כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  בית זה (לא) מוזיאון

בית זה (לא) מוזיאון

איך מציגים אוסף אמנות מרשים בבית עם שלושה ילדים וכלב? האדריכל מרק טופילסקי תכנן בית המשלב ביניהם

מאת: אודית לורן בלקין צילום: יהונתן רשליין


יצירת אמנות שמשקלה 1,200 ק"ג היא הבסיס לתוכנית שהוכנה לדירת מגורים סטנדרטית בלב תל אביב. בעליה הציגו שתי דרישות מרכזיות: שילוב אוסף האמנות המרשים של בני הזוג שעיסוקם בתחום וגם, ובעיקר, פונקציונליות ונוחות מרבית למשפחה שבה זוג הורים, שלושה ילדים קטנים וכלב. חמישה חודשים ארך השיפוץ של דירת הגג ששטחה כ-160 מ"ר ולה ארבעה כיווני אוויר (קבלן: רונן כץ).

ההתקשרות בין בעלי הבית לאדריכל מרק טופילסקי התבססה מראשיתה על הבנה הדדית, סובלנות וגיבוש משותף של תוכנית שחתרה לסביבת מגורים נעימה וקלילה. בחיפוש אחר מיזוג מקורי של פריטי אמנות בתוכנית ראו בעלי הבית בעיני רוחם יצירה בולטת שתהיה חלק בלתי נפרד מהתכנון. מכאן בא הרעיון לעבודתו של האמן יואב בן דב "זית" – קיר דו-צדדי עשוי אבן גיר טבעית המשתלב בציר המרכזי של הדירה ונראה מכל זווית בה. הרכבת הקיר כחלק מהבנייה הצריכה חישובים טכניים לא פשוטים, בהם הטבעת קורות פלדה תת-רצפתיות ושימוש במנוף שהובא במיוחד למקום.

נקודות החיבור שבין האמנות לתכנון חייבו הכנת משטחים מתאימים להצגת הפריטים. הדבר ניכר כבר בכניסה לדירה, במפגש מפתיע עם יצירת אמנות של איציק עדי, הנראית כפאזל גדול של צורות וצבעים ומכוונת את פני הבאים אל הסלון רחב הידיים. בסלון, שבו פינות ישיבה וטלוויזיה נפרדות, יצירות אמנות רבות. פני הסלון שונו על ידי החלפת עמוד תמך וגרם מדרגות מסיביים עשויים בטון – בעמוד ומדרגות פלדה קלילים ואווריריים. הקיר הכפול בחלל המדרגות הפתוח, שנצבע בטיח צבעוני בגוון כתום, מקנה תחושת חום וזרימה בין הקומות ובין החללים במפלס התחתון. ריצוף אבן מיצפה צהובה בגמר בלתי מלוטש הנמשך מהסלון למטבח מוסיף לתחושה זו.

דרישה נוספת של בעלת הבית היתה ליצור הפרדה מוחלטת בין החללים הציבוריים לפרטיים. מטבח פתוח למחצה יצר חלל חצי ציבורי-חצי פרטי שביטל את הצורך במסדרון מקשר ומשמש שטח ביניים אך גם מרכז בפני עצמו. חצי קיר שחוצץ בין המטבח לבין הסלון עושה את המטבח לחלק בלתי נפרד מההתרחשות בבית ובה בעת הנעשה בו נסתר מחלליו האחרים.

מספר רב של פתרונות עושים את המטבח לאזור פונקציונלי שנוח ונעים לעבוד וגם לסעוד בו. משטחי העבודה הורחבו לעומק של 80 ס"מ באופן שאיפשר העברה חופשית של חיווט מאחורי הארונות, אחסון כפול, הנחת מכשירי חשמל וחפצים אחרים ללא הגבלה וויתור על ארונות עליונים. הארון הגבוה היחיד במטבח הוצב באלכסון באורח שמקנה לו עומק נוסף ובו בזמן חוצץ בין החללים ומסתיר את הנעשה בו.
המטבח, המשמש למעשה ציר התנועה הראשי של הבית, מלא התרחשויות והפתעות. פרטים שיוצרים עניין וסקרנות מרמזים על אלמנטים ופינות נסתרים. פינת הטלפון משמשת חלק-לא-חלק ממנו. משטח הארון בפינה זו מצופה בטון מולבן ומוחלק ועליו טביעות ידיהם של חמשת בני המשפחה – סמל לנקודה בזמן שבה השתתפו בהליך היצירה. פינה זו גם מסתירה את פיר האוורור שעובר לגובה הבניין באמצעות חלון זכוכית חלבית שמחדיר אור טבעי במשך היום ומואר בתאורה מלאכותית בלילה.

מסדרון חדרי השינה פונקציונלי ונקי לחלוטין. את הגדלת חדרי השינה וניצול השטח השיג האדריכל דרך העתקת המסדרון הישן מעט ימינה והעמדת ארון דו כיווני בין שניים מחדרי הילדים, מה שחסך את הצורך בבניית קיר הפרדה. קירות חדר האמבטיה המרווח המשותף לשלושת הילדים טויחו בגוון כחול. אחד מקירות אלו הוא צדו השני של קיר האבן האמנותי שחזיתו במטבח. רצפת החדר מצופה בטון מולבן משולב אבץ.
בסוף המסדרון, באזור מופרד לחלוטין מחדרי הילדים הן בשל מיקומו בדירה והן בזכות קיר בידוד כפול, מצוי חדר ההורים בסגנון יפני ובהשפעת אמנות הפנג-שווי. החדר מרוצף פרקט במבוק ובו ארון ומיטה מחומר זהה, פרי יצירתו של אדוארדו ביאלוסטוצקי. חדר האמבטיה תוכנן כך שינצל בצורה מיטבית את השטח. קירותיו צופו טיח צבעוני נושם בגוון זית שמונע ספיגת רטיבות, ורצפתו עשויה בטון מוחלק צבוע שחור ומשטח עץ איפאה באזור הרחצה. משטח הכיור עשוי אף הוא בטון מוחלק מעורבב בחצץ.
 
התקרה בכל חלקי הבית צבועה ידנית בצבע שמן לבן ומוסתרים בה גופי תאורה, מערכת מיזוג, רמקולים והכנה לווילונות. את המשחק במישורים השונים השיג טופילסקי בין היתר באמצעות תחושה של ריחוף המשתקפת בגובהי התקרה השונים ובניתוקים מכוונים בין התקרה לקירות, בין הקירות לרצפה ובאמצעות ביטול משקופי הדלתות המקובלים לטובת פרופיל שטוח המקשר בין דלתות העץ לקירות הגבס.
אור טבעי שוטף את הדירה במשך רוב שעות היום. הפתחים נוצלו בצורה אופטימלית. בחללים הציבוריים שולב פרופיל בלגי בגוון אפור (עוז גלעדי), לעומת אלומיניום קליל בחדרי השינה שנבחר הן בשל רמת האטימות הטובה שלו והן משיקולי תקציב. שימוש מחושב בתאורת דגשים ממוקדת יוצר דרמה המושגת, למשל, באמצעות סיב אופטי חבוי המשנה צבעים, ששוטף את קטע הקיר העליון בפינת הטלוויזיה, או ספוטים המכוונים בין היתר אל הקיר הכתום מהרצפה ומהתקרה בו בזמן.

גרם המדרגות העשוי פלדה ועץ מהגוני מוביל לקומה העליונה שבה מצוי חדר אורחים, שהורחב באמצעות סיבוב המדרגה העליונה ימינה. בפינת הטלוויזיה דלתות יציאה למרפסת היקפית בשטח כולל של כ-80 מ"ר. החלוקה בין מרפסת של בוקר למרפסת של ערב, בהתאם לתנאי מזג האוויר, מאפשרת הנאה מתפאורות אורבניות מגוונות ומשקיעות השמש בים.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

שקט על פני המים: בית פרטי בסביון עם תקרה של 6 מטרים


חלונות גדולים מחברים את הבריכה עם חלל האירוח ועם סוויטת ההורים של בית פרטי בסביון, והרמוניה של צבעים בהירים ושקטים עוטפים גם את סוויטות סוף השבוע לילדים

עיצוב בתים פרטיים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

עיצוב בתים פרטיים

כל פינה נחשבת: בית צעיר ומודרני למשפחה שאוהבת לארח


ארבעה ילדים, טעם צעיר ועכשווי ואהבה לאירוח משפחה וחברים יצרו בית מודרני, מרווח ומואר בפתח תקווה, שלא בזבז שום מקום פוטנציאלי לאחסון

עיצוב בתים פרטיים

בשקט בשקט: בית רגוע בסגנון סקנדינבי


המעצבת חלמה על בית הרמוני שבו תוכל לגדל את שלושת ילדיה. בזכות הבחירה בסגנון סקנדינבי נקי ובצבעוניות מונוכרומטית, היא הצליחה ליצור מרחב מגורים שמשרה שלווה על כל מי שנכנס

תגובות

כתיבת תגובה