיהיה 'פיס' שאין כדוגמתו", אומרת המעצבת ורד קסטל-שתיל. אחרי שיטוטים נמצא ה"פיס" בשוק הפשפשים - שולחן נגרים מקורי, עם כל חלקיו המקוריים, במראה טבעי, לא מלוקק.

 

עיצוב: ורד קסטל-שתיל. צילום: מנשה בסם

 

 

משולש בין אלכסונים: אי שמתאים את עצמו


בית שעבר שיפוץ עוצב בקווים אלכסוניים, משום שקירות הפנים שלו אינם מקבילים. לאחר פתיחת החלל אוחדו אזורי המטבח, פינת האוכל והסלון, והאי נבחר כאלמנט שמקשר בין החללים. "האי הוא ציר הליכה מדלת הכניסה, ומלווה את הנכנסים אל הבית ולתוך החללים השונים עד הנוף של הרי ירושלים המתגלה בקצה ציר ההליכה", מתארת המעצבת עינת שחף. באי מוקמו הכיור הראשי והמדיח, כך שישלימו את משולש העבודה בצורה שהמשתמש אינו מנותק מחלל הסלון ונמצא תמיד בקשר עין עם שאר בני הבית. מיקום זה של האי הפך אותו למרכז משפחתי, ולכן שולבו בו מקומות ישיבה לארוחות קלות או כוס קפה. גימור החזיתות בצבע לבן עם ידיות אינטגרליות ומשטח הישיבה מעץ אלון על מנת להוסיף אווירה חמימה. 

 

עיצוב: עינת שחף. צילום: Gidi Boaz Photography 

 

אי טרפזי המותאם למבנה המטבח, עם משטח אבן קיסר עורקים. אדריכל: שחר פרנס, מטבח: מטבחי ורנדורף. צילום: אורי סיוון 

 

 

תוספת מתלבשת: כמו שולחן אוכל


לאי שכולל משטח עבודה וכיור התווסף חלק שיוצר במיוחד כדי לאפשר ישיבה מלאה כמו סביב שולחן אוכל. גב האי החלק צבוע בתנור בלבן, והמשטח השולחני עשוי דקטון דגם kelya עורקים, המשולב עם רגל ברזל.

 

עיצוב: בתאל שכוורגר, מטבח: מטבחי רפאל. צילום: לירז עמר