כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

עיצוב דירות  //  עם הפנים לגן

עם הפנים לגן

דירת גן על סף הרחוב סובלת מהעדר פרטיות, והגן עלול להיוותר חסר שימוש. בתכנון מחושב פונה איזור האירוח לגן הצמוד אליו

מאת: עינת קרליבך צילום: אבנר צרפתי


מחפשים לימודי עיצוב וסטיילינג? לכל הפרטים לחצו כאן

 

כשנכנסים לדירתם של עדי ורונן בשכונה חדשה בצפון תל אביב, נשאר הרחוב מאחור. הניתוק מתחיל בתחושת הרוגע שמשרה חלל המגורים הלבן כמעט כולו, ומתחדד כשהמבט נמשך אל בריכה ירקרקה הנשקפת מהגן. הבריכה במיקומה המפתיע, היא למעשה הסיומת החיצונית של הקיר התוחם את חלל המגורים. בחלקו הפנימי של הקיר מורכב מזנון נקי קווים עשוי עץ, המכונה "זוברנו צורני".

הכיוון האופקי של סיבי העץ מושך את המבט לעבר הגן. אחת המטרות העיקריות, לדברי האדריכל עופר סגס, היתה להפוך את הגן לשלוחה של הבית. לכן נעשתה ההפרדה ביניהם באמצעות קיר זכוכית, שאין בו חלוקות לבד מאלה של דלת ההזזה.

האזור החיצוני, הגובל בחלל המגורים, מחופה רצפת עץ בגווני אדמה, ובו פינת אוכל, שבמרכזה שולחן מוארך, הפונה לעבר הגן. מעברו השני של חלל המגורים נמצא המטבח, שמופרד על ידי בר, שהוא פינת האוכל של בני הבית. הבר ומשטחי המטבח היוצאים ממנו עשויים קוריאן לבן.

חלוקת הדירה באופן שממקד את רוב הפעילות בחלל המגורים, הפונה אל הגן הגדול, יוצרת את האשליה שחדרי השינה והרחצה נמצאים דווקא בעורף המבנה, ומעניקה תחושת פרטיות, החשובה כל כך בבית שממוקם ממש על סף הרחוב

על הרקע הלבן בולט במיוחד ה"צוקל" (פנל תחתון) הכסוף, התוחם את המטבח לכדי יחידה אחת שלמה. הריצוף האפרפר הוא בעצם הפרט היחיד, מלבד המזנון, המייחד את חלל המגורים, שאינו על טהרת הלבן.

האחידות הלבנה שבכל הבית, לרבות בחללי הרחצה, מכניסה מינון מבוקר של גוונים חמים (קצת אפור מלוכלך). חלוקת הדירה באופן שממקד את רוב הפעילות בחלל המגורים, הפונה אל הגן הגדול, יוצרת את האשליה שחדרי השינה והרחצה נמצאים דווקא בעורף המבנה, ומעניקה תחושת פרטיות, החשובה כל כך בבית שממוקם ממש על סף הרחוב.

תחושת הפרטיות והאינטימיות מושגת גם בעזרת פתרון מעניין בחדר השינה: סגס יצר חצר פנימית קטנה, אותה הטמיע בתוך אדן החלון, ובה בריכת השתקפויות. הבריכה תחומה מאחור בלבני זכוכית, המהווים חיץ מן הרחוב, אך מאפשרים מעבר אור מלא. וכך, בשעות שונות של היום ובהתאם לרמות התאורה מבחוץ ומבפנים, ממלאים את החלל צורות וצבעים המוסיפים לו עניין רב.

על פי בקשתה של עדי, שולב חדר הרחצה של ההורים בתוך חדר השינה באמצעות חיבור בין פונקציית שולחן האיפור לכיור הרחצה. רק המקלחת עצמה הופרדה באמצעות דלת זכוכית חלבית. סגס ויתר על אריחי קרמיקה, כדי להשיג מראה נקי ונייטרלי בחדר השינה ובחדר הרחצה של הילדים. הקירות חופו בטיח אפוקסי, המספק גם את האיטום הנדרש.

מכיוון שהגן חשוף יחסית, הוחלט שלא לשטוף אותו באור, אלא להאיר נקודתית את העצים המקיפים אותו

הבחירה באסלה מרובעת, הנראית כספסל, מטשטשת אף היא את הפונקציה ה"רטובה" של החלל. בחדר הילדים, שהוא כרגע חדרו של אור, תוכנן ספסל היקפי נמוך, שמתחתיו יחידות אחסון מודולריות, אותן גורר אור על תחולתן לפינות המשחק המאולתרות שלו. מיטת הילדים, הנמוכה, מכילה גם מיטה נשלפת לאירוח החברים. בשעות הערב נוצר דיאלוג ער במיוחד בין הפנים לחוץ.

מכיוון שהגן חשוף יחסית, הוחלט שלא לשטוף אותו באור, אלא להאיר נקודתית את העצים המקיפים אותו (ביניהם עץ תפוז, ברוש ננסיים וזית מסורג בן כחמש מאות שנה) ואת האזור המקורה הסמוך לחלל המגורים. על ידי הארת תחתית הגג, שהוא בעצם בסיסה של הקומה שמעל, הוגדרה פינת ישיבה מרכזית ואינטימית גם יחד.

עדי רצתה 'בית לבן' בעוד רונן התקשה לוותר על צבעים עזים. תכתיבי הדירה הכריעו את הוויכוח, וסגס קבע את נקודות הצבע במקומות ה"הכרחיים", כמו בתחימת אזור המגורים על ידי המזנון הדומיננטי ובבחירת ריצוף בגוון חמים, והשתדל ליצור עבור דייריו 'בית מאוזן' באמת.

עוד בנושא

עיצוב דירות

נתונה לשינוי: דירת קבלן שקיבלה מראה חדש


איך הופכים דירת קבלן סטנדרטית לבית ייחודי שמותאם בדיוק לצרכים של בעליו? – בשתי מילים: שינויי דיירים

עיצוב דירות

טודו בום: דירת יוקרה בלב ברזיל


בלב קומפלקס ייחודי באחת השכונות השמחות בסאו פאולו, נמצאת דירת יוקרה שמצליחה לחבר בין עיצוב עדכני למורשת מקומית

עיצוב דירות

ד"ש מהמאה ה-16– עיצוב דירה עתיקה בצרפת


עם מספר חומרים נבחרים ופלטת צבעים מצומצמת, הדירה העתיקה הזאת שומרת על מראה גולמי ומאפשרת התבוננות פנימית שקטה

עיצוב דירות

עולה קומה: דירת דופלקס בעיצוב הרמוני


עם דיירים נחושים, מעצבת יצירתית ומספר חודשי שיפוץ, דירת הדופלקס הישנה הפכה למרחב מחייה נעים ורגוע במיוחד

תגובות

כתיבת תגובה