כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  כובע גבוה ושחור

כובע גבוה ושחור

על רבע דונם בהירושימה שבעבר היה חלק משדה אורז, נבנתה יחידת מגורים המורכבת מגג בלבד ללא בניין

מאת: אדרה חתומי צילום: Toshiyuki Yano


בגיל 34 מקוטו טניג'ירי כבר קנה לעצמו שם כמי שמצליח לעצב בתים ייחודיים לזוגות צעירים. האדריכל, הפועל מהירושימה שביפן, הוא גם מנהלה של חברת העיצוב Suppose. כשישים פרויקטים נושאים את שמו, רובם בתחום הבנייה הפרטית, וכל בית הוא מיוחד: האחד נראה כמו סלע חלול, האחר דמוי מדף אבן הבנוי מעל מוסך שמיועד לארבע מכוניות. ליצירתו האחרונה, הממוקמת בהיגאשי הירושימה, העניק האדריכל את השם "חרוט מחודד", בשל הגג הדומיננטי שלה.

"המוזרות של הפרויקט לא באה מצורת הגג, אלא מהיחס הלא מוגדר בין הבית למיקומו", אומר טניג'ירי, ומסביר שנקודת ההתחלה של העיצוב הייתה החלקה ששטחה 246 מ"ר – חלקה גדולה למדי ביחס לשכונת מגורים יפנית. נוסף על כך, הלקוחות, אטושי טקאטה ואשתו יוקי (שניהם בני פחות מ-30) ושלושת ילדיהם הקטנים, ביקשו לכאורה בקשה שיש בה סתירה: שתהיה בבית פרטיות אך גם תחושת מרחב.

טניג'ירי, הרגיש לתקציבים קטנים אומר: "אני לא רוצה לשפוך כסף על משהו שאפילו לא רואים ושאינו מייפה את הבית"

כדי להגיע לקרקע מוצקה היה צורך לחפור כמעט מטר בקרקע הבוצית, שהייתה בעבר שדה אורז. אך במקום למלא את הבור ולצקת יסודות בטון, כמו בבתים הסמוכים, יצר טניג'ירי אזור מגורים שקוע למחצה ומעליו רצועת חלונות. "אני לא רוצה לשפוך כסף על משהו שאפילו לא רואים ושאינו מייפה את הבית", אומר טניג'ירי, הרגיש לתקציבים קטנים (עלות בניית הבית של משפחת טקאטה הגיעה ל-168,606 דולר בלבד).

אותה פילוסופיה חסכנית הנחתה את טניג'ירי בשימוש החוזר באדמה שנחפרה. "הפכנו את האדמה שחפרנו לגבעה שמקיפה את הבית ומעליה יצרנו גינה. דבר זה הוסיף לפרטיות של הלקוחות וגם משמש כמגרש משחקים מצוין לילדים".

שאר המבנה מונח על גבי הסלון כמו כובע שחור גבוה, ועוטף את חדרי השינה שבקומה העליונה בפרטיות מלאה. "הרעיון שלי היה ליצור גג בלבד, בלי בניין", אומר טניג'ירי. צורת החרוט של הבית נוצרה בשל החלטתו למתוח את הגג לאורך שמונה מטרים, אך יש לה גם יתרונות נוספים. "גג מרובע יתמוטט בקלות, אבל עקרון המשולש חזק בהרבה", אומר קנג'י נאווה, מהנדס הבניין שסייע לטניג'ירי להוציא את הרעיון אל הפועל. "כיוון שהשתמשנו בפחות חומר, יכולנו לעשות את המבנה חזק אפילו יותר".

אותה פילוסופיה חסכנית הנחתה את טניג'ירי בשימוש החוזר באדמה שנחפרה. את האדמה שחפרו הפכו לגבעה שמקיפה את הבית ומעליה נוצרה הגינה

אף שהחזית האחידה הבנויה כמקשה אחת מרמזת על כך שפנים הבית חשוך למדי, החדרים מוארים להפליא. חלון סקיילייט הנמצא בחלק העליון מתעל את אור שמש למטה, אל קומת הקרקע, דרך פתחים גדולים, שם ממוקמות גם המדרגות. הקומות העליונות סגורות ומוארות ואילו הקומה התחתונה פתוחה ומוארת ברכות.

הזוג, שבחר להתגורר סמוך למשרדו של אטושי, מאושר להיות קרוב לטבע ולצפות בו מתוך פרטיות ביתו. "מבפנים אפשר לראות את הגבעות ואני מרגישה כאילו שאני בחוץ, אף שלמעשה אני בתוך הבית", אומרת יוקי. "זה נותן הרגשת שחרור בלתי רגילה".

יכולתו של טניג'ירי לעשות כה הרבה במשאבים מוגבלים עשויה להסביר את קצב הבנייה שלו, שאין שני לו. ברגע זה הוא עובד על 30 פרויקטים חדשים. "יש לו אומץ לעשות הכול והפתיחות שלו מאפשרת לו לעבוד עם כל אחד", אומר המהנדס נאווה. האדריכל סבור כי גישתו ההרפתקנית משתקפת ברוח עבודתו. "אני יוצר מצב רוח", הוא אומר. "מקום כיפי מושך אליו אנשים. כשאנשים מבחינים בכך שאני נהנה ליצור אדריכלות, אני מושך אליי לקוחות באופן אוטומטי".
 

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

שקט על פני המים: בית פרטי בסביון עם תקרה של 6 מטרים


חלונות גדולים מחברים את הבריכה עם חלל האירוח ועם סוויטת ההורים של בית פרטי בסביון, והרמוניה של צבעים בהירים ושקטים עוטפים גם את סוויטות סוף השבוע לילדים

עיצוב בתים פרטיים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

עיצוב בתים פרטיים

כל פינה נחשבת: בית צעיר ומודרני למשפחה שאוהבת לארח


ארבעה ילדים, טעם צעיר ועכשווי ואהבה לאירוח משפחה וחברים יצרו בית מודרני, מרווח ומואר בפתח תקווה, שלא בזבז שום מקום פוטנציאלי לאחסון

עיצוב בתים פרטיים

בשקט בשקט: בית רגוע בסגנון סקנדינבי


המעצבת חלמה על בית הרמוני שבו תוכל לגדל את שלושת ילדיה. בזכות הבחירה בסגנון סקנדינבי נקי ובצבעוניות מונוכרומטית, היא הצליחה ליצור מרחב מגורים שמשרה שלווה על כל מי שנכנס

תגובות

כתיבת תגובה