כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  נזירות מפנקת

נזירות מפנקת

חצר סודית חתומה בדלת כבדה מובילה לבית נדיב מידות בקיסריה, שופע אור, אבן ואווירה מקומית, שנבנה בהשראת מנזר בבית ג'מאל

מאת: טלי הרדאבל, מגזין בניין ודיור צילום: אלעד שריג


הבית בשכונה החדשה של קיסריה מאופיין, בהתאם למקור ההשראה שלו, בסגנון ירושלמי מאופק המכתיב את הטון אך הנמשך גם למחוזות אחרים, נהנתניים יותר. רינה דוקטור רצתה אווירה מינימליסטית וצנועה, לעתים סגפנית כמעט, המאופיינת גם במרחבים גדולים, בגובה מרשים ובשפע של אור החודר פנימה מבעד לחלונות רבים הנמשכים כמעט עד לרצפה ומחברים בין החוץ לפנים.

הבית בנוי בצורת האות רי"ש הפתוחה לחצר בפסאדת חלונות, עבור זוג עם שלושה ילדים בוגרים שעזבו את הבית ובאים רק להתארח. לכן צורכי הדיירים מתממשים בקומה אחת, קומת הקרקע. בקומת המרתף ישנם משרד וחנייה, ובקומה העליונה חדרי האירוח.

אווירה מינימליסטית וצנועה, לעתים סגפנית כמעט, המאופיינת גם במרחבים גדולים, בגובה מרשים ובשפע של אור

דוקטור, המאמינה במוטו של אוסקר וויילד, "אופנה היא צורה כה בלתי נסבלת של כיעור, שאנו חייבים להחליף אותה אחת לשישה חודשים", בחרה לעיצוב הבית מעט חומרים, רובם מקומיים. הריצוף מאבן אימפריאל בז' מחצי האי סיני, ללא ליטוש ובגימור פראי, עם פוגות רחבות; על כל הקירות טיח גס בגוון אפרפר, ועבודות עץ מדגלאס פייר, חלקות למגע, אדמדמות ונפלאות לעין, פרי ניסוי שערכה דוקטור; בול עץ שנרכש נח חצי שנה, וממנו גולפו בסופו של דבר דלתות וארונות.

מוטיב נוסף חוזר בבית הוא הים, המאוזכר בצדפים הטבועים בקירות ובמדפים ובאוסף של דגמי ספינות המשרה אווירה רומנטית. בבית תלויים גם גופי תאורה העשויים רעפים רומיים מעוקלים, המקרינים אור רך ועדין. אלמנטים אופנתיים הושארו מאחור בפרויקט הנוכחי.

הבית בנוי בצורת האות רי"ש הפתוחה לחצר בפסאדת חלונות, עבור זוג עם שלושה ילדים בוגרים שעזבו את הבית ובאים רק להתארח

חצר סודית שלא רואים מהכביש, התחומה בדלת עץ מסיבית, היא פאטיו פורח הפונה לכיוון דרום וממוקם בכניסה לבית. מהפאטיו, מבעד לקיר זכוכית שבו גם קבועה דלת הכניסה, נשקף פנים הבית. דלת נוספת מובילה לקומת המרתף שבה חניה ומשרד, ומדרגות חיצוניות מובילות לקומה העליונה.

המטבח, מימין לכניסה, מעוצב בסגנון נוסטלגי. חזיתות הארונות צבועות שמנת, ובמרכז ניצב אי עבודה ואירוח ענק מעץ אלון משויף. סביב האי כיסאות בר השאולים מציור של ואן גוך ותורמים לרומנטיות. על החזיתות כיתובי פתגמים בגופן מסתלסל בצרפתית, המזכירים לדוקטור בתי מרקחת ושנעשו על ידה עם סטנסילים שהוזמנו במיוחד. נדבך אישי נוסף מופיע על פני ארון צר, שחזיתו לוח שחור ושאפשר לשרבט עליו בגיר לבן. משטח העבודה המקורי עשוי אבן גרניט שחורה משויפת.

המוטו של אוסקר וויילד, "אופנה היא צורה כה בלתי נסבלת של כיעור, שאנו חייבים להחליף אותה אחת לשישה חודשים", שימש בתכנון הבית

פינת האוכל, נדיבת המידות, ממוקמת בהמשך המטבח וכוללת עשרה כיסאות במאי מעץ עם ריפוד עור בגוון תכלת. באזור האירוח והמגורים, הכולל את המטבח, את פינת האוכל ואת הסלון, מרבית התאורה שקועה בתקרה, למעט גופים בודדים, בהם שתי מנורות oemoloT בעלות זרועות ארוכות המקרינות אור ישיר לצורך עבודה במטבח.

מרחב הסלון תחום בקיר אבן לקט. זוהי האבן הפשוטה ביותר, מהסוג שנאסף בשדה. חלק מהאבנים בולטות מהקיר ויוצרות מדפים קטנים שעליהם נחים דגמי הספינות, נציגי אותו אוסף בן עשרים שנה הפזור ברחבי הבית, אפילו בשירותי האורחים.

כיסאות בר, שאולים מציורי ואן גוך, והדפסי פתגמים בצרפתית כתובים בגופנים מסולסלים מוסיפים לאווירה רומנטית נוסטלגית

הריהוט האקלקטי נצבר עם השנים וכולל צמד כיסאות "ואסילי" בעיצוב מרסל ברוייר ולצדם ספות לבנות, רכות ומזמינות. שולחן הסלון נבנה מארבע פיסות פרקט שהועמדו על בסיס ברזל המאפשר לשחק עם ארבע הקוביות ולהעמידן חופשיות, לטובת דינמיות באירוח.

לאורך מתחם האירוח חזית של חלונות הפונים לגינה, המשדרת פתיחות. במבט ראשון נראה כי אין תריסים, דבר שאינו מתיישב עם הפנייה לכיוון מערב המשופע בשמש משעות הצהריים ואילך, אך התריסים מתגלים כארבעה מטרים מקצה הרחבה החיצונית. הם טמונים בקורות שמעל הפרגולה, נמשכים מטה בלחיצת מתג ויוצרים סיכוך מגן על הבית, מעין מעטפת חיצונית המגדילה את תחושת המרחב הפנימי.

אגף נוסף של הרי"ש מוביל לפינת עבודה פתוחה המשקיפה לחצר ובה שולחן עשוי זכוכית ורגלי מתכת בגוון ניקל. בהמשכה ממוקם חדר השינה המרכזי, שבו המוקד היא מיטת ברזל שנעשתה בעבודה עצמית, הפונה לחצר וליציאה רחבה לגינה. מאחוריה חוזר קיר אבני הלקט, כמו בסלון. מצדו השני של הקיר אמבטיית Free Standing הנתונה במעטפת עץ ודגמי ספינות נוספים על מדפי אבן בולטים. לתחושה האוורירית תורמים וילונות לבנים שקופים למחצה וכילה.

בחלקו החיצוני של הבית, לכיוון הגינה, פרגולה מקורה בבמבוק שממנו משתלשלים שני מאווררי תקרה קלועים. משלימים את הקונספט רהיטי עץ וקש, המעניקים יחד אווירה נינוחה

האמירה האישית נתמכת ביצירת אמנות התלויה לצד המיטה – ציור של תלמה לנצמן ההולם את הרעיון שלפיו "בית גדול צריך עבודות אמנות גדולות". יצירות נוספות בבית הן פרי עבודתן של בלהה אהרוני, ענת בגר ונעה שי.

קומת המרתף מוקדשת למשרדים ולמוסך רחב ידיים. מלבדו, יתר הקומה מחופה פרקט, ובתוך מרחב פתוח נסגר משרד ב"אקווריום" זכוכית הממוסגר בפרופיל בלגי לבן. בתוך המשרד ספריה גדולה ולבנה, שולחן זכוכית עם "רגלי חמור" מעץ וכיסאות במאי עשויים עור. סביבת העבודה שנוצרת שלווה למדי, אם כי חבל שבבית הנהנה מגינה כה יפה, כשעובדים בשעות היום נמצאים במרחב עם חלונות קטנים וכמעט נטול אור ונוף.

בקצה החצר בריכה מלבנית המסתיימת במפל חד, וחיפויה הפנימי פסיפס בהרכבה אישית של דוקטור, בגוני תכלת וירוק

בחלקו החיצוני של הבית, לכיוון הגינה, פרגולה מקורה בבמבוק שממנו משתלשלים שני מאווררי תקרה קלועים. משלימים את הקונספט רהיטי עץ וקש, המעניקים יחד אווירה נינוחה. בקצה החצר בריכה מלבנית המסתיימת במפל חד, וחיפויה הפנימי פסיפס בהרכבה אישית של דוקטור, בגוני תכלת וירוק. כחלק מגישת הידידותיות לאירוח, הננקטת בל הבית, יש בחצר מחסן ומקלחת לרוחצים בבריכה.

בלב הגינה עץ דולב, בן שנה, שנשתל בנקודה מרכזית מול המיטה ומול פינת האוכל, ויוצר צירים ממשיכים מהבית לגינה. גינה ישראלית עם מרבדי לבנדר וצמחי תבלין מקומיים הוקמה על ידי דיירי הבית, כולל התכנון, השתילה והתחזוקה. "אנחנו לא נותנים למישהו אחר את הכיף הזה", הם אומרים.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה