פורום אדריכלות בניהול יוליאנה ריסקוף
פורום עיצוב פנים בניהול קרן רוזנר
פורום מטבחים בהנהלת בלורן
פורום חלונות בהנהלת חברת קליל
פורום מיזוג אוויר בניהול בר מערכות

אוכלים עם העיניים: סטיילינג אוכל בעידן האינסטגרם

זהירות. הכתבה הבאה מעוררת תאבון. בעידן האינסטגרם גם האוכל המוגש על שולחננו מעוצב כיצירת מופת והשולחן במטבח הפרטי שלנו הופך למיני-מסעדה. היינו אומרים על זה משהו, אבל האמת היא שזה כיף. ביקשנו מהבלוגרית טליה הדר לנדב לנו כמה טיפים של מקצוענים

18/11/2017
מאת: יוספה קמחי

צילום אוכל הוא לא רק המנה עצמה אלא כל הפריים. צילום וסטיילינג: טליה הדר EshetStyle, לבלוג שלה

 

בעידן האינסטגרם והרשתות החברתיות, גם האוכל שלנו מקבל ממד נוסף של עיצוב וסטיילינג. "מבחינתי טיפ ראשון שאני מקפידה עליו מאוד גם בבית, ביום יום ובטח באירוח (ועוד הרבה לפני עידן האינסטגרם) זה צורת הגשה אסתטית ויפה" אומרת טליה הדר, בעלת הבלוג המצליח EshetStyle. "אוכל יפה, לא רק מצטלם טוב יותר אלא גם טעים יותר – ככה פשוט! וכשהמנה מהממת לא נשארת הרבה עבודה בסטיילינג מסביב – וזה הכי כיף". 

 

כתבות נוספות מעוררות תיאבון

כך תעצבו שולחנות קונספט מדהימים

קופסאות אוכל מעוררות תיאבון

כל מה שיעזור לכם לנשנש עם העיניים

 
האוכל עצמו ואופן ההגשה

 
"חשוב מאוד להקפיד על הנראות של המנה, החל מצורת החיתוך, צבעי המנה ואופן סידור המנה על הצלחת (הצילחות). אני ממליצה להקפיד על סכין מעולה (כי היא תחתוך פרוסת עגבנייה באופן הרבה יותר פוטוגני), לשלב סגנונות חיתוך שונים של ירקות למשל: עיגולים, ז'וליאנים, חתיכות גדולות – זה יוצר עניין בעין, זה מצטלם יותר יפה וזה גם טעים יותר".
 
 
צילום וסטיילינג: אייל קרן צילום קולינארי
 
 "מעבר לאופן החיתוך, כדאי להקפיד על שילוב צבעים יפה במנה (או בפריים). העין אוהבת צבע. כשמצלמים למשל פירות צבעוניים בד"כ זה מספיק כדי ליצור פריים משגע. לפעמים צריך להוסיף צבע ועניין למנה בצורה "מלאכותית" ולו בשביל הנראות שלה (כמו עלים ירוקים, נגיעה של פלפל צ'ילי אדום, עגבניות או קוביות של פרי). הטאץ' הקטן של העלה הירוק, גרגירי הסוסמום, הקצח או לפעמים אפילו הפלפל השחור והשמן זית (שנותנים צבע למשל על קערית של גבינה לבנה) זה מה שיכול לעשות את הסטיילינג של המנה כולה. בסופו של דבר, תמיד אני מגיעה למסקנה שמה שהוספתי בסוף רק בשביל הצבע בתמונה גם באמת משתלב מעולה בטעמים של המנה עצמה והוא נכנס למתכון הסופי".
 
 
חלק מהסטיילינג לצילום של האוכל זה לדאוג שהאוכל ייראה רענן. צילום וסטיילינג: טליה הדר EshetStyle
 
"ועוד מילה לגבי הנראות של האוכל עצמו – חלק מהסטיילינג לצילום של האוכל זה לדאוג שהאוכל ייראה רענן - ולפעמים זה אומר לטפטף כמה טיפות מים עם האצבעות או להתיז מעט שמן זית כדי לקבל ברק".
 
כלי ההגשה והאקססוריז

"משהו חשוב לא פחות (ולעיתים אף יותר) - מאוד מאוד חשוב על איזה כלי מגישים את המנה. לפעמים צלחת יפה היא 90% מהסטיילינג. את כלי ההגשה צריך לבחור ולהתאים מבחינת הגודל, הצבע, הצורה והטקסטורה – כל מנה והכלי שיתאים לה ויצטלם הכי טוב. בנקודה הזו אני דווקא מבדילה בין כלי ההגשה שאני נוהגת להגיש איתם בבית באירוח לבין כלי הגשה שאני מצלמת איתם. אם בבית אני אוהבת להגיש בעיקר על כלי הגשה נקיים קלאסיים, לבנים או שקופים, אז במנות שאני מכינה לצילום אני בד"כ אוהבת לשלב כלים יותר דומיננטיים כמו כלי חרס, כאלה שיש להם פס צבע או טקסטורה צבעונית. או כלים כהים שמבליטים את הצבעים של המנה ויותר מחמיאים לה מבחינה פוטוגנית".
 
 
מתוך הספר נושמת סטיילינג של קרן ברק. צילום: איתיאל ציון
 
"הרקע של המנה הוא מאוד חשוב. אתם יכולים להכין מנה מהממת ביופיה אבל אז להניח אותה על השיש במטבח וליד יראו את חוט החשמל של המיקסר או את הסף של הכיור – והתמונה לא תהיה יפה, המנה תלך לאיבוד". 
 
צילום הוא לא רק המנה עצמה אלא כל הפריים (ואם מדברים על אינסטגרם – אז "כל הריבוע" של התמונה) מה שאומר שחשוב להקפיד על הרקע בו אתם מצלמים את המנה, החל מהצבע של הרקע שישתלב נכון עם כלי ההגשה ועם המנה עצמה, ועד לכל האביזרים שנכנסים לתוך הריבוע של התמונה (הפריים)".
 
"היום אגב, ניתן לרכוש רקעים לצילום שמדמים שיש לבן פוטוגני או קורות עץ וזה בהחלט פתרון אדיר להרבה מאוד מהצילומים (זה לא מונע ממני למצוא את עצמי מתגנבת לאתרי בניה בחיפוש אחר פלטות עץ ישנות, אבל זה כבר סיפור אחר").
 
 
הקפידו שכל מה שנכנס לתוך הפריים אכן צריך להיות שם. צילום וסטיילינג: טליה הדר EshetStyle
 
"האקססוריז מסביב למנה חשובים גם הם. אני באופן אישי אוהבת סטיילינג נקי יחסית, פחות מקושקש, אבל זה מאוד תלוי מה מצלמים, מה אופי התמונה ולאן היא מיועדת (בהפקה לעיתון למשל חשוב סטיילינג יותר ססגוני ועמוס מאשר כשאני מצלמת לבלוג שאז אני אוהבת פריים נקי ופשוט, כמו שאני אוהבת אצלי בבית). בגדול, לפעמים מספיק אפילו רק להניח מזלג עתיק או צבעוני, או מפית בד מבצבצת כדי לשדרג את הפריים פלאים. 
 
 
כמו בחיים גם בצילום, לפעמים זה הטאץ' הקטן שעושה את כל ההבדל. צילום וסטיילינג: טליה הדר EshetStyle
 
טיפים לצילום

"כמובן שמעל לכל – טיפ חשוב שמתייחס לצילום בכלל – זה התאורה. אפשר לדאוג למנה מושלמת ולעשות את הסטיילינג הכי הורס, אבל אם לא יהיה אור טוב, התמונה לא תהיה יפה - נקודה. התאורה היא בסופו של דבר הדבר הכי הכי חשוב בצילום אוכל.
ולכן אם אתם תוהים למה כשאתם מצלמים מנה בערב במסעדה היא לא נראית אטראקטיבית ומדהימה כמו שאתם רואים אותה – זה אך ורק בגלל התאורה הגרועה. טיפ קטן בסיטואציה שכזו – תבקשו ממי שלידכם להדליק את הפנס בטלפון ולהאיר לכם על המנה מלמעלה או מהצד – התמונה תשתפר פלאים (וגם כאן, תכניסו לפריים קצת מהכוס, קצת מהסכו"ם וקצת מהמפית – כדי להכניס לתמונה גם את האווירה).
 
 
צילום וסטיילינג: אייל קרן צילום קולינארי
 
"עוד טיפ חשוב לצלמי האינסטוש - צלמו את המנה מלמעלה באופן ישר. יותר קל לפספס כשמצלמים בזווית (כי לא כל הזויות מחמיאות לאוכל) ולכן, אם אתם לא רוצים להסתבך, הכי קל לצלם צילום "טופ" מלמעלה שהטלפון שוכב מעל המנה. תסתכלו על הטלפון בזמן שאתם מצלמים ותתחילו לשחק עם הצלחת/ המזלג/ הכוס או המפית עד שהעין שלכם תאהב את מה שאתם רואים בריבוע של המסך – וברגע הזה תהיו יציבים ותעשו קליק. צילום טופ יוצא גראפי ומאוד נעים לעין במיוחד באינסטגרם.
ועוד משהו קטן – בצילום לאינסטגרם ובצילום בכלל כיף להכניס חיים. הכניסו לפעמים את היד שלכם לצילום, או את היד של אחד הילדים הקטנים. זה תמיד מוסיף עניין ורגש לתמונה והופך אותה מתמונה פלקאטית לתמונה עם חיים" מסכמת הדר.
 
גם אייל קרן, צלם ישראלי בינלאומי המתמחה בצילום קולינרי, שמאחוריו למעלה מעשרים שנות ותק של צילום מקצועי, מעניק טיפ חשוב: "אחד הסודות והדרכים לצילום מוצלח טמון במרחק, כלל האצבע הוא לצלם ממרחק אכילה, כלומר דמיינו שאתם עומדים לאכול מהמנה וצלמו ממרחק עין צלחת".
 
 
דמיינו שאתם עומדים לאכול מהמנה וצלמו ממרחק אכילה. צילום וסטיילינג: אייל קרן צילום קולינארי
 
ויפית בשבקין, בעלת הסטודיו "בשבקין צילום אומנותי" המתמחה בצילום אוכל, מוסיפה: "הרבה דברים סובבים סביב אוכל, אוכל מחבר בין אנשים, לכולנו יש זכרונות שקשורים לאוכל ולכל מנה יש את הסיפור שלה, סיפור שייגע במי שצופה בתמונה. אם אני אצלם למשל פסטה, בכל מקום שאני אצלם היא תראה שונה, בשימוש עם אלמנטים של המקום, הסיפור שרוצים לספר והמרכיבים של המנה שמייחדים אותה".
 
 
צילום וסטיילינג: יפית בשבקין
 
לאחרונה יצא הספר "נושמת סטיילינג" אותו כתבה וערכה קרן זהר ברק, סטייליסטית לצילומים מסחריים של מזון ועיצוב הבית, ובעלת ניסיון של מעל 20 שנה בתחום העיצוב. הספר מציג ידע רב ועשרות עבודות שלה בתחום צילומי סטיילינג לאוכל ולעיצוב הבית, צילומי השראה בארץ ובעולם ופרויקטים אשר צולמו למגזינים מובילים ולהפקות מרהיבות בתחום.  הוא מספק לקוראים הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של המקצוע ומספק לקורא מגוון רעיונות לעיצוב חלל, שולחן, פרחים, אוכל והמון המון השראה. 
 
 
 
מתוך הספר נושמת סטיילינג של קרן ברק. צילום: בועז לביא
 
 
צילומי אוכל זו אומנות בפני עצמה. צילום וסטיילינג: יפית בשבקין

  • 1.
    אייל קרן באמת צלם מעולה !!(ללא טקסט)
    צדי | (11/21/2017)