כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  הבית שגדל עם הזמן

הבית שגדל עם הזמן

הבית של משפחת חובב לא מפסיק להתפתח מבחינה עיצובית ומשלב בטבעיות חדש וישן

מאת: נטשה חיימוביץ צילום: רמי ארנולד


מי שמבקר לראשונה בביתה של משפחת חובב מתקשה להאמין שזה בית חדש. הבית רחב המידות נראה כאילו היה שתול מאז ומעולם בתוך בוסתן עצי הפרי. זהו בית קסום, ששינה את ייעודו וצורתו כמה פעמים בשל הצרכים המשתנים של דייריו

ההיסטוריה של בית חובב מתחילה בשנות ה-50, אז היה בית אריזה להדרים וצימוקים בסמוך לבית ההורים. בשנות ה-70 הסב אייל חובב, תעשיין מזון ואגרונום, את בית האריזה לדירת מגורים בסגנון לופט. כשנישאו אייל חובב ואפרת קסנטיני – מעצבת פנים, תערוכות ותפאורות – שוב עבר הבית “שיפוצון קטן” כדי להתאים אותו לזוג הצעיר, והוקצה חלל גם לסטודיו של אפרת קסנטיני-חובב.
לפני 10 שנים, כשהמשפחה גדלה, שופץ הבית והורחב ונוספו לו חדרי ילדים. בשיפוץ האחרון נבנתה קומה נוספת לבית, ובכניסה, בחלק נפרד, הוקם סטודיו לעיצוב של קסנטיני-חובב. כך ממשיך ומשתנה הבית במשך יותר מ-50 שנה, לפי הצרכים המשתנים של המשפחה, בלי שהדיירים פגעו בסבך הצמחייה שמסביב ובעצי הפרי היקרים שחלקם בני 70. הבית כל הזמן גדל ומתרחב, חי ונושם כאילו היה חלק מהמשפחה.
לאפרת קסנטיני-חובב אהבה גדולה לדברים ישנים ומוכרים, המעניקים לבית את אופיו הייחודי והאישי.

“אני אוהבת את הדברים שסובבים אותי ויש לי קשר עמוק לחפצים שאספתי עם השנים. כשניגשתי לבנות את הבית החדש, פשוט פירקנו את הישן ושילבנו את כל החלקים הישנים שחיינו אתם במשך עשור בתוך הבית החדש"
 
"ברצפת האבן מהגינה הישנה השתמשתי לריצוף הסטודיו, דלתות וחלונות ישנים מפרופיל בלגי שופצו ושולבו בתוך חדרי הבית החדש. ארון המטבח נצבע ונהפך לארון בגדים”.

אהבת הטבע והגישה האקולוגית בולטים ביחסם של המעצבת ובני משפחתה לבוסתן ולאדמות המקיפות את הבית. מכל זווית בבית רואים ומרגישים את העצים. עצי מנגו, אבוקדו, הדרים, שזיפים, אפרסמונים, אגסים ותפוחים תאנים ורימונים ועוד.
בני הזוג בנו בצד האחורי של הבית מערכת של טרסות בסגנון ערבי מאבנים שסוקלו מהכרם המשפחתי. הטרסות פתרו את בעיית ניקוז המים, שכן הבית יושב במקום נמוך יותר מהבוסתן. הגינה והטרסות היו לחלק בלתי נפרד מהבית וכל החלל התחתון שלו נושק להם וחי בתוכם.
הבית עצמו מורכב משני גושים עיקריים. האחד משמש סטודיו לעיצוב עם גג רעפים תלול שפונה לשער הכניסה לבית, האחר פונה לגינה ולטרסות ומשמש למגורי המשפחה.  

האגף של המשפחה עשוי קווים נקיים וצורות מלבניות ולו גג שטוח המתפשט מעל שטח הגינה. פנים הבית מרוצף באבן ביר-זית בגודל 30×30 ס”מ בגוונים אפורים משתנים. האבנים, לא מלוטשות, נלקחו בכוונה משני גושי אבן שונים. הקירות נצבעו בגוון לבן שבור, פרופילים מאלומינים בלגי, המשולבים בעמודי ברזל תומכים בגוון אפור, מרכיבים את החלונות והדלתות הפונים לגינה.

בחלל המגורים עוצב קיר שקוף ואוורירי בצורת האות ח’. הקיר נראה כמו מרפסת קיץ ענקית וכך ממשיכה המשפחה להתענג על הגינה בתוך הבית, גם בימי החורף הגשומים. חלל המגורים חולק לפינות שונות המשמשות את חיי המשפחה, כך שפינה אחת פונה ומתמזגת עם האחרת ובכל זאת נשמרת בכל פינה תחושה אינטימית על ידי הצבה נבונה של פריטים ורהיטים. פינת הטלוויזיה משקיפה על פינת האוכל ופינת האירוח מוצבת לצד הקיר השקוף. פינת הקריאה נחבאת מתחת לגרם המדרגות ומנצלת את החלל שמתחת למדרגות. שאריות של פריטים כמו פסל-מנורה מטורסו שנותרו מתערוכות או תפאורות שעיצבה קסנטיני-חובב משמשים פריטים דקורטיביים.

עיצוב הפנים של קסנטיני-חובב אינו נוהה אחר טרנדים. העיצוב שלה הוא אישי עם ניחוח של זמן, שייכות ונגיעה אישית בכל פרט וחפץ. לכן הבית נראה נינוח ולא מכופתר, כל פרט חי זה לצד משנהו בהרמוניה, כשהשילוב ביניהם מפתיע לעתים
 
גם שיטת המחזור של חומרי גלם מקנה לבית מראה ייחודי וחד פעמי. דלת הכניסה המרשימה מעץ, וכמוה כל דלתות העץ שבבית, נאספו במגרשי גרוטאות, נצבעו ושופצו. המעצבת בחרה בזכוכית צבעונית או לבנה בדוגמה פרחונית בסגנון ישן, אשר שובצה בתוך הדלתות והקנתה להם מראה ישן.

גם הטיפול בחדרים השונים בבית הוא מפתיע. “את המטבח עיצבתי מתוך התייחסות פשוטה לנוסחה של מרחקים נוחים בין המשולש של מקרר – תנור – שיש”, מתבדחת המעצבת. “מניסיון אני יודעת שאין לי צורך במטבח ענקי שמצריך נסיעה כדי להגיע מהמקרר לשיש. קיר הקרמיקה הצבעוני עונה לצרכים שימושיים במטבח וגם משמש אתנחתה קומית מרעננת לכל הבית”. אוסף של שאריות אריחי קרמיקה וזכוכית ב-15 גוונים שונים מרכיב את קיר הפסיפס הצבעוני הענקי שבמטבח. חזיתות הארונות עוצבו מפח מגולוון ששובצו בו ידיות פח, שבנה מומחה לבניית מרזבים. אלה שולבו בארונות מעץ מלא בגימור מחוספס שנצבעו בגוון אגוז. מזווה חבוי מאחורי דלת ישנה-משופצת ושורה של ארונות עץ פשוטים צבועים בצבע שמן בגוון בהיר משלימים את המטבח. הכיור מוצב מתחת לחלון ענקי שמשקיף על מפל הבוגונוויליה.
 
בקומה הראשונה מוקמו חדרי הילדים. בחדר הרחצה ניצלה המעצבת שאריות של שברי קרמיקה לבנה ומראות ליצירת פסיפס חופשי שמצפה שני עמודים היוצרים גומחה לכיור. המעצבת שיכפלה עמוד תומך שלא היה אפשר להזיזו ועיצבה לו עמוד תאום חלול (המשמש נישה למקלחת) וכך יצרה מבט סימטרי נקי לכיור הממוקם בין שני העמודים.

לקומה השנייה מוביל גרם מדרגות, שקורות העץ העבות והכבדות שלו נראות כאילו הן תלויות באוויר. שני מדפי עץ עבים המתמשכים לכל רוחב המדרגות, ונראה כאילו המדרגות יוצאות מתוכם, משמשים לספרייה של הבית. הם מנצלים בתבונה “שטח מת” ומאפשרים גישה נוחה לספרים.
בקומה השנייה עוצבו חדר שינה גדול, חדר אורחים מרווח וחלל גלריה פתוח בין השניים המשמש לפינת עבודה עם יציאה למרפסת רחבת ידיים המשקיפה אל הטרסות.
 
מהקומה השנייה ישנה גישה לסטודיו, מתוך חלל המגורים. הסטודיו בעל הגובה הכנסייתי מנצל את כל גובה שיפוע הגג. מדרגות בטון יורדות מחלל הגלריה המשקיף אל החלק התחתון לתוך חלל עבודה מרכזי, שבו משרד, מטבח, ספרייה גדולה ושירותים. חלונות שונים שנקרעו מהבית הישן וחלונות שנמצאו במגרש גרוטאות ושופצו מרכיבים את פתחי האור השונים בסטודיו. תקרת הסטודיו נצבעה בגוון ירקרק בהיר, הקירות בלבן צחור ומבריק וקיר אחד בגוון תכלת שמים. כל אלה יוצרים תחושה של רוגע בחלל.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה