פורום אדריכלות בהנהלת האדריכלית רקפת קידר
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום צביעת הבית בהנהלת בנג'מין מור
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור

משפצים את הדירה של סבא וסבתא

דירה תל אביבית ותיקה עברה שיפוץ ושדרוג תוך התחשבות גם ברצונם של הדיירים החדשים וגם במציאות הקיימת. איך זה נראה? בואו לגלות

מאת: בר אילוטוביץ

09/05/2012

 אוהבים עיצוב פנים? הרשמו לניוזלטר שלנו וקבלו עדכונים למייל!

 
 
כשסבא וסבתא של אדריכלית הפנים טל ג'רסי קנו את הדירה ברחוב הנביאים בתל אביב בשנת 1960, הם לא יכלו לדמין את ההיסטוריה שהדירה תצבור במשך השנים שהם גרו בה. גם לאחר פטירתם לקח לג'רסי זמן עד שיכלה לגשת למלאכת העיצוב בגלל הזיכרונות הרבים. מכיוון שהסבים מעולם לא שיפצו את הדירה, היה צורך בשיפוץ מקיף וכולל במטרה לתכנן דירה שתתאים לזוג צעיר. למרות כל הרצון לדירה מעוצבת ומשופצת היו מספר אלמנטים שהיה חשוב לשמר מהדירה המקורית כמו דלת הכניסה, חלון האיוורור מעל הדלת ושלט קטן על הדלת עם חריטת שם הסב.
 
הדירה, שמשתתפת באירוע בתים מבפנים, ממוקמת בבניין מגורים גדול ברחוב הנביאים שתוכנן על ידי דן איתן ויצחק ישר ונחשב לאחד מבנייני המגורים המוצלחים ביותר בעיר והוא מהווה דוגמה לאדריכלות עירונית מודרנית. נקודת ציון היסטורית נוספת הקשורה לבניין היא חנות הפרחים המיתולוגית "פרחי כץ" שפעלה במשך שנים רבות מקומת הקרקע וכל תל אביבי ותיק מכיר.
 

הנביאים 4 תל אביב, בניין דירות בתיכנונם של דן איתן ויצחק ישר, נבנה בשנת 1960  (צילום: עמרי אמסלם)
 

קומת העמודים של הבניים ברחוב הנביאים 4 שימשה בעבר את החנות "פרחי כץ" (צילום: עמרי אמסלם)
 
בזמן התכנון מחדש היה חשוב למצוא את נקודת השיווין בין הרצונות של ג'רסי לתכנן של פחות פונקציות ויותר חלל פתוח, מול המגבלות הקיימות של המעטפת הקיימת שאינה ניתנה לשינוי ושורת עמודים שחוצה את הדירה לאורכה. לאחר ששקלה מספר אפשרויות אירגון, החליטה ג'רסי להשאיר את שני חדרי השינה בחזית המזרחית של הדירה, ולהשתמש במפתח הגדול של החזית הדרומית, שמכניסה המון אור טבעי לטובת הפונקציות הציבוריות – סלון, פינת אוכל, מטבח, פינת עבודה וספסל, הרצון היה ליצור חלל גדול ופתוח שיתן תחושת מרחב.
 
סלון
הספסל הבנוי משקיף החוצה לכיוון החצר, כריות נוי צבעוניות ומקום אחסון הופכים אותו לפונקציונאלי ונוח (צילום: בני ונטורה)
 

שולחן האוכל היה שייך במקור לסבים והוא יכול להסגר בעת הצורך, הספסל הבנוי יכול לשמש כמקום ישיבה נוסף (צילום: עמרי אמסלם)
 

הסלון: שילוב של רהיטים עתיקים כמו ספה מבית ההורים ומזוודה ישנה המשמשת כשולחן קפה יוצר חלל אקלקטי (צילום: עמרי אמסלם)
 
עוד בשלב התכנון היה לג'רסי חזון לגבי האווירה שתהיה בדירה; היא רצתה כאן אווירה חמה עם נגיעות כפריות. בחירת החומרים והצבעוניות נועדה כדי להדגיש את ההרגשה הזו, שילוב של רהיטים ממקומות שונים שחלק עברו בירושה מהסבים, חלקם מבית ההורים וחלקם נקנו בשוק הפשפשים של ניו יורק וכולם יוצרים יחד תחושה אקלקטית ונעימה.
 
לשיפוץ נקבע תקציב ממוצע שדרש מספר התפשרויות כמו שימוש בחלונות אלומניום במקום פרופיל בלגי, יחידות מיזוג תלויות במקום מיזוג מרכזי והשארת החדרים הרטובים במקומם כדי לא להעביר את האינסטלציה ממקום למקום. למרות המגבלות היו מספר דגשים שעליהם ג'רסי לא הסכימה להתפשר כמו ריצוף פרקט אלון עתיק בגוון כהה בכל הדירה ונגרות מותאמת אישית ברמה גבוהה כמו הדלתות, הנישה הבנוייה בסלון, הספסל וארונות האמבטיה.
 
ארונות לבית: לכל העסקים ובעלי המקצוע
 
 
אמבטיה
חדר האמבטיה עוצב בגווני אפור ולבן, קרמיקה לבנה בשיטת הנחה של לבנים עם רובה אפורה וריצוף שח – מט אפור לבן. פריטי הנגרות נצבעו בתכלת ליצורה אווירה חממה ונקייה (צילום: אסף שמע)
 
שירותים
שירותי האורחים חופו גם כן בלבני קרמיקה ופסיפס לבן וערימה של מגזיני טיים אאוט מכל השנים שבהם ג'רסי חיה בניו יורק מכניסים צבע ונגיעה אישית (צילום: אסף שמע)
 
אמבטיה
(צילום: אסף שמע)
 
הספסל יושב על חלון גדול שפונה לדרום ויכול לשמש גם כספסל ישיבה לשולחן האוכל בעת הצורך. העמודים הקיימים עוזרים להפריד את האזור הציבורי מהפרטי ויוצרים את הנישה המתוכננת לטלוויזיה וסיפרייה. הסיפרייה מתוכננת בצורה כזו שבה היא קרובה לאזור העבודה ומכילה גם ספרות מקצועית. 
 

 שורת עמודים בנויים הגדירה את נישת הטלוויזיה ואת הסיפרייה המקצועית של ג'רסי  (צילום: בני ונטורה)
 
המטבח יושב גם הוא על הקיר הדרומי וזוכה לצל מעץ פיקוס גדול. המטבח תוכנן כחלל מופרד, הפתוח מצידו האחד לאזור הציבורי בעזרת אי קטן עם כיסאות בר. ארונות המטבח התחתונים בצבע לבן אפרפר מסודרים בצורת האות ח' ואליהם מצטרפות שתי יחידות תלויות בצבע תכלת, שילוב הצבעים תוכנן כדי ליצור אווירה כפרית וביתית. אלמנט נוסף שמפריד בין המטבח לחלל הציבורי הוא ריצוף שונה בצורת מרצפות בטון מצוירות. 
 
מטבח
המטבח יושב על קיר דרומי עם חלון גדול המשקיף לעץ פיקוס (צילום: אסף שמע)
 
מטבח
ארונות המטבח התחתונים צבעונים בלבן אפרפר עם גימור מט, אביזרי המטבח והשיש משתלבים ויזואלית ליצירת אחידות ויזואלית (צילום: אסף שמע)
 
מטבח
מבט מכיוון דלפק הישיבה למטבח – בשעות החמות ניתן להגיף את הוילונות החצי שקופים ולהנות מאור מעומעם מבלי לחמם את החלל (צילום: בני ונטורה)
 
אותה הדירה של סבא וסבתא הצליחה להפוך לדירת זוג חמימה, בעיקר בגלל הזיכרונות הרבים הקיימים בה כשהעקרונות שהנחו את ג'רסי בזמן העבודה יצרו מרחב חדש, כזה שמפאר את ההיסטוריה הקיימת של הדירה עצמה וגם את ההיסטוריה של הבניין עצמו בצורה עדינה ונעימה; בית חדש שיספוג את הזכרונות הרבים שיבואו עם השנים.
 

הבית משתתף באירוע "בתים מבפנים 2012" ויהיה פתוח לקהל הרחב ברחוב הנביאים 4, כניסה ב`, דירה 9, ביום שבת, 19.5 בין השעות 11:30-15:00
 

 

 


  • 9.
    משפצים את הדירה של סבא
    אורנה רייכמן | (05/20/2012)    
    הדירה פשוט מדהימה לא מרגישים באילוצים .מרווחת מוארת ומעוצבת בטעם טוב נראה שכיף לגור בדירה כל הכבוד! ! !
  • 8.
    יופי של שיפוץ. חסר לי לדעת מה המטראג' של הדירה. והיה נחמד לראות צילומים של "לפני" ליד ה"אחרי".
  • 7.
    כעת זו דירה לזוג צעיר! במקור היתה שייכת לסבה וסבתה.
  • 6.
    פשוט מדהים ...
    מורן | (05/18/2012)    
    הבית מעוצב בטוב טעם ולא משעמם. הכתבה מעניינת ומקצועית אני נהנת כל פעם מחדש מהכתבות במדור אשר מביאות חידושים לקוראים כל הכבוד ??
  • 5.
    כל הכבוד בר!
    ליאת כהן | (05/17/2012)    
    כתבה מעניינת ומקסימה, נהנית לראות עבודות שלך. אוהבת!!!
  • 4.
    מושלם. כמה אור מרחב , פונקציונליות, נוחות וחום.
  • 3.
    מהמם! מהמם! מהמם!
    רוני | (05/16/2012)    
    בית מהמם, חמים, אקלקטי, פונקציונלי ומעוצב בטוב טעם עם תחושה אמיתית של בית. ובלי קשר, כייף לראות לשם שינוי בית שלא נראה כאילו ערכו אותו מחדש או שנטשו אותו מפעילות לצורך הצילומים - על השיש במטבח יש מתקן לייבוש כלים עם כלים עליו, פירות ומגנטים על המקרר, ובסלון יש שלט של הוט (רחמנא ליצלן!!). מקווה לראות עוד צילומים בסגנון הזה ולא צילומים סטריליים.
  • 2.
    אמבטיה
    תהילה | (05/16/2012)    
    לא הייתי משבצת אמבטיה להורים מבוגרים, אלא מקלחת אם מקום ישיבה .או מקום שניתן להכניס כיסא
  • 1.
    ועל זה אומרים אצלינו
    yudalevitz | (05/16/2012)    
    בטוב טעם , ממש!!!! גם הצבעוניות , הכבוד לעבר, העדינות והאמירה. כל הכבוד!