כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  זכייה כפולה

זכייה כפולה

משפחת גרשי זכתה פעמיים: בנם האדריכל סיים את לימודיו בבריטניה ושב לארץ, ואז תיכנן עבורם בית יפהפה ברמת השרון

מאת: עירית תאומים, מגזין בניין ודיור צילום: יקי אסייג


הבית, שתוכנן על סמך הכרות קרובה וידע אישי, הותאם לצרכים ודרישות הדיירים, הוריו, עד הפרט הקטן ביותר. עם זאת, הבית מאופיין בניקיון עיצובי. שפע של אור טבעי ושילוב בין הפנים והחוץ לא גורע מהאינטימיות השוררת בבית.
אדריכל גרשי, בוגר AA  בלונדון, הציב את הבית כך שמראהו גדול משטחו הריאלי. לבית שתי קומות עם חללים מרווחים וגינה נאה. כל אורכו של הבית בצידו הדרומי הוצמד לשכן בקו אפס, בהתאם לחוקי הבנייה ברמת-השרון, וכך הפך הצד הצפוני לחזית.

הקומה הראשונה, קומת האירוח, כולה חלונות זכוכית מהרצפה ועד התקרה, "מה שגורם לאור בלתי ישיר לשטוף את כל הקומה" מסביר איתי. מבט מבחוץ אל עבר החזית הצפונית של הבית מגלה מראה סימטרי, כאשר בקומה העליונה יש שתי 'קוביות', המחוברות ביניהן במרפסת דק עם פרגולה, היוצרת הצללה מעניינת. בקומה זו, קומת המגורים, נמצא אגף ההורים ב'קוביה' האחת וחדרי הילדים-נכדים ב'קוביה' האחרת.

חדר ארוחת הבוקר
הוריו של האדריכל הם אנשים אוהבי חברה ואירוח. אי לכך, גישת העיצוב בקומת האירוח, הקומה התחתונה, הייתה כאל לופט פתוח ומזמין. גרשי חילק את כל חלל הקומה לשלוש פונקציות, מבלי להשתמש בדלתות או בקירות חוצצים, אלא שימוש בשתי יחידות של ארונות. אלה נראים כמרחפים, שכן דלתותיהן אינן מחוברות לתקרה ולא לריצוף.

קירות חלל האירוח תוכננו ללא פנלים בתחתיתם, ומראה החיבור בינם לבין הריצוף נותן תחושה של ניתוק. הריצוף באבן גיר ספרדית אפורה מכסה את כל הקומה, ונמשך גם מחוצה לה, בחצר. אוסף האלמנטים הללו תומכים ומחזקים את המראה האוורירי  של כל הבית, ותורמים לתחושת הגודל והמרחב.

הארונות יצרו את החלוקה הבאה: הארון הקרוב יותר לכניסה יצר את חלל המטבח. מאחוריו פינת האוכל, שבהמשכה פינת ישיבה סלונית. פינה זו נתחמה ביחידת הארונות השנייה, ויצרה חדר משפחה וצפייה בטלוויזיה. הארונות החוצצים את החלל הוצבו כך שמשני צידיהם נותר מרווח, המאפשר זרימה ויזואלית ופרקטית, המדגישה את היות שלוש הפונקציות הללו יחידה אחת במקור.

"הארונות עשויים עץ אלון בהיר", אומר איתי, "על מנת להוסיף מעט חום לצבעי האפור שחור וניקל, השולטים בסלון". הם תוכננו על פי הצרכים הספציפיים של דיירי הבית. הארון המפריד בין הסלון לחדר המשפחה הוא דו צדדי. בחדר המשפחה משולבת בו, בין היתר, הטלוויזיה, בעוד שבצד הפונה לסלון מאוחסנים כלי האירוח באחד מצידי הארון, הפונה לסלון, שולבה יחידת מדפי עץ שחורים עם ספרי אמנות ואלבומים למתעניינים. העץ השחור משתלב היטב עם 'כסאות ברצלונה', העשויים  עור שחור וניקל,  עם שולחן עץ הוונגה בתכנונו של גרשי, שצבעו בלקה שחורה, וגם עם רהיטי פינת האוכל, העשויים עץ, עור וניקל.

בעלת הבית היא חובבת בישול מושבעת, ובנה האדריכל דאג ל"מטבח פונקציונאלי, נוח לתפעול ועם קשר אל הנוף" כדבריו. המראה השולט במטבח הוא לבן, למרות ארון עץ האלון, החוצץ בין המטבח לסלון. הארונות האחרים, על הקיר המזרחי ובמרכז המטבח, עשויים עץ אפוקסי לבן. משטחי העבודה עשויים אבן קיסר לבנה, ואפילו הזכוכית בין הארון העליון לתחתון נצבעה לבן. יחידת המגירות הלבנה במרכז המטבח משמשת גם לאירוח והגשה, אך גדולתה טמונה דווקא בקצה, שני כסאות בר ניצבים זה ליד זה, ועליהם, אומר האב בגאווה לא מבוטלת: "אנחנו מכנים את המטבח "חדר ארוחת הבוקר" (breakfast room). מידי בוקר אנחנו יושבים כאן, אוכלים וצופים אל הסלון, הגינה והנוף, הניבט ממנה, המגיע ממש עד הים".

גם החמות נתנה יד
בניגוד לאדריכלים אחרים, שהקימו חומות בצידם המערבי של הבתים ברחוב, הותיר איתי גרשי את השטח פתוח, ויצר מעין 'חלון', על ידי בניית קורת בטון בגובה 8 מ' במקביל לקרקע בקצה השטח. בעדו נראה הנוף כתמונה ממוסגרת, והשקיעות מרהיבות במיוחד.
מדרגות עשויות קורות פלדה אפורות מובילות לקומת המגורים. המעקה אוורירי עשוי פסי פלדה, המבטיחים את רצף המבט לפאטיו הצמוד למבואת הבית ולגינה בחזית הצפונית.

גם מחדר הילדים ניתן להשקיף מטה אל הפאטיו ולקומה התחתונה מבעד חלון מאורך, שגובהו כגובה החדר ומסגרתו אלומיניום אפור, כמו בכל הבית. דלתות באותו פורמט ניצבות זו מול זו משני צידי הדק, וכך מתאפשר קשר עין בין חדר הילדים לבין סוויטת ההורים שמולו.
יחידת ההורים כוללת חדר שינה וחדר אמבט, שאף הם מהווים חלל אחד, שהופרד בארון. צידו האחד של הארון פונה לחדר השינה, וצידו השני, הפונה לאמבט, נושא כיור ומשטח, שנעשו בהזמנה מיוחדת לפי תכנונו של האדריכל. האמבטיה עצמה היא free standing , ומעבר לה ניצב קיר, החוצץ משני צידיו לשני אזורים: אזור השירותים ורחבת המקלחת. הקיר התוחם את האזורים הללו עשוי זכוכית, ומרחקו מקיר בית השכן מאפשר חדירת אור מבחוץ, ואפילו מבט לשמים.

הקשר המשפחתי שבתכנון הבית על ידי הבן נמשך עד החמות, אם הרעיה, ש"דאגה לאיפור" כהגדרת איתי. ציורי השמן הצבעוניים במעלה המדרגות ובסלון נושאים את שמה – רות שלפר קוריצקי. כל הקישוטים והפסלים בבית, שרובם עשויים עץ, במראה טבעי וראשוני, נבחרו על ידה. האמנות הפרימיטיבית, שהכניסה החמות, מוסיפה חום ומהווה ניגוד מעניין לחומרים הקרים שבבית, כמו הריצוף האפור, הקירות הלבנים וחלונות הזכוכית.

יחד עם הדשא הירוק  ובריכת דגי הנוי, ששולבה בגינה, יצר אדריכל גרשי להוריו יחידת מגורים עם תשומת לב לאינספור פרטים, היוצרים זרימה ושלמות ודו-שיח מתמיד בין פנים וחוץ.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: עיצוב וילה יוקרתית אחת לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה