כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  החוץ נכנס פנימה

החוץ נכנס פנימה

האדריכלים יניב פרדו ונטלי זכרוני, תיכננו לעצמם בית על גג תל-אביבי סביב גרם מדרגות פיסולי ובעיצוב מנימליסטי.

מאת: אפרת קיסוס צילום: עמית גרון


הדיירים: האדריכלים יניב פרדו ונטלי זכרוני, בוגרי הטכניון. בני הזוג היו שותפים בתכנון הבית. משרד יניב פרדו אדריכלים עוסק בין השאר בתכנון חללים ציבוריים, בנייני מגורים, עיצוב פנים (מסעדת למון גראס ברחוב אבן גבירול בתל אביב) ובתים פרטיים. 

“שחזור הבניין – המטויח ומסויד לבן – נעשה בנוסח אופייני של הסגנון הבינלאומי או התנועה המודרנית. תפיסה הרואה את הבניין כמעטפת לחלל, בשאיפה שהמעטפת תהיה מינימלית”

הבית: תוספת של יחידת דיור על גג בניין משותף בתל אביב, בשטח של 200 מ”ר.
גרם מדרגות המונח כפסל במרכז החלל זוכה לתשומת לבו של המבקר כבר בעודו מטפס במדרגות הכניסה. אלמנט זה מחלק את הבית, הבנוי כחלל מאורך, ויוצר סביבו כמה חללים פתוחים. מצדו הצפוני של פיר המדרגות – פינת האוכל והמטבח. מעליו נפתח סקיילייט נרחב המשמש גוף תאורה בלב הבית. פיר המדרגות מחבר בין קומה לקומה וגם משמש ארון אחסון גדול ובו חלק נכבד מארונות המטבח.

קבלת אישורה של עיריית תל אביב לתוספת יחידת הדיור על הגג הותנתה בשיפוץ הבניין כולו. התוספת היא חלק אינטגרלי לבניין. “שחזור הבניין – המטויח ומסויד לבן – נעשה בנוסח אופייני של הסגנון הבינלאומי או התנועה המודרנית. תפיסה הרואה את הבניין כמעטפת לחלל, בשאיפה שהמעטפת תהיה מינימלית”, מסביר פרדו. גרם המדרגות שבתוך הבית נראה כהמשכו של גרם מדרגות הבניין ומעלה את הנכנס כחצי קומה לקומת הדירה עצמה.

“למרות שהחזית המערבית של הבית אטומה – כדי להסתיר את בניין המשרדים – איפשרנו לאוויר לזרום ממערב דרך חלונות שפתחנו בין הרצפה לספסל הבנוי, ולאור להגיע מלמעלה דרך ה”סקיילייט” שמקרה את חלל המדרגות”

העיצוב: עיצוב מינימליסטי המשקף את סגנון הבאוהאוס והאדריכלות המודרנית בא לידי ביטוי גם בתכנון פנים הבית. השטח מחולק לשני חללים עיקריים: חלל המגורים והחלל הפרטי. החלוקה מושתתת על קווים אופקיים המשדרים ניקיון ופשטות. את אלה מחזקת התאורה – טבעית ומלאכותית. האור הטבעי הרב החודר לבית ברוב שעות היום משתלב עם העיצוב המינימליסטי ויוצר תחושת חמימות. “למרות שהחזית המערבית של הבית אטומה – כדי להסתיר את בניין המשרדים – איפשרנו לאוויר לזרום ממערב דרך חלונות שפתחנו בין הרצפה לספסל הבנוי, ולאור להגיע מלמעלה דרך ה”סקיילייט” שמקרה את חלל המדרגות”, מוסיף פרדו.גופי תאורה הממוקמים במעלה החללים האופקיים מחזקים גם הם את הקווים הברורים המחלקים את החלל. בנוסף לכך מגדירים את מגוון החללים בבית כמה עמודים שהם למעשה עמודי התמיכה של הבניין.

חלל האירוח תחום מצדו האחד בשידה, רהיט משנות החמישים שפורק והורכב מחדש על גבי עמודים שהוכנו בשלב הבנייה. מצדו האחר ספסלי ישיבה הנמתחים לאורך חלל פינת האוכל לעבר הסלון ויוצאים דרך חלון הזכוכית אל המרפסת. גם המרפסת היא כעין חלק מחלל האירוח. יוצאים אליה דרך דלתות הזזה גבוהות ושקופות. “ארגון החלל הוא ברוח הקומפוזיציה החופשית. קורת הגג, הגג השטוח, העמודים החופשיים, הקיר הלבן וה’סתמי’, המשחק של בליטות ושקעים. המרפסת היא המשכו של חדר המגורים, אלא שהשמיים משמשים לה תקרה ביום והכוכבים בלילה”, מפרט פרדו.

“הריהוט המינימליסטי בבית בכלל ובחלל האירוח בפרט מאפשר לחלל לזרום סביבו ללא הפרעה”

בחלל האירוח מוצבת כורסה בעיצובו של לה קורבוזייה בשילוב כורסאות שעיצבו מעצבים צעירים לחברת מינוטי Minoti האיטלקית (יבואן: טולמנס). “הריהוט המינימליסטי בבית בכלל ובחלל האירוח בפרט מאפשר לחלל לזרום סביבו ללא הפרעה”, מעיר פרדו.
פינת האוכל חוברת לחלל הסלון ובה כיסאות ושולחן אוכל של פרנק לויד רייט (יבואן: טולמנס). אליה מתחבר המטבח של חברת Dada האיטלקית (יבואן: טולמנס). המטבח מחולק לשניים. מצדו האחד שורת ארונות תחתונים המקורים שיש קררה בהיר המקרין שקיפות וניקיון. מצדו האחר ארונות בתוך גרם המדרגות.

מסדרון מוביל לאגף המגורים שבו שלושה חדרים. חדר השינה מתחבר לחדר אמבטיה בקיר זכוכית החוצץ בין שני החללים. ספסל בנוי בקיר המערבי של החדר חוצה את קיר הזכוכית של חדר הרחצה ומסתיים במקלחון. לחדר הרחצה מראה המשדר ניקיון ומינימליסטיות. “השימוש בחומרים אפוקסיים (של חברת “מרבלייט”) לחיפוי, נועד להעניק ממד אנטי חומרי, להיות קל ומצטנע – וזה בניגוד לחיפויי קרמיקה או חיקויים למיניהם,” מציין פרדו. הדגשת החומרים וחשיפתם גם באות לידי ביטוי במשקופי הדלתות של חדרי המגורים, אשר אינם מחוברים ישירות לקירות. הרווח הצר מדגיש את השוני בין החומרים. גם הקירות, שהפנלים שלהם שקועים, נראים כאילו אינם נוגעים ישירות ברצפה.

שני החדרים הנוספים נחצצים בארון קיר משותף הנפתח לשני הכיוונים. כמו כן הם חולקים מרפסת. גרם המדרגות שבמרכז החלל, שמדרגותיו מכוסות עץ אלון, מוביל, ללא ליווי מעקה, לקומה העליונה כשהוא מנותק בעזרת רווח צר מרצפת הקומה. בקומה זו יוצאים למרפסת רחבת ידיים שמתוכננת להיבנות בה בריכת שחייה.

עוד בנושא

בתים משופצים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

בתים משופצים

מנאז' לחמישה: מתיחת פנים חמה ועוטפת לבית ברמת השרון


בית משפחתי שופץ עם פרטיות של סוויטות מלונאיות לכל אחד מבני המשפחה. הגינה נכנסת במבט לתוך הבית, והמטבח הפך ללב הפועם שמאחד את כולם. עיצוב חם וכפרי

בתים משופצים

בלי להתפרע: עיצוב מושקע בתקציב מוגבל


לא תמיד צריך לשבור חסכונות כדי לשפץ את הבית וליהנות מעיצוב מושקע – והפרויקט הזה מוכיח זאת בהחלט

בתים משופצים

זה לא הגיל: בית ישן בעיצוב דרמטי מרענן


עם חלוקת חלל מחודשת, חומריות דומיננטית וצבעוניות נועזת, הבית הוותיק זכה בקו עיצוב דרמטי ובאווירה של לופט צעיר

תגובות

כתיבת תגובה