כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור

אדריכלות בעולם  //  לצלול, להתאהב, לאכול: מסעדה שבוקעת מהים ושואבת אתכם לביקור במצולות

לצלול, להתאהב, לאכול: מסעדה שבוקעת מהים ושואבת אתכם לביקור במצולות

משרד האדריכלים הנורווגי המפורסם סנוהטה (snohetta) מפתיע שוב בחדשנותו והפעם – מסעדה מתחת למים. המבנה פורץ מהמים ומושך את המבקרים אל לב ים לחוויה מיוחדת ומעוצבת במיוחד המלווה ביצירת סיפור מרגע הכניסה ועד לאכילה במעמקים

מאת: שירה הלוי צילום:


צילום: Ivar Kvaal 

 

המשרד שעוסק בשילוב בין אדריכלות לאדריכלות נוף ומייצר נופים וטופוגרפיות בעזרת מבנים הלך הפעם עוד צעד קדימה ויצר אלמנט מבני היוצא מהמים כמו קרחון או מצוק, כאשר בחלקו הוא בגובה החוף ובחלקו הוא שקוע בעומק של חמישה וחצי מטרים מתחת לפני הים הנורווגי. 

 

האור הבוקע מהמסעדה בלילה מושך אליו את הדגים שמתקרבים לחלונות ומברכים את הסועדים. צילום: Ivar Kvaal
 
המסעדה ממוקמת בנקודה הדרומית ביותר של קו החוף של נורווגיה, זה המקום בו הזרמים המגיעים מצפון והזרמים המגיעים מדרום נפגשים, מיקום סוער ומיוחד בפני עצמו. המסעדה משמשת גם כנקודת מחקר ימית עם תצפית על מיני בעלי החיים המיוחדים שחיים שם ומזמינה משלחות וחוקרים להגיע ולתצפת על החיים במעמיקים מנקודה יבשה.
 

מיקום המסעדה עוצר נשימה בפני עצמו והמבנה עצמו לא מנסה להתחרות בנוף הטבעי, הוא הופך לעוד זרועה סלעית הנשלחת אל הים. צילום: André Martinsen
 
התקרה שמשנה צבעים מובילה את המבקר לאלמנט המרכזי בחלל שהוא בעצם הים שמחוצה לו ונשקף מעבר לחלון ענק בגודל של כמעט 40 מ"ר. צילום: Ivar Kvaal
 
מזג האוויר במקום הפכפך במיוחד ובכל כמה שעות משתנה מסערה לשלווה אך בתוך המסעדה זה לא מורגש, שוקעים אל המצולות דרך הקירות המחופים עץ אורן ונכנסים לעולם אחר, עולם הים. את הירידה למטה מלווה מעקה עשוי פלדה שחורה ותקרת העץ הופכת אט אט לתקרת טקסטיל ששומרת על אווירה חמימה ומזמינה ועם זאת מסתורית.
 
נקודת המפגש בין המבנה לים, המבנה צומח ופורץ כמו מצוק מתוך המים הנשברים על גבו. צילום: Ivar Kvaal
 
כמטאפורה לחוויית הצלילה, האווירה נעשית כהה ואינטנסיבית ככל שיורדים אל מתחת לפני הים. הטקסטיל המתוח על הלוחות האקוסטיים מרמז על צבעי השקיעה היורדת על האוקיאנוס ומלווה את הירידה במדרגות. התקרה בכניסה מתחילה בגוונים ניטרליים של ורוד וקורל ותוך כדי ירידה התקרה משתנה לגוונים של ירוק ועד לכחול עמוק של לב ים ממש מעל אזור האכילה, הלוחות הארוגים מקנים שלווה ורוגע למרות הצבע הכהה שעלול לתת תחושה סגורה.
 
החלון האנכי שמחבר בין הפנים לבין החוץ ומאפשר להרגיש את מזג האוויר המשתנה מתוך המבנה. צילום: Ivar Kvaal
 
תחתית החלון הורטיקלי שנפגש עם לב המסעדה ומכניס אליה אור. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge
 
בקומת הביניים, בנקודה בה המבנה פוגש את הים נמצא אזור הבר כאשר לצידו חלון ורטיקלי החותך את המבנה מגובה הכניסה ועד אל מתחת למים. דרך החלון רואים את הים, את השמים ואת קו פני המים המשקף בתנועתו את מזג האוויר הסוער או הרגוע שבחוץ.
 
קומת הכניסה, בחלקו העליון של המבנה מקנה אווירה חמימה ומזמינה בעזרת גוונים וחומרים חמים. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge
 
חזית הכניסה למבנה נוטה כולה לכיוון הים, כאילו הולכת להישאב אל המצולות. צילום: Ivar Kvaal
 
המסעדה יכולה להכיל 40 איש שזוכים לסעודת שף מול נוף פנורמי אל הים דרך חלון ברוחב 11 מטר ובגובה 3.4 מטר. החלון מחבר את היושבים במסעדה אל הטבע הפראי ואל הים שמשתנה לאורך כל היום ובכל עונות השנה. צבע המים משתנה מכחול ספיר בחורף ועד לירוק אמרלד בקיץ.
 
מסלול הירידה, מתחיל בחיפוי עץ והופך לחיפוי טקסטיל כאשר התקרה מלווה את המבקר ומשנה את צבעיה בהתאם לגווני השקיעה. חתך מתוך אתר החברה
 
התאורה המינימלית מכוונת את המבט החוצה לעבר החלון, בתקרה מותקנות 380 נורות לד קטנות שמאירות את אזור האוכל בעדינות. התאורה ניתנת לשינוי בהתאם לצבע הים, בשעות היום התאורה חלשה ואילו בערב כאשר הים חשוך וכהה מגבירים את האור מה שגורם לחיות הים להתקרב לחלון.
 
המבנה המשופע פורץ ונשבר על החוף כמו הגלים שסביבו, צבעו החיצוני מתאים לסלעים שסובבים אותו. צילום: Ivar Kvaal
 
נעשתה חשיבה מעמיקה בנושא החומרים המרכיבים את המסעדה. שביל הכניסה והחזית העליונה עשויים עץ מחוספס שנעשה מעובד ונקי יותר ככל שמתקדמים אל לב המבנה. סנוהטה בחרו בעץ אלון נורווגי שגדל באזור ומעובד על ידי נגרייה מקומית בת כמעט 100 שנים. גם הריהוט עשוי מחומרים מקומיים ויוצר במקום. סנוהטה עיצבו את המבנה, החוץ, הפנים ואפילו את הריהוט. הכיסא למשל מעוצב כצורה מתמשכת אחת ומחקה את הדרך שבה הענפים מתקדמים באופן טבעי מגזע העץ.
 
סנוהטה שילבו במבנה הייחודי הזה אדריכלות, אדריכלות נוף ועיצוב פנים – תכננו כל פרט ואלמנט בו ליצירת חוויה מושלמת. צילום: Inger Marie Grini/ Bo Bedre Norge

בתכנית ניתן לראות תכנון המסעדה מופנה לעבר החלון וכל אזורי השירות ממש בלתי נראים עבור המבקר, שקועים עמוק בתוך המים. תכנית מתוך אתר החברה

 

עוד בנושא

אדריכלות בעולם

חופשה מעוצבת: הריזורטים היפים בעולם


מרגישים שכבר שבעתם מבטן-גב בקיץ הזה? הריזורטים הבאים יעשו לכם חשק לחזור מהר לבגד ים, ולשכב מול השמש עם מימוזה וקוקוס

אדריכלות בעולם

הנוטראדם שאחרי השריפה: איך יראה העתיד?


העולם כולו עמד בהשתאות אל מול הלהבות שעלו מאחת הכנסיות המפורסמות בעולם. כל מהדורת חדשות סיקרה את האש המשתוללת מגגה של כנסיית הנוטרה דאם בפריז ומולה את תושבי העיר ההמומים והכואבים.
לאחר שחשכו הלהבות ונאמדו הנזקים הוחלט שיש לשפץ את הכנסייה, השאלה אותה שואלים את עצמם אדריכלים מרחבי העולם היא: איך?

אדריכלות בעולם

אף מילה על עתיקות: 6 אטרקציות מעוצבות באתונה


הקיץ בשיאו וכולנו מחפשים יעדים קרובים לעשות אליהם גיחה קצרה, תופתעו לגלות שאתונה היא לא רק עיר של עתיקות. העיר שוקקת חיים ומלאה במסעדות וברים בליגה בינלאומית עם ניחוח אירופאי מתובל בים תיכוניות שהכי מתאימה לנו הישראלים, וזה כמובן עוד לפני שדיברנו על העיצוב המגניב, הקליל, הצבעוני והחי שכל כך שמאפיין את הבירה היוונית

אדריכלות בעולם

לצלול, להתאהב, לאכול: מסעדה שבוקעת מהים ושואבת אתכם לביקור במצולות


משרד האדריכלים הנורווגי המפורסם סנוהטה (snohetta) מפתיע שוב בחדשנותו והפעם – מסעדה מתחת למים. המבנה פורץ מהמים ומושך את המבקרים אל לב ים לחוויה מיוחדת ומעוצבת במיוחד המלווה ביצירת סיפור מרגע הכניסה ועד לאכילה במעמקים

תגובות