כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור

בתים משופצים  //  בין הכיכרות: בניין תל אביבי ששופץ מהיסוד

בין הכיכרות: בניין תל אביבי ששופץ מהיסוד

הבניין הזה נמצא באחד המיקומים המבוקשים ביותר בתל אביב, אבל עד לא מזמן הוא סבל ממראה ישן ומתפורר. ביוזמה עצמית של הדיירים, הבניין עבר שיפוץ מקיף וקיבל מראה חדש ובלתי שגרתי

מאת: צילום:


הכניסה לבניין, לאחר השיפוץ | צילום: שי אפשטיין

 

הפרויקט: שיפוץ בניין במסגרת תמ"א 38
המיקום: מאנה 6, תל אביב
השטח: 672 מ"ר
הדירות: 12 דירות מורחבות, 5 דירות חדשות
אדריכלות: שפר אדריכלים
 
ברחוב קטן ושקט הממוקם בין כיכר רבין לכיכר מסריק, ניצב פרויקט יוצא דופן המושך את עיניהם של העוברים והשבים ומעורר את סקרנותם. הייחודיות של הפרויקט נובעת מהבחירות הבלתי שגרתיות שמאפיינות אותו, ומהחיבור ההרמוני שבין האלמנטים השונים המרכיבים אותו. 
 
הבניין שופץ במסגרת תמ"א 38, ביוזמה עצמית של כמה מהדיירים – אחת מהם היא האדריכלית מיכל שפר, שלקחה על עצמה את תכנון הפרויקט. השיפוץ כלל, בין היתר, הוספת ממ"דים, חניה רובוטית ומעלית. בנוסף, חזיתות הבניין והחללים המשותפים עוצבו מחדש, וכן  17 דירות הפרויקט – הקיימות והחדשות. "תכנון הבניין ועיצובו נעשו מתוך חשיבה הוליסטית של יצירת חיבור בין החלל הפנימי והחיצוני ובין החלל המשותף והפרטי", מסבירה האדריכלית שפר. "בעזרת חיבורים אלה הפך הבניין ליחידה שלמה, בה הדיירים לוקחים חלק פעיל".
 
על הרצף שבין פנים לחוץ. מבט מהרחוב לעבר הכניסה, אל הקיר האקוסטי | צילום: אורן זיידנר
 
הכניסה למאנה 6, נגרות ייחודית כחלק מהעיצוב הכולל | צילום: שי אפשטיין
  
חשיבות גבוהה יוחסה, כאמור, לחזיתות המבנה. אלו חופו בטיח קרצפוץ, שהוא למעשה אגרגט מינרלי במראה מחוספס. כמו כן הוויטרינות בחזית הקדמית הודגשו על ידי מסגרות HPL, ובכניסה הוקם קיר ירוק, המשמש כבידוד אקוסטי לכניסה לחניון. "ניתן דגש מריבי על שימוש בחומרים שישמרו על מראהו החדש של הבניין באופן מיטבי לשנים ובתחזוקה מינימאלית", מסבירה האדריכלית.
 
חיזוק מבנה – שילוב בין עיצוב והנדסה | צילום: שי אפשטיין
 
הבניין ואנחנו | צילום: שי אפשטיין
 
כאחת מדיירי הפרויקט, אדריכלית הפרויקט מיכל שפר דחפה למציאת פתרונות יצירתיים ובלתי מתפשרים, שיספקו גם את יתר דיירי הבניין. "בשיפוץ של מבנה קיים ישנם אילוצים רבים", היא מספרת. "כל אחד מן האלמנטים בתכנון נועד לשרת צורך קונקרטי או לתת מענה פרקטי. הבניין כולו והדירות עוצבו בהתאם".
 
 עיצוב פנים, שיפוץ דירה מקורית בבניין | צילום: שי אפשטיין
 
 צילום: שי אפשטיין
 
לאורך כל הדרך ניתן קשב רב לדעות הדיירים ולצרכיהם. חלקם אף לקח חלק פעיל בתהליך קבלת ההחלטות, דבר אשר חיזק את קשרי השכנות בבניין והפך אותו למעין קהילה עירונית קטנה. "צוות התכנון התמודד עם אתגרים שהובילו לחיפוש אחר פתרונות הנדסיים ואדריכליים ייחודיים ויצירתיים", מוסיפה שפר. "בסופו של דבר האתגרים תרמו להתרגשות שגברה ככל שהתקדמה הבניה, אשר הגיעה לשיאה במעמד הכניסה לדירות".
 
דירה נוספת בבניין | ריהוט והלבשת הבית: יונית שטרן,  צילום: שירן כרמל
 
ריהוט והלבשת הבית: יונית שטרן, צילום: שירן כרמל
 
מיכל שפר מנהלת את המשרד שפר אדריכלים, ומחזיקה בניסיון רב שנים בארץ ובחו"ל. שפר אדריכלים מתמחה בתכנון מבני ציבור, בתמ"א 38, בשימור מבנים ואתרים היסטוריים, בתכנון מבני מגורים ובעיצוב פנים, וכן משמש כנציגות מקומית עבור Studio Fuksas שברומא. "אדריכלות היא הגדרת חלל, וטמונה בתפקיד זה אחריות רבה", אומרת שפר. "למראית עין, אדריכלות יכולה להצטייר כסטטית, אך למעשה מדובר באורגניזם חי, המחולל שינוי בסביבתו ונמצא בעצמו בהשתנות מתמדת".
 
 
 
 הבניין לפני השיפוץ
 
הבניין המשופץ | צילום: שי אפשטיין

 

עוד בנושא

בתים משופצים

בין הכיכרות: בניין תל אביבי ששופץ מהיסוד


הבניין הזה נמצא באחד המיקומים המבוקשים ביותר בתל אביב, אבל עד לא מזמן הוא סבל ממראה ישן ומתפורר. ביוזמה עצמית של הדיירים, הבניין עבר שיפוץ מקיף וקיבל מראה חדש ובלתי שגרתי

בתים משופצים

התחום האפור: בית שהפיק עושר מהצבע הניטרלי


גוונים של אפור, שימוש בבטון מוחלק, גרם מדרגות מרהיב ונגיעות נועזות של צבע, הפכו את הבית הזה לשקט ודרמטי באותה נשימה, ומעל לכל - יוקרתי ומלא עושר

בתים משופצים

הבזקי אור הכרחיים בבית צר וארוך במיוחד


איך יקבל בית דו מפלסי צר וארוך את האור הדרוש לארבעת חדרי השינה שלו, לפינת האוכל הפנימית ולחדרי הרחצה? חצר פנימית קטנה פתרה את הבעיה

בתים משופצים

למה לבחור בסגנון עיצוב אחד כשאפשר לשלב?


נסיבות משפחתיות עצרו את החלום לשיפוץ הבית החיפאי, אבל הוא לא נעצר לגמרי. תחושות בטן חיוביות ונחישות הצליחו ליצור חללים מזמינים ואווירה נעימה ומפנקת לדייריו

תגובות

מדהים ביופיו. אני עצמי עצרתי להביט ביצירת המופת הזו.

כתיבת תגובה