פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

אי לא בודד: מתחילים לתכנן מטבח מהאי

אי אפשר להתעלם ממנו בשום צורה, הוא יזמין אותנו לשבת סביבו, יציע לנו פתרונות אחסון רבים, נגישים ונוחים במיוחד, ויאפשר לנו לעבוד עליו, לבשל ולפעמים אפילו לשטוף כלים. אי המטבח

16/05/2018
מאת: שירלי כץ

 

מטבחי סמל. אדריכלות ועיצוב פנים: ארז חייט. צילום: אלעד גונן

 

יהיה קצת קיצוני לומר שאין מטבח בלי אי, אבל אין ספק, שמטבחים רבים מתחילים את התכנון שלהם מהאי – האי וסביבו מטבח. האי וסביבו הבית. כי אם כבר יש אי, הוא בהחלט הופך להיות מרכז הבית. 

 

 

עוד מטבחים מעוצבים:

סודות מעבר לשיש: קירות מטבח שכמותם לא ראיתם

לפני ואחרי: המטבח שהכפיל את גודלו

יש לי מטבח והוא מנצח: תוספות שהופכות מטבח למושא לקנאה

 

 

אי בלב הבית


המרכזיות של האי נובעת ממספר סיבות אבל העיקרית שבהן היא המיקום – האי שמהווה חלק משמעותי מהמטבח תופס מיקום אסטרטגי ביותר בבית – בין המטבח לסלון, בין המטבח לפינת האוכל, קטן או גדול, חצי אי או אי שלם. בכל מקרה תמיד מרכזי. הדבר השני, שגורם לאי להיות כל כך חשוב ומרכזי בביתנו, הוא התפקידים הרבים שאותם הוא ממלא עבורנו. בהתאם לגודל ולסגנון העמדה שנבחר, נוכל להעמיס על האי כמעט את כל המשימות הנדרשות במטבח – ישיבה, אכילה, אחסון, בישול, שטיפת כלים ועוד קצת אחסון.

 

אי בלב המטבח. מספק משטח עבודה ומקום לשטיפת כלים. מטבחי דקל

 

אי מלא הפתעות


הדבר השלישי, שהופך את האי לכל כך מופלא הוא היכולת שלו להפתיע ולגוון – הוא יכול להמשיך את החומריות והצבעוניות של המטבח, אבל הוא יכול גם לשבור ולהפתיע עם חומריות וצבע שיהפכו להיות "הקטע" של הבית – איים מנירוסטה, איים בצבעוניות מקפיצה על מטבח מונוכרומטי רגוע, איים גדולים במיוחד וכד'.

 

אל תפחדו להעז – אי כחול ששובר את המונוכרומטיות. צילום: Mark Gordon

 

אי במקום פינת אוכל


כאשר יש מקום לאי גדול, המאפשר סביבו מספר מקומות ישיבה רב, פינת האוכל המסורתית הופכת להיות לפעמים מיותרת. ניתן להמשיך את האי לאורכו ולהוסיף מקומות ישיבה בהתאם לצורך.

 

מטבחי דקל, האי מתארך לצורך יצירת מקומות ישיבה נוספים

 

האי כסמן גבולות


מגמת "המטבח הפתוח" יצרה עבור האי תפקיד נוסף ובמקרים רבים אנחנו רואים תכנון של האי כרהיט דו-כיווני, המשמש כאלמנט המפריד בין חלל המטבח ופינת האוכל או הסלון.

 

אי שמפריד בין המטבח לפינת האוכל. אדריכלות ועיצוב פנים: שלומית זלדמן. צילום: עמית גושר

 

זהירות אי


האי הוא אכן מופלא ונהדר, אבל לא כל אחד יכול ליהנות ממנו, ובמקרים מסוימים הוא יכול להרוס יותר מאשר לתרום. בניגוד לעמדת עבודה רגילה, הצמודה לקיר, את האי רואים מכל צדדיו. המטבח חייב להיות גדול מספיק, אחרת האי פשוט יסתום אותו. 

 

מטבחי סמל. האי הוא רהיט שנחשף מכל צדדיו. עיצוב פנים: מיכל האן. צילום: עמית גושר

 

מרחק המינימום מן האי אל אחד הארונות הצדדיים חייב להיות 100- 120 ס"מ ורצוי יותר, אחרת לא יהיה מקום להתכופף אל הארונות התחתונים, ופתיחם של הארונות הצמודים או המקרר תהיה מוגבלת ובלתי נוחה. חשוב לשמור כמובן על מעברים נוחים בין האי לבין הרהיטים הסמוכים אליו – פינת אוכל, סלון וכד'.

 

"חצי אי" מותאם למידות הבית, מייצר גבול אבל לא חוסם ומשתלט על השטח. מטבחי דקל

 

אז האי יכול להיות טוב אלינו אבל יכול גם להפריע בדרך – חשוב מאוד, להתאים את האי במידותיו ובתפקודיו למיקום ולגודל, שמתאפשר בכל בית ובכל מטבח. ואל תשכחו, שתמיד ניתן להסתפק גם ב"חצי אי" (אי שצד אחד שלו צמוד לקיר או לרהיט אחר), שיודע לעשות בדיוק את אותה עבודה.

 

 


  • 6.
    ברוב התמונות האי מיותר(ללא טקסט)
    צופית | (06/02/2018)    
  • 5.
    שדרוג
    ענת | (06/01/2018)    
    אפשר להוסיף גלגלים עם מעצורים לאי ואז גם במטבח לא גדול אפשר להתקינו ולהזיז בהתאם לצורך.כדי למנוע מראה תעשייתי אפשר להסתיר את הגלגלים בתוך מעטפת בצבע המטבח כמובן.
  • 4.
    עושה ממש צפוף לא?!(ללא טקסט)
    חיה | (05/31/2018)    
  • 3.
    לא בכל מחיר!
    דניאל | (05/31/2018)    
    האי הפך למאסט! גם במטבח של 2X2 דוחפים אי, כי זה באופנה. אם המטבח מספיק גדול, ויש מקום לכל הפונקציות - אז כן. אבל לפעמים האי משאיר את שאר המטבח ערום
  • 2.
    טרנד מיותר לגמרי(ללא טקסט)
    יעל | (05/30/2018)    
  • 1.
    האי תקוע כמו עצם בגרון
    אלה | (05/30/2018)    
    נמנעתי ממנו.