כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  מערת המזלות

מערת המזלות

בית מיוחד במינו ביפו- ספק מערה ספק בית מגורים- שופץ מתוך תחושת כבוד לאבני יפו העתיקה ובהתחשבות במראה הים הנשקף ממנו. בעלי הבית: האמן צבי כהן ובת-זוגו שלומית שף. האדריכלית ומעצבת הפנים: מיכל אדלר.

מאת: צילום: רמי ארנולד


תארו לעצמכם כי אתם נמצאים בסמטאות יפו הפתלתולות, צועדים על האבנים הקטנטנות, ובעודכם נכנסים לסמטה צרה, “סמטת המזלות”, נגלה לפניכם שביל. השביל מוביל לפטיו ירוק טבול בצמחייה, שהיא מבואת הכניסה לבית. בעלי הבית חיפשו מקום מגורים בעל אופי ומטען היסטורי. ביתם שוכן מפלס אחד מעל מפלס הים ובנוי במדרון היורד לכיוון הנמל.

בשל גילו העתיק של המבנה, לווה השיפוץ גם בייעוץ קונסטרוקטיבי מטעם רשות העתיקות (של ליליה סוחנוט) ומטעם משרד הייעוץ “בוקי-סניר”. היועצים הנחו את האדריכלית בשאלות כגון במה מותר או אסור לגעת והיכן יש לחזק ולצקת בטון. “קודם כל נתקלנו בבעיית הלחות בתקרות וברצפה”, מספרת מיכל אדלר. בעצת מומחי רשות העתיקות, הורד הטיח מהקירות, והאבן נוקתה בניקוי חול. אז לא רק שנפתרה בעיית הלחות, כי אם התגלו הקימורים והקשתות המקוריים של המבנה.
תוך כדי השיפוץ התגלו קשיים שונים, והאדריכלית כיוונה את בעלי הבית לפתרונות ארכיטקטוניים נכונים: להדגשת החללים של המבנה המקורי, לחלוקתו ולבחירת חומרים וצבעים.

הבית בנוי משלושה חללים קמורים, ששניים מהם התגלו תוך כדי חפירה. החללים מתנשאים לגובה של כשישה מטרים של אבן חול גלויה, ומיקומם הוא שהנחה את חלוקת הפונקציות.

בבית ארבעה חדרים (סלון ושלושה חדרי שינה), פינת עבודה ופינת אוכל.
החלל המרכזי, מול הכניסה, משמש סלון שהונמך מעט, כדי להעצים את תחושת הגודל. את גרם המדרגות, המתעקל מהסלון כלפי מעלה, ניצלה האדריכלית למעבר עילי ולהקמת גלריה פתוחה לסלון, המשמשת גם ספרייה. שירותי האורחים מוקמו בצד המדרגות, קרוב לכניסה.
“השתדלנו מאוד שלא לגעת באבנים המקוריות”, מספרת אדלר. “את התוספות ההכרחיות, כמו מעקה ומדרגות, שילבנו בחומרים היוצרים זרימה בין האבן לתוספת”. כך, למשל, הושארו הסורגים המקוריים במקומם, והם משמרים את גיל המבנה ואת האווירה המיוחדת המאפיינת אותו.

החלל שמימין לסלון מתחיל במטבח, באזור הכניסה, ונמשך דרך מעבר צר ונמוך למדי אל פינת האוכל. המעברים בין חלל לחלל זהים לאלה המוכרים מטיולים בתוך מערות חפורות, מתחת לאדמה. גם מחלל זה מתעקל גרם מדרגות, הצמוד לדופן החיצונית של החלל, ומוביל לשירותים ולמקלחת שהותקנו במעלה חצי קומה, בהמשך לגלריית אחסנה.

את המטבח בנה בעל הבית. צבי כהן הוא אמן, המכבד ומעריך את חשיבות השימור של המבנה העתיק. בעדינות רבה הוסיף את הפונקציות החיוניות לו ולבני ביתו, בהקפדה יתרה שלא לפגוע בקיים. את הגומחות הטבעיות שבקיר ניצל, למשל, לאחסון תבלינים ולמדפי כלים. ארונות המטבח בנויים מעץ שנצבע בתנור בצבע חם, כניגוד לאבן החול הטבעית.

חוץ משלד המבנה, חודשו בבית כל מערכות המים, החשמל והביוב, כדי שהמשפחה תוכל לתפקד בו כבבית רגיל. החלל השלישי משמש כאגף המגורים של בני הבית. בחלקו התחתון מוקמו שני חדרי שינה ופינת נגינה. החדר שמעליהם הוא חדר השינה של ההורים.

הבית נראה ספק מערה ספק בית מגורים ומקרין רב-גוניות היסטורית. לבד מעבודות האמנות של בעל הבית, הוא עיטר אותו באוספים שונים – פריטים עתיקים וציורים של אמנים אחרים.

הכל משקף את האהבה ואת הכבוד שהוא רוחש לבית ולמקום. “כדי לגור בבית כזה, צריך לאהוב את יפו ולהעריך את עוצמת ההיסטוריה ארוכת השנים של המקום, ולהיות צנוע די הצורך להבין שאנחנו רק גרגר חול קטן בחוף הים של יפו העתיקה”, אומר כהן.

עוד בנושא

בתים משופצים

מהמרתף ועד לגג – שיפוץ מקיף שלא פספס שום פרט


החלונות הוגדלו, חדרי השינה תוכננו מחדש ועליית הגג המוזנחת קיבלה סוף סוף תפקיד. תהליך שיפוץ מקיף שרענן את כל הבית

בתים משופצים

פחות מרפסת, יותר חדרים – הרחבת הבית ששינתה את הכול


איך הופכים דירת שלושה חדרים צפופה לפנטהאוז ומפנק? אחרי תהליך ממושך של הרחבת בית וחלוקת חלל מחודשת הגיע הפתרון

בתים משופצים

הדרך לבית ייחודי מתחילה בתכנון נגרות


עם חלוקת חלל חדשה, בחירת חומרים מדויקת ונגרות אישית מותאמת, הצליחו האדריכליות להפוך את הבית הישן למשהו אחר לגמרי

בתים משופצים

מתיחת פנים לבית: תהליך שיפוץ שעשה פלאים


תהליך שיפוץ מקיף שמוכיח שגם הדירה המיושנת והחשוכה ביותר יכולה להפוך לבית מואר ומזמין שכולו סטייל ואנרגיה חיובית

תגובות

כתיבת תגובה