כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  המוציא מחושך לאור

המוציא מחושך לאור

הפעולה הראשונה בשיפוץ הבית הייתה שבירת קירות חוסמי אור, וחשיפת פנים הבית לקרני השמש, לגינה, לירק ולעצים, והיום הם מהווים חלק בלתי נפרד מעיצוב הפנים.

מאת: אפרת בראשי, מגזין בניין ודיור צילום: עמית גרון


(בתמונה למעלה: מבט מהמטבח לסלון. שולחן האוכל שזולג לאזור הסלון, יוצר חיבור ויזואלי ופונקציונלי בין שני האזורים. מצד ימין יציאה לגינה ומצד שמאל סבכת חבלים החוצצת בין חדר המשפחה שנמצא חצי קומה למטה. בדרך זו ישנה שליטה וקשר עין מהסלון עם כל החללים הציבוריים).

כשרכש הזוג הצעיר את ביתם ברמת אפעל, חשבו שהוא זקוק רק לכמה שיפוצים "קוסמטיים" ליצירת מרחב מחייה כלבבם. ברגע שנחשפו לסגנון עבודתו של האדריכל מרק טופילסקי, הבינו מהר מאוד, כי ביתם החדש ישופץ מן השלד ועד הטפחות. גישתו של טופילסקי מבוססת על מאפייני הקאנון באדריכלות המודרנית, הממשיכים בהדרגה ובקצב מתגבר בין המרכיבים היוצרים שלמות. השיטה מתחשבת בצרכי האדם, עושה שימוש בצבעוניות מתונה, ומתאפיינת בקווים גיאומטריים ברורים, המשדרים אסתטיקה ופונקציה כאחד. בנוסף להשלמת המראה הכללי של הבית, מלווה טופילסקי את לקוחותיו משלב התכנון ועד בחירת ריהוט ואבזור.

תוכנית השיפוץ מבוססת על מאפייני הקאנון באדריכלות המודרנית, הממשיכים בהדרגה וקצב מתגבר בין המרכיבים, היוצרים שלמות

הבית, ברמת אפעל, בעל שלושה מפלסים ושתי קומות ביניים. מרתף, קומת כניסה, קומה ראשונה, קומת ילדים וקומת הורים. אחת הפעולות הראשונות, שמרק עשה בהיכנסו לפרויקט הנוכחי, הייתה שבירת קירות חוסמי אור חיוני, חשיפת הבית לקרני השמש, לחוץ, לגינה, לירק ולעצים הנשקפים אל הבית, שהיום הם מהווים חלק בלתי נפרד מהעיצוב הכללי. בקומת הכניסה פינת משפחה עם אזור משחקים, מחשבים עבור הילדים וטלוויזיה, שירותי אורחים וחדר ארונות. מחדר המשפחה, המוקף חלונות, יש יציאה לחצר. ממפלס המשפחה עולים מספר מדרגות בודדות לקומת האירוח, סלון, פינת אוכל ומטבח. כדי לשמור על קשר עין בין השוהים בקומת המשפחה לקומה האירוח, יצר מרק פתרונות מקוריים, המשמשים כמחיצות אווריריות, המצטרפות באופן הרמוני לעיצוב הרווח בבית: אקווריום קיר גדול, שדרכו נוצר קשר עין בין פינת המשפחה למטבח, וסבכת חבלים, שנראית כמו פסל מודרני, המפרידה בין הסלון לפינת המשפחה.
 
הכניסה לבית, חצי מפלס נמוך מקומת האירוח,  עוברת דרך פינת המשפחה, שבה אזור משחקים, מחשבים לילדים וטלוויזיה

במטבח, שעיצובו נקי וחלק, ארונות מטבח תחתונים בלבד, צבועים שלייפלק לבן. הקיר שמעל הארונות חופה בלבנים (Bricks) חומות, המעניקות למטבח איזון צבעוני וחומרי, ומבדלות אותו בצורה שונה וייחודית משאר חלקי הבית. מהמטבח יש יציאה לחנייה פרטית במדרגות קלילות ואווריריות, המאפשרות גישה ישירה ונוחה. שולחן האוכל מתחיל במטבח ו"זולג" לסלון, ובכך יוצר חיבור עיצובי, ומאפשר שימוש פונקציונאלי שונה בהתאם לנדרש. כשהארוחה היא משפחתית ואינטימית, משתמשים בצדו של השולחן, הנמצא בחדר מטבח, וכשהיא מורחבת, משתמשים גם בצד שממשיך לסלון. השולחן עשוי עץ גושני ומאסיבי, מעליו גוף תאורה גדול, מעיין אינטרפרטציה מודרנית לשנדלייר המסורתי, צורתו מזכירה קיפולי נייר יפניים, עם נטיפי זכוכית בצבע שחור, המעניקים לפינת האוכל מידה של הדרת כבוד.
הסלון נפתח לגינת ירק וחצר מרוצפת דק עץ, הוא מעוצב בגוונים של אפור עם נגיעות של עץ טבעי, המתכתבים סגנונית עם החצר ועם קיר הלבנים שבמטבח.

שני אלמנטים מהווים הפרדה בין החללים, מבלי לחצוץ ביניהם: אקווריום בין חדר המשפחה למטבח וסבכת חבלים בין חדר המשפחה לאזור האירוח

לפני השיפוץ הייתה הגישה לגינה באמצעות מדרגות, שיצרו הפרדה ונתק בין הבית לחוץ. מרק בחר להגביה אותה לגובה הקומה הראשונה, וליצור סוג של הרחבת הבית, תוך ניצול מקסימלי של השטח. הגינה והחצר שמתחברת אליה, עוטפות את הבית, ומשמשות לאירוח ומשחקי הילדים. מרק מציין, כי המטרה בהגבהת הגינה הייתה יצירת הרמוניה עם הבית, שתתרום לתחושת מרחב ופתיחות בסלון. את הקשר התכנוני בין שני האזורים מחזק עיצוב של ריצוף דק עץ ומערכת ישיבה בעלת פרופורציות זהות לריהוט שבתוך הבית, המטשטשים את הגבולות הדיכוטומיים בין החוץ לפנים.

לקומת הילדים עולים במדרגות עץ מרחפות עם מעקה זכוכית שקוף, התורם לעיצוב נקי וקשר בין הקומות. קומה זו מרוצפת פרקט, ובה חדר שינה בודד, חדר שינה כפול וחלל רחצה, המפריד בין שניהם. גם בקומה הזאת פתח מרק חלונות, שלא היו במבנה הקודם, הכניס ככל האפשר את החוץ פנימה, ושבר קירות מיותרים, שהפכו את בית שהיה בעבר צפוף אדריכלית, להיות נגיש ופתוח. חדר הרחצה של הילדים מרווח ומואר, הוא נצבע בצבע אקרילי, המונע רטיבות, רחיץ ונושם בגוון תכלת בהיר, בטקסטורה של משיכת מכחול, המעניקה לחלל ייחודיות משלו. חדרי ילדים מרווחים, ומציעים מקומות אחסון רבים.

ביחידת ההורים מעל המיטה חלון פנורמי גדול, המשקיף אל החצר שלמטה, ויוצר קשר עין עם הנוכחים בכל חלקי הבית

לקומת ההורים עולים במספר מדרגות, הוא נגיש וקרוב לחדרם של הילדים. חלל גדול ובמרכזו מיטה רחבה בצבע כתום, הנראית כאי, מדגם "Squaring Penisola" בעיצוב קלאסי משנות ה- 60. למיטה אין שידות או ארוניות נלוות, היא בעלת שוליים רחבים, המיועדים  להנחת פרטים, כמו מנורות קריאה, ספרים וכו', הכול מתנהל על המיטה, ושום דבר לא "גונב" ממנה את ההצגה. מעליה חלון פנוראמי גדול, המשקיף אל החצר שלמטה, ויוצר קשר עין עם הנוכחים בכל חלקי הבית. חדר הרחצה הוא חלק אינטגראלי מהחלל הגדול של חדר ההורים, שנסגר במחיצת הזזה. על בימת דק עץ אמבטיה לבנה Free Standing, ולידה על אותה בימה, מקלחון. המזכרת היחידה, שנותרה מהבית הישן ולא שופצה כלל, היא סאונה יבשה בחדר ההורים, שנמצאת מול חדר הרחצה. היא משולבת בתוך ארונות הקיר בגוון ונגה, כשאחת מדלתותיו חושפת את האטרקציה המפתיעה.

בקומת המרתף חדר שירות, שירותים וחלל גדול, המחולק לשני אזורים. חלק אחד, משמש כחדר עבודה מרשים במיוחד של אב המשפחה, שעובד מהבית. בחלק השני קולנוע ביתי עם פינת אירוח, שבמרכזה שולחן ביליארד, ומעליו שלושה גופי תאורה שחורים. עיצוב פנים הבית היוקרתי בקומה זו מעניק תחושה של מקום בילוי מהודר. ריצפת פרקט חמימה, קיר בחיפוי טפט שחור, ועליו טקסטורה פרחונית של שריגים מתפתלים, הקיר שמולו חופה בטפט סגול עמוק, ואלה חוברים לריהוט מוקפד ורציני. החלל התחתון של הבית מואר גם הוא בתאורה טבעית, תודות לוויטרינה גדולה, הפונה החוצה. פתח זה לא היה קיים כלל במבנה הישן, ולשם כך נחפרה במיוחד תעלה, שהפכה את החלל לאוורירי ונעים לשהייה.

השיפוץ של מרק טופילסקי נע בין כמה מרכיבים מהותיים, כגון משחק בין חוץ לפנים, יצירת קשר עין חיוני בין ההורים לילדיהם, שילוב נכון של צבעים וחומרים מפתיעים, לצד חפצי אומנות ישראליים, החוברים יחד ליצירת תחושה מזמינה וביתית.

עוד בנושא

בתים משופצים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

בתים משופצים

מנאז' לחמישה: מתיחת פנים חמה ועוטפת לבית ברמת השרון


בית משפחתי שופץ עם פרטיות של סוויטות מלונאיות לכל אחד מבני המשפחה. הגינה נכנסת במבט לתוך הבית, והמטבח הפך ללב הפועם שמאחד את כולם. עיצוב חם וכפרי

בתים משופצים

בלי להתפרע: עיצוב מושקע בתקציב מוגבל


לא תמיד צריך לשבור חסכונות כדי לשפץ את הבית וליהנות מעיצוב מושקע – והפרויקט הזה מוכיח זאת בהחלט

בתים משופצים

זה לא הגיל: בית ישן בעיצוב דרמטי מרענן


עם חלוקת חלל מחודשת, חומריות דומיננטית וצבעוניות נועזת, הבית הוותיק זכה בקו עיצוב דרמטי ובאווירה של לופט צעיר

תגובות

כתיבת תגובה