בניין ודיור

רעיונות והשראה  //  מחבקים עצים: מבנים שהכניסו את הטבע לסביבתם האישית

מחבקים עצים: מבנים שהכניסו את הטבע לסביבתם האישית

קבלו קונספט אקולוגי ממדרגה ראשונה: לא לכרות עצים, אלא לחבק ולהטמיע אותם בתכנון האדריכלי של המבנה, כך שיהיו חלק בלתי נפרד מהחיים המתנהלים במחיצתם. מוגש באהבה לכדור הארץ

מאת: לימור קלר צילום:


#banner#
את יתרונותיו של שתילת עץ בגינת הבית אין צורך להציג, החל מיופי ומתן צל לאזורים בחצר ועד הפחתת חום וספיגת הפחמן הדו חמצני באוויר. אך יש מי שהחליטו ללכת שלב אחד הלאה, ולקרב עוד יותר את העצים לביתם, עד שהם הופכים להיות חלק מהמרפסת, מהסלון ואף מחדר השינה. כך, התכנון האדריכלי של הבית מתחשב בראש ובראשונה בנוכחותו של הצמח. יום כדור הארץ העולמי, המצוין מדי שנה ברחבי העולם ב-22 באפריל, נועד להעלות את המודעות ליכולתנו להשפיע על גורלנו באמצעות התנהלות מתחשבת בסביבה וצריכת משאבים יעילה. עבורנו הוא סיבה מצוינת לטפס על כמה עצים, ולבדוק מקרוב כיצד משתלבת יצירה ארכיטקטונית עם יצירה של הטבע, בלי שאחת מפריעה לשנייה.
 
עולם הילדים במוזיאון

רחבת הכניסה של אגף הנוער במוזיאון ישראל בירושלים עוצבה מחדש, כך שתעניק חוויה המותאמת לקבוצות הגיל הצעירות המגיעות למוזיאון. עץ אורן שגדל ברחבה הוביל לפנטזיה של בית עץ, הלקוחה מעולם הדימויים של תקופת הילדות, ומדברת על מקום קסום שהוא מעין מפלט מעולם המבוגרים, התלוי בין שמיים לארץ. באמצעות בית העץ נוצר פוקוס חדש לרחבה, הנמצאת בליבו של המוזיאון. מחד נשמרה שפה עיצובית וחומרית מאופקת, ומאידך ניתנה אינטרפרטציה חדשה לסיטואציות מוכרות מעולם מגרשי המשחקים, כמו ארגז חול, מגלשה, סולם ומקומות מסתור. אזורי אתנחתא, ישיבה, התבוננות והתכנסות מתאחדים תחת אובייקט המשכי ורב תכליתי, הסובב את גזע העץ כרהיט ענק המאפשר בתוכו דינמיות.
 
אדריכלות: יפעת פינקלמן ודבורה ורשבסקי. צילום: עמית גרון
 
 
בית בלב החורשה

בית בווסט וירג'יניה, הממוקם בלב חורשה מיוערת, תוכנן בפשטות המכניסה את הסביבה לתוכו. העצים שביניהם הוקם הבית נשמרו ושולבו בפנים כהמשך לצמיחה הטבעית שלהם, וכעת הם משמשים כאמנות בפני עצמה. זכוכית מבודדת בין פנים הבית לחיצוניותו, ומאפשרת גם כניסה של אור טבעי. כדי למזג גם את הפנים עם החורשה עשויים כל הקירות זכוכית, ועץ הוא אחד החומרים הדומיננטיים שנבחרו. 
 
אדריכלות: TravisPriceArchitects.com. צילום: Ken Wyner Photography
 
 
תוספת עם עצי שקמה

שני עצי שקמה שבעל הבית כה אהב היו חלק מהפרוגרמה התכנונית בתוספת בנייה לבית, כמו גם העיצוב הקיים, הנוף הנשקף מהסביבה ותנאי השטח. מאחר שהתוספת לבית הוצמדה לחזית הפונה לרחוב, והיה צורך להתחשב בנוף הגבעות שמסביב, הוחלט לשלב את העץ במפלסי הבית השונים. כך מתחיל גזע אחד מהמרפסת שבקומת הקרקע, כשהגזע השני עובר בחלל המטבח, חודר לקומה השנייה, שבה ממוקם חדר השינה, ופורץ החוצה דרך הקיר אל המרפסת העליונה.
 
אדריכלות וצילומים באדיבות: ANX – Aaron Neubert
 
נכנס לחדר השינה
 
ופורץ החוצה מהקיר
 
 
גזע במסגרת בטון

לבית בפרברי סידני, אוסטרליה, שעבר שיפוץ והרחבה, נוסף אזור בנוי, שצמח כביכול כחלק מצמרת של עץ. התכנון הקפיד על רגישות לנוף, והעיצוב התחשב בעץ ואפשר לו להישאר כאלמנט הדומיננטי ביותר בבית. תוספות הבטון מסביב לגזע יוצרות מסגרת לגזע, והשטח שנוצר בגג רוצף כדי לאפשר ליהנות מצילם של הענפים, כשהיושבים מביטים אל נוף הנמל של סידני. מתחת לקומת הקרקע מצוי חניון ואף מוקמה בריכה, ושניהם מורחקים משורשי העץ. לאורך כל מפלסי הבית נוצרו פתחים, המאפשרים ביניהם קשרי עין ומבטים מלאי עניין.
 
אדריכלות: B.E Architecture. צילום: Peter Clarke
 
 
עצי אלון ממזגים

חלונותיו הגדולים של בית מודרני בסופיה, בולגריה, נפתחים אל חזיתו האחורית, בה צומחים עצי אלון ישנים. העצים, שיוצרים באופן טבעי אקלים נוח בחצר, מתפקדים כאלמנט צורני מרכזי, ולכן תכנון המבנה כולו התבסס על צמיחתם. בקומת הקרקע מוקף העץ במטבח, פינת אוכל וסלון, שדרך קירות הזכוכית שלהם נראים שני העצים על גזעיהם וענפיהם, אחד קרוב יותר והשני מרוחק. מהקומה העליונה, בה ממוקמים שני חדרי שינה, יחידת הורים ומשרד קטן, מציצות צמרות העצים. ריבוי הזכוכיות לא משפיע על חום הבית בזכות שני עצי האלון.
 
אדריכלות: OBIA. צילום: Georgi Ivanov, Ambitio
 
 
אי ירוק במרכז הבית

את פני הנכנסים לבית בסינגפור מקבלים שני עצים הממוקמים משני צידי דלת הכניסה וחודרים את המבנה המקרה את רחבת הכניסה. בבריכת הפטיו של הבית, הממוקם באמצעו, גדל עץ שהובא מהולנד, לאחר שכמעט הושמד כדי לפנות מקום לכביש חדש. השמיים והאוויר מעליו, הדשא מתחתיו והמים סביבו מזכירים לבעליו של הבית יום יום את מהות החיים, כפי שהם אמורים להיות: טהורים, פשוטים ומלאי שמחה.
 
אדריכלות: Wallflower Architecture + Design. צילום: Albert Lim
 
 
חיבוק של מרפסת אסימטרית

בית תה בשנחאי, סין, תוכנן על ידי משרד אדריכלים ומוקם בחצר האחורית של משרדם. יחד עם בית התה, כמקום למפגש חברתי, תוכננה גם ספרייה במבנה המשלב בהרמוניה פתיחות לצד תיחום. החזית תוכננה סביב עץ בוגר, הגדל בחצר. בקומת הקרקע אזור מקורה מול בריכה, ובקומה ראשונה ספרייה ומרפסת משולשת החובקת את העץ. חדר קריאה, לאונג' וחדרי שירות נוספים מצויים בחלקו האחורי של המבנה.
 
אדריכלות: Archi-Union Architects. צילום: Zhonghai Shen
 
 

עוד אדריכלות וטבע:
 

 

עוד בנושא

רעיונות והשראה

המקומות שבהם באמת הילדים שלכם מכינים שיעורים


פינת הכתיבה שהכנתם להם או שולחן הכתיבה בחדר העבודה? ממש לא. מידע פנימי מהימן מגלה מה הם המקומות שבהם הילדים באמת עובדים ולומדים – והם ממש לא איפה שחשבתם

רעיונות והשראה

הפלא ופרא: מעצבים בסגנון האפריקאי


לזרוק שטיח של זברה זה ממש לא מספיק. אם אתם רוצים להכניס טאץ' אפריקאי אמיתי הביתה, בואו לגלות כמה מהמאפיינים הסגנוניים החשובים של היבשת המרתקת הזאת

רעיונות והשראה

יותר זה יותר: עיצוב מקסימליסטי


מיציתם את הקו העדין והנקי? שבעתם מסגנונות כמו יפני ונורדי? מאסתם בצבעוניות מונוכרומטית? כך תעצבו בעושר ובאושר

רעיונות והשראה

העיצוב שאינו נגמר: טרנד שדוגל בחוסר שלמות


דווקא בעולם פרפקציוניסטי כמו שלנו, יותר ויותר מעצבים ולקוחות מתחברים לטרנד החסר, השבור והלא-גמור, ששואף להיות בדיוק ההפך ממושלם

תגובות

אלו אנשים שמכבדים את הטבע, ונמנעים להורסו....

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *