פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

בתים מעוצבים: הבית הכי צר בשכונה

מגרש צר וארוך יצר אתגר אדריכלי אמיתי שהפך למקור השראה אמיתי. איך מתמודדים? הופכים את כל מה שבסביבה לצר וארוך

מאת: יעלה גל

צילום: עודד סמדר

09/08/2011
אדריכלים: עודד ואליזבט טל אדריכלים, שטח המגרש: 800 מ"ר, שטח בנוי: 600 מ"ר

אוהבים עיצוב? הרשמו לניוזלטר שלנו וקבלו עדכונים למייל!

 

לפעמים, גם בחיים וגם בעולם העיצוב, המציאות מכתיבה צורך בהתארגנות מחדש והתאמה לסיטואציה קיימת. כך למשל קרה בבית בו אנחנו מבקרים הפעם וממוקם במרכז הארץ ובנוי על מגרש צר וארוך בעל מידות של כ- 46 מטרים אורך ורק 17 מטרים רוחב. מצב כזה מצריך התייחסות מיוחדת לאורך ובמקרה הזה - הוא משמש ממש כאלמנט לכל דבר ומתווה לא רק את האדריכלות אלא גם את בחירת החומרים והריהוט לבית. איך עושים את זה?: "אני אוהב מגרשים מאתגרים", מספר האדריכל עודד טל, "רק כך אפשר ליצור ארכיטקטורה מעניינת. אני מעריך לקוחות שמגיעים אליי עם מגרש כזה".

 


  צר וארוך. החזית האחורית של הבית. 

 

כדי להדגיש את האורך השתמש טל באבנים סרוקות בקווים אופקיים לאורך הגדר, ולזה הוסיף שורה של עצי צפצפה וריצוף גינה שמדגיש אף הוא את הכיוון. ואכן, הדבר הראשון שאליו נמשכת העין עם הכניסה בשער הוא הפרספקטיבה הארוכה המלווה את הבניין לכל אורכו, עד הבריכה הממוקמת בגינה שבקצה הדרומי. "הרעיון הוא להזמין את האורחים לגינה", מסביר טל, "בעלי הבית התעקשו שהאוריינטציה של הבית תהיה דרומית, כי הם הגיעו מאירופה, ורצו חשיפה מרבית לשמש". מתוך התפיסה הזו בדיוק מרוצפת הגינה ברובה, ובחלקה מרופדת בדשא סינתטי או באבנים. הבריכה מרוצפת באבן טרוורטין בגוון חום-אפרפר וכך ביום שמש צלול מקבלת גוון כחול יפהפה מהשמים.


נכנסים פנימה: מאחר שטל תכננן גם את הגינה וגם את עיצוב הפנים מורגש כאן הדגש שניתן לחלל הכניסה ברגע שעוברים את השער, עוד לפני הכניסה לבית. זוהי כניסה צפונית רחבה ונעימה, שמוצלת על ידי הבית עצמו. בריכות ובהן חלוקי נחל משמיעות פכפוך נעים, וקיר במבוק ירוק שניצב מאחור מסתיר את קיר החנייה. חלל זה הוא המבואה לבית. הכניסה לבית היא השלב הבא במעלה הדרך לכיוון דרום, כניסה שהיא בעצם גשר מעל החצר האנגלית, ובה שלושה אלמנטים של צמחייה המדגישים את מיקומה.

 


  הכל בגלל הכיוון. זוית נוספת של הכניסה הצפונית. 


מגמת האורך נמשכת גם בתוך הבית, באמצעות שיטת ריצוף לא סטנדרטית, המקובלת דווקא בבניית קירות לבנים, שבהם כל שורה של אבנים מונחת בהזזה ביחס לשורה שמתחתיה, ובאמצעות מטבח עץ אלון בעל משטח אחד ארוך ושולחן אוכל אובלי גדול במיוחד מזכוכית שחורה. הכול מכוון כאמור לדרום, צד שזוכה לאור טבעי שחודר דרך ויטרינות ענקיות ולתוספת תאורה עליונה המגיעה מגובהו של חלל כפול מעל פינת האוכל. לסירקולציה של האוויר ולמניעת התחממות הותקן בחלון העליון מנגנון פתיחה חשמלי ודרך החלון נפלט אוויר חם ונכנס אוויר קריר.

 


  גם שולחן האוכל מדבר באורך. מבט אל איזור המטבח.


צבעים וחללים: בעיצוב של פנים הבית בולט הצבע הלבן, עם מעט שחור והרבה תוספות צבעוניות סביב. "המעטפת היא שלי, הצבעים הם שלהם", מתאר טל את הדיאלוג שנרקם בינו לבין הלקוחות. "אני אוהב מאוד את הדיאלוג שמתפתח עם הלקוח, ונותן לו לקחת אותי למחוזות חדשים. זוהי יצירה שביני לבין הלקוח". הבית המלבני מחולק לכל גובהו לשני אגפים ריבועיים מצפון ומדרום, ובמרכז אלמנט מקשר ומעוגל עשוי זכוכית ואלומיניום. ממזרח זהו קיר מסך שמתחיל בחצר האנגלית ומלווה את החלל הגבוה של פינת האוכל, וממערב הוא כולל את גרם המדרגות המעוגל ואת המעלית, המצופה כולה זכוכית שחורה.


כאמור, משחק של שחור-לבן בא לידי ביטוי באלמנטים הקבועים, למשל בדלתות שחורות ובפתחי מיזוג אוויר שחורים, לעומת ריצוף וארונות קיר הבוהקים בלבן. כדי להעשיר את המשחק נכנסת האבן הסרוקה מבחוץ אל הבית, בגוונים אפורים ובעיבודים שונים. לעומת זאת, את חדרי המגורים השונים מעטרים חפצים צבעוניים מאוד. שטיח בגוון ירקרק זוהר, ספה סגולה, פסל בצבע אדום צועק ותמונות גדולות וצבעוניות מאוד של כוכבי קולנוע ומוסיקה בונים בית עשיר, צבעוני וארוך מאוד.

 


  הלבן שולט גם כאן. חדר השינה של הבת. 


  חפצים צבעוניים במרחב. חדר ההורים. 
 

החותם של הבית, זה שכל כך אופייני לעבודותיו של האדריכל, הוא ללא ספק הגג המעוגל שממשיך את המוטיב המעוגל בקיר המסך ובשולחן האוכל וכן בכמה חלונות עגולים. הגג, היוצא דופן בנוף המקומי, הוא אחד הדברים הראשונים שאליהם שמים לב מהרחוב. זהו גג אלומיניום לבן שמוסיף לבית נופך תעשייתי ומהווה פתרון אלגנטי ומסקרן לחזית הצרה לרחוב. כך לרגע נוצרת התחושה שנמצאים בלופט מודרני באמצע אזור תעשייה ולא בלב אחת השכונות היוקרתיות יותר באזור. זו בדיוק הגדולה שבעיצוב נכון. 

 


   כאן מרגישים עד כמה הכל צר וארוך. מבט צידי על הבית. 

 

אהבתם את הבית? ספרו לנו בתגובות
 


  • 6.
    אחד המזוויעים - אם לא הכי. למות מקור.(ללא טקסט)
    אדריטל | (06/24/2017)    
  • 5.
    מהיפים שראיתי
    אגי פרידמן | (11/26/2012)    
    ולא רק בהתמודדות המוצלחת עם צורת המגרש. אין כאן גמגום או התנצלויות ומאידך עשייה לשם הרושם ויהי-מה. יש כאן יד בוטחת בקורלצייה עם ראש יצירתי וחזון עיצובי תוך התחייבות פנימית אמיתית ליצירת סביבת מגורים נוחה, נעימה ומשובבת נפש. שאפו!
  • 4.
    וואוו
    קורא | (10/26/2011)    
    אין מילים שאפו על ההתמודדות המוצלחת
  • 3.
    בית צר וארוך
    חנית כהן רביב עיצוב והום סטיילינג | (09/08/2011)    
    עיצוב מדהים !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2.
    מדהים
    לובה | (09/08/2011)    
    בית פשוט מושלם! פשוט, מודרני אך עם קריצה :-)
  • 1.
    מדהים
    לובה | (09/08/2011)    
    בית פשוט מושלם! פשוט, מודרני אך עם קריצה :-)
בכניסה הצפונית של הבית

בכניסה הצפונית של הבית

שולחן אוכל אובלי

שולחן אוכל אובלי

חדר ילדים נוסף

חדר ילדים נוסף

יחידת ההורים

יחידת ההורים

אחד מחדרי האמבטיות בבית

אחד מחדרי האמבטיות בבית

בקומת המרתף חדר הקרנה

בקומת המרתף חדר הקרנה

מבט לעבר המפלס התחתון

מבט לעבר המפלס התחתון

תוכניות הבית

תוכניות הבית