כניסה לאיזור האישי
בניין ודיור - מגזין לעיצוב הבית ועיצוב פנים

בתים משופצים  //  נוקשה שהתרכך

נוקשה שהתרכך

הבית במושב בצרה התברך במספר רב של חדרים שהוגדרו בקירות בטון. האדריכלית התמודדה עם הקירות ויצרה זרימה חופשית ופתוחה

מאת: טלי הרדאבל, מגזין בניין ודיור צילום: עוזי פורת


הבעלים החדשים של הבית במושב בצרה, זוג בשנות השלושים עם שתי בנות קטנות, ביקשו ליצור לעצמם בית בעל אופי צעיר ורענן. הבית, שרכשו, אופיין בסגירות ובעומס מבני. תכנון מיושן חילק את הבית לחדרים-חדרים, כולל מטבח בחדר פינתי סגור, כפי שהיה מקובל בעבר בבנייה בישראל. הפרוגרמה החדשה, שהועמדה בפני המתכננת, עינת דניאל, היתה בית בעל אופי זורם ופתוח, מקום שיתאים לצרכיהם כהורים לילדות קטנות, ויאפשר שליטה, קשר עין ופתיחות בין החדרים.

הבית הכתיב אופי מוגדר ונוקשה למדי, מכיוון שכל קירות הפנים נבנו מיציקות בטון, עובדה שהצריכה ניסורים רבים. בנוסף, כל קומה נבנתה כקומה עצמאית, ולכן מבחינה קונסטרוקטיבית נגלו שפע עמודים בזמן חשיפת החלל. בתכנון העדכני הורחב חלק מהעמודים והם נבראו מחדש כנישות דקורטיביות מחד, ושימושיות מאידך. עמוד אחד הפך, בעזרת תוספת גבס, לוויטרינה, המשרתת את כלי המטבח.
עמוד אחר נצבע בגוון אפור גולמי, ומשמש כעת ליצירת חלוקה ויזואלית בחלל הפתוח, המפרידה באופן סמלי בין שטח ציבורי ופרטי יותר, אף על פי שהשטח עצמו נותר פתוח לגמרי.

"הדבר המרכזי בבית, מבחינת התכנון מחדש, הינו השילוב שנוצר בין בית קיים, שהכתיב את עצמו, לבין השיוך העכשווי" מסבירה עינת דניאל, "ניסיתי להשתלב בקיים, ולא להוות נטע זר, ובד בבד לצקת את אופי הדיירים. לדוגמא, חלק מהחלונות המקושתים בקומת הקרקע נשארו, מכיוון שלא רצינו להרוס את כל מה שהיה, ולצדם נפערו פתחים חדשים. הקושי היה לשלב בין הפשוט והמצומצם לבין קווי המתאם הקיימים של הבית".

חלק מהעמודים שנתגלו עם הריסת קירות הבטון, הורחבו בתכנון העדכני ונבראו מחדש כנישות דקורטיביות מצד אחד ושימושיות מצד שני

התוצאה היא שילוב בין מינימליזם, המאופיין בהרבה לובן ובמשטחים גדולים ורחבים, לבין נגיעות אינטימיות ורומנטיות, הנשזרות בעדינות בעזרת טפטים פרחוניים ואורנמנטליים ("גולדשטיין גלרי טפט"), פריטים מעץ אלון גושני וריהוט בעל אופי כפרי.
הבית עצמו מחולק לקומת מרתף, ובה חדר אורחים מרווח, קומת קרקע, בה מתחם האירוח והפנאי, הכולל מטבח, סלון ומתחם ישיבה אינטימי, קומת ביניים לחדר ההורים וקומה עליונה, המחולקת לשני חדרי שינה לילדות ולפינת משפחה.

קומת הקרקע, המרכזית והשימושית ביותר במהלך היום, נפתחה לגמרי. הדבר בולט כבר מדלת הכניסה רחבת הידיים. כל החלל נחשף וכולל מתחם סלון, מטבח ופינת אוכל, המחוברים זה לזה. המטבח. חתום בחזיתות בציפוי פורמייקה לבנה, ומאופיין בהיותו לבן מאוד וארוך מאוד: 7 מטרים. בכך, נמנע ממסת הארונות מראה כבד ודומיננטי. היעדרותן של ידיות תורמת לקלילות. אי עבודה, אף הוא לבן לגמרי, מורכב משתי חזיתות שימושיות, האחת פונה לסלון ומכילה ספריה קטנה, והשנייה בכיוון המטבח, בה מקומות אחסון. בהמשכו פינת אוכל כפרית מעץ גולמי, שיוצרת קו אורך רציף, הנמתח במקביל למטבח עצמו.

מתחם הסלון כולל חלונות רבים בפרזול פרופיל ברזל בלגי בגוון כסוף. הריצוף הבהיר עשוי שיש חברון, המופיע בכל הבית, למעט בחדרי הילדות ובחדרי המשפחה, שם חופתה הרצפה בפרקט למינציה ("קאר פרקט"). ריהוט הסלון ("פורמה") שומר על גוונים ניטרליים יחסית, כאפור, בז' ושחור.

חלקה האחורי של קומת הקרקע הוקצה לטובת פינת ישיבה משנית בעלת אופי אינטימי, הסמוכה למטבח, וכוללת יציאה לחצר. זהו מתחם מזמין, המרוהט בספות בריפוד כחול עם עיטורי פרחים לבנים, ומעליהן מתנוסס גוף תאורה גדול ורך (תאורה בכל הבית: "קרני תכלת").

בבית שילוב בין מינימליזם, הרבה לובן ומשטחים גדולים, לבין נגיעות רומנטיות הנשזרות בעזרת טפטים, פריטים מעץ אלון וריהוט כפרי

קומת ההורים האמצעית מאורגנת סביב חדר שינה מרווח (ריהוט: "וסטו") וחדר רחצה פרטי (קרמיקה וכלים סניטריים: "חלמיש"). היבט קונסטרוקטיבי, חלונות רבים ונישה מעוגלת בחלל הגיעו עם קומת הביניים בגרסתה הקודמת, והקשו על יצירת מתחם בעל מראה אחיד. אולם, לבסוף נפערה במקום נישה מלבנית, המשמשת כעת לטובת ארון קיר גדול, שהפך עם השיפוץ לחלק כמעט אינטגרלי מהקיר. בעזרת טפט פרחוני, גופי תאורה עדינים וריהוט כפרי בגווני חום כהים זוכה החדר לאווירה רומנטית ונעימה.

קומה אחת למעלה, המתחם הבלעדי של הילדות, מכילה שני חדרי שינה, חדר רחצה משותף וחדר משפחה. מתחם זה זכה לאבזור פרקטי: ספה רכה, טלוויזיה ושולחן קטן לעבודות יצירה. בסופו של יום, זהו המתחם בו המשפחה נהנית לבלות שעות ארוכות בשהות משותפת.

עוד בנושא

בתים משופצים

קופסת ההפתעות: בית מודרני חלומי לזוג הייטקיסטים


נוף הבריכה נכנס דרך מפתחים גדולים לפנים הבית הפרטי. אליו מצטרפים חדר מפתיע במטבח, פינת חלומות לאישה ואזורי משחק לילדים

בתים משופצים

מנאז' לחמישה: מתיחת פנים חמה ועוטפת לבית ברמת השרון


בית משפחתי שופץ עם פרטיות של סוויטות מלונאיות לכל אחד מבני המשפחה. הגינה נכנסת במבט לתוך הבית, והמטבח הפך ללב הפועם שמאחד את כולם. עיצוב חם וכפרי

בתים משופצים

בלי להתפרע: עיצוב מושקע בתקציב מוגבל


לא תמיד צריך לשבור חסכונות כדי לשפץ את הבית וליהנות מעיצוב מושקע – והפרויקט הזה מוכיח זאת בהחלט

בתים משופצים

זה לא הגיל: בית ישן בעיצוב דרמטי מרענן


עם חלוקת חלל מחודשת, חומריות דומיננטית וצבעוניות נועזת, הבית הוותיק זכה בקו עיצוב דרמטי ובאווירה של לופט צעיר

תגובות

כתיבת תגובה