כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  יוצאים מן המסגרת

יוצאים מן המסגרת

שכונת רמת ישראל, שקטה ונמוכת בתים, נבנתה בשנות החמישים. מגרשיה הצרים והארוכים כללו יחידת דיור קטנה (כ-40 מ”ר במקור) וחצר משק

מאת: צילום:


הם משתרעים על ציר צפון-דרום, בין שביל או רחוב בצדם האחד לבין הבית השכן בצדם האחר. כיום, כשהשכונה רחוקה מלהיות חקלאית, עדיין היא טובלת בירק ומצטיינת באופי קהילתי. תהליך הקנייה של הבית ארך כשנה, ושיפוצו הושלם בתוך שלושה חודשים. הבית ששופץ כלל לא פחות מאשר חמישה חדרים, על שטח של כ-80 מ”ר. מה שנותר מן הבית המקורי הוא רק צורת התיבה הצרה והארוכה ומיקומו של חדר השינה, אך בכל השאר נעשו שינויים מפליגים.

ארון קיר דו צדדי החוצה את החלל לאורכו משרת בצדו האחד את המטבח ואת חלל העבודה, ובצדו השני הוא מתפקד כארון וכשולחן כתיבה בחדר הילדים

לצורך פתיחת החלל הוסרו שני עמודים –  האחד הוחלף בקורה, והשני נהפך מעמוד בנוי מסיבי לעמוד ברזל דק. פתיחת החלל מעצימה את אורכו וכך הופכת אותו למעין ציר תנועה, שביל מעבר –  מצפון לדרום, מן הפנים החוצה ולהיפך. ההיבטים השימושיים של הבית –  נקודות פעולה וחללי אחסון –  הם למעשה מעין “תחנות” על ציר התנועה האורכי הזה. אלמנטים מבניים רציפים מקשרים את שני הקצוות של החלל, תוך שהם משנים את תפקידם בהתאם לצורך בכל אזור ואזור. כזהו למשל המשטח האפור של אבן גיר יוונית (”דימדי”), שקצהו הדרומי מצוי מחוץ לבית ומשמש פינת מנגל. הוא חודר פנימה ומהווה חלק מפינת האוכל, נמשך כמשטח עבודה של המטבח ומתחלף במשטח עץ, המשמש שולחן משרדי מרווח. ארון קיר דו צדדי החוצה את החלל לאורכו משרת בצדו האחד את המטבח ואת חלל העבודה, ובצדו השני הוא מתפקד כארון וכשולחן כתיבה בחדר הילדים. חדר הילדים אינו ממש “חדר” סגור, אף על פי שיש בו פינה מוגדרת לכל ילד והוא נבדל משאר הבית באופן ריצופו – גם הוא מעין “מעבר” חופשי בין חלל ההסבה הדרומי לבין חדר האמבטיה שבקצה הצפוני.

הקיר הדרומי של הבית נהפך לקיר זכוכית הנפתח אל החצר. הדשא נושק לריצוף של חדר המגורים ומגיע עד לגדר הבית השכן. כך, מה שהיה בעבר “החצר האחורית” הוא כעת המשך ישיר של הפנים, מעין חדר נוסף, בעיקר בקיץ. הסוכך התלוי מעל לפתח עשוי פסי אלומיניום המוצבים בזווית של 80 מעלות, כך שהוא מצל מבלי שיסתיר ליושבים על הדשא את הקצה העליון של הבית.

הקיר הצפוני של הבית חורר בצורה מבוקרת, בתריסים שנבנו במיוחד מפסי אלומיניום רחבים וחלקים. התריסים מאפשרים חדירת אור ואוויר, אך שומרים על אינטימיות בצד החשוף יותר לרחוב. ניתן לומר שהחצר הקדמית, הצפונית, נהפכה לחצר האחורית, שאליה פונים חדר האמבטיה וחדר השינה. חלק מן הגינה הצפונית מרוצף בלוחות של עץ אורן מסורק. במפלס מונמך, היוצר מסביבו ספסל לישיבה, מוטמן אפילו ארגז חול למשחק הילדים.

פתח נוסף בבית הזדמן מן המוכן –  הסקיי-לייט מעל אזור המטבח, שהוא גם קולט אדים מצוין, היה למעשה חלון נסתר בתוך הבוידעם של הבית המקורי.

חדר האמבטיה הוא מעין דגם מוקטן של הבית כולו –  גם הוא תיבה צרה וארוכה, בעלת שני פתחים, לצפון ולדרום. לאורך המסדרון שנוצר, המאפשר תנועה ישירה החוצה, אל החצר הצפונית

גם לאחר השיפוץ, הבית אינו מנקר עיניים ומצטיין בחומרים פשוטים, כל-ישראליים –  טיח שפריץ לבן מבחוץ, רצפה יצוקה טרצו, עץ סנדביץ’ בהיר או עץ צבוע לבן ואלומיניום בצבע טבעי. שימוש במשטחים גדולים מכל חומר מגדיל את המרחב. הפלטות הגדולות של הרצפה נוצקו במקום על ידי בעל מלאכה, שיצק בזמנו את רצפת היכל התרבות.סטודיו 44 לעיצוב תעשייתי (מיכל פרייפלד ואבי כהן) סייע בבניית פריטים רבים בבית ובפתרונות טכניים שונים.

חדר האמבטיה הוא מעין דגם מוקטן של הבית כולו –  גם הוא תיבה צרה וארוכה, בעלת שני פתחים, לצפון ולדרום. לאורך המסדרון שנוצר, המאפשר תנועה ישירה החוצה, אל החצר הצפונית, מצויות כל ה”תחנות” הנחוצות לשימוש. גם כאן, המחיצות המחלקות את החלל הן בעלות תפקוד דו צדדי ומשמשות גם חללי אחסון. כל חלק ניצב במקומו המדויק כבמשחק הרכבה, ונדמה שאם נשלוף את הרכיבים ממקומם ונרצה לסדרם מחדש, תמיד נמצא עצמנו זקוקים למקום גדול פי שניים. במידה זו או אחרת, אופייני הדבר לבית כולו. מאחר שיש כאן קשר ישיר בין המבנה לפונקציה, יש תחושה של דיוק רב בקביעת הדברים במקומם  הנוכחי. אך דווקא הדיוק הזה מעורר תחושה של “יציאה מן המסגרת”, שהרי ספרים, ניירת, דיסקים, תבלינים וכלי אוכל מאוחסנים על רצף אחד, זה לצד זה, שלא כמקובל בדרך כלל.  בני הבית יכולים להיות בקשר עין זה עם זה, גם כשהם עסוקים בפעילויות נפרדות, וזהו עוד היבט ייחודי, המשלים את הזרימה פנימה והחוצה שנובעת מהמבנה עצמו.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה