כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  סוכה בעיר

סוכה בעיר

"האתגר העיקרי בתכנון היה ליצור מקום שהוא סביבה שלמה מספקת ונוחה, באתר שמידותיו קטנות יחסית"- מספרים תמיר הדדי ורפאל כהן על בחירתם בעיצוב במתחם מגורים קטן סביב לגן

מאת: אפרת קיסוס צילום: תמיר הדדי ורפאל כהן


הגן הנשקף מבעד לחלונות החזית של שתי יחידות הדיור הקטנות, יוצר קומפוזיציה המושתתת על הניגוד בין הבנוי לטבעי. היחידות היו במקורן מרתף (85 מ"ר) של בית קיים. קיר החזית המקורי, שהיה עשוי בטון מזוין, נוסר והאדמה מאחוריו נחפרה והוצאה. כך נהפך המרתף האטום והחשוך לחלל המכיל שתי יחידות קטנות, מוארות ואינטימיות. 

"האתגר העיקרי בתכנון היה ליצור מקום שהוא סביבה שלמה מספקת ונוחה, באתר שמידותיו קטנות יחסית"

המתכננים, תמיר הדדי ורפאל כהן, תיכננו וביצעו את הפרויקט בתקופת לימודיהם (הדדי למד אדריכלות בוויצ"ו חיפה וכהן בבצלאל). השניים עובדים יחד מאז 1993, אז הקימו יחד סטודיו קטן לעיצוב רהיטים, מטבחים וגופי תאורה. ההשראה לתכנון באה מתחום האמנות, ובעיקר מציירים שעסקו ביחסי האדם והטבע.

אחד ממקורות ההשראה היה ציורי מונדריאן: "מונדריאן חיפש בכלים של הפשטה את הכוחות העיקריים הפועלים בטבע, הוא נתן לכוחות אלה ביטוי בקומפוזיציות המעבירות תחושה של מרחב אינסופי", הם אומרים. לדבריהם: "האתגר העיקרי בתכנון היה ליצור מקום שהוא סביבה שלמה מספקת ונוחה, באתר שמידותיו קטנות יחסית". 

החוץ הוא חלק מהבית. היחידות הורחבו במטר אחד בחזית הקדמית כתוצאה מהוצאת האדמה. התוספת הזאת היא מעין פטיו פנימי המתווך בין החוץ לפנים, שבו מוקמו המטבחים

הגן הוא מוטיב מרכזי בהשגת המטרה. הצבע האדום של הקורה שלרוחבו מציג ניגוד לצבעי הירוק והלבן של הגן. יחד הם יוצרים קומפוזיציה צבעונית ונקייה. "הגן שטווה את הקשר בין החוץ לפנים הוא למעשה תמונה מופשטת, שפותחת במקום קטן מרחב נוסף – מרחב מנטלי".
הגן, שגודלו 3X7 מטרים סך הכול, תוכנן כך שהטבע יורגש במלוא עוצמתו; "איך האור נופל, צל של עץ הנע ברוח, פריחה, גשם ושאר תופעות הטבע מקבלים ביטוי דרמטי בזכות המינימליזם של הגן", אומר כהן. "המרכיבים הבסיסיים של החוץ מקבלים תוקף כאשר הם נחווים מתוך הבית".

החוץ הוא חלק מהבית. היחידות הורחבו במטר אחד בחזית הקדמית כתוצאה מהוצאת האדמה. התוספת הזאת היא מעין פטיו פנימי המתווך בין החוץ לפנים, שבו מוקמו המטבחים. חלונות המטבח נמשכים למעשה לתוך הגן כשהם נמתחים ונפגשים עם גג זכוכית.
מעל גג הזכוכית הותקן חיפוי של רשת במבוק. האור המסתנן מהרשת יוצר מעין טקסטורה "טבעית" על הקירות והוא דינמי ומשתנה בהתאם לתזוזת השמש במשך היום. "רצינו ליצור תחושה של סוכה, תווך בין החוץ לפנים". המטבח הוא שורת ארונות תחתיים העשויים עץ אגוז ופרספקס שקוף חלקית.

חלל השינה פתוח לחלל הדירה תחום עם חצאי קירות המנותקים מעמודי הקונסטרוקציה הצבועים אפור. רצפת העץ של חלל השינה הוגבהה בסנטימטרים מעטים מהרצפה ועליה הונח מזרן. ממול עיצבו השניים שולחן עבודה מינימליסטי הבנוי פלטת עץ על גבי מסגרת של קורות ברזל תעשייתיות.

לחללי היחידות אין תפקידים מוגדרים. "אנו שואפים להתרחק ככל האפשר מהגדרות מקובלות ומשתמשים במושגים מופשטים כדי ליצור חללים מסוג חדש". בתהליך התכנון נבנו מודלים כמעט בקנה מידה אמיתי במקביל לעיבוד תוכניות.

 "בסקיצות ניסינו למצוא קומפוזיציות שנראו לנו נעימות, ואז להגיע לצבעים ולפרופורציות המתאימות. כל הזמן בדקנו אם תחושת הדו-ממד עוברת לתלת-ממד", אומרים המתכננים. את חללי היחידות, המוארים באור טבעי במשך רוב שעות היום, מאירים בשעות החשיכה גופי תאורה שעיצבו השניים. "יצרנו גופי תאורה המתבססים על הצרכים השונים של הארת החלל. כך, לכל אחד מהגופים תפקיד שונה. האחד תפקידו הארת החלל, גוף נוסף תפקידו הארת משטחים, וגוף שלישי מאיר נקודתית".

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה