כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  בין המזח לים

בין המזח לים

יאכטות וחוף הים חודרים מכל כיוון אל דירה המשדרת נוחות ומכובדות רשמית, ומשתלבים באלמנטים מפתיעים

מאת: נעמה צור צילום: שי אפשטיין


בתמונה למעלה: נוף הים משתקף בדלתות המטבח, שחופו בזכוכית כהה.

כשנכנסים לראשונה לדירה קצת קשה להחליט לאיזה צד לפנות, מכל כיוון ניבטים נופי הים הנשקפים מהחוץ.

כעשרה חודשים נמשך השיפוץ שבו חיבר האדריכל יוסי פרידמן בין שתי דירות, האחת סטנדרטית בת שלושה חדרים והשנייה דירת סטודיו. החיבור בין השתיים נועד, כפי שפרידמן מתאר, "לזוג צעיר – שיש לו כבר נכדים". אף על פי שזו דירתם הנוספת של בני הזוג, הם פוקדים אותה לעתים קרובות, בסופי שבוע אך גם בימי חול. הדירה משמשת כנקודת מוצא לבילוי ולהשתתפות באירועי תרבות בתל אביב, לאירוח הילדים והנכדים ולמפגשי עסקים.

דרישות הדיירים היו ברורות. להגברת תחושת החופש שמשרים הים, החוף והמרינה הנשקפים מכל הכיוונים בדירה, צריך להכניס אותם פנימה. מצד שני, המקום חייב לאפשר שמירה על אורח חיים סולידי, נינוח, מכובד ורשמי המתאים לבעלי הדירה, לאילוצי תפקידיהם ולאורח חייהם. "לנוכח הדרישות האלה ניסינו ליצור שילוב של לופט פתוח ומואר עם הנוחות ה'מיושנת', שמאפשרת הגדרת חדרים על ידי סגירת דלת", מסביר פרידמן.

הדירה משמשת כנקודת מוצא לבילוי ולהשתתפות באירועי תרבות בתל אביב, לאירוח הילדים והנכדים ולמפגשי עסקים

אלמנט נוסף שהשפיע על התכנון היה הרוח הישראלית של בעלי הבית. אומר פרידמן, "'כחול לבן' עמד תמיד במקום הראשון בסדר העדיפות של הדיירים, כמו גם בחירה בחומרים וצבעים ארץ-ישראליים אופייניים, כמו צהוב וחום למיניהם, ובריחה מראוותנות לשמה, כמו למשל בהתעקשות על מטבח 'רגבה'".

בדירה המוקפת מראות ים מכל כיוון אין למעשה חזית קדמית או אחורית. הבניין שבו נמצאת הדירה מוקם כך שמהצד המערבי של הדירה נשקף מראה החוף לכיוון תל אביב, ובצד המזרחי המזח שבו עוגנות היאכטות. בזכות הנוף המרהיב עוצבו מרפסות כמעט לכל אחד מחדרי הבית.

הבניין, שבו נמצאת הדירה, מוקם כך שמהצד המערבי של הדירה נשקף מראה החוף לכיוון תל אביב, ובצד המזרחי המזח בו עוגנות היאכטות

בתפיסתו של האדריכל פרידמן חשובה ההפרדה בין יחידת ההורים לחדרי הילדים, האורחים והשירות. כנהוג בדרך כלל בתכנוניו, גם בדירה הזאת המרחב הציבורי, הכולל סלון, חדר אוכל ומטבח, מפריד בין הפונקציות השונות של הבית. משמאל לדלת הכניסה ישנם מבואה קטנה, חדר העבודה המשמש גם להלנת אורחים, שירותי האורחים וחדר שירות רב-שימושי. המטבח מתגלה מיד עם הכניסה לדירה. לצדו אזור הבר, אחריו אזור האוכל ומולו הסלון הרחב. בהמשך מוביל מסדרון אל אגף ההורים, הכולל חדר אמבטיה גדול וסאונה. החלוקה הזאת מעניקה למשתמשי הדירה את האווירה הנדרשת. הדיירים נהנים מפרטיות ביתית מפנקת בעוד שהאורחים מרגישים כמו בסוויטה מלכותית בבית מלון מפואר.

לתחושה הביתית מוסיף המטבח שמוקם בלב אזור האירוח, בין הבר למרפסת ולשולחן האוכל. הוא פתוח ברובו לכל הכיוונים, מלבד המקומות שחייבים להיות מוסתרים, כמו אזור הבישול וניקיון הכלים. עיצוב המטבח, כולל הבחירה בצבע הזכוכית המזכיר קפה אספרסו, נעשה בשיתוף האדריכל, מטבחי 'רגבה' והדיירים. הצבע החום נבחר ליצירת השתקפות המראות החיצוניים בגוון שיחמם את האווירה בבית וייצור ניגוד לרצפה הבהירה.

הדיירים נהנים מפרטיות ביתית מפנקת בעוד שהאורחים מרגישים כמו בסוויטה מלכותית בבית מלון מפואר

אחד הדברים הבולטים בדירה הוא עבודות הנגרות שנעשו על ידי נגריית חזני. התייחסות מדוקדקת לכל פרט מוסיפה הדר לדירה, המשמשת לעתים קרובות כדירת שרד.

לשאלתי אם כמות האור וההשתקפויות לא עלולות להעיק לעתים, ענה פרידמן, "במקביל לפתחים הרחבים, יצרנו אפשרויות רבות למיסוך מלא או חלקי – סוככים חיצוניים, תריסים חשמליים, וילון טקסטיל כבד ואטום וּוילון שקוף – כך שניתן להאפיל, להאיר או כל מה שביניהם".
באזור הפרטי מודגש הקו האקלקטי המאפיין את עבודת האדריכל: פריטי נגרות שתוכננו על ידו ובוצעו על ידי חזני, כורסה של ג'ורג'טי ושולחנות לילה שנמצאו בשוק הפשפשים. דלתות מלכותיות כפולות מפרידות בין חדר השינה לבין החלל הציבורי וגם בינו לבין חדר האמבטיה. הדלתות הצבועות חום כהה מהוות ניגוד לריצוף ומדגישות את השפה הרשמית של הבית, כפי שעושים גם פריטי הנגרות האחרים.

התייחסות מדוקדקת לכל פרט מוסיפה הדר לדירה, המשמשת לעתים קרובות כדירת שרד

במקלחת בולט עוד אלמנט "כחול לבן", שיבוצים המזכירים פסיפסים עתיקים בטרוורטין של הרצפה, הזכוכית והקירות של המקלחת-סאונה של קיבוץ איילון. פרט נחמד ולא שגרתי בסאונה הוא הספסל הזוגי הבנוי, שמושביו פונים זה כלפי זה. "זאת דוגמה קטנה לתפיסה שלנו", אומר פרידמן, "שהבית צריך להיות מעוצב כך שיאפשר התאמה והנאה מרבית לבעלים,  עכשיו ובעתיד, גם לאחר שהילדים עזבו את הבית ובאים לבקר עם הנכדים".

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

עיצוב בתים פרטיים

כל פינה נחשבת: בית צעיר ומודרני למשפחה שאוהבת לארח


ארבעה ילדים, טעם צעיר ועכשווי ואהבה לאירוח משפחה וחברים יצרו בית מודרני, מרווח ומואר בפתח תקווה, שלא בזבז שום מקום פוטנציאלי לאחסון

עיצוב בתים פרטיים

בשקט בשקט: בית רגוע בסגנון סקנדינבי


המעצבת חלמה על בית הרמוני שבו תוכל לגדל את שלושת ילדיה. בזכות הבחירה בסגנון סקנדינבי נקי ובצבעוניות מונוכרומטית, היא הצליחה ליצור מרחב מגורים שמשרה שלווה על כל מי שנכנס

עיצוב בתים פרטיים

כל אחד והקומה שלו – בית מרווח בעיצוב חמים


לא בכל יום פוגשים בבית מרווח כל כך שבו ניתן להקצות לכל דייר קומה משלו. למרות ההפרדה הזאת, הבית כולל גם מספר אזורים משותפים שבהם המשפחה יכולה לבלות ביחד

תגובות

כתיבת תגובה