כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  שומרים על שקיפות

שומרים על שקיפות

תקרות נמוכות ומבנה מרובה זוויות לא עמדו בפני האדריכלים פאולה ליאני ואיתי פריצקי, שהפכו שטח של שתי דירות סטנדרטיות ברמת אביב לחלל שיוצר תחושה של בית פרטי ייחודי

מאת: צילום:


נקודת המוצא של המשפחה המתגוררת בדירה המרווחת בשכונת רמת אביב החדשה היתה רצון לגור בדירה, אבל להרגיש כבתוך בית פרטי. בפני האדריכלים, פאולה ליאני ואיתי פריצקי, ניצב אתגר לא פשוט – להעניק לחלל של שתי דירות שנקנו מקבלן בבית קומות הרגשה של בית משפחה פרטי וייחודי. נתוני הפתיחה של החלל כלל לא התאימו למשימה זו: תקרות נמוכות במיוחד, 2.60 מ' בלבד, קירות בזוויות שונות, שחלקם יוצרים אלכסונים, וחזיתות בלתי ניתנות לשינוי. כל אחת מהבעיות זכתה לפתרון יצירתי ומחוכם. התכנון, ששילב פתרונות טכנולוגיים חדשניים, יצר בית מרהיב ומקורי העונה לצורכי המשפחה, שאינו מזכיר בדבר דירות סטנדרטיות בבתי קומות.

כל אגף הופרד מהחלל הציבורי המרכזי בדלת הזזה מרשימה, ללא משקופים ועם מסגרת עץ הנראית כמו תמונה. דלתות אלה משמשות כ"תמונות" היחידות בבית

החלל ששטחו כ-300 מ"ר חולק לאגפים, וכל אגף זכה לחללים מרווחים שאינם מאפיינים דירה רגילה. האגף הציבורי כולל לובי ובר, סלון עם פינת אוכל ומטבח. באגף השינה של ההורים יש חדר שינה גדול, פינת מחשב מוסתרת וחדר רחצה מרווח. אגף הילדים מורכב מחדר שינה "לופטי" לשתי הבנות ובצמוד לו חדר רחצה קטן, חדר קטן יותר לתינוק, חדר אורחים ושני חדרי שירותים לאורחים. אגף נוסף הוא אזור השירות הממוקם מאחורי המטבח ומכיל פונקציות של אחסון, כביסה וכדומה. כל אגף הופרד מהחלל הציבורי המרכזי בדלת הזזה מרשימה, ללא משקופים ועם מסגרת עץ הנראית כמו תמונה. דלתות אלה משמשות כ"תמונות" היחידות בבית.

השתקפות נוספת בדירה היא מקיר הזכוכית המפריד בין הסלון למטבח. הזכוכית נבחרה בשל יכולתה להוות קיר שקוף היוצר המשכיות ויזואלית של החלל הציבורי, אך מאפשר בעזרת שתי דלתות הזזה נסתרות למנוע הסתננות ריחות מהמטבח לסלון

הדירה מאופיינת בניקיון צורני ובמיעוט רהיטים, אך עם זאת ניחנת בעושר של פרטים כמו ידיות, מסגרות וחיבורים "מנותקים" בין המשטחים. להשלמת המראה הנקי תוכננו ברחבי הדירה מקומות אחסון נסתרים וארונות קיר רבים. מסך הטלוויזיה נתלה מאחורי אחת מדלתות ההזזה, וניתן להסתירו. שולחן אוכל גדול, עשוי מעץ אלון סלובני, ממשיך את רצפת הפרקט העשויה קורות עבות של אותו סוג עץ, וכמעט נטמע בתוכה. רעיון זה יושם גם בחדר הילדות: הגבהת הרצפה לבמת שינה, שעליה ניצבות שתי מיטות המתאחדות במראן עם המשטח.את מגבלת התקרה הנמוכה פתרו המתכננים בחיפויה בחומר פלסטי מבריק בגון בז', שמצד אחד ניחן בנוכחות חומרית מעניינת, ומצד שני יוצר אשליה של תקרה לא מורגשת. התקרה הופכת למראה המשקפת את מה שקורה מתחתיה, ובאופן מקסים גם את התנועה שבחוץ: כשמתבוננים בתקרת חדר השינה ליד החלון רואים מכוניות זעירות שנוסעות עליה, כלומר את השתקפות המכוניות בכביש הראשי הסמוך לדירה.

השתקפות נוספת בדירה היא מקיר הזכוכית המפריד בין הסלון למטבח. הזכוכית נבחרה בשל יכולתה להוות קיר שקוף היוצר המשכיות ויזואלית של החלל הציבורי, אך מאפשר בעזרת שתי דלתות הזזה נסתרות למנוע הסתננות ריחות מהמטבח לסלון. על הזכוכית משתקפים הבתים הסמוכים לבנין שמול הקיר. לחלל הציבורי מיתוסף צבע אדום-חום עז, המבדיל אותו מהאגפים האחרים. הצבע תורם לאווירה חמה וביתית, וגם מנוגד לדלתות ולחלונות ומבליט אותם. יתרון נוסף הוא שהגוון הדומיננטי עוזר להעלים מהעין את ריבוי הזוויות במבנה הדירה.

הצבע האדום ממשיך להגדיר את החללים הציבוריים גם בשני חדרי האמבטיה לשימוש האורחים שחופו באבני פסיפס (ביזאצה) בגוון דומה. עובי הדלתות, 10 ס"מ, לא סטנדרטי אף הוא ותורם לאווירה של בית פרטי. הדלתות נצבעו בשני צבעים, לבן בחוץ ואדום בפנים, וכשהדלת נפתחת למסדרון השילוב בין שני הצבעים מזכיר מסגרת (כמו בדלתות ההזזה). חדר הרחצה הגדול יותר מצויד בשני כיורי נירוסטה, חומר הנמצא גם במטבח ובחדרי הרחצה הנוספים. בין חדר הרחצה לשירותי האורחים קיים קיר זכוכית חלבית בעל כמה שימושים: הוא מאפשר כניסת אור לחדר הקטן שאין לו חלון כלפי חוץ, וממוקמת בו מראה דו-צדדית עגולה לשימוש השוהים מול הכיור מצד אחד, ובמקלחון בחדר הרחצה מצדו השני.

החלק הייצוגי ביותר בדירה הוא הלובי. מהמעלית נכנסים לתוך חלל רחמי שמקירותיו משתפלים בעדינות, אך בדרמטיות, וילונות לבנים מהתקרה ועד הרצפה. זו כניסה רכה, עוטפת וחגיגית, שבשעות הערב נצבעת בשלל צבעים

חדר הרחצה הגדול של ההורים מעביר תחושה של בית מרחץ או ספא. החלל המרווח בעל המראה הנזירי חופה בלוחות אבן פייטרה סרנה גדולים במיוחד, שנבחרו אחד לאחד במחצבה באיטליה. הלוחות מחוברים ללא פוגות אלא במחבר בצורת האות ח', היוצר מראה מרחף או מנותק כמו שאר חיבורי המשטחים בדירה. ההפרדה בין חדרון השירותים ובין חדרון המקלחת לחלל האמבטיה ולכיורים נעשתה בלוחות זכוכית ענקיים בגוון כחלחל. כל אלה יוצרים תחושה מנותקת ואף מקודשת למשתמשים בחדר זה.המטבח תוכנן בטבור הבית. דלתות הארונות מיוצרות בטכנולוגיה הנקראת כוורת אלומיניום: הן דקות במיוחד ועשויות בגימור מדויק להפליא. התוצאה היא מראה היי-טקי, נוח וקליל.

החלק הייצוגי ביותר בדירה הוא הלובי. מהמעלית נכנסים לתוך חלל רחמי שמקירותיו משתפלים בעדינות, אך בדרמטיות, וילונות לבנים מהתקרה ועד הרצפה. זו כניסה רכה, עוטפת וחגיגית, שבשעות הערב נצבעת בשלל צבעים. מקור הצבעים הוא ב"רובוט", גוף תאורה של חברת ארטמידה (יבואן: קמחי) המונח על הרצפה ומופעל על ידי שלט. בהמשך החדירה לתוך פנים הדירה נמצא אזור הבר, המקושט אף הוא בגוף תאורה ייחודי ("מורוקו" בעיצוב ויקו מאג'יסטרטי), המשמש גם כמתלה לכוסות יין. מבנה הבר מכיל ארון ושולחן מרחפים, ושני מדפים. ביופיו הוא מסתיר עמוד תמיכה, וגם משמש כמתקן לאגרטל פרחים המקבל את פני הנכנסים.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה