פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

מעצבים תקווה: עיצוב מבנים מעצימים למען הקהילה

בכוחו של עיצוב לחולל מהפכים משמעותיים והרמוניים לא רק בסביבת מגורים, אלא גם במוסדות ציבור למען הקהילה. בית נוער בפתח תקווה והוסטל לנפגעי נפגש בעפולה ממזגים יחדיו ערכים, שמחה וצמיחה

מאת: לימור קלר

18/12/2017

 

בית הנוער מרשת "קדימה" בפתח תקווה. צילום: דנה סטמפלר עשהאל

 

עיצוב סביבת מחיה כרוך בתיאום מדוקדק לדיירים ולצרכיהם הייחודיים, אולם כשבעלי מקצוע נדרשים לתכנן מבני ציבור, הדרישות כלליות יותר ומותאמות לאופי המבנה ומטרתו. כשהמבנה נדרש עבור אוכלוסייה מסוימת בקהילה, מעורבים לא רק דרישות תכנוניות ספציפיות אלא גם העברת מסרים וערכים, תוך תמיכה והעצמה.

 

עיצוב בית נוער בפתח תקווה


עיצוב מחדש למתנ"ס לילדים ולנוער מהפריפריה החברתית נועד ליצור סביבת לימודים ופנאי עבור כ-90 ילדי המתנ"ס, המהווה עבורם בית שני חם בו הם מבלים משעות הצהריים ועד הערב. את בית הנוער מרשת "קדימה" מפעילה עמותת "לשובע" בשכונת עמישב בפתח תקווה, ואת העיצוב יזמה מגמת הום סטיילינג ב"שנקר" בראשות אורנה מזור, המעצבות בוגרות המגמה מיכל וולפסון, אודליה חלד, מרים גמליאל, לימור עדיני צחור, דנה פרידלנד מתיה, ובשיתוף אדריכליות שירה מוסקל והדס רוט מ"הלל אדריכלות".

 

"נרתמנו למשימה מאחר שהרגשנו שבתוך העשייה האינטנסיבית יש הזדמנות להתגייס לפעולה משמעותית, שתשפיע בעזרת עיצוב על מי שידו אינו משגת", אומרת אדריכלית שירה מוסקל, שותפה ב"הלל אדריכלות". "אנחנו מאמינות בכוחו של העיצוב להפוך חלל מגובב לנכון והרמוני, בכוחו לשמח, להכניס חיים למקום שיהיה נעים להיות בו גם בלי להבין למה, ולהרגיש גאווה שהוא שלך ובשבילך. מקום מעצים".

 

מבואת הכניסה עוצבה בהשראת ג'ונגל. צילום: דנה סטמפלר עשהאל

 

נקודת הפתיחה הייתה חלל בן 110 מטר, המתחלק לשלושה חדרים: מבואת כניסה, הפינה הראשונה שהילדים פוגשים; אולם התכנסות, בו חוגגים חגים בחברת ההורים, צופים בטלוויזיה, משחקים ומכינים שיעורים; וחדר בוגרים, שהיא מעין זולה, בה בני הנוער הבוגרים נהנים מפינה מרוחקת.


אולם התכנסות עוצב בהשראת המדבר המקסיקני. צילום: דנה סטמפלר עשהאל


כובעים מקסיקניים נתלו על הקיר ויצרו קומפוזיציה מעניינת. צילום: דנה סטמפלר עשהאל


צילום: דנה סטמפלר עשהאל

 

הן התבקשו לעצב מקום מכיל, מלא באהבה, אסתטיקה, צבעוניות וקלילות, שמביע בעדינות את הרעיון לפיו כולם שווים ואת המסר של שמירה על הסביבה וערכי קיימות. הקונספט העיצובי שואב השראה מאלמנטים מכדור הארץ ומוטיבים מעולם הטבע, כמו ים, מדבר וג'ונגל, ומשום כך הושם דגש על שימוש בחומרים ממוחזרים ועל עבודות DIY כמו תמונות, פסיפסים, מקרמה, מובייל צדפים וצביעה או שדרוג של רהיטים שנתרמו לצורך כך. כל האלמנטים העיצוביים מתקשרים עם הקונספט אך יחד עם זאת מותאמים לילדים ומבטאים סגנון חם, קליל, צבעוני ועם קריצה הומוריסטית.

 

חדר הבוגרים עוצב בהשראת הים באווירת ה"זולות" בסיני בצבעוניות של כחול ולבן. צילום: דנה סטמפלר עשהאל

 

הפרויקט נעשה בהתנדבות של כל הגורמים המעורבים, ביניהם: תכנון ועיצוב: מגמת  הום סטיילינג בשנקר, הסדנה של אורנה מזור: אודליה חלד, מרים גמליאל, לימור עדיני צחור, דנה פרידלנד- מתיה, מיכל וולפסון | הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט | צילום: דנה סטמפלר עשהאל. קבלן: מקומבה בע"מ, COLOR ART| ספקים שתרמו לפרויקט: האחים אביוני , מ. רוטנברג ובניו, וריאציה, מקס סטוק, מאיירס טפטים, חברת אלוני, קאשי טקסטיל, כרמל פלור דיזיין, נירלט, תומס,  תאורה, בונטקס ליין וילונות, קסטיאל AS IS, טורקיז האוס, תומיק,two m , פתרונות, מוזיאון הקומיקס בחולון, אבי סופר, ה.חבושה, יש מאין, מעגל נשים פתח תקווה.

 

הוסטל לפגועי נפש בעפולה


ההוסטל הראשון שהוקם בארץ לפגועי נפש, נהרס מהיסוד ונבנה מחדש, כאשר הרעיון המוביל בתכנון היה בית עם התפתחות ולכן ההשראה למבנה הייתה פרח, כמשל למרכז פעיל, וסביבו עלי כותרת שונים מתוך חוויה של צמיחה והתפתחות.

 

חוויה של בית בהוסטל שמפעילה עמותת אנוש. צילום: סיגל יפעת

 

ההוסטל, שמפעילה עמותת אנוש, העמותה הישראלית לבריאות הנפש, הוקם בעפולה בתרומת של קרן דריו קובו וקרן ד"ר מריה רוסי אסכולי, והמבנה תוכנן על ידי נופך-אדריכלות יוצרת, על פי עקרונות מנחים של שיקום והדרכה ליצירת עצמאות תפקודית וקיומית של המתמודדים, מתוך חשיבה של יצירת חוויית בית. 

 

בשל מיקומו בלב שכונת מגורים עם קרבה למרכז התעסוקה, התחשב התכנון בתנועה ממנו ואליו, וגם המרחב החיצוני תוכנן כגינה עם פינות ישיבה מגוונות כדי ליצור תחושה מחבקת לאנשים הדרים בו. עיצוב המרחבים הפנימיים התבסס על יצירת חללים בעלי אופי עצמאי מחד וחוויית מרחב הרמוני וזורם מאידך.

 

החלל המרכזי בנוי מפינות שימושיות ושהייה שונות. צילום: סיגל יפעת


מטבח ופינת אוכל. צילום: סיגל יפעת

 

"כמתכננת אני מביטה פנימה אל החלקים שמרכיבים את הבית מבנית ואנושית, ויחד עם זאת מביטה ממנו החוצה, בעד החלון או דרך הקיר", מסבירה האדריכלית נופי רותם. "אני מתבוננת בשינויים ובקווים המשיקים בין השינוי האישי הפנימי למרחב הביתי ורואה שצמיחה ושינוי באחד נכון לה להיראות גם בשני". החלל המרכזי בנוי מפינות שימושיות ושהייה שונות: מטבח, פינת אוכל, פינות ישיבה בגדלים שונים, לשימוש כל הדיירים, וסביב אותו מרכז תוכננו יחידות דיור עצמאיות. לכל יחידה מספר חדרי שינה, מקלחת ושירותים ומטבח עצמאי עם פינת אוכל וסלון וכן פינות ישיבה חיצוניות עצמאיות בנוסף לפטיו המרכזי. כל יחידה עוצבה בצבעים משתנים, ריהוט שונה, פריסת משתנה של טפטים על הקירות הן בחדרי השינה והן בסלון. 

 

חללים בעלי אופי עצמאי מחד וחוויית מרחב הרמוני וזורם מאידך. צילום: סיגל יפעת


המבנה מבחוץ. צילום: סיגל יפעת

 

תכנון המבנה: נופך אדריכלות יוצרת, ע"י נופי רותם בשיתוף שירן בן שושן ועירית חסיד, ניהול ופיקוח: "גליל הנדסה", קבלן: ש. ברוך, ריהוט פנים: "אורבן"-אסף, זיו, "כתר פלסטיק", ר. ריהוט, ריהוט חוץ: "שחם אריכא", טפטים: "וואלי" מדבקות בע"מ.

 

 


עוד מבני ציבור מעוצבים:

בדרך לגימנסיה: בתי הספר המעוצבים החדשים של ישראל

לומדים אחרת: בית הספר שמכניס צבע לכיתות

סיכוי לשינוי: האם כך יראו כיתות לימוד בעתיד?

 


  • 2.
    עיצוב מזמין ונעים(ללא טקסט)
    צפונית | (01/11/2018)    
  • 1.
    מקסים! כל הכבוד לעבודת העיצוב.(ללא טקסט)
    לילך | (01/09/2018)