כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  מעל האופנה

מעל האופנה

גם בדירתה הפרטית של המעצבת אילנה אפרתי אין מקום לאופנות חולפות. יש אמירה אישית חזקה וקו ברור, המתחברים לחומרים טבעיים וצבעים שקטים

מאת: נעמה צור צילום:


"אני לא אוהבת אופנה". ההצהרה הזאת נשמעת קצת מפתיעה בבואה מפיה של מעצבת האופנה אילנה אפרתי. אלא שאפרתי, המתייחסת לעיצוב דירה בדיוק כפי שהיא מתייחסת לעיצוב לבוש, מסבירה: "אני אוהבת סגנון המותאם באופן אישי: בחירה בקו ייחודי, בחומרים ובצבעים. אופנה היא דבר חולף, שנועד למי שקשה לו להחליט בעצמו, או שאין לו אמירה משלו. אופנה פוטרת אותך מהסבר – ולי זה לא מתאים. אני לא רוצה בית, חפצים או בגדים שאסתכל עליהם בעוד כמה שנים ואתהה 'מה זה?' אלא דברים שאוכל ליהנות מהם גם עכשיו וגם בעתיד".

תפישת העולם של אפרתי – שהעיקרון המנחה שלה הוא הפונקציונליות היא העיצוב, מיתרגמת בכל עיצוביה ובאה לביטוי מלא בדירתה הפרטית בתל אביב, שאותה שינתה בשני גלים. כמו בעבודתה, גם תוך כדי השיפוץ של הדירה נגעה לבסוף בכל השלבים – משלב הרעיון והתכנון ועד קבלנות הביצוע של חלקים מסוימים.
 
הדירה שוכנת בקומה העליונה ובקומת הגג (כ-100 מ"ר כל אחת מהן) של בניין משנות ה-40 בתל אביב, סמוך לים. בעת שנרכשה, לפני כעשור, היתה זו דירה מוזנחת, שבה הוביל פרוזדור צר לארבעה חדרים מחניקים וחשוכים, מצוידים במרפסות שירות קטנות.

בשלב השיפוץ הראשון הוסרו כל הקירות הפנימיים ונוצרו חללים חדשים, שהורחבו והוארו באמצעות הגדלת פתחי החלונות וסגירת המרפסות. קומה זו כוללת את רוב פונקציות המגורים: חלל משפחתי גדול ובו סלון, מטבח ופינת אוכל, שני חדרי שינה, שירותים ומקלחת.

במטרה לפתוח את המבט לגג הקרוב ולנוף העירוני שמסביב, נפערו בקירותיו של החדר פתחים צרים וארוכים, החוזרים בקצב שם ובחלל העליון של המדרגות

בשלב השני של השיפוץ התוספו לדירה המדרגות המובילות לגג הבניין ונבנתה היחידה שעל הגג, ששטחה 23 מ"ר. אפרתי מספרת, כי התחבטה ארוכות סביב אותם 23 מטרים רבועים – השטח המותר לבנייה על הגג לפי מגבלות העירייה. אחרי שנשקלו ממ"ד, חדר עבודה ואפשרויות אחרות – נבנתה שם לבסוף "יחידה אלטרנטיווית", או "סלון קיץ", כהגדרתה, הכולל חדר מרכזי ויחידת מטבח קטנה.כדי לבטל ככל האפשר את ההבחנה בין החלל הבנוי לשטח הפתוח, רוצף הגג בעץ אורן צבוע בווש – בהנחה צפופה בחלק הבנוי ומרווחת בחוץ. הדק משתרע על פני כל שטח הגג, בלי תוספת מקובלת של אדניות פרחים בשוליים. החדר עצמו מוקם במרכז הגג והשהייה שם מעוררת תחושה של סיפון ומחזקת את הקשר לים ולתל אביב של עכשיו ושל פעם.

במטרה לפתוח את המבט לגג הקרוב ולנוף העירוני שמסביב, נפערו בקירותיו של החדר פתחים צרים וארוכים, החוזרים בקצב שם ובחלל העליון של המדרגות. טשטוש ההגדרה של פנים-חוץ נעשה גם באמצעות הריהוט הבנוי: ארון המטבחון שכאילו נמשך מצדו החיצוני של הקיר והספסל הבנוי שבחוץ. היחידה הבנויה כוללת גם מקלחת; מצדו החיצוני של הקיר "טוש" נוסף, הניצב בחלל הפתוח ומזכיר את המקלחות של פעם בחצרות או בחופים.

די במבט אחד אל חלל המגורים המרכזי כדי לחשוף את תחום עיסוקה של בעלת הדירה – הכל עטוף ומולבש: הספות, כיסאות המטבח, הדמויות המפוסלות משכבות של נייר עיתון ואפילו הספרייה: הספרים כולם עטופים בקפידה בנייר לבן, ורק שם הספר והמחבר כתוב על גבם בטוש שחור

בדירה כולה, כמו בחנות של אפרתי ובעיצובים שבתוכה, שולטת כאמור הפונקציונליות, העוברת כחוט השני מהצורה לחומר ולצבע. "אני לא שוברת את הראש – ועכשיו מה?" היא אומרת. תפישה זו מושכת באופן הגיוני לצורות פשוטות, חומרים טבעיים וצבעים שקטים. כך, למשל, גרם המדרגות, המקשר בין הקומות, מוקם כך שיחדיר אור מרבי מהגג לקומה שמתחתיו, באמצעות העמדה נכונה של החלונות בחלקו העליון; והחלל שנוצר סביב המדרגות נוצל כולו למקומות אחסון – מגירות וארונות מתחתיו, מעליו ומכל צדדיו. המדרגות עצמן עשויות עץ אורן בהיר ואילו המעקה, הסורג העליון (המאפשר לסגור בין הגג לקומה שתחתיו) ומשקופי החלונות הגדולים כולם מציגים גוון אחיד של אפור בהיר – אף שהם עשויים מתכות שונות.

די במבט אחד אל חלל המגורים המרכזי כדי לחשוף את תחום עיסוקה של בעלת הדירה – הכל עטוף ומולבש: הספות, כיסאות המטבח, הדמויות המפוסלות משכבות של נייר עיתון ואפילו הספרייה: הספרים כולם עטופים בקפידה בנייר לבן, ורק שם הספר והמחבר כתוב על גבם בטוש שחור. כך, אומרת אפרתי, הם חדלו מלהיות אנונימיים, כלליים; פעולת הגרפיטי שייכה את הספרים אליה, והפכה אותם לאישיים ולייחודיים לה. מעט הפריטים שאינם עטופים – למשל הכיסאות שעל הגג – הם בקו נקי מאוד, עשויים ביציקה אחת ובגוון שקט. אלמנטים נוספים כמו גופי התאורה והספות שבקומת הגג נקנו באיקאה.

אפרתי מסבירה, כי עטיפה נועדה להשיג בראש ובראשונה שקט ויזואלי וגם לאפשר שינויי אווירה ומצב רוח באופן פשוט יחסית, "למשל, להחליף את כל עטיפות הספרים לכתום ואת הספה להלביש בשחור"

"כשיש מסגרת וקו ברורים", אומרת אפרתי, "אפשר להוסיף פריטים מוצלחים מכל מקום, ואין צורך לתת בלעדיות מוחלטת למותגים מסוימים – דווקא מעניין לגוון ולחבר עולמות שונים". גישה זו היא חלק מהקלילות המאפיינת את העיצוב שלה: "דברים שאפשר להזיז, או להחליף כשמשתנה מצב הרוח". אפרתי מסבירה, כי עטיפה נועדה להשיג בראש ובראשונה שקט ויזואלי וגם לאפשר שינויי אווירה ומצב רוח באופן פשוט יחסית, "למשל, להחליף את כל עטיפות הספרים לכתום ואת הספה להלביש בשחור".

בינתיים שולטים בבית גוני האפור, הלבן והחול, המוכרים היטב מהבגדים שהיא מעצבת. בדירה הם מופיעים הן בעטיפות החיצוניות והן בריהוט הקבוע: למשל, ארונות המטבח הצבועים אפור או קירות הגג הצבועים בגוון אבן, שמתאים לצל וגם אינו מסנוור כשהוא חשוף לשמש. "בעיר כל כך רועשת ותקיפה, באור כל כך מסנוור – קשה לי לקבל צבעוניות חמה ורעשנית, או ליצור בבדים בעלי קישוטיות חזקה. צבעוניות שכזאת מתאימה אולי למקומות אחרים, קרירים, אפרוריים יותר. פה צריך קצת להרגיע, להוריד את המינון", היא אומרת.

השימוש בחומרים טבעיים ופשוטים הוא חלק מהתפישה העיצובית של אפרתי, שבה שמור מקום חשוב לקשר למקום ולזמן. טעם של זמנים עברו אפשר למצוא בנברשת התלויה מעל המדרגות או בטרצו שבקומה התחתונה. ריצוף זה מזכיר את מרצפות ה-20X20 שהיו נהוגות לפני כמה עשורים, אך לובש עיבוד חדש – 25X25 – קצת חדש וקצת מהישן.

כפי שהבגדים שהיא מעצבת מצטטים מחוויות ארצישראליות קולקטיביות (את"א למשל) – כך ניתן למצוא השראה של הבאוהאוס התל אביבי בדירה, המחוברת בחוזקה למרחב העירוני האופף אותה, יוצרת רצף עם העבר של הסביבה וגם עומדת בפני עצמה, כמקום אישי ואינטימי.

object(WP_Post)#18278 (24) { ["ID"]=> int(300929) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(16) "087128a1_big_224" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(16) "087128a1_big_224" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(300928) ["guid"]=> string(68) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/087128a1_big_224.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

object(WP_Post)#18285 (24) { ["ID"]=> int(300930) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(12) "087128a1_big" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(12) "087128a1_big" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:12:36" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(300928) ["guid"]=> string(64) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/087128a1_big.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: וילה יוקרתית לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה