פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

בונים שלום

בתום עשר שנים של עבודה אינטנסיבית, התגברות על בעיות מורכבות והתמודדות עם תקציבים מוגבלים נחנך מרכז פרס לשלום ביפו

מאת: חדווה אלמוז, עורכת מגזין בניין ודיור

צילום: עמית גרון

25/07/2010
קונספט אדריכלי: מסימליאנו פוקסס, אדריכלות: יואב מסר, אדריכל אחראי: יפתח הייגר, המיקום ושטח המגרש: 7.5 דונמים לחוף ימה של יפו

יואב מסר אדריכלים בע"מ נבחר למקום הראשון בקטגוריית אדריכלות ציבורית בשנת 2010.

האדריכל יואב מסר, דור שמיני בישראל, סיים לימודי אדריכלות בטכניון בחיפה, חי ויוצר בתל אביב. משרדו, בעל שתי קומות וחצר אחורית, ממוקם בבניין חדש ברחוב הנביאים. שמונה אדריכלים ואנשי צוות ניהולי עובדים במשרד, שהוקם על ידי מסר בשנת 1987.

את הקונספט האדריכלי הראשון קיבל מסר מהאדריכל האיטלקי בעל השם העולמי מסימליאנו פוקסס

מסר כבש ברגליו פסגות הרים במקומות שונים בעולם, הוא רוכב אופניים מושבע ואיש משפחה מסור, המאמין בפילוסופיה שהכול מתנקז למובנה הרחב של המילה "מקום", מילה משמעותית במיוחד בדת ובמסורת היהודית.

לאורך השנים ביצע צוות האדריכלים בהנהגתו של מסר פרויקטים רבים במגוון רחב של תחומים: מבני תרבות ציבוריים, מרכזים לנוער, מוזיאונים, תכנונים סביבתיים, בתים פרטיים ועוד. כל אחד מהפרויקטים, ללא קשר לגודלו או לייעודו, נתמך ברעיון של חיבור בין הסביבה, האדם והרוח, שיחד יוצרים מקום.

לפני עשר שנים קיבל על עצמו מסר להשלים את התכנון של מרכז פרס לשלום בארץ ולהקימו. את הקונספט האדריכלי הראשון קיבל מסר מהאדריכל האיטלקי בעל השם העולמי מסימליאנו פוקסס.

פוקסס ראה בחזונו בניין שעשוי שכבות הממחישות את ההיסטוריה והתרבות של שני העמים השוכנים באזורנו – ערבים ויהודים

בשנת 1999 רשם פוקסס על מפית נייר סקיצה של חזית הבניין. מהרישום הזה נולד סיפורו של מרכז פרס לשלום. פוקסס ראה בחזונו בניין שעשוי שכבות הממחישות את ההיסטוריה והתרבות של שני העמים השוכנים באזורנו – ערבים ויהודים. עשר שנים תמימות נדרשו למסר להגשים את חזונו של פוקסס ולהפוך רוח לחומר. בעיות הנדסיות, תפעוליות ומימוניות עמדו מנגד, ועל כולן גבר.

בניצב לטיילת הים הנמשכת מחוף תל ברוך עד בית הקברות העתיק ביפו, על שטח של 7.5 דונמים, הוקם בית פרס לשלום. שביל לבן החוצה סיפון עץ רחב ידיים מתחבר אנכית עם הטיילת. באתר יש שתי "קופסאות". הקופסה הראשונה בולטת מעל פני השטח ובלילה מקרין זוהרה על כל הסביבה. זהו הבניין של המרכז לשלום, שבו חמש קומות. בקומת המרתף יש ארכיון וסדנאות; בקומת הכניסה מבואה רחבה וספרייה; בקומה הראשונה סדנאות ומשרדים; בקומה השנייה אודיטוריום ומשרדים; ובקומה העליונה משרדים, חדר ישיבות ובר. הקופסה השנייה היא החניון, מבנה תת קרקעי המיועד ל-100 מכוניות ומעליו גן ובו סיפון עץ.

חזיתות הבניין עשויות מכל הכיוונים רבדים של אלמנטים יצוקים מבטון ירוק וביניהם לוחות זכוכית. שנים של פיתוח, מחקר והקמת שני מפעלים באתר הבנייה נדרשו ליישום התכניות. התוצאה: 199 דגמים שונים של יציקות שמהם יוצרו 800 אלמנטים אופקיים. אורכו של כל אלמנט מגיע ל-6.80 מטרים במשקל של יותר מארבע טונות. הלוחות השטוחים "הולבשו" על עמודי יסוד עגולים וביניהם שולבו לוחות זכוכית בשיטה מיוחדת. החזיתות, שהן מעטפת הקופסה, מנותקות מפנים הבניין ומופרדות ממכלול הקומות.

עשר שנים תמימות נדרשו למסר להגשים את חזונו של פוקסס ולהפוך רוח לחומר

מבנה החזיתות מאפשר כניסת אור שמש בכל שעות היום, ובלילה האור הפנימי של הבניין משתקף ומקרין על הסביבה. הבניין, שעשוי ברובו בטון וזכוכית, נקי מחיפויים. רק באודיטוריום נוספו רצפת פרקט ותקרת עץ, ובספרייה הבנויה לכל גובהו של המבנה יש מדפים ודלפקי עץ. הטיפול בחומרים גלויים חייב פרטים מדויקים משלב עבודות השלד ועד עבודות הגמר. למעשה מסר והאדריכל האחראי, יפתח הייגר, עברו בפרויקט הזה תהליך מעורב של תכנון ובנאות, כשכל פרט נבחן לפני הביצוע ובזמן אמת באתר.
 


מראה כללי של רחבת מרכז פרס לשלום.

מראה כללי של רחבת מרכז פרס לשלום.

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

זויות שונות של מבנה השכבות ותפקודם בשעות היום והלילה

האודיטוריום

האודיטוריום

מבנה מרכז פרס לשלום הנושק לבי הקברות המוסלמי

מבנה מרכז פרס לשלום הנושק לבי הקברות המוסלמי