כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  חללית אל העתיד

חללית אל העתיד

נוסחה צורנית של מתמטיקאי גרמני, שלדה של מכונית וצלעות אדם הן ההשראה לבניית ביתו העתידני של אדריכל יהודי מאוסטרליה

מאת: אפרת בראשי, מגזין בניין ודיור צילום: Brett Boardman


האדריכל היהודי האוסטרלי טוני אוון אינו משקף את הפתגם הידוע כי הסנדלר הולך יחף, ההפך הוא הנכון. את ביתו הפרטי תכנן על פי עקרונות אדריכלות עתידנית, שעל פיהם הוא מתכנן את כל הפרויקטים במשרדו. בית מביוס באוסטרליה צופה אל אחד הנופים היפים בעולם, של מפרץ ג'קסון, בית האופרה המפורסם וגשר הרבור. שמו מעיד על צורתו הייחודית: אחד הקירות החזיתיים מתעקל כלולאה מעל הגג, יורד חזרה והופך למרפסת הקומה הראשונה, הניצבת על שתי רגלי בטון זוויתיות. טבעת מביוס היא מושג צורני שטבע המתמטיקאי והאסטרונום הגרמני פרדיננד מביוס, שחי במאה ה-19 מביוס הגדיר מחדש צורה דו ממדית בעלת צד אחד בלבד, שבהשראתה תוכנן הבית.

בית מביוס באוסטרליה צופה אל אחד הנופים היפים בעולם, של מפרץ ג'קסון, בית האופרה המפורסם וגשר הרבור

הבית מייצג נאמנה את גישתם העיצובית של משרד האדריכלים טוני אוון ושותפים, גישת המיקרו דיזיין המתחשבת בסביבה של המבנה. ערכי הגישה משתלבים בעבודתם של האדריכלים עם שימוש בכלים דיגיטליים, וכתוצאה מכך הבית משרה תחושה של קפיצה במנהרת הזמן לעתיד הרחוק. צורתו אסימטרית והוא בעל קומפוזיציה ייחודית, המעניקה לו איכות דינמית. אוון מדגיש כי ביתו נעשה עם התחשבות בכיווני האור ועם התאמה להם לאורך כל שעות היממה ובכל עונות השנה. כמו כן, המבנה מעיד שהצוות תר אחר אסתטיקה חדשה המביעה תעוזה וחופש מוחלט, ומתמקד באנטומיית הצורה, שמשלבת אדריכלות, נוף וגיאולוגיה.

הצורה הייחודית של המבנה, שגורמת לכל עובר אורח להיעצר ולתהות על קנקנה, לא הייתה יכולה להתממש לולא פוטנציאל המחשוב והתוכנות המתקדמות שבהן האדריכלים מרבים להשתמש. תוכנות אלו מאפשרות ליצור סימולציה המתייחסת לאנרגיה ולאקוסטיקה, בניגוד להדמיות רגילות המציגות את הפן הוויזואלי בלבד.

הצורה הייחודית של המבנה, שגורמת לכל עובר אורח להיעצר ולתהות על קנקנה, לא הייתה יכולה להתממש לולא פוטנציאל המחשוב ותוכנות מתקדמות

בעקבות מורכבותו הגיאומטרית של המבנה, הדיירים נאלצו להמתין בסבלנות רבה לכניסתם הרשמית לביתם החדש, בזמן שהאדריכלים פיתחו מערכת ייצור והרכבה חדשנית במיוחד עבורו. "זה אמנם תכנון ועיצוב של בית לכל דבר, אך תהליך בנייתו והרכבתו דומה יותר להרכבת מכונית, בהיותו ממוסגר במסגרת שדומה לשלדת רכב, עטוף בפנלים מתכתיים", מציין אוון. "העיקולים במבנה מזכירים צלעות אדם. רמת הדיוק של כל 'צלע' חייבת להיות מקסימלית, מאחר שמספיק שאחד מחלקי המסגרת יזוז מילימטרים בודדים כדי שהצלע תבקע החוצה מגוף המבנה ותשליך על צורתו הכללית של הבית". בגלל מורכבות זו, העבודה על שלדת הפלדה החיצונית בלבד ארכה כשנה.

בנייתו של כל בית סטנדרטי מתחילה עם הרצפה והקירות, ולאחר מכן מוסיפים מעליהם את הגג. "העבודה בבית מביוס הייתה הפוכה לגמרי", מציינים האדריכלים. "לא רק שבנייתו מסביב לשלדה הייתה כבניית מכונית, גם מערכות החשמל של הבית תוכננו כמו מערכות הפועלות בכלי רכב והן ממוקמות בתוך השלדה של המבנה". אם שמים לב לדקויות בעיצוב הפנים של הבית אפשר למצוא קווי דמיון בין צורתו של המטבח ללוח מחוונים של מכונית.

מערכות החשמל של הבית תוכננו כמו מערכות הפועלות בכלי רכב והן ממוקמות בתוך שלדת המבנה

הבית מתפרש על 400 מ"ר. הוא מחולק לשלוש קומות. בקומת הקרקע ממוקמים החדרים הפרטיים של ילדיו של אוון וחדר אורחים. בקומה שמעל נמצאים החללים הציבוריים: מטבח, פינת אוכל, חדר עבודה ושני סלונים, שאחד מהם ממוקם מול הטלוויזיה והשני מול הנוף האוסטרלי המרהיב. מקומה זו עולים במדרגות התלויות על רצועות לקומה העליונה והאטרקטיבית ביותר בבית, שבה ממוקמת יחידת ההורים.

בשעות החשכה הופכת יחידת ההורים רומנטית במיוחד, תודות למרפסת תצפית מוגבהת. חזיתו הקדמית של הבית חושפת את צורתה של טבעת מביוס, והישובים בקומה הראשונה בחללים הציבוריים יכולים ליהנות ממראה עיניהם. מהכיוון הזה יש לבית צורה של חללית עתידנית, ונדמה שעוד רגע רגלי הבטון יתנתקו מהקרקע והמבנה ירחף באוויר. בחצר האחורית של הבית יש בריכת שחייה, וממנה מדרגות חיצוניות המובילות ישירות למטבח. עיצוב הפנים מותאם לחיצוניות המבנה. הקירות והתקרות בפנים הבית מתעגלים ומשתנים, וכמוהם גם האבזור. לדוגמה, קמין החימום משתלשל מהתקרה בתוך גוף מתכת עם ראש עגול, ומשטח העבודה שבמטבח, המשמש גם כבר ישיבה, בעל צורה ייחודית ובלתי קונוונציונלית.
 

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: עיצוב וילה יוקרתית אחת לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה