כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב בתים פרטיים  //  Mercer St. NY

Mercer St. NY

בשנת 1900 שימש הבניין לאחסון סחורות, בשנות השבעים שימש כסדנת אמן, ובמאה הנוכחית שופץ יסודית לאחר שהיה בסכנת התמוטטות

מאת: חדווה אלמוז, עורכת מגזין בניין ודיור צילום: חואן היטרס


בתמונה למעלה: פנים הקירות שנבנו לפני למעלה ממאה שנים נחשפו, הרצפה המקורית השחורה עברה ליטוש והברקה. סביב שולחן האוכל נבנה קיר מעץ פשוט להגדרת פינת האוכל בחלל הלופט התעשייתי.

מוזיקאי ובמאי סרטים תיעודיים בשנות השלושים לחייו, שלו גם חברת תקליטים, מתגורר עם משפחתו בחוף המערבי בארצות הברית. בביקוריו התכופים בניו-יורק הוא נזקק למקום מגורים שתהיה בו אווירה ביתית אך גם ייצוגית. את מבוקשו הוא מצא בסוהו במנהטן התחתית. זו סביבה טרנדית מאוד שבה אפשר למצוא אוצרות עיצוב מדהימים בין כותלי בניינים אפורים ומשעממים.

את מלאכת השיפוץ המסיבי הוא הפקיד בידי מרטין רפון, כשדרישתו היחידה הייתה כללית מאוד. הוא ביקש מרפון דירה עירונית שיהיה לו נוח בה בעת ביקוריו בניו-יורק, ושיוכל לקדם בה את פני לקוחותיו. רפון, הידוע בסגנונו המשלב אלגנטיות ונינוחות, עירוניות ופסטורליות, טכנולוגיה וטבע, התאים בדיוק למשימה. "אני חושב שאפילו בסביבה עירונית אפשר להיות מוקף בחומרים טבעיים. בלופט הזה השתמשתי בהרבה עץ, באריגים טבעיים, בפשתן, בכותנה, בצמר ובלבנים חשופות שיש להן איכות טבעית מאוד", הוא מסביר.

חלוקת הלופט לחללים מוגדרים נעשתה באמצעות קירות מודולריים שאינם חוסמים את זרימת האוויר ומעניקים פרטיות

כמה אתגרים ליוו את המשימה: בשנות השבעים של המאה הקודמת הסב הבניין את ייעודו והפך לסדנת אמן, ואף על פי ששימר את קסם האגדות על ניו-יורק המטורפת, הוא מעולם לא עבר שיפוץ מחדש והיה בסכנת התמוטטות. הבניין היה במצב כה רעוע עד שהיה צורך להחליף לגמרי את מערכת החשמל ואת צינורות המים, לכן השיפוץ הנוכחי היה יסודי במיוחד. "הדברים היחידים שהשארנו היו הרצפה, שאותה צבעתי בגוון שחור כהה מאוד, ואת הלבנים, שלא היו חשופות בעבר ועכשיו חשפתי כמה מהן," מתאר רפון.

חלוקת הלופט לחללים מוגדרים נעשתה באמצעות קירות מודולריים שאינם חוסמים את זרימת האוויר ומעניקים פרטיות. מסדרון הכניסה נפתח אל הסלון, המקום היחיד שיש בו חלונות המשקיפים החוצה אל הרחוב. צמוד לסלון ממוקמים פינת האוכל, המטבח ואזור הלאונג'. באזור הזה, חלל האירוח, מודגשת האווירה הנינוחה. רפון ידע להפוך חיסרון ליתרון ובחלל נטול החלונות הזה השכיל ליצור אווירה המנותקת משאון העיר על ידי שימוש נכון בגוונים ובתאורה. חדר העבודה, חדר האורחים והאמבטיה הצמודה מובילים לחדר שינה ראשי, לשירותים ולחדר ארונות.

חיסרון הפך ליתרון. בחלל נטול חלונות יצר המעצב אווירה מנותקת משאון העיר, על ידי שימוש נכון בגוונים ובתאורה

המחסור באור טבעי היה האתגר הגדול ביותר עבור רפון. "כשהלקוח שלח לי בפעם הראשונה את תוכנית הדירה שקיבל מהמתווך, הופתעתי לגלות שהיא ארוכה וצרה מאוד. החלונות היחידים פנו אל הרחוב והייתי מודאג למדי שהדירה תהיה חשוכה מאוד, במיוחד בחלקה האחורי שבו תכננתי את חדר השינה". הבעיה נפתרה באמצעות תכנון קפדני של תאורה מלאכותית ומשחקי ניגודים בין גוונים כהים ללבנים. רצפה שחורה שימשה לו כרקע למשחק עם הרבה חומרים טבעיים בעלי גוונים בהירים, והוא גם השאיר משטחי לבנים לתצוגה. ריבוי החומרים והגוונים נועד ליצור נקודות עניין ולביטול החדגוניות, במיוחד באזורים המרוחקים מהחלון. כאמצעי נוסף לשיפור הדירה יצר רפון חלוקות משנה המאפשרות קשר עין בין החדרים ומונעות תחושה של קירות הסוגרים על הנוכחים.

רצפה שחורה שימשה כרקע למשחק עם הרבה חומרים טבעיים בעלי גוונים בהירים, כולל משטחי לבנים לתצוגה

הפתרונות שמצא רפון הפכו את הקשיים לאמצעים שבעזרתם הוא יצר פינות שלוות המנוגדות לרעש העיר הגדולה. "הדבר פעל לטובת הדירה ועשה אותה שקטה למדי, במיוחד בחלקה האחורי. לא ממש מבחינים בהיעדר האור הטבעי. הדרך שבה תכננתי את התאורה, השימוש שלי בחומרים, הרצפה הכהה והקירות הבהירים – כל אלה תורמים לתחושת השלווה. אני חושב שזה הדבר האהוב עליי במיוחד כשאני בא הנה".

קונספט הניגודים ממשיך לבלוט בעבודתו של רפון גם בעיצוב הפנים, כשהוא מאמין שיש לשלב את היופי בצורת חיינו העכשווית. "למרות העובדה שהדירה הזו מודרנית, אינני חושב ש'מודרני' צריך להיות 'קר'. לדעתי זהו הדבר החשוב ביותר בעבודתי". לדירה יובאו רהיטים עדינים ובהירים מאיטליה שנשארו יחסית ברקע למה שמתרחש בדירה. שאר האלמנטים עשויים גם הם בפשטות ובחן. חלקם מרופדים בבדים טבעיים רכים למגע ונעימים למראה, והכול נראה כמרחף מעל שחור הרצפה.

עוד בנושא

עיצוב בתים פרטיים

פנים, חוץ והבית שביניהם


אקווריום ענק בפינת האוכל, אלמוגים צבעוניים בסלון, וחדר רחצה שמדמה ליקוי חמה. הבית הזה בהחלט הצליח ליצור קשר בין פנים וחוץ

עיצוב בתים פרטיים

שומר על השקט: בית נורדי בעיצוב רגוע


קורות עץ חשופות, צבעוניות בהירה וקו עיצוב רגוע מאד – הבית הזה אולי נראה כמו בקתה סקנדינבית, אבל נמצא באמצע הקיבוץ

עיצוב בתים פרטיים

לחשוב מחוץ לתמונה – הכוח בשילוב אמנות בבית


כלפי חוץ המבנה נראה שגרתי ופשוט, אך כשנכנסים פנימה מבינים מיד שהעיצוב והאמנות בבית משחקים תפקיד מרכזי ביותר

עיצוב בתים פרטיים

למה לי אורבני – בית בעיצוב צעיר ונקי


קיר בטון, רצפת עץ והרבה צמחייה ירוקה – ככה הצליחה המעצבת לשלב בין עיצוב אורבני מחוספס לבין מראה מוקפד ונקי

תגובות

כתיבת תגובה