כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור

עיצוב בתים פרטיים  //  בית בלי עין הרע

בית בלי עין הרע

הצבע האדום, שמשתלב בביתה הרב מפלסי של משפחה אוסטרלית, לא נבחר במקרה. הוא משמש כקמע מגן ועל הדרך תורם לחמימות העיצוב המודרני

מאת: אפרת בראשי, מגזין בניין ודיור צילום: שי אפשטיין


למשפחה הצעירה, האוסטרלית במקור, לא היו בקשות יוצאות דופן לעיצוב ביתה, ובכל זאת האדריכלית תהילה שלף תכננה עבורה סביבת מגורים בלתי שגרתית. הבית שוכן באחת משכונותיה הצפוניות של תל אביב. עם הכניסה לבית מתגלה העיצוב במלוא הדרו. הבית בנוי בשלושה מפלסים ועוד שלושה חצאי מפלס תוכננו לניצול כל הגובה, בצורה מעניינת ומפתיעה.

בכל אחת משלוש הקומות המרכזיות הורכבה ויטרינה גדולה מהרצפה לתקרה, שחושפת גינת ירק המהווה חלק אינטגרלי מהעיצוב הכולל

"לכל פונקציה הוקדש מפלס משלה", אומרת שלף. בקומת הכניסה ממוקם המטבח ובסמוך לו פאטיו קטן, אזור אינטימי שבו אפשר לפתוח את היום או להירגע לעת ערב. הסלון נמצא בקומה התחתונה ומתחתיו, בחצי מפלס, המשרד הביתי המרווח. לפינת האוכל הוקצה אחד מחצאי המפלסים, הממוקם מעל המטבח. "הדיירים נוהגים לאכול את ארוחות הערב בצוותא בכל ימות השבוע, ולא רק בסופו או באירועים מיוחדים", מסבירה שלף. "כחלק מאורח חייהם והמנטליות התרבותית שלהם החלטנו להקדיש לארוחות חלל של חדר ולא רק פינה, כנהוג לרוב".

בקומה שמעל ממוקמים חדריהם של שני הילדים הקטנים. לכל אחד מהם חדר משלו, ובסמוך חדר רחצה משותף. מעליהם נמצאת יחידת הורים מפנקת ואינטימית, שצופה על החצר הירוקה. על החצר אפשר להביט גם מחדר הרחצה, שבו אמבט פרי סטנדינג ומקלחון. בקומה העליונה יש חדר נוסף המשמש לאירוח. לכל אחד מגרמי המדרגות הוצמד מעקה זכוכית שקוף, התורם לתחושה אוורירית וקלילה.

כל חומר אחר עשוי היה לחסום את המבטים האופקיים שנמתחים בין החדרים ויוצאים לחצר, שאותם תכננה שלף בקפידה. שקיפותם של המעקים מאפשרת קשר עין חיוני ונוח בין הנוכחים בחללים ובמפלסים השונים, החשוב במיוחד בסביבה עם ילדים קטנים. חזיתו האחורית של הבית גם היא שקופה. בכל אחת משלוש הקומות המרכזיות הורכבה ויטרינה גדולה מהרצפה לתקרה, שחושפת גינת ירק המהווה חלק אינטגרלי מהעיצוב הכולל. לדברי שלף, הגינה הכתיבה במידה רבה את מיקום הפונקציות השונות. זו הסיבה שהסלון נמצא באופן די מפתיע דווקא בקומה התחתונה, ויש לרדת אליו במדרגות. בדרך זו הילדים יכולים לשחק בגינה כשההורים שוהים בסלון או במשרד הביתי וביכולתם להשקיף עליהם. תכנון ייחודי זה מאפשר מצב שבו כל המשפחה נמצאת ביחד באותו אזור וכל אחד עסוק בענייניו.

"מגיל צעיר אני מאמינה שיש לצבע האדום משמעות נגד עין הרע. אני משתדלת להשתמש בו גם בלבוש ובאביזרים שאני נושאת איתי ביום יום"

שלף מציינת שחלק מתכנון החללים הציבוריים בבית הושפע משיקולים של יצירת צורות מוארכות והובלת העין לכיוון הגינה הירוקה. האי במטבח, שולחן האוכל, במפלס שמעל, וצורת ארגונו של הסלון בקומה שמתחת משרתים מטרה זו ומובילים את הנכנס קדימה.

אף שהעיצוב הכללי של הבית מבוסס על קו מודרני ונקי, הכולל, בין היתר, מטבח לבן ומינימליסטי ושימוש נרחב בזכוכית, שולבו בו נגיעות צבע חיוניות. לדוגמה, שירותי האורחים, בסמוך לדלת הכניסה, מעוצבים כקופסה לבנה מבחוץ ואדומה לחלוטין מבפנים. המשקוף בחדר הרחצה של הילדים נצבע בגוון זהה של אדום. ספות הסלון הססגוניות מתהדרות בגוני אדום שונים וחמימים וכן התמונות שתלויות במשרד הביתי, שצוירו על ידי הדיירת. לדברי הדיירת, הצבע האדום ששזור בעיצוב הבית בנקודות השונות, איננו תוצאה של בחירה שרירותית. "מגיל צעיר אני מאמינה שיש לצבע האדום משמעות נגד עין הרע. אני משתדלת להשתמש בו גם בלבוש ובאביזרים שאני נושאת איתי ביום יום. חשוב היה לי לשלבו גם בביתי", היא אומרת. ציורי שמן ססגוניים ותמונות משפחתיות, שפזורים על הקירות הלבנים בחדרים השונים, תורמים גם הן לחמימות העיצוב ומעניקים לסביבת המגורים את האופי המשפחתי והמגובש של הדיירים.

133

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

הכי עכשווי: עיצוב בית בסגנון מודרני יוקרתי


הדיירים עזבו פנטהאוז במרכז העיר לטובת בית קרקע רחב ידיים. עיצוב הבית נעשה בקו נקי, ומאופיין באסתטיקה מודרנית ובמראה שמשדר יוקרה

עיצוב בתים פרטיים

מאחד יוצא שניים: הדרך הנכונה לחלק את הבית


מעצבת הפנים התבקשה לעזור ללקוחות לחלק את הבית שלהם לשני בתים נפרדים – אחד עבורם, והשני עבור בנם ומשפחתו. לצד השמירה על אופיו של הבית, גם הקפידה המעצבת להעניק פרטיות לכל משפחה

עיצוב בתים פרטיים

עיצוב וילה למשפחה מוזיקלית


את עיצוב הוילה הזאת הכתיבו חיפויי קיר מיוחדים, זריקות צבע נועזות ופסנתר כנף דומיננטי. התוצאה: מרחב מגורים ייחודי שנותן ביטוי לאהבה למוזיקה

עיצוב בתים פרטיים

צוחק אחרון: בית לשימור עם קריצה הומוריסטית


בית לשימור מהמאה ה-18 שנמצא בלב דבלין, שופץ תחת חוקים מחמירים – אבל זה לא מנע מהדיירים לשלב בעיצובו אלמנטים צבעוניים שמעלים חיוך

תגובות

כתיבת תגובה