כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  פרובנס אמריקאי

פרובנס אמריקאי

שילוב בין נוחות אמריקאית וחמימות אירופאית בסגנון פרובנס הוליד את הבית בהרצליה, שיופיו לא הוסתר בחומה

מאת: גילי אריאל, מגזין בניין ודיור צילום: אסף פינצ'וק


בתים חדשים ומחודשים מאפיינים את רחוב שלווה וסביבתו. דיירים מתחלפים, וותיקים מחדשים, גם כי הגיע זמן, וגם כיוון, שעצם ההתחדשות מלהיבה, ומאלצת דיירים להתאים עצמם לסביבה. ברוב המקרים, שמור מראה הבתים ויופיים בשכונה זו ובארץ בכלל, בקנאות רבה, רק לאלה, המורשים לעבור את החומה, ולהיכנס לחצר, לאחר שחצו ביקורת עין אלקטרונית. לפעמים גדר הבית תואמת לחזית, ויוצרת מעין המשך, ויש חומות בעלות עיצוב משלהן, המעצים את תחושת ההפרדה בין רשות הציבור, לבין רשות הפרט. לכן, כשפוסעים ברחוב שלווה, נקל להבחין בבית, שתכנן גדי פרידמן.

הקמין היה פתרון מבריק של האדריכל לעמוד שנשאר "ירושה" מהבית הקודם אותו "גילחו" מעל פני השטח והשאירו רק את המוסך רחב הידיים שבמקרה, התאים בדיוק לצרכי הלקוח

שטח של 180 מ"ר תוכנן ועוצב כמתאבנים בארוחת גורמה. ריצוף ומדרגות מאבן, עצים, צמחייה ותאורה מהווים טעימה והקדמה לכניסה לבית, התחום בשער ברזל אוורירי, שדרכו אפשר להביט לעבר חזית הבית, מבלי להסתתר וללא חשש ממציצנות, שכן הפרטיות של בני הבית, מוגנת בתכנון נכון, כפי מגדיר זאת האדריכל: "איזון אדריכלי בין חוץ ופנים".    

גילי, בעל הבית, שחזר ארצה עם משפחתו אחרי שהייה רבת שנים בחוף המערבי של ארצות – הברית, הביא איתו מספר דברים אותם רצה ליישם בביתו בארץ. עוד לפני שנכנס לפרטים בפנים הבית, הוא הציב לאדריכל שתי בקשות כלליות: האחת, בית עם אווירה חמה ועם זאת פונקציונאלי. השנייה, לא לכלוא את הבית מאחורי חומה. "אם אני בונה בית יפה", אמר גילי, למה שלא יוסיף מיופיו לרחוב בו אני גר". השהייה הארוכה בארצות הברית השפיעה על הרצונות וההתנגדויות של גילי, כמו כמיהתו למראה פתוח בחזית הבית, וסלידתו מ"עיצוב סינטטי", שהובילה אותו להעדיף חומרים טבעיים.

חלק מהרהיטים הובאו מהבית הקודם, והאדריכל נאלץ להתאים את גודל החדרים באופן פרופורציונאלי לגודל הרהיטים (בחדרי הילדים המיטה גדולה מדי, יחסית לממדי החדר, לטעמו של גדי פרידמן האדריכל).

הדיירים הביאו איתם חלק מהרהיטים מביתם הקודם, והאדריכל נאלץ להתאים את גודל החדרים בפרופורציה לגודל הרהיטים

מבחינת הנוחיות, חשוב מאד היה לגילי לרכז בקומת המרתף את כל השירותים היומיומיים והמיוחדים: חדר כביסה רחב ידיים, מרתף יין, מקרר נוסף, מקפיא, ופינת עבודה למשימות של "עשה זאת בעצמך", לצד פינה נוספת לצפייה בטלוויזיה ויחידה להלנת אורחים. אפשר להגיע למרתף גם מהמוסך, והוא מואר בתאורה טבעית, שמגיעה למרתף משתי חצרות אנגליות המחופות זכוכית מחוררת שדרכה גם חודר אוויר.

קומת הכניסה, המוגבהת מהרחוב, מכילה את אזור המגורים וההארחה, מימין לכניסה חדר המשפחה, משמאל, מאחורי קיר, המטבח ומול הכניסה קמין פתוח לכל הכיוונים. הקמין נולד כהברקה של האדריכל: הבית הקודם, שניצב על המגרש, "גולח" מעל פני השטח, ונותר רק המוסך רחב הידיים, שהתאים לצרכיו של גילי, ועמוד, שלא ניתן לגילוח. הקמין היה פיתרון מבריק לעמוד.

יופי ופרקטיות – נדיר המצב בו אחד מהשניים יהיה על חשבון האחר. בעזרת קומפוזיציה נכונה ושילוב חומרים מתאימים, יימצא תמיד האיזון הנכון

בסלון, מימין לקמין, פינת ישיבה עם ספות אמריקאיות נוחות, בהתאם למוטו שהציב גילי "אני רוצה את הנוחיות האמריקאית עם החמימות האירופאית". גדי האדריכל, שמבצע את הדברים ללא פשרות, לקח את הסגנון האירופאי חמים עד הסוף עם בחירה בפרובאנס ובשימוש בחומרים טבעיים. "לא ויתרתי, גם כאשר הייתי צריך להתמודד עם גילי, ולהכריח אותו לקבל את דעתי", אומר גדי, "ולאחר מכן הוא הודה שצדקתי".

כך קרה, שהריצוף, שנבחר לרחבה שלפני הבית – קומפוזיציה של שילובי אבנים טבעיות מסוגים וגדלים שונים, שימש גם בתוך הבית, לכל קומת הכניסה, וממשיך גם בחדר האוכל, הנמצא משמאל לקמין המרכזי ופתוח לסלון. אותו ריצוף, למעט גודל האבנים: חלילה, ג'אד, בית פאג'ר, חברון ומצפה, היו קטנות ב- 30% מאחיותיהן שבחוץ.

בין חדר האוכל והמטבח קיר צר המסתיים בפתח יציאה לחצר, "לקפה של בוקר". רוחב הפתח 90 ס"מ, אבל רק 45 ס"מ נפתחים על ידי דלת צרה וארוכה, רוחב שמתאים לסגנון הפרובנסלי, ולהפתעתו של גילי גם לא מפריע בתפקוד היומי (במידת הצורך ניתן לפתוח את כנף הדלת השנייה).

יש יותר מסיבה אחת לכך שבתים פרטיים שמושקעים בהם כישרונות ומשאבים, חבויים מאחורי חומת בטון, המעצימה את תחושת ההפרדה בין רשות הציבור לבין רשות הפרט

במרכזו של המטבח אי ענק עשוי עץ מהגוני טבעי. מצד אחד של האי דלתות ארונות מטבח צבועות לבן, וממול ארון עם ארבע דלתות עץ טבעי ובריחי ברזל מעשה נפחות, שלמרות היותם חיקוי מודרני לידיות פרובנסיות מקוריות, הן מזכירות במשהו פירזול סיני מסורתי. מאחורי הדלתות, בצד אחד ארון לאחסון ובצד השני מקרר, שעומקו 70 ס"מ, המתאים לעומק הארון שבהמשכו. סביב האי כסאות מוגבהים, וגם הם נוחים לישיבה.
ממרכז הסלון יציאה רחבה לדק וגינה, שהם החזית האחורית של הבית, ומיועדים לאירוח. בצד הסלון, מאחורי פסנתר כנף, דלת צדדית, המובילה ישירות לבריכת השחייה, שהייתה גם בבית הקודם, אך במיקום שונה. גדי התעקש להעתיק את מיקום הבריכה לצד הבית משני טעמים: האחד, בריכה, שממוקמת בגינה מול ולכל רוחב הסלון, לא משאירה מקום רב לאירוח או לבילוי משפחתי "יבש". כמו כן, העתקת הבריכה לצד הבית מאלצת את דייריו לשמור על מראה החצר הצדדית, שלא תהפוך למחסן חיצוני לפריטים מיותרים.

בקומה השנייה שני חדרי ילדים, שלכל אחד חדר אמבטיה צמוד. בהגבהה של חצי מפלס ממוקמת יחידת ההורים, שגודלה הוכתב על ידי מיטת הענק, הניצבת במרכזה. המיטה שעשתה "עליה" היא Eastern King Size Sleigh Bed, ומי שיודע במה מדובר, יכול להעריך את גודל החדר בו היא משולבת. המיטה ניצבת מנגד לפתח, ממנו חודרים מראות החוץ. מולה יש חדר אמבטיה מרווח, ובו שני כיורים נפרדים לה ולו, אמבטיה בסגנון פרובנס ומקלחת ושירותים מוסתרים מאחוריה. חצי קומה מעל, חדר נוסף המיועד לבכור, וגם לו צמוד חדר האמבטיה.
מעקה ברזל, מעטר את גרם המדרגות מקומת המרתף ועד החדר בעליית הגג, אבל, היופי לא בא לתפוש את מקומה של הנוחיות, לכן, לצד גרם המדרגות יש מעלית פנימית, המקשרת בין כל הקומות.

גדי פרידמן נוהג, בדרך כלל, לתכנן את בתי לקוחותיו בסגנון מודרני, מינימליסטי ועכשווי, ותמיד מקפיד על איזון בכל התחומים – איזון בין חוץ לפנים ואיזון בין יופי לפרקטיות. נדיר המצב בו אחד מהשניים יהיה על חשבון האחר. בעזרת קומפוזיציה נכונה ושילוב חומרים מתאימים, הוא ימצא את האיזון הנכון, גם אם הדבר ידרוש שינוי פרטים בתוכנית במהלך הבנייה. את השינויים הוא יבצע בשעות הקטנות של הלילה, כי במהלך היום הוא נמצא באתר הבנייה, כדי למנוע פשרות.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

עיצוב בתים פרטיים

כל פינה נחשבת: בית צעיר ומודרני למשפחה שאוהבת לארח


ארבעה ילדים, טעם צעיר ועכשווי ואהבה לאירוח משפחה וחברים יצרו בית מודרני, מרווח ומואר בפתח תקווה, שלא בזבז שום מקום פוטנציאלי לאחסון

עיצוב בתים פרטיים

בשקט בשקט: בית רגוע בסגנון סקנדינבי


המעצבת חלמה על בית הרמוני שבו תוכל לגדל את שלושת ילדיה. בזכות הבחירה בסגנון סקנדינבי נקי ובצבעוניות מונוכרומטית, היא הצליחה ליצור מרחב מגורים שמשרה שלווה על כל מי שנכנס

עיצוב בתים פרטיים

כל אחד והקומה שלו – בית מרווח בעיצוב חמים


לא בכל יום פוגשים בבית מרווח כל כך שבו ניתן להקצות לכל דייר קומה משלו. למרות ההפרדה הזאת, הבית כולל גם מספר אזורים משותפים שבהם המשפחה יכולה לבלות ביחד

תגובות

כתיבת תגובה