כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  פארק תעשייה גלילי

פארק תעשייה גלילי

חידה: מה זה גליל עשוי אלומיניום כסוף מבחוץ ותיבות מלבניות ואבן בזלת שחורה מבפנים? התשובה: בית פרטי בכרמל שנבנה בהשראת מבני תעשייה לאורך מישור החוף

מאת: דקל גודוביץ, מגזין בניין ודיור צילום: עוזי פורת


בניגוד למודרניזם, שלפיו צורה משקפת תוכן, חזית החוץ של הבית בצפון הנראית מהרחוב אינה משקפת כלל את תכניתו. בתכנית משורטט בבירור הקונספט האדריכלי בצורת קיר עגול חיצוני המקיף קופסאות חדרים מלבניות פנימיות, אבל מהרחוב לא רואים עיגול. גם מי שנכנס לקומת הקרקע לא יבחין בכך, אלא אם כן יצא לגינה האחורית והפרטית של הבית, ששם נחשף לראשונה ובמלוא עוצמתו הקיר העגול. מבחוץ הקיר מחופה בלוחות אלומיניום כסופים, ומבפנים, ביחידת ההורים, מבצבץ לו מאחור גב מיטה ישר. אז מדוע בכלל נוצר גליל האלומיניום ולהיכן נעלם?

הקונספט האדריכלי משורטט בבירור בתכנית בצורת קיר עגול חיצוני המקיף קופסאות חדרים מלבניות פנימיות, אבל מהרחוב לא רואים עיגול

"הרחוב שבו ניצב הבית משתפל ב-45 מעלות מערבה, לנוף הים המרהיב שאליו רצינו להפנותו. אם הייתי בונה את הבית בכיוון הים היו נוצרות זוויות ופינות כלפי הרחוב, ולכן ריככתי את המפגש בין הבית לרחוב עם קיר עגול שהוא חסר כיוון ופינות", מסביר האדריכל יעקב פרץ. "עם זאת, השימוש בעיגול מקוטע בין חלקי חדרים ישרים, כך שכמעט אף פעם לא רואים את העיגול השלם".

את העיגול, שקוטרו 26 מ', חוצה מצד לצד ציר הכניסה הראשי לבית. לאורך דופנו האחת של הציר ולמלוא הגובה ניצב קיר מסיבי מחופה אבן בזלת שחורה שמגדיר ותוחם את הציר. בשל צבעו, גובהו ועוביו הבולטים הוא קוטע את העיגול לטובת קו ישר. הבזלת השחורה אינה רק חיצונית, אלא חודרת עם ציר הכניסה לתוך הבית, ובאופן מפתיע מתגלה במרכז הבית אבן שחורה ומחוספסת, מנוגדת לטיח הלבן והחלק, אך משתלבת עמו בניגודי השחור-לבן.

את העיגול, שקוטרו 26 מ', חוצה מצד לצד ציר הכניסה הראשי לבית. לאורך דופנו האחת של הציר ולמלוא הגובה ניצב קיר מסיבי מחופה אבן בזלת שחורה, שמגדיר ותוחם את הציר

חספוס האבן הוא חלק מהאפיון המתועש של הבית, מלבד גיאומטריית העיגול. לדברי בעלת הבית, היא ראתה את מבני התעשייה עתירת הידע של חברת גב-ים בהרצליה פיתוח לאורך כביש החוף, ורצתה משהו דומה לביתה הפרטי. מכאן נולד רעיון חיפוי האלומיניום בחלקים העגולים בבית – הקירות, הגג המקומר, ואפילו הסככה הגלית שמול המטבח. הסככה מתקשרת לגלי הים במערב, שאליו היא פונה, אבל אין ספק שהיא מזכירה את גג תחנת רכבת השלום בתל אביב הרבה יותר מגלי הים.

עוד אלמנטים שמזכירים מבנה תעשייתי הם מעקה הגג העשוי נירוסטה, שלוש מנורות מפעל שנתלו בצפיפות מרוכזת מעל שולחן העבודה והאוכל במטבח, וכן דלתות ארונות המטבח, שיוצרו מפח אלומיניום גלי כמו היו קירות המפעל. מדרגות הבית הפנימיות מבליטות קורת פלדה עגולה וכסופה המשקיפה כמרפסת למטבח ולנוף. המדרגות ומעקה הברזל הכסוף נראים מקומת הקרקע כמו מדרגות מילוט חיצוניות למפעל, אך מבט מקרוב מגלה שהמדרגות עשויות ממשטחי עץ. במשטח הפנימי, המוביל לחדרים, העץ נחתך בעיגול כתמונת ראי תואמת למרפסת הקדמית הפונה למטבח. בניגוד למדרגות מילוט, גרם מדרגות ביתי זה אינו נמשך לכל גובה הבית. ליחידת ההורים, הנמצאת חצי קומה מעל האזור הציבורי, מובילות מדרגות עשויות שיש אפור הממשיך את הריצוף הכניסה.

הסככה הגלית מול המטבח מתקשרת לגלי הים במערב, שאליו היא פונה, אבל אין ספק שהיא מזכירה את גג תחנת רכבת השלום בתל אביב הרבה יותר מגלי ים

בקומה העליונה ממוקמים חדריהם של ארבעת הילדים הצעירים, וביניהם מקשר מסדרון שבו נמצאים הספרייה וספסל רחב המיועד לפעילות של הילדים.
בעלת הבית מסבירה מדוע דווקא הילדים קיבלו את הקומה העליונה, שבה גג מקומר ונוף מרהיב, בעוד שלהורים הוקצה חדר שינה עם תקרה ישרה, קירות עגולים ונוף לגינה אחורית בלבד. "בניגוד לילדים, אנחנו ההורים נמצאים בחדר השינה בעיקר בלילה, ואז הרי לא רואים את הנוף ממילא. במהלך היום אנחנו מנהלים פגישות ונמצאים במטבח, ולכן העדפנו שהמטבח יהיה במרכז הבית ויפנה לנוף ולא חדר השינה שלנו. חשבנו גם על העתיד, כשכבר לא נוכל לעלות במדרגות לקומה העליונה, ועדיף שאנחנו נהיה קרובים לאזור הציבורי, ושהילדים יטפסו את כל המדרגות למעלה", היא אומרת בחיוך.

הבית בנוי על צלע ההר ופונה כלפי הנוף והמדרון המערבי. גג מרתף החנייה משמש כמרפסת עגולה למטבח ולסלון. גוש חדרי הילדים, עם הגג המעוגל, בולט מעל הקומה התחתונה, שגובהה 5 מ' באזור האירוח ו-6 מ' מעל המטבח. "החללים הגבוהים נותנים תחושה של שמים אפילו שאין סקיילייט", מסביר פרץ. הוא מודה שאלמנט העיגול שנראה בתכנית בבירור קצת נעלם בסופו של דבר, אבל מבחינתו זה עדיין: "לא 'בית ערמה טיפוסי', כפי שאני קורא לבתים שבהם מערימים על התכנית קופסאות חדרים שונים על פי הפונקציות הנדרשות. אני חושב שכאן הרעיון הצורני של עיגול שכולא תיבות חדרים עדיין נשמר, וזה העיקר". הבית הוא אחד הבתים יוצאי הדופן בצפון, ללא גג רעפים, ללא טיח ועם מעט פינות. בית שאין לו אח ורע בסביבתו, והוא התגלמותו של עיקרון "בנה ביתך" בגרסה מתועשת ועכשווית.

object(WP_Post)#18285 (24) { ["ID"]=> int(301292) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(47) "פארק-תעשייה-גלילי_1_224_תקין" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(123) "%d7%a4%d7%90%d7%a8%d7%a7-%d7%aa%d7%a2%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%94-%d7%92%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%99_1_224_%d7%aa%d7%a7%d7%99%d7%9f" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(301291) ["guid"]=> string(99) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/פארק-תעשייה-גלילי_1_224_תקין.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

object(WP_Post)#18286 (24) { ["ID"]=> int(301293) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(43) "פארק-תעשייה-גלילי_1_תקין" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "inherit" ["comment_status"]=> string(4) "open" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(119) "%d7%a4%d7%90%d7%a8%d7%a7-%d7%aa%d7%a2%d7%a9%d7%99%d7%99%d7%94-%d7%92%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%99_1_%d7%aa%d7%a7%d7%99%d7%9f" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2019-06-19 07:13:10" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(301291) ["guid"]=> string(95) "http://www.bvd.co.il/wp-content/uploads/2019/06/פארק-תעשייה-גלילי_1_תקין.jpg" ["menu_order"]=> int(0) ["post_type"]=> string(10) "attachment" ["post_mime_type"]=> string(10) "image/jpeg" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" }

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: וילה יוקרתית לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה