כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  רשת של עמודים

רשת של עמודים

גיאומטריה ישרה, מבט פתוח לעבר גבעות קיסריה והגולף, ממדים אדירים. היצירה המשותפת של האמן צבי מאנה (צלה) ושל משרד סטיו אדריכלים משלבת עוצמה וצניעות וגם המון המון עץ.

מאת: נעמה צור צילום: עמית גרון


בית העץ של יצחק אדיג’ס בקיסריה הוא בית יוצא דופן. לא רק בגלל התוצאה הסופית, אלא גם בשל הליך התכנון והבנייה. אם לשמע הצירוף “בית עץ” מעלה הקורא בדמיונו צריף כלשהו – טעות בידו. מדובר בבית עצום – כ-900 מ”ר שטחו – העטוף מכל צדיו ברשת מסודרת של עמודים וקורות עץ מאסיוויים. בית שמשדר כבר במבט מבחוץ, מעבר לחומריות הלא-שגרתית שלו ולמרות ממדיו האדירים, סוג של צניעות ויושר אדריכלי נדירים.

בהליך התכנון חברו כאן לקוח אמריקאי, משרד “סטיו אדריכלים” התל אביבי, שהתמקד בתכנון הבית עצמו, והאמן צבי מאנה (צלה), שעסק הן בצדדים הרעיוניים והתכנוניים של המבנה ופיתוח הנוף סביבו והן בביצוע.

וזהו אולי הסיפור המפתיע ביותר: לצורך בניית הבית נפתח סמוך אליו בית מלאכה מיוחד, שאליו נשכרו חרשי עץ, נרכשו מכשירים ומערכות לעיבוד עץ ונעשה יבוא מיוחד של בולי עץ מאפריקה ואמריקה. צלה פיקח ועסק בכל שלבי הביצוע של הפיכת חומר הגלם לאלמנטים המרכיבים וממלאים את הבית כולו: מהשלד, דרך העמודים והקורות, הדלתות, החלונות, הריצוף ועד למשטחי הכיורים.

צירוף הבהירות הגיאומטרית שבה ערוך המבנה לעוצמת החומר ולחיבור הזורם בין הפנים לחוץ, לנוף המרהיב הנשקף ממנו, הוא שיצר את ייחודו של הבית הזה

לפני כתשע שנים הגיעה למשרד סטיו אדריכלים פנייה לתכנן את ביתו של הפרופסור האמריקאי לכלכלה יצחק אדיג’ס. עוד נאמר להם, שכבר קיימת למקום תוכנית בסיסית שהכין האמן צלה. מאז, מספר איתי שמוטר מסטיו (יחד עמו שותפים במשרד גם דניאל אזרד ויפתח יששכרוב), החלה העבודה על הבית – “שהיתה מבחינתנו כאדריכלים חוויה יוצאת דופן וחד-פעמית, הן בגלל אופיו של הבית והן בגלל ההליך הלא שגרתי של התכנון שהתקיים כאן”.

ברגיל, מספר שמוטר, האדריכל נמצא כל העת בדו-שיח עם הלקוח, המעלה את דרישותיו המשתנות ועומד עם המתכנן בקשר רציף. כאן לא התקיים דיאלוג כזה; הלקוח הסתפק בהצגה של רצונות מופשטים בתחילה, וכל הדו-שיח שאחר כך “התנהל בינינו כאדריכלים לבין צלה, שהיה מצד אחד מפרש הרצונות של הלקוח ומצד שני – המבצע. הדו-שיח הייחודי הזה היה מפרה ומעניין במיוחד ונוהל מתוך שיתוף פעולה מלא”.

נקודת המוצא לשיתוף הפעולה בין צלה לסטיו אדריכלים היתה התוכניות הכלליות שהביא עימו אשר תיארו את המבנה והקשר שלו לחוץ ואת החיבור עם הגן הקרוב והנוף הרחוק יותר; שכן מיקום המגרש היה, ללא ספק, נקודת המוצא לתכנון כולו: הבית משקיף על גבעות החול הנמוכות ומכוסות הצמחייה של קיסריה ובמיוחד על מגרשי הגולף – שטח עצום של דשא משולב בשיחיות ועצים, ירוק ומרהיב כל השנה. “בתהליך התכנון חיפשנו יחד את הסדר והמשמעת האדריכליים בשטח הבנוי”, אומר שמוטר.

אין ספק שרשת העמודים הזאת היא הגיבור הראשי בהצגה שלפנינו וממלאת פונקציות חשובות ושונות באדריכלות הבית: מבניות כמו אסתטיות ורעיוניות

העבודה המשותפת הולידה בית המבוסס כולו על גריד (רשת) של עמודים וקורות המרשתים את כל השטח הבנוי – בתוך הבית ומחוצה לו, ברחבות המקיפות אותו.

העמודים קובעו במרווחים קבועים, חמישה מטרים בין עמוד לעמוד, היוצרים סדרת ריבועים זהים; גובהו של כל עמוד 6.5 מטרים. בסך הכל מורכבת הרשת מ-48 עמודים – שמונה שורות עמודים לרוחב השטח הבנוי ושישה טורים לאורכו.

אין ספק שרשת העמודים הזאת היא הגיבור הראשי בהצגה שלפנינו וממלאת פונקציות חשובות ושונות באדריכלות הבית: מבניות כמו אסתטיות ורעיוניות.

מעל רצף הרחבות החיצוניות שסביב הבית מופיעים העמודים והקורות כפרגולות מסיביות של עץ, המקיפות ועוטפות את המבנה כולו, ואף חודרות אליו לעתים ומחברות אותו לגן דרך שלל מטפסים המוסיפים ירוק ומרככים את גודלם העצום של העמודים. חלק מהריבועים מרושתים בחוטי נירוסטה, המסייעים למטפסים להשתרג עליהם, וחלקם הושארו חשופים ומרשימים.

מיד כשנפתחת דלת הכניסה נשקפים ממול, דרך פטיו של זכוכית ועמודי עץ, הגן שמסביב וגם גבעות החול ומגרשי הגולף

בתוך הבית, לעומת זאת, צצים וחוזרים העמודים בסדרה של מצבים שונים, היוצרים עניין וגיוון ארכיטקטוני. לעתים הם מסמנים את גבולותיו של חלל באופן הפשוט ביותר, אך פעמים אחרות הם נבלעים בקיר, בולטים ממנו, עומדים ממש לפניו (כך שאי אפשר לעבור ביניהם) או מחברים בין שני סוגי הריצוף בבית, כשהם ניצבים על התפר ביניהם.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

ברוח המושבות: בית בסגנון קולוניאלי


הבית הזה מצליח להפגיש בין אדריכלות ים-תיכונית לבין סגנון קולוניאלי מעודן, וגם שומר על קשר עם הסביבה שמקיפה אותו

עיצוב בתים פרטיים

שני בתים בקומפלקס אחד: וילה יוקרתית לשתי משפחות


שתי משפחות חולקות וילה יוקרתית במרכז הארץ. מדרגות שהופכות לרמפה ופתרונות טכנולוגיים מיוחדים משתלבים בעיצוב מודרני וחם

עיצוב בתים פרטיים

בין פנים לחוץ: בית שמחובר לסביבתו


בזכות חלוקת חלל נכונה ובחירת חומרים מדויקת, הצליחה האדריכלית לחבר בין עיצוב הפנים לעיצוב החוץ וליצור בית במראה הוליסטי והרמוני

עיצוב בתים פרטיים

אליס, מאחורייך: בית בהשראת ארץ הפלאות


עם עיצוב צבעוני ונועז, חומרים ייחודיים בייבוא אישי, ומסיכות שלוקטו מרחבי העולם – הבית הזה בהחלט מצליח להפתיע

תגובות

כתיבת תגובה