פורום אדריכלות בהנהלת האדריכלית רקפת קידר
פורום עיצוב פנים בניהול מעצבת הפנים טלי כהן ליעד
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום צביעת הבית בהנהלת בנג'מין מור
פורום דלתות בהנהלת דלתות פנדור

מסעדה שבוקעת מהים ושואבת אתכם לביקור במצולות

משרד האדריכלים הנורווגי המפורסם סנוהטה (snohetta) מפתיע שוב בחדשנותו והפעם – מסעדה מתחת למים. המבנה פורץ מהמים ומושך את המבקרים אל לב ים לחוויה מיוחדת ומעוצבת במיוחד המלווה ביצירת סיפור מרגע הכניסה ועד לאכילה במעמקים

מאת: שירה הלוי

22/05/2019

צילום: Ivar Kvaal 

 

המשרד שעוסק בשילוב בין אדריכלות לאדריכלות נוף ומייצר נופים וטופוגרפיות בעזרת מבנים הלך הפעם עוד צעד קדימה ויצר אלמנט מבני היוצא מהמים כמו קרחון או מצוק, כאשר בחלקו הוא בגובה החוף ובחלקו הוא שקוע בעומק של חמישה וחצי מטרים מתחת לפני הים הנורווגי. 

 

האור הבוקע מהמסעדה בלילה מושך אליו את הדגים שמתקרבים לחלונות ומברכים את הסועדים. צילום: Ivar Kvaal
 
המסעדה ממוקמת בנקודה הדרומית ביותר של קו החוף של נורווגיה, זה המקום בו הזרמים המגיעים מצפון והזרמים המגיעים מדרום נפגשים, מיקום סוער ומיוחד בפני עצמו. המסעדה משמשת גם כנקודת מחקר ימית עם תצפית על מיני בעלי החיים המיוחדים שחיים שם ומזמינה משלחות וחוקרים להגיע ולתצפת על החיים במעמיקים מנקודה יבשה.
 
מיקום המסעדה עוצר נשימה בפני עצמו והמבנה עצמו לא מנסה להתחרות בנוף הטבעי, הוא הופך לעוד זרועה סלעית הנשלחת אל הים. צילום: André Martinsen
 
התקרה שמשנה צבעים מובילה את המבקר לאלמנט המרכזי בחלל שהוא בעצם הים שמחוצה לו ונשקף מעבר לחלון ענק בגודל של כמעט 40 מ"ר. צילום: Ivar Kvaal
 
מזג האוויר במקום הפכפך במיוחד ובכל כמה שעות משתנה מסערה לשלווה אך בתוך המסעדה זה לא מורגש, שוקעים אל המצולות דרך הקירות המחופים עץ אורן ונכנסים לעולם אחר, עולם הים. את הירידה למטה מלווה מעקה עשוי פלדה שחורה ותקרת העץ הופכת אט אט לתקרת טקסטיל ששומרת על אווירה חמימה ומזמינה ועם זאת מסתורית.
 
נקודת המפגש בין המבנה לים, המבנה צומח ופורץ כמו מצוק מתוך המים הנשברים על גבו. צילום: Ivar Kvaal
 
כמטאפורה לחוויית הצלילה, האווירה נעשית כהה ואינטנסיבית ככל שיורדים אל מתחת לפני הים. הטקסטיל המתוח על הלוחות האקוסטיים מרמז על צבעי השקיעה היורדת על האוקיאנוס ומלווה את הירידה במדרגות. התקרה בכניסה מתחילה בגוונים ניטרליים של ורוד וקורל ותוך כדי ירידה התקרה משתנה לגוונים של ירוק ועד לכחול עמוק של לב ים ממש מעל אזור האכילה, הלוחות הארוגים מקנים שלווה ורוגע למרות הצבע הכהה שעלול לתת תחושה סגורה.
 
החלון האנכי שמחבר בין הפנים לבין החוץ ומאפשר להרגיש את מזג האוויר המשתנה מתוך המבנה. צילום: Ivar Kvaal
 
תחתית החלון הורטיקלי שנפגש עם לב המסעדה ומכניס אליה אור. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge
 
בקומת הביניים, בנקודה בה המבנה פוגש את הים נמצא אזור הבר כאשר לצידו חלון ורטיקלי החותך את המבנה מגובה הכניסה ועד אל מתחת למים. דרך החלון רואים את הים, את השמים ואת קו פני המים המשקף בתנועתו את מזג האוויר הסוער או הרגוע שבחוץ.
 
קומת הכניסה, בחלקו העליון של המבנה מקנה אווירה חמימה ומזמינה בעזרת גוונים וחומרים חמים. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge
 
חזית הכניסה למבנה נוטה כולה לכיוון הים, כאילו הולכת להישאב אל המצולות. צילום: Ivar Kvaal
 
המסעדה יכולה להכיל 40 איש שזוכים לסעודת שף מול נוף פנורמי אל הים דרך חלון ברוחב 11 מטר ובגובה 3.4 מטר. החלון מחבר את היושבים במסעדה אל הטבע הפראי ואל הים שמשתנה לאורך כל היום ובכל עונות השנה. צבע המים משתנה מכחול ספיר בחורף ועד לירוק אמרלד בקיץ.
 
מסלול הירידה, מתחיל בחיפוי עץ והופך לחיפוי טקסטיל כאשר התקרה מלווה את המבקר ומשנה את צבעיה בהתאם לגווני השקיעה. חתך מתוך אתר החברה
 
התאורה המינימלית מכוונת את המבט החוצה לעבר החלון, בתקרה מותקנות 380 נורות לד קטנות שמאירות את אזור האוכל בעדינות. התאורה ניתנת לשינוי בהתאם לצבע הים, בשעות היום התאורה חלשה ואילו בערב כאשר הים חשוך וכהה מגבירים את האור מה שגורם לחיות הים להתקרב לחלון.
 
המבנה המשופע פורץ ונשבר על החוף כמו הגלים שסביבו, צבעו החיצוני מתאים לסלעים שסובבים אותו. צילום: Ivar Kvaal
 
נעשתה חשיבה מעמיקה בנושא החומרים המרכיבים את המסעדה. שביל הכניסה והחזית העליונה עשויים עץ מחוספס שנעשה מעובד ונקי יותר ככל שמתקדמים אל לב המבנה. סנוהטה בחרו בעץ אלון נורווגי שגדל באזור ומעובד על ידי נגרייה מקומית בת כמעט 100 שנים. גם הריהוט עשוי מחומרים מקומיים ויוצר במקום. סנוהטה עיצבו את המבנה, החוץ, הפנים ואפילו את הריהוט. הכיסא למשל מעוצב כצורה מתמשכת אחת ומחקה את הדרך שבה הענפים מתקדמים באופן טבעי מגזע העץ.
 
סנוהטה שילבו במבנה הייחודי הזה אדריכלות, אדריכלות נוף ועיצוב פנים – תכננו כל פרט ואלמנט בו ליצירת חוויה מושלמת. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

בתכנית ניתן לראות תכנון המסעדה מופנה לעבר החלון וכל אזורי השירות ממש בלתי נראים עבור המבקר, שקועים עמוק בתוך המים. תכנית מתוך אתר החברה

 


  • 1.
    מטורףףףףףףףףףף
    חיה | (06/10/2019)    
    עיצוב, אדריכלות וכתבה מטורפים (האם ההשקעה מוצדקת עבור מסעדה???)