כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  יוקרה בין הפרדסים

יוקרה בין הפרדסים

עיצוב בית מעורר כבוד ומשרה שלווה, מנסה להיטמע בסביבתו – ביישוב, בנוף ובסביבה האקולוגית

מאת: נעמה צור צילום: עמית גרון


"הבית הזה, כמו כל המקומות שאנחנו בונים, מתוכנן, קודם כל, עבור האנשים שגרים בו, ולא עבור האדריכלים. זה מה שנוצר מתרגום הרצונות והצרכים של הדיירים, ומההשראה שהעניק השטח: בית רגוע, לא מנקר עיניים, ומשתלב בסביבה", כך מגדירה האדריכלית, דניאלה פלסנר, את הבית, באחד מיישובי השרון, ואת המשנה האדריכלית הכללית של משרדה.
פלסנר והאדריכלית קטיה עזיז, ממשרד "פלסנר אדריכלים", תיכננו עבור משפחה צעירה עם שלושה ילדים בית, שמשרה שלווה ומעורר כבוד כאחד; בית, שבניגוד למגמה, הרווחת במקומותינו, מנסה שלא להתבלט, לא להתלהם ולהשתלט, אלא להיטמע בסביבתו, ביישוב, בנוף ובסביבה האקולוגית.

כיוון שלא היו מגבלות שטח – העדיפו פרישה במפלס אחד בלבד, שיוצרת אווירה פתוחה ונוחה

המגרש בן עשרת הדונמים, שעליו הוקם הבית, היה בעבר פרדס. כשהחל התהליך האדריכלי, הוחלט מיד לשמר את הפרדס עד כמה שניתן, לשחזרו ולהשתלב בתוכו. לכן, החזית הקדמית, הגובלת עם הרחוב, היא פרדס גם היום. ארבע שורות של עצי הדר מהפרדס המקורי נשתלו לכל רוחב השטח, ומייצרות חזית קדמית פתוחה ומזמינה, ללא כל גדר או חומה. שביל הכניסה, העשוי אבני מדרך וסביבן צמחייה משתרעת, עובר ברכות בין ההדרים. ביניהם מציצים קירות כורכר מבעד למטפסים הירוקים, המכסים אותם, כמו גם את העצים והקרקע. קירות אלה מגדירים את אזור החניה  ואת החללים החיצוניים, שסביב המבנה, כמו חללי הפטיו השונים. הקירות עשויים מאבן מקומית מלאה, ועוביים הרב – 60 ס"מ, מאפשר אף לשבת עליהם בנוחות, כעל ספסל. מאחוריהם רואים כבר את קירות הבית, המחופים טיח.

את האווירה ההרמונית והשלווה משלימה הגינה הגדולה המתאפיינת בצמחייה ירוקה ושקטה, שממלאת כל מקום אפשרי

לאחר שהוא עובר בין קירות האבן, מגיע השביל לפטיו רבוע, מוצל בצל כבד וקריר, שעיקר שטחו מוקדש לערוגה ירוקה, ובמרכזה עץ כליל החורש. כל הנכנס לבית מן השביל, או מן החניה שבצד, עובר דרך הפאטיו, המשרה תחושת שלווה ורגיעה.
כשפותחים את דלת הכניסה מתגלה בריכה ירוקה, רחבה מוקפת מדשאה מיוחדת, ורחוק יותר המשך הפרדס הקדמי – שורות עצי הדר, המהוות את הרצועה האחורית של השטח, עד קצהו.

הבית משתרע כולו על קומה אחת וערוך כאות ר'. "מכיוון שלא היו כאן מגבלות שטח", מסבירה פלסנר, "העדפנו פרישה במפלס אחד בלבד, שיוצרת אווירה פתוחה ונוחה, קשר מקסימאלי של כל חלל בבית עם החוץ, ומראה כללי צנוע יותר ביחס לסביבה". הפונקציות הציבוריות ערוכות סביב רחבת הבריכה ופתוחות אליה: מימין למבואה נמצא הסלון ולצדו המטבח ואזור האכילה.  ואחריהם, באגף הקצר יותר של הבית, נמצא חדר המשפחה, חדר אורחים ואחריו סטודיו של בעלת הבית, הפתוח ל-3 כיוונים: לרחבת הבריכה, לחזית הצד ולמרפסת אחורית, הצופה אל הפרדס, ומיועדת גם היא ליצירה.

"ניסינו לצמצם למינימום את הצורך במיזוג אוויר בבית, במקום זאת, נתנו כמה שיותר פתרונות של אוורור טבעי" – דניאלה פלסנר

חדרי שינה מוקמו ב'רגל הארוכה' של הבית, ומוביל אליהם מסדרון רחב, המלווה, למעשה, את הבית כולו, כאשר ליד החללים הציבוריים הוא לובש אופי קצת אחר ופתוח יותר. גם לחדרי השינה פתחי ויטרינה גדולים, הפונים לגן האחורי ולפרדס. החלונות הגדולים בבית מצוידים בספים רחבים, שהופכים אותם למקום חברתי, המאפשר ישיבה ופעילות, ותורם לתחושת הרחבות של הבית.

בחדר ההורים יש, בנוסף לפתח הוויטרינה, פאטיו מקורה ותחום בקיר אבן מצדו המרוחק. פאטיו קטן זה, הצמוד לחדר אמבטיה, מעניק לחלל פרטיות, כך שקירותיו יכולים להיות שקופים, ולהכניס את האור ואת מראה הצמחייה הירוקה לתוך הבית.
אור היום הוא שחקן מרכזי בבית, וכדי להאיר את המסדרון, שאינו נגיש לחוץ, עוצבה בקצהו דלת זכוכית, ונפתחו בתקרה פתחי סקיי-לייט, שמאירים את רצפת האבן. בלילה מקבל מסדרון האבן הרחב הזה אופי "ימי-ביניימי" כמעט: בתחתית הקורות החוזרות במהלכו, ומחלקות אותו לחללי משנה, עוצבו גומחות, שמהן  בוקע האור.

כל הנכנס לבית מן השביל או מן החניה שבצד, עובר דרך הפאטיו, המשרה תחושת שלווה ורגיעה עוד בטרם הכניסה פנימה

סקיי-לייט לתוספת אור נמצא גם במטבח, בו יש פתחים צפונה ודרומה, המספקים לו איוורור טבעי ברוב ימות השנה. "ניסינו לצמצם למינימום את הצורך במיזוג בבית", אומרת פלסנר, "ולמצוא כמה שיותר פתרונות של אוורור טבעי. כך, למשל, חדר האוכל והסלון פתוחים מצפון לפאטיו ירוק (אותו תוחם מעברו השני אחד מקירות אבן הכורכר) שנועד לראייה בלבד. החללים המרכזיים האלה נהנים מאור ואוורור טבעיים, החודרים מהפאטיו דרך חזית זכוכית שקופה. גם מדרום הם נהנים מתמונה ירוקה ומוצלת, שמספקת הרחבה המקורה של הבריכה והגן שאחריה. "כל הפתחים הגדולים והרבים שבבית", מדגישה פלסנר, "יוצאים אל החוץ דרך פרגולות מוצלות, המסייעות בוויסות האור והחום, החודרים פנימה, על בסיס עקרונות אדריכלות אקולוגית, בה דוגל המשרד". 

בין המטבח לסלון מפריד קיר גבס בגובה 140 ס"מ, המאפשר מבט נוח וגם הסתרה של הבלגן במטבח. מעברו המנוגד של החדר מטבח ישנו קיר מעץ אלון בדוגמת ריבועים גדולים, שהונחו אופקית ואנכית לחלופין. קיר זה מסתיר בתוכו כמעט את כל הפונקציות של המטבח, כולל המקרר, המתחבא מאחורי ארבעה ריבועים שכאלה, וכולל דלת לאזור השירות, המוסווית באופן מושלם.

בני המשפחה מנצלים לאכילה ולאירוח גם אזור חיצוני ברחבה, המרוצפת כולה באבן טרברטין, הזהה לריצוף פנים הבית (בגמר שונה). בעת אירוח ניתן להשתמש גם בקירות הבטון של הבריכה, המוגבהים מעל פני הרחבה כבספסל. "להגבהה", מסבירה האדריכלית, "ישנן שלוש מטרות: להפוך את גוף המים הזה לאלמנט פיסולי; בטיחותית – למנוע נפילה של ילדים למים; וגם להיות  מקום חברתי, שמאפשר ישיבה סביבו". הבריכה המלבנית הגדולה מרוצפת בפסיפס קרמיקה ירוקה כהה. את הצבע הלא שגרתי בחרה בעלת המקום במטרה לשוות לבריכה מראה טבעי, המזכיר אגם, ומשתלב ככל הניתן בסביבה הירוקה. החומרים האחרים מופיעים בבית בצבעם הטבעי –  אבן, טיח, ברזל ועץ.

את האווירה ההרמונית והשלווה משלימה הגינה הגדולה (כ-3 דונם מגוננים), המתאפיינת בצמחייה ירוקה ושקטה, שממלאת כל מקום אפשרי, גם ערוגות קטנות בתוך הרחבה. הגינה היא חלק מהתפיסה האדריכלית, הגורסת, שסביבת החיים כוללת גם את הבית וגם את החוץ.
הרצון לשלב בין הבית ובחוץ והתכנון השלם יצר כאן בית, המשרה תחושת שלווה ורחבות מרשימה, ומצליח להשתלב בהרמוניה עם סביבתו.

object(WP_Post)#18285 (24) { ["ID"]=> int(300671) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c000cbcd25b8_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(16) "c000cbcd25b8_big" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(300670) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c000cbcd25b8_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

object(WP_Post)#18286 (24) { ["ID"]=> int(300672) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "c000cbcd25b8_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(18) "c000cbcd25b8_big-2" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:10" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(300670) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/c000cbcd25b8_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: וילה יוקרתית לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה