מתכון מנצח: הטיפים שיעזרו לכם לתכנן נכון את המטבח

הידעתם? לכל בעיה בתכנון המטבח יש עצה מועילה שתאפשר להסתדר איתה בנוחות. איך לארגן את המטבח כשהוא קטן, איך מאירים את משטחי העבודה כראוי והאם יש תחליפים לאי שנשאר בגדר חלום

 

שולחן במרכז המטבחשולחן במרכז המטבח. עיצוב: שירי ארצי. צילום: נדב פקט

המטבח הוא אחד האזורים המורכבים ביותר לתכנון בבית, אם לא המורכב מכולם, וריבוי הפונקציות שבו דורש מחשבה רבה, הכנה מדוקדקת עד הסנטימטר האחרון וכמובן, הקפדה על הפרטים. אחרי הכול, אף אחד לא רוצה לחיות לאורך זמן עם טעויות תכנוניות ולחכות ל"בית הבא". מעצבים ואדריכלים רוקחים תבשילים מועילים, שעוזרים להיחלץ מהצרות המוכרות שעומדות בפנינו לא פעם במטבח.

 

המטבח קטן מדי: קירות וקומפקטיות


מטבח שצמוד למבואת הכניסה לא תמיד מספק את האחסון הדרוש, ויש צורך להרחיב אותו. במקרה של דירת קבלן נוסף קיר שממשיך את המטבח ומגדיל אותו, ומהצד השני נוצרה מבואת כניסה רחבה יותר. בשל הסגנון המודרני של הדירה חופו הקירות וחלק מהחלל הציבורי בלוחות MDF בציפוי מיקרוטופינג, וביניהם יצרה המעצבת יסכה סטו בורשטיין רווח, כדי לשבור את האורך וליצור עניין. "הבית תוכנן ללא פינת אוכל, ולכן בחרנו באי באורך של חמישה מטרים, שבו מקום לשמונה סועדים לפחות", היא מסבירה.

מטבח קטןעיצוב: יסכה סטו בורשטיין. צילום: אלעד גונן

"לתכנן מטבח קטן, זה ללא ספק אתגר, לכן רצוי להכין רשימה של דברים הכרחיים עוד לפני שמתחילים לתכנן", אומרת המעצבת הלנה יאנג. "יש להתחשב בגודל הנתון ולהתאים את גדלי הכיור, הכיריים והמקרר, ובהמשך לתכנן את היחידות והמגירות בהתאם למה שיאוחסן". מטבח קטן ביחידת דיור כולל כיריים חשמליות של שתי יחידות בלבד, כיור ברוחב 60 ס"מ ומקרר. הריצוף, דלת הכניסה, האלומיניום, השיש וחיפוי הקיר בגוונים בהירים, והארונות בגוון חרדלי בהיר שמקפיץ את החלל הקטן.

מטבח קטןעיצוב: הלנה יונג. צילום: עידן גור

היכן למקם את המטבח: מאווררים לבישולים


המטבח הינו חלל שזקוק לאוורור מרבי, ואוויר צח הוא תמיד הפתרון הטוב ביותר, ולכן נעדיף למקם את המטבח סמוך לחלון גדול. "בבתים פרטיים ניתן לתכנן מטבח צמוד לוויטרינה, כך שבנוסף למראה הנעים גם נקבל זרימת אוויר ונמנע מריחות הבישולים להגיע לשאר חלקי הבית", אומרת ההום סטייליסטית נעה מישר בליץ. את הכיריים היא ממליצה למקם באזור פתוח בקרבת חלון, לא בין יחידות גבוהות. "כשאילוצי הבנייה לא מאפשרים זאת או כשבוחרים למקם את הכיריים על אי, ניתן להתקין מעליהם קולט אדים. היום כבר ישנם קולטי אדים מעוצבים ואף כאלו שאינם דורשים הכנה של תעלה".

מטבח צמוד לוויטרינההום סטיילינג: נעה מישר בליץ, איילת ונעה – סטודיו לעיצוב פנים. צילום: אורית ארנון

במה לחפות את הקיר: זכוכית לניקוי קל 


חומר החיפוי על גבי הקירות הקרובים למשטחי העבודה משפיע על חיי היומיום משום שהוא המקום הכי פעיל במטבח, צריך להיות קל לניקוי ותפעול, אבל גם להשתלב בסגנון העיצובי. "חיפוי זכוכית מדגיש מראה נקי וסטייליסטי וגם קל לניגוב וניקוי", אומרת ההום סטייליסטית ורד קסטל שתיל, "לכן נעדיף אותו במשטח אחיד ולא באריחים. אם המטבח לבן במראה מודרני, כמו ברוב הבתים בארצנו, ניתן עדיפות למשטח זכוכית כהה יותר, למשל אפור".

חפוי קיר במטבח מזכוכיתעיצוב: ורד וגלית ROOMSTYLING. צילום: אלכסנדר סורל PHOTOALEX

אין מספיק אור: תאורה שוטפת פלוס רכה


תאורת המטבח היא התאורה החשובה ביותר בבית, סבורות שחר הכט ולירון שנהר מסטודיו "אלפנט", ולכן במטבח עובד ומתפקד ממליצות על שני סוגי תאורה. הראשון הינו תאורת שטיפה כמו אור יום: לבן חם בגוון 4000 קלווין, המאפשר הצפה של כל משטח העבודה באור חזק מאד אך לא מסנוור. "לכך נשתמש בדרך כלל בתאורת לד שתולה בגבס או בתאורה צמודת תקרה". השני אמור למלא את פונקציית המנוחה במצב שבו המטבח לא עובד וזקוקים בו לאור רך יותר לאכילה או שתיית קפה של בוקר. "כאן נשתמש בתאורה צהובה יותר של 3000 קלווין ובגופי תאורה המתאימים לעיצוב הנבחר", אומרת הכט.

תאורה שוטפת במטבחעיצוב: שחר הכט ולירון שנהר, סטודיו אלפנט. צילום: ליאור טייטלר

דחוס מדי לאי: ממקמים שולחן במרכז


כשהמטבח אינו מרווח מספיק ותוספת של אי "תחנוק" את המרחב, אפשר למצוא לו תחליף "ליד" בדמות שולחן מרכזי עגול. "אי אינו תמיד נחוץ, וכשאין לו מקום אני מעדיפה לוותר עליו", אומרת המעצבת נורית מור יוסף, שבחרה שולחן עם אופציה לפתיחה של עד 3 מטרים, ובכך לאפשר תנועתיות במטבח. מקרה אחר, של בית גדול עם מטבח רחב ידיים, כלל שולחן אוכל עגול במרכז כדי לשבור את הצורה הריבועית של החלל. "מאחר שיש בו מקומות אחסון רבים, לא היה צורך באי, שבדרך כלל מהווה פתרון אחסון נוסף", מסבירה המעצבת לי-את פלד, "מה גם שהוא נייח, היה סותם את המטבח ולדיירים היה נוח יותר לשבת בגובה של שולחן רגיל ולא בחצי בר, שהוא גובהם של האי והשיש".

שולחן במרכז מטבחעיצוב: לי-את פלד. צילום: עידן גור

אין מקום באמבטיה: מייבאים את הכביסה


כשבחדר הרחצה לא נותר מקום לשילוב מכונות הכביסה והייבוש, מוציאים אותן לאזורים אחרים, למשל למטבח, שממילא גדוש במוצרי חשמל. מרפסת כביסה סופחה למטבח, והמעצבת נורית מור יוסף יצרה סוג של חציצה באמצעות קיר נמוך בגובה 120 ס"מ, לצד ארון התנור. "אני מעדיפה לשמור על אזור כביסה נפרד מאזור האוכל, אבל כשאין ברירה, הפתרון הזה בהחלט רלוונטי וישים, מה גם שהוא הופך את המטבח למרכז ההתרחשות, כפי שביקשה הדיירת", היא מספרת.

שולחן באמצע מטבח קטןעיצוב: נורית מור יוסף. צילום: עידו אדן

מרכזית
1 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תכנון מטבחים
לימור יקרה, תודה על פרסום מטבח בעיצובי בכתבה המקצועית. הלנה.

המלצות נוספות
בודק...