כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  באוהאוס בברלין

באוהאוס בברלין

בית של משפחה ישראלית בברלין, שנבנה על בסיס בית ישן בסגנון הבאוהאוס
המקום: בית בשכונת גרונואלד בברלין. גרעינו הוא בית קטן של שלושה חדרים שתוכנן בידי אדריכל בוגר הבאוהאוס ונבנה עוד לפני מלחמת העולם השנייה.

מאת: יגאל גבזה צילום: יגאל גבזה


לעיצובו מחדש של הבית הישן ולהרחבתו אחראי האדריכל הניו יורקי מייקל רובין, בשיתוף פעולה עם אדריכל הנוף דייוויד קמפ. בידי רובין גם הופקד עיצוב הפנים של מרכז לימודים על שם רפאל רותי, השוכן בתוך המוזיאון היהודי החדש של ברלין – יצירתו של דניאל ליבסקינד.
 
התפישה העומדת ביסוד הבית בגלגולו החדש היא ים-תיכונית יותר מאשר מקומית ומושתתת על יחסי גומלין הדוקים בין חללי הפנים לחוץ. אמנם אין מוצאים כאן את הפטיו המסורתי, אך לכל החדרים בקומת הקרקע יש גישה ישירה לגן

שכונת גרונואלד מתאפיינת בבתים גדולים היושבים על מגרשים קטנים יחסית. הרעיון המרכזי שהנחה את המתכננים היה למקם את הבית בתוך גן סגור, כך שייווצר דו-שיח בין חלקיו השונים של הגן והחדרים הפונים אליו.

האלמנט המחבר של התוכנית הוא שביל הנמשך לאורך צדו של המגרש – תחילתו בשער הכניסה והוא נמשך לצד החניה, הגינה שבחזית, הבית עצמו והכניסה אליו, עד שהוא מסתיים בכניסה למבנה סטודיו נפרד הנמצא מאחורי הבית ואשר שימש בעבר מוסך. שביל הכניסה הזה מרוצף בחלוקי גרניט ומחופה בפרגולת עץ שעליה צומחות גפנים, הנתמכת בעמודי אבן מרובעים. שבכות עץ לבנות שעליהן משתרגים צמחים ירוקים מפרידות בין הבית והגינה שבחזיתו לבין הרחוב והבתים השכנים.

התוכנית של קומת הקרקע והמגרש סביבה עשויה מרצועות של חללים – מכר הדשא מאחורי הגדר שלאורך הרחוב, דרך אזור החניה, הגינה שבחזית, מרפסת מרוצפת, שלוש רצועות של חללי פנים המרכיבים את קומת הקרקע, מרפסת אחורית ועד לרצועה אחרונה של דשא וצמחייה, שבמרכזה גזיבו המשמש חדר אוכל בימים של מזג אויר נאה. שטח המדשאה בחזית זהה לשטח קומת הקרקע – כמעט שני מרובעים התופסים את מרכזו של המגרש המוארך.

הבית בכללותו מצטיין בקווים פשוטים – גם מבחינת החזיתות וגם מבחינת עיצוב הפנים. השימוש הנרחב שנעשה כאן בעץ מייפל, שממנו עשויים הרצפה, המדרגות, הדלתות, הספרייה, מטבח וחדרי ההלבשה, מקנה לחללי הפנים חום ואלגנטיות

רצועת הרוחב המרכזית בבית מכילה את חללי הכניסה והמדרגות, ואחריהן, מעבר לשתי דלתות זכוכית ענקיות, נמצא חדר המגורים שבקצהו חלונות המשקיפים לגן צדדי. משני צדיו של חלל זה שתי רצועות נוספות – באחת, הפונה לחזית, חדר אוכל הנפתח אל הסלון, בצדו האחד משרד ובצדו האחר חדר מדיה. הרצועה השנייה, האחורית, מאכלסת את המטבח ופינת האוכל המשפחתית ומשקיפה אל הגינה בירכתי הבית.

בקומה הראשונה נמצאים חדרי שינה, חדר משחקים, חדרי רחצה והלבשה וחדר עבודה נוסף. בקומה השנייה ישנה דירת אירוח בעלת מרפסת קטנה משלה, המשקיפה לגינה בחזית.

הבית בכללותו מצטיין בקווים פשוטים – גם מבחינת החזיתות וגם מבחינת עיצוב הפנים. השימוש הנרחב שנעשה כאן בעץ מייפל, שממנו עשויים הרצפה, המדרגות, הדלתות, הספרייה, מטבח וחדרי ההלבשה, מקנה לחללי הפנים חום ואלגנטיות. זהו גם רקע אידיאלי לאוסף האמנות, שחלקו ישראלי – תזכורת למוצאו של בעל הבית. המייפל נוכח גם בחדרי הרחצה, שם הוא משולב עם אבן סיד אפורה.

ליד הקפדנית שרישומה ניכר בעיצוב הפנים יש מענה הולם מצדו של אדריכל הנוף, שיצר שורה של “חדרי גן” שכל אחד מהם מתייחס לחלל שאליו הוא פונה בתוך הבית ולתפקידו כחלק מהכלל. הגינה משלבת בין שיחים ירוקי-עד לבין צמחים עונתיים.

הפרגולות שעליהן מטפסות הגפנים והשבכות הלבנות שבהן משתרגים שיחים ירוקים משמשות כאן הן בתפקיד המשמעותי של ארגון השטח ותיחומו והן כתזכורת לשורשים הים-תיכוניים של התפישה העומדת מאחורי תכנון הבית. 

עוד בנושא

בתים משופצים

מהמרתף ועד לגג – שיפוץ מקיף שלא פספס שום פרט


החלונות הוגדלו, חדרי השינה תוכננו מחדש ועליית הגג המוזנחת קיבלה סוף סוף תפקיד. תהליך שיפוץ מקיף שרענן את כל הבית

בתים משופצים

פחות מרפסת, יותר חדרים – הרחבת הבית ששינתה את הכול


איך הופכים דירת שלושה חדרים צפופה לפנטהאוז ומפנק? אחרי תהליך ממושך של הרחבת בית וחלוקת חלל מחודשת הגיע הפתרון

בתים משופצים

הדרך לבית ייחודי מתחילה בתכנון נגרות


עם חלוקת חלל חדשה, בחירת חומרים מדויקת ונגרות אישית מותאמת, הצליחו האדריכליות להפוך את הבית הישן למשהו אחר לגמרי

בתים משופצים

מתיחת פנים לבית: תהליך שיפוץ שעשה פלאים


תהליך שיפוץ מקיף שמוכיח שגם הדירה המיושנת והחשוכה ביותר יכולה להפוך לבית מואר ומזמין שכולו סטייל ואנרגיה חיובית

תגובות

כתיבת תגובה